Bauhaus otvorio hotel za pčele PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 26 Siječanj 2017 11:23

hotelPrije nekoliko dana postavljen je hotel za korisne insekte ispred Bauhausa u Buzinu, a danas se javio kolega Kristijan Jusić s fotografijama „hotela" i pratećeg poučnog panoa. Izvrstan marketinški potez Bauhausa koji zaslužuje svaku pohvalu, a koji odskače svjetlosnu godinu od brojnih stupidnih marketinških kampanja koje nas teroriziraju ovih dana.

Bauhaus ovom malom akcijom daje veliki doprinos očuvanju oprašivača i buđenju svijesti o njihovom nepremostivom značaju za opstojnost civilizacije kakovu poznajemo. Educira svoje kupce o značaju oprašivača i činjenici da većina pčela ne živi u košnicama, niti u zajednicama. A mi bismo dopunili da: Solitarne pčele ili pčele samice obuhvaćaju oko 90 posto vrsta pčela u prirodi i posve su samostalne, da žive pojedinačno, da nemaju matice niti radilice, da sve rade same. Svaka je ženka plodna, sama gradi gnijezdo u koje polaže jaja i sprema manje količine cvjetnog praha kojima se ličinka hrani. O tim pčelama na našoj stranici, prije pet godina, objavili smo i tekst uoči puta na prosvjed u Opatiju protiv upotrebe neonikotinoida, a možete ga vidjeti ovdje.

Osim pčela značajni oprašivači su i muhe cvjetare i osolike muhe (vidjeti ovdje) i neki drugi, za oprašivanje, ne toliko važni kukci.

Zahvaljujemo Bauhausu na ovom inovativnom i izuzetno korisnom potezu!

Ažurirano Petak, 27 Siječanj 2017 12:23