Vosak
Sve o vosku I dio PDF Ispis E-mail
Petak, 17 Ožujak 2017 09:41

infobee

Nastanak pčelinjeg voska

Pčele trebaju vosak kao građevni materijal za svoje saće. Proizvode ga u voštanim žlijezdama, koje puni funkcionalni razvoj dosežu kod 12 do 18 dana starih radilica (kućnih pčela). Sinteza voska kod starijih pčela je značajno reaktivirana. Međutim, u izvanrednim situacijama ili povoljnim okolnostima starije radilice mogu ponovno aktivirati sintezu voska.

Najveće količine voska pčele stvaraju za vrijeme burnog razvoja zajednica, pod umjerenim klimatskim uvjetima tijekom travnja i svibnja, do kraja lipnja. Glavne sirovine za produkciju voska su ugljikohidrati, tj. šećeri u medu: fruktoza, glukoza i saharoza. Odnos potrošnje šećera za proizvodnju i dobivenog voska može varirati od 3 do 30:1. Omjer 20:1 je tipičan, odnosno, prosječan za središnju Europu. Jače pčelinje zajednice ekonomičnije proizvode vosak, jača zajednica, manji omjer. Jedan LR okvir, koji sadrži samo 100 g voska, može držati 2 - 4 kg meda.

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 12:10
Više...
 
O vosku PDF Ispis E-mail
Petak, 23 Ožujak 2012 16:08

zbornikČebelarska zveza Slovenije u povodu 35. dana pčelarstva APISLOVENIJA izdala je Zbornik predavanja kojeg možete preuzeti ovdje.

Kako je u ovom trenutku na mnogim pčelinjacima u toku topljenje voska preuzeli smo članak Franca Gosara  „Pridelava čim manj obremenjenega voska" i dopunili ga s našim iskustvom.

Proizvodnja što manje zagađenog voska

Franc Gosar  (http://www.cebelarstvo-gosar.com/index.htm)

Naš okoliš postaje sve kontaminiraniji . To opažamo i na pčelinjacima gdje pčelinje zajednice odumiru, a da tomu često ne znamo niti pravi razlog. U svijetu se utvrđuje stajalište da su osim klasičnih uzročnika pomora pčela uzrok te pojave također i klimatske promjene, virusi, te upotreba različitih pesticida i drugih štetnih tvari. Zbog tih utjecaja je i vosak sve zagađeniji. Dodatno vosak može biti i zagađen tvarima koje pčelari potpuno legalno koriste kod zatiranja voroe. Sve te tvari se u vosku vremenom nakupljaju pa zagađenje voska predstavlja sve veći problem.

Ažurirano Subota, 24 Ožujak 2012 20:16
Više...
 
Što je to zabrus? PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2009 20:06

poklopci otklapanjeOsim poznatih pčelarskih proizvoda, suvre­mena medicina počinje otkrivati i niz dru­gih, rijetkih, gotovo zaboravljenih ljekovitih pčelinjih proizvoda. U drevnim zapisima na brezovoj kori, u Novgorodu, koje su načinili Šve­đani, na dugom popisu, uz med i vosak, stalno se pojavljuje riječ «zabrus». U tim zapisima govori se o značajnim količinama - pudima (mjera = 16,38 kg) voska, te zabrusa.

Zabrus - to su skinuti poklopci mednog saća. Po čemu se zabrus razlikuje od voska? Prije svega po sastavu. Kada se med poklopi u saću, pomalo dobiva aromu. To se događa zato što pčele pri poklapanju meda u saću koriste posebne tvari kao što su izlučine voštanih i žlijezda slinavica. Može se zaključiti da je zabrus moćna verzija voska· - u njemu je skup aromatič­nih sastojaka pčelinjih proizvoda i tvari. Skup aromatičnih sastojaka i pčelinje sline međusobno povećavaju svoja ljekovita svojstva. Istraživanja su pokazala da je zabrus učinkovit u liječenju bakterijskih i virusnih bolesti nosno-grkljanske šupljine i gornjih dišnih pu­tova. On ne izaziva alergije, i vrlo ga je korisno žva­kati: regulira izlučivanje sline, povećava sekretnu i pokretnu funkciju želuca.

Ažurirano Ponedjeljak, 07 Prosinac 2009 20:25
Više...
 
Za lijek i uljepšavanje PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 14:26

vosakVosak je proizvod voštanih žlijezda pčela radilica. Te su žlijezde transformirane hipodermalne stanice hitinskog pokrivača pčela i nalaze se u parovima na unutarnjoj strani posljednja četiri trbušna članka. U trenutku lučenja iz žlijezde, vosak je žute boje, a kasnije potamni zbog naslaga nevoštanih tvari. Sastoji se od ugljikovodika, organskih kiselina, slobodnih alkohola i flavona. Lanci ugljikovodika su najčešće zasićeni, ali ima i nezasićenih razgranatih lanaca. Pčelinji vosak sadrži 11-17% ugljikovodika, 70-75% estera, 12-15% organskih masnih kiselina, 0,1-2,5% vode, karotenoide, aromatske i mineralne tvari i strane primjese (pelud, propolis, dijelove pčela i kukuljice ličinki).

Pčelinji vosak ima omekšavajuća i protuupalna svojstva i zbog toga se primjenjuje u medicini, farmaciji, kozmetici i industriji. Od davnina se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, jačanje desni te poboljšane probave. U prehrani se rabi kao premaz za slastice.

Pčelinji vosak mnogo se primjenjuje u kozmetici, i jedan je od važnijih sastojaka mnogih kozmetičkih preparata. Koža dobro usisava pčelinji vosak te dobiva gladak i nježan izgled. Pčelinji vosak proizvod je voskovnih žlijezda pčela radilica. Medne maske u kombinaciji s voskom znatno su djelotvornije od industrijskih krema i masti.

Pčelinji vosak pridonio je razvoju slikovnog i tonskog zapisa. Još u starim civilizacija Mezopotamije za pisanje su se upotrebljavale ravne drvene pločice, koje su s jedne strane bile premazane slojem voska.

Ažurirano Petak, 17 Ožujak 2017 10:32