Uspješno provedena akcija "Posadi biljčicu za našu pčelicu" 2017. PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017 22:00

biljcica_pcelica_7Prošlu subotu 9. prosinca 2017. organizirali smo akciju "Posadi biljčicu za našu pčelicu" na livadi (ispred zgrade Mamutice) koja se nalazi između Ulice Savezne Republike Njemačke i Ulice Božidara Magovca u Travno - Novi Zagreb. Po prvi put smo sadili dio "biljčica" i tako smo taj dan posadili njih 29, a dodatnih 10 biljčica smo darovali susjedima boćarima, koji će ih posaditi kraj boćališta uz pomoć i savjet djelatnika iz Zrinjevca.

Unatoč hladnim i sniježnim klimatskim uvjetima koji su nas zatekli, akcijski tim UP "Pčelinjak" nije se obeshrabrio i dočekao je kolege pčelare, Zagrepčanke i Zagrepčane koji su bili spremni uključiti se u akciju i koji su imali želju posaditi svoju "Biljčicu". Sadili smo stabla katalpe i kelreuterije. Više o tim biljkama možete pročitati ovdje.

Sadnju je "otvorio" posebni izaslanik gospodina gradonačelnika Grada Zagreba, savjetnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, dr. vet. Ivan Matijević, sadnjom katalpe.

Djelatnici podružnice zagrebačkog holdinga Zrinjevac - baza Travno osigurali su svojom logistikom pripremu zemljišta i rupe za lakšu sadnju. UP "Pčelinjak" je tom prigodom dijelio biljke svojim pčelarima i svim zainteresiranim građanima koji su željeli posaditi svoju „Biljčicu". Nakon toga, podaci građana kuma - darovatelja upisani su pod rednim brojem prema stablu koji su posadili i bit će prosljeđeni katastru zelenila pri Zrinjevcu radi njihovog upisa u katastar (nacrt sadnje u galeriji). Drugi dan nakon sadnje, sve biljčice su dobile i svoj kompost. Bit će i dalje njegovane.

Ovom akcijom potaknuli smo svijest naših građana o potrebi za očuvanjem pčele medarice i ostalim divljim oprašivačima, čija uloga je bitna za razvitak i opstanak biljnoga svijeta, a koji su posljednjih godina posebno pogođeni klimatskim promjenama. Nažalost o tome, mi pčelari svjedočimo već čitav niz godina.

Zahvaljujemo se svim suradnicima, Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Odsjeku za zelene površine Grada Zagreba, Francuskom Institutu u Zagrebu, tvrtki Zrinjevac - Sektor za održavanje zelenih površina te posebno djelatnicima iz baze Zrinjevac u Travnu kao i svim ostalima koji su omogućili uspješnu provedbu ove plemenite akcije.

A kako je sve to skupa izgledalo, pogledajte u galeriji :

biljica_z1 biljica_z2 plan_sadnje_biljica


Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 15:58