Pčelarsko Dežurstvo – Gradska Pčelarska Služba - GPS112, i dalje aktivno PDF Ispis E-mail
Subota, 06 Svibanj 2017 11:47

logo_za_web

Temeljem uspješne suradnje s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba po pitanju pravnog pokrića djelovanja na javnoj površini Grada Zagreba i Generali osiguranje po pitanju pokrića svih pripadnika Pčelarskog dežurstva i njihove javne odgovornosti prema trećim osobama, 24 pčelara, pripadnici Pčelarskog Dežurstva - GPS 112 aktivni su od 15.04. do 30.09. 2017. i na raspolaganju su Zagrepčanima i žiteljima okolnih mjesta u pčelarskoj sezoni 2017. za zbrinjavanje rojeva pčela i uklanjanje pčelinjih zajednica.

Projekt Pčelarskog Dežurstva - GPS112 prijavljen je i ove godine na javni natječaj za financiranje programa i projekta udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva iz Proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu u svrhu očuvanja pčele.

 

Bez obzira na ishod natječaja, Pčelarsko Dežurstvo nastavit će provoditi svoju misiju o očuvanju pčele medarice i zaštiti građana.

Početkom proljeća počinje rojenje odnosno prirodno razmnožavanje pčelinjih zajednica koje su potaknute razvitkom bilja, pčelinjeg legla te manjkom prostora u košnici uslijed čega se pčelinja zajednica dijeli na način da stara ili mlada matica izlazi sa dijelom pčela, a jedna mlada matica ostaje u košnici. Kada matica sa svojim rojem izleti iz košnice najčešće se prihvati za granu drveta, a oko nje se onda formira klupko pčela. Ako u blizini nema stabla, može odletjeti i više stotina metara dalje i uhvatiti se za bilo koju drugu podlogu  ili izbočinu bilo gdje pa tako i u gradskoj sredini (primjerice za rasvjetni stup, kiosk, vozilo, fasada zgrade, bicikl, spomenik u parku...).

Zbog nedavnog vremenskog zahlađenja, prvi rojevi pčela su pričekali toplije vrijeme i pojavili su se tek prije dva dana. Često izlaze po sunčanim ili oblačnim danima, između 10. i 15. sati uz temperaturu iznad 20°.

Napominjemo, pripadnici Pčelarskog Dežurstva zbrinjavaju samo pčele medarice.

Prijave za zbrinjavanje rojeva pčela će se isključivo odrađivati sukladno službenom pozivu iz zagrebačkog centra 112 (DUZS).

Za ose i stršljene, uputite Vaš poziv specijaliziranim tvrtkama za desinsekciju, naročito ako se insekti nalaze na privatnoj površini. U nastavku, poveznica prema Hrvatskoj Udruzi za Dezinfekciju, Dezinsekciju i Deratizaciju te popis tvrtki koje vrše tu djelatnost. http://www.huddd.hr/

Ako se ose ili stršljeni nalaze na javnoj površini Grada Zagreba, posjetite službene stranice Grada Zagreba http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=95734 i podnosite prijavu Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba na navedene kontakte.

Kako bi nedvojbeno zaključili radi li se o pčelama, a ne o osama ili stršljenima, u prilogu možete usporediti arhivske snimke rojeva u klupku iz naših raznih i prethodnih intervencija.

Ukoliko ste sigurni da su to pčele, prijavite te ih pozivom na 112 i bit ćete upućeni voditelju Pčelarskog Dežurtsva - GPS 112.

Izlazak pčelara pripadnika Pčelarskog Dežurstva - GPS112 i zbrinjavanje rojeva pčela i uklanjanja pčelinjih zajednica je besplatan za građane

Nekoliko primjera:

roj_2 roj_3 roj_5 roj_auto roj__4 roj_6 roj_8

Ažurirano Ponedjeljak, 08 Svibanj 2017 13:43