„Vratimo divljinu!" - UP "Pčelinjak" u Zoo-u PDF Ispis E-mail
Utorak, 06 Lipanj 2017 17:51

bioraznolikost Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, pod nazivom "Vratimo divljinu", članovi UP "Pčelinjak" proslavili su 20. svibnja - neslužbeni Svjetski dan pčela.

Iako ćemo vjerojatno morati još pričekati godinu dana do službenog proglašenja tog datuma, mi u UP "Pčelinjak", na poziv ljubiteljice i zaštitnice pčele medarice Ivane Kovarik iz Zoo-a te Uprave Zoološkog vrta Grada Zagreba, zaobilježili smo tu proslavu uz druženje sa mnogim posjetiteljima Zoo Vrta toga dana.

Na programu bile su predviđene razne animacije, raspodjelene na nekoliko ključnih mjesta po Zoološkom vrtu.  Bile su tu radionice i igre za djecu i odrasle, uz koje su mogli puno spoznati o tome kako čuvati bioraznolikost svojega kraja i kako "vratiti divljinu". Cijeloviti program osvješćivanja vrhunskog učinka.

Najavu opsežnog programa aktivnosti koji je dočekao posjetitelje, možete pogledati ovdje.

Nakon službenog otvaranja izložbe fotografija "Ambassadors 4 biodiversity" ili "Veleposlanici za bioraznolikost" u 10. sati, fotografije koje su strani veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj snimali u Zoo Vrtu pod vodstvom fotografa Damira Hoyke, Edukacijski trg je otvoren svim znatiželjnim posjetiteljima.

Mi smo bili smješteni na Edukacijskom trgu, lijepo uređenom vrtu ispred "domaće hiže", gdje smo predstvalili pčele, najznačajniji oprašivač našeg prehrambenog biljnog svijeta bez kojega života nema,  njezine vrijedne proizvode uz malu kušaonu meda na radost svih malih, a i većih medoljubaca.

Znatiželjni su mogli otkriti i unutarnji svijet košnice, jer smo za tu prigodu donijeli i veliki DB 10 okvirni apisariji. Također, bila je priređena i mala pčelarska radionica pod vodstvom naše Jadranke Lukete i vrijedne suradnike iz Zoo-a, na kojoj su svi posjetitelje mogli otkriti i saznati sve što su htjeli znati i čuti o pčelama, a nikad nisu imali priliku naći prave sugovornike.

Zahvaljujemo se Zoološkom Vrtu na ovom gostovanju i uspješnoj suradnji kao i svim djelatnicima koji su se pobrinuli sa svojim raznolikim animacijama približiti pčelinji svijet, njezine današnje izazove svim posjetiteljima oko njezine ključne važnosti u prirodnom lancu te potrebu za njezino očuvanje.

Hvala našim članovima Slavici Belšak, Zvonku Drobecu koji su uspjeli odvojiti malo vremena toga dana i pomoći nam oko animacije i posjetitelja te našim kolegama i suradnicima koji su nas došli podržati u ovoj vrijednoj akciji.

Kako je to izgledalo, mala diaporama :

ambassodors_4_bio slike_ambassadors_4_bio zoo_11

zoo_13 zoo_1 zoo_3

zoo_8 zoo_10 zoo_6

zoo_2 zoo_7 zoo_12 ik_1

ik_4 ik_5 ik_6 ik_7 ik_10 zoo_4

ik_12 ik_13

 

 

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:17