HUP PČELINJAK

HUP Pčelinjak je jedna od rijetkih Udruga koja se već dugi niz godina bori za dozvolu urbanog pčelarstva u RH. slika-Školski pčelinjak na kampusu Borongaj-postavljen po svim pravilima struke(siguran i za ljude i za pčele)

Prateći pčelarstvo diljem svijeta došli smo do zaključka da smo jedna od rijetkih zemalja u kojoj nije dozvoljeno urbano pčelarstvo. Činjenica je da taj problem pokušavamo riješiti na lokalnoj razini te smo svjesni da to i nije baš najbolji put. Sve lokalne zajednice se pozivaju na pravilnik o držanju pčela koji je još uvijek na snazi a koji pak ima uporište u zakonu koji ne postoji već dulje od dvije godine. Ministarstvo poljoprivrede je na javno savjetovanje krajem prošle godine stavilo novi pravilnik. Isti smo velikim naporima uspjeli srušiti te je prijedlog novog pravilnika povučen na doradu. Novi pravilnik smo rušili jer imamo osječaj da je pisan od strane osoba koje uopće ne poznaju materiju te je bio pun nebuloza i gluposti. Neću sada otvarati ovu temu, vidjeti ćemo što će novo Ministarstvo predložiti pe ćemo onda komentirati.

Prijedlog za dozvolu urbanog pčelarstva išao je na glasanje u Gradsku skupštinu Grada Zagreba te po ne znam koji put nije prošao na glasanju. Vidim iz medija da tamo neki Prijatelji životinja likuju zbog toga. Iz izjava istih vidim da i kod njih vlada neznanje po pitanju pčela i ostalih oprašivača te sam im putem medija ponudio edukaciju kao i argumentirano sučeljavanje, međutim, nisu se na pozive ni očitovali a još manje odazvali. Mislim da to govori o njima više nego njihove isprazne govorancije.

Zanimljivo je da su u Gradskoj skupštini protiv ovog prijedloga glasale iste osobe koje su prošli puta u istoj situaciji podržavale prijedlog. Jedina je razlika što su sada stranka na vlasti a onda su bili u oporbi. Nadalje, postavlja se pitanje-Koga gradonačelnik Tomašević zastupa?, Radi li u interesu građana Grada Zagreba ili u interesu sebi bliskih grupacija? Zašto ovo pitam? HUP Pčelinjak je prije nekoliko godina među građanima Grada Zagreba proveo anketu o urbanom pčelarstvu. Rezultat-80% građana Grada Zagreba podržava dozvolu urbanog pčelarstva u Gradu Zagrebu.

Prijatelji životinja prozivaju pčelare da ne vode brigu o ostalim pčelama pa i o solitarnim pčelama. U pčelarskoj školi, koju svake godine organizira HUP Pčelinjak u suradnji sa još nekim udrugama, imamo jednu posebnu cjelinu o solitarnim pčelama i ostalim oprašivačima. U nastavku par sličica nastambi za solitarne pčele i ostale oprašivače koje naši pčelari drže na svojim pčelinjacima.

HUP Pčelinjak je u vrlo kratkom vremenu postala jedna od aktivnijih udruga u RH. Osim zalaganja za urbano pčelarstvo bavi se i raznim drugim aktivnostima i inicijativama. Već u nekoliko navrata tražili smo smanjenje PDV-a na med kao poljoprivredni proizvod. Za sada bezuspješno ali, ne odustajemo. Unazad nekoliko godina zahvaljujući donacijama posadili smo preko 2000 sadnica medonosnog drveća diljem RH,

te smo u suradnji s Udrugom Pčelarstvo online iz Varaždina digli pčelarsku službu na državnu razinu. Tako je već veći dio Hrvatske pokriven s pčelarskom službom odnosno, s dežurnim pčelarima koji izlaze na intervenciju po pozivu građana kad se pojavi odbjegli roj te neinvazivno, na siguran način za ljude i pčele isti uklanjaju. Svi dežurni pčelari su volonteri. Povodom svjetskog dana pčele godine 2021. organizirali smo izložbu fotografija pod nazivom “Pčela, cvijet i grad” i to pod pokroviteljstvom predsjednika europarlamenta.

Prošle godine smo izradili interaktivnu kartu pojavnosti rojeva i lokacija pčelinjih zajednica u Gradu Zagrebu. Karte možete vidjeti na https://pcelinjak.hr/page/roje...

Velika pažnja HUP Pčelinjak posvećena je mladima. Tako ove godine školsku zadrugu “Pčelinja školica” pri OŠ “Marije Jurić Zagorke” iz Dubrave u Zagrebu šaljemo na međunarodno natjecanje mladih pčelara do 16 godina u Sloveniju. Natjecanje je u organizaciji ICYB-a a o tome možete vidjeti na https://pcelinjak.hr/page/icyb

Osim sa mladima radimo i sa skupinama u nepovoljnom položaju. U zatvorima i kaznionicama provodimo projekte gdje zatvorenike osposobljavamo za zvanje pčelara-ke i učimo ih radu u pčelinjaku. U tu svrhu do sada su postavljeni pčelinjaci u zatvoru u Gospiću i kaznionicama u Turopolju i Požegi. U kaznionici u Požegi imamo i žensku populaciju. Svakako valja napomenuti da je naš projekt “Naučimo pčelariti koji provodimo u kaznionicama i zatvorima ušao u uži izbor za nagradu inovativnih socijalnih projekata koje raspisuje zaklada SozzialMarie iz Beča. Projekt je ušao u uži izbor sa 30 drugih projekata iz više zemalja od 288 prijavljenih projekata. Više o tome na https://www.sozialmarie.org/hr...

Članstvo Udruge je u stalnom porastu i to nam je znak da smo na pravom putu i da dobro i kvalitetno radimo.