Tražimo službeno očitovanje Ministarstva poljoprivrede o potvrdama HPS-a PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 02 Ožujak 2017 08:53

info2Slijedom odgovora Službe za odnose s javnošću i informiranje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas smo uputili i službeni upit Ministarstvu poljoprivrede RH na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript tražeći očitovanje na temu poticaji i pčelarska vozila:

Poštovani,

Zakonom o stočarstvu (»Narodne novine« br. 70/97, 36/98, 151/03, 132/06 i 14/14) i Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše (»Narodne novine« br. 18/2008, 29/2013,  42/2013 i 65/2014) određeno je da SVI hrvatski pčelari, kako bi ostvarili pravo na potpore, moraju biti SAMO upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka (baza podataka koja obuhvaća popis pčelara i pčelinjaka u RH) koju bazu vodi neprofitna udruga Hrvatski pčelarski savez. Temeljem takvog upisa ta neprofitna udruga izdaje javni dokument - potvrdu bez koje, kako tvrde u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, se ne može ostvariti pravo na poticaj u pčelarstvu u Republici Hrvatskoj i to svim pčelarima bez obzira bili ili ne bili članovi HPS-a. Molimo da nam objasnite tu protupravnu spregu javnog i privatnog interesa.

Takva sprega očituje se i kroz Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati pčelarska vozila. Ovim pravilnikom dato je u nadležnost HPS-u  da izdaje javnu ispravu koja je temelj za registraciju pčelarskog vozila na području cijele Hrvatske i za sve pčelare bez obzira bili oni članovi HPS-a ili ne. Ministarstvo poljoprivrede dalo je javne ovlasti privatnoj udruzi, udruzi civilnog društva koja nema kadrovske kompetencije, financijske niti logističke resurse. Također molimo objašnjenje koja je osnova da se udruzi civilnog društva dodjeli pravo izdavanja javne isprave temeljem koje se provodi registracija namjenskog vozila građanima koji s tom udrugom civilnog društva nemaju ama baš nikakve veze?

S Poštovanjem,

Damir Rogulja, urednik www.pcelinjak.hr

Nadamo se odgovoru kojeg ćemo po primitku i objaviti.

Ažurirano Četvrtak, 02 Ožujak 2017 09:02