Za gurmane
Vesnini kolači od Jožina meda (Jožini kolači) PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2011 21:09

jozini_kolaci

 

Naš kolega Josip Juričić i njegova obitelj za HTV-ovu ekipu, koja je u njegovom pčelinjaku snimala prilog „Iz pčelinjaka" za „Dobro jutro Hrvatska", pripremili su tri vrste kolača. Dogovor je bio da Joža pripremi recepte za sva tri i da ih podijelimo s posjetiteljima naše internetske stranice. Obećanje je održao, a cijela ekipa može posvjedočiti da su sva tri kolača izvrsna:

Ažurirano Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2011 22:03
Više...
 
Arturova čestitka! PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 13 Prosinac 2010 16:39

majstor_artur_vaskoŠef kuhinje i veliki kulinarski majstor Artur Vaško za sve koji prate našu stranicu pripremio je tri posebna praznička menija obogaćena medom.

Med je izvrstan začin. Jelu daje poseban okus, sljubljuje druge začine s glavnim sastavnicama, daje jelu sjaj i posebnu svježinu. Doduše nije svejedno koji ćete med dodavati jelu, ali s neutralnim livadama i bagremom nikad nećete pogriješiti. Svaka kuharica će se suglasiti da su slastice s medom još slasnije, ali samo pravi majstori znaju da će brudet, variva, gulaši, paprikaši, umaci, a i mnoga pečenja biti praznik svakog stola dodamo li im u pripremi, kao carski začin, i žličicu-dvije meda.

Jelovnik za Badnju većer
Jelovnik za Božić
Jelovnik za Novu godinu

Ažurirano Ponedjeljak, 13 Prosinac 2010 16:53
 
Med za Uskrs PDF Ispis E-mail
Srijeda, 25 Ožujak 2009 08:59

dj.priljeva_i_a.vasko

Na stranici web pčelinjak, koju uređuje i vodi dr.Miroslav Farkaš, Artur Vaško, šef kuhinje hotela «Villa Nico» iz Zadra i naš kolega pčelar Đuro Priljeva iz Petrinje objavili su zanimljivu kulinarsku temu uoči predstojećih blagdana pod naslovom MED U KORIZMENOJ I USKRŠNJOJ KUHINJI. Ovaj autorski dvojac priprema i kuharicu „Kuhajmo s medom". Prikupili su preko 200 recepata od predjela do deserta.

Cjelovit tekst pogledati na:

http://www.pcelinjak.com/content/view/1071/211/

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:02
 
Recepti Glorija IN PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 16:04
Mladi kozji sir s medom

(sastojci za 4 osobe)
40 dag kozjeg sira, 8 smokvi, saće, med od lavande
Priprava: Saće izrezati na četiri komada. Po njima i oko njih složiti narezane ploškice sira. Dodati smokve.
Zaliti jelo medom od lavande


Naranče i med s aromom ružmarina

(sastojci za 4 osobe)
0,6 dl svijetlog meda (bagrem, livada), 4 žlice vode, mala grančica ružmarina, 4-6 crvenih naranči (ili kombinacija sa svijetlim narančama
Priprava: Odvojiti 2o listića ružmarina i u tarioniku ili tupim dijelom noža lagano tući dok ne puste karakterističnu aromu. Staviti med i vodu u malu posudu zajedno s ružmarinom te lagano zagrijati bez ključanja. Maknuti sa štednjaka i pustiti petnaestak minuta da ružmarin pusti aromu, procijediti te potpuno ohladiti. Oguljene naranče narezati na okrugle ploške debele oko 7 mm, posložiti na tanjur i preliti medom. Ukrasiti ružmarinom.


Teleći file s umakom od aceta balsamica i meda od lavande

(Sastojci za 4 osobe)
80 dag telećeg filea, 3 dl aceta balsamica, 50 dag raznog povrća: patliđan, tikvice, paprika i rajčica, 1 kg krumpira, 3 male žlice meda od lavande, malo ulja, sol, papar po želji.
Priprava: Teleći file narezati na osam medaljona. Posoliti i popapriti. Ispeći na laganoj vatri. U manjoj tavi pomiješati aceto balsamico i med od lavande. Ostaviti na kratko da se prožmu. Povrće narezano na tanke ploške ispeći na roštilju ili na tavi. Krumpir ispeći u limu u pećnici. Na tanjur složiti krumpir, pečeno povrće i potom meso. Preliti umakom od aceta i meda od lavande.


Pečena teletina

(Sastojci za 4 osobe)
1,8 kg telećih odrezaka, 50 dag grožđica, 5 dag meda, o,5 dl octa, 0,3 dl bijelog vina, 2 dl maslinovog ulja, 1 dl suhih smokava, malo soli i papra, 1 režanj češnjaka, prstohvat origana i kima.
Priprava: Odreske popržiti na maslinovom ulju, a kad su pečeni s obje strane izvaditi iz tave. Na vrućem ulju popirjati sve ostale sastojke i nakon pet minuta vratiti odreske. Sve zajedno još kratko prokuhati i poslužiti s pšeničnom kašom.