Zdravlje i ljepota
Uklonite parodontozu iz svojih usta! PDF Ispis E-mail
Petak, 23 Rujan 2016 09:48

periodontal-disease-trailhead-dentalParodontalna bolest je vrlo ozbiljan problem suvremenog društva. Više od 90 posto naših sugrađana u dobi od 35 do 85 godina ima neki od simptoma uznapredovale paradontalne bolesti, a polovici bi bio potreban i ozbiljniji stomatološki tretman. Kako i na takove zahvate treba čekati svakako je svrsishodnije i za pacijente daleko prihvatljivije takove bolesti spriječiti ili pak zaliječiti nekom od prirodnih metoda. Prema istraživanjima znanstvenika, u nama susjednoj Sloveniji, korištenje meda u svrhu liječenja parodontoze jedna je od izuzetno učinkovitih i isto tako izuzetno jeftinih metoda, te kod mnogih bolesnika budi neku novu nadu.

Opširan članak o radu, na tu temu, dr.Marte Kocjan Anžić, dr. Marjetke Kralj Kunčić

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 10:18
Više...
 
Prirodni med u saniranju rana i opekotina - Vivamel PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 02 Siječanj 2012 12:50

zbrinjavanje_rana

Za sutra, 5. siječnja, u emisiji Dobro jutro Hrvatska bio je najavljen razgovor o znanstvenim spoznajama pri saniranju kroničnih rana medom. Najavljena tema prebačena je u tjedan između 23. i 27. siječnja kada će o ovoj temi govoriti dr.sc. Sandra Marinović Kulišić iz KBC Zagreb.
Klinička ispitivanja saniranja kroničnih rana medom provedena su na Sveučilišnom medicinskom centru Ljubljana, Kirurška klinika, Odjel za kirurške infekcije, u periodu od 01.02.2008. do 30.10.2009. Ispitivanja su provedena na 30 pacijenata starosti od 35 do 85 godina, a polovica su bili dijabetičari. U Hrvatskoj je rađena postmarkentinška studija na KBC Zagreb, Klinika za kožne i spolne bolesti od 01.10.2010. do 01.12.2011., a studijom su obuhvaćena 32 pacijenta.

Kao uvod u razgovor prilažemo članak dr.sc. Sandre Marinović Kulišić iz Klinike za kožne i spolne bolesti, KBC Zagreb:

strucni_kolegijSažetak: Obloge za rane su integralni sastavni dio skrbi za pacijente s ranama različite etiologije.
Osnovna uloga suportivnih ovoja je osigurati optimalne fizikalno-kemijske uvjete za cijeljenje rana.
Njihova uloga postaje sve zahtjevnija: sprječavanje razvoja infekcije, kontrola eksudata, smanjenje bolnosti atraumatskim prevojem i cost benefit u odnosu na klasično liječenje. Korištenje meda kao lijeka predstavlja najčešći i najpoznatiji način njegove upotrebe širom svijeta. Uza sve hranjive i ljekovite osobine, čistom medu u izvornom obliku se sve više prepisuje sposobnost zacjeljenja rana, antimikrobna i antioksidativna djelovanja. Primarna alginatna obloga s medom Vivamel sadrži sterilan i kontroliran medicinski kestenov med koji se pokazao vrlo uspješnim u liječenju rana različite etiologije.

Ključne riječi: rana, obloge za ranu, med

Ažurirano Utorak, 25 Kolovoz 2015 14:28
Više...
 
Učinkovitost propolisa na hemeroide PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 30 Svibanj 2010 19:54

z_lalicUČINKOVITOST MASTI S EKSTRAKTOM  PROPOLISA U OLAKŠAVANJU I SUZBIJANJU SIMPTOMA HEMOROIDALNE BOLESTI I. I II.

Z. Lalićl, M. Miškulin2, A. Dumić3

1 - Apipharma d.o.o. farmaceutsko-prehrambena, kozmetička industrija, Ulica Jeronima Kavanjina 26, Zagreb, Hrvatska

2 - Medicinski fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Josipa Huttlera 4, Osijek, Hrvatska

3 - Privatna ordinacija obiteljske medicine "Dr. Albina Dumić", Prolaz Josipa Leovića 4, Osijek, Hrvatska

Uporaba propolisa u humanoj medicini ima dugu tradiciju pri čemu se osobito ističe njegova višestruko dokazana protuupalna aktivnost. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi učinkovitost masti s ekstraktom propolisa (sadrži min. 115 mg/kg galangina) u olakšavanju i suzbijanju simptoma hemoroidalne bolesti I i II stupnja (krvarenja, napinjanja, bolnosti i svrbeža) te njezinu učinkovitost u sprječavanju njihova ponovnog pojavljivanja.

Ažurirano Nedjelja, 30 Svibanj 2010 20:40
Više...
 
Primjena pčelinjeg otrova u humanoj medicini PDF Ispis E-mail
Petak, 04 Prosinac 2009 11:23

dr_maja_novak_roje

Mr. sci. dr. Maja Roje Novak je specijalist za živčane bolesti
(neurologiju) te se je ekstenzivno educirala u domeni komplementarne medicine i to: akupunkturi, homeopatiji, manuelnoj terapiji, shiatsu masaži i silva metodi.


Pčelinji otrov je tracionalno ljekovito sredstvo. Anegdotalno je poznato da pčelari, često ujedani od pčela, nemaju reumatskih tegoba a i generalno su zdraviji od drugih.

U današnje vrijeme smatramo da pčelinji otrov djeluje kao antiupalno sredstvo i na neki način kao prirodni kortikosteroid. Manje  je  poznato  da pčelinji otrov, doduše značajno manje nego zmijski, potiče rast nervnog tkiva.

Ažurirano Petak, 04 Prosinac 2009 11:35
Više...
 
Pčelinji proizvodi u očuvanju ljudskog zdravlja PDF Ispis E-mail
Petak, 04 Prosinac 2009 11:02

prim.dr.josip_loncarPrim.mr.sc. Josip Lončar, dr.med.
Dugogodišnji liječnik obiteljske medicine, stručnjak za apiterapiju i veliki promotor upotrebe pčelinjih proizvoda.

 

Pravilna prehrana jedan je od bitnih čimbenika za očuvanje i unapređivanje zdravlja. Svaka nepra­vilnost u prehrani koja traje izvjesno vrijeme može oštetiti zdravlje do te mjere da se počinju javljati bolesti. Od pčelinjih proizvoda med se od davnine upotrebljava kao namirnica s Ijekovitim djelova­njem.

Ostali pčelinji proizvodi postaju sve traženiji i značajniji za ljudsko zdravlje. Uzimani sami ili s me­dom, jer imaju određeno farmakološko djelovanje na ljudski organizam, sve se više upotrebljavaju i u dijetoterapiji zdravih i bolesnih. Upotreba meda, propolisa, cvjetnog praha i matične mliječi ne izaziva poremećaje u funkciji niti dovodi do neželjenih nuspojava ni tijekom duže upotrebe, što je ujedno i njihova najveća prednost pred farmaceutskim, sintetskim proizvodima. Pčelinji su proi­zvodi izvanredne prirodne namirnice koje se koriste kao hrana, imaju ljekovita svojstva te ne mogu štetno djelovati na oslabljeni organizam. S motrišta obiteljskog liječnika, a u sklopu onoga što su­vremena medicina u svijetu kaže o apiterapiji - (antimikrobno, antioksidativno, imunostimulirajuće, detoksicirajuće, probiotičko, protutumorsko djelovanje), želi se ukazati na važnost pčelinjih proi­zvoda u prehrani trudnica, dojenčadi, djece, školske djece, odraslih, starih i bolesnih. Apiterapija je posebna grana prirodne medicine koja se bavi proučavanjem mogućnosti praktične primjene pčelinjih proizvoda u prevenciji bolest i liječenju.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Siječanj 2010 17:34
Više...
 
Zdrava i lijepa kosa za svakog! PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 19 Studeni 2009 10:03

patnja1Tekst o gripi solidno se proširio našim internetskim prostorom, toliko da nam se posjeta samo u jednom danu udvostručila. To svakako znači da nas posjećuju i korisnici naših proizvoda. E, za njih evo još jedan savjet kako korisno upotrijebiti med.

Sretnici su oni koji ne moraju voditi naročitu brigu o svojoj kosi prije odlaska na neku gala priredbu, značajni poslovni sastanak ili jednostavno obožavaju tamnu odjeću.

Možemo se truditi koliko hoćemo ali ako naše tjeme emitira „snježne" pahuljice naša ramena i vratni dio leđa bit će prošarani kao sljemenska livada prvim jesenskim snježuljkom. I što ćemo češće kosu prati raznoraznim šamponima to će problem postajati sve izraženiji. Doduše to nije ništa po zdravlje opasno, a niti ne boli, ali je to neugoda koju teško možemo zanemariti.

Ovo zimsko vrijeme je upravo idealno za obračun s ovom napašću.

Ažurirano Petak, 20 Studeni 2009 12:12
Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL