Rojeve pčela u urbanim sredinama uklanjaju „redovne žurne službe“ – da li one uopće postoje? PDF Ispis E-mail
Petak, 24 Ožujak 2017 05:13

pcela_u_prvom_planuRepublika Hrvatska, Državna uprava za zaštitu i spašavanje upravo je završila Savjetovanje o Nacrtu prijedloga pravilnika o nositeljima, sadržaju i postupcima izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti te načinu informiranja javnosti u postupku njihovog donošenja.

Odbijen je prijedlog da se Pravilnik dopuni i postupanjima civilne zaštite radi ugroze od otrovnih životinja i kukaca koji je dat pod obrazloženjem da su se s klimatskim promjenama pojavile i neke nove vrste potencijalno opasnih životinja ili su se pak intenzivno razmnožile neke domicilne koje predstavljaju potencijalnu opasnost za sigurnost, zdravlje i živote građana.

Obrazloženje odbijenice glasi: „Posljedice uslijed prijetnji iz tih izvora ne mogu biti takvih razmjera da će zahtijevati djelovanje sustava civilne zaštite već ulaze u nadležnost djelovanja kapaciteta redovnih žurnih službi." (https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/EconReport?EntityId=4776)

U Gradu Zagrebu pojavili su se prvi rojevi pčela i građani se s pravom pitaju koje su to „redovne žurne službe" koje im mogu pomoći kad se pojavi roj recimo u Tkalčićevoj ili na Trgu bana Jelačića?

Gradska pčelarska služba 112, koja je zadnjih deset godina tu uslugu vrlo uspješno pružala svojim sugrađanima, nije u funkciji jer su pregovori s Gradom o statusu te volonterske službe u tijeku.

Na žalost pčele neće ukloniti pregovori niti dobra volja pregovarača, njih treba netko fizički ukloniti i taj netko mora imati ime i prezime te broj telefona na koji će se uznemireni građani moći obratiti i to ime trebali bismo  saznati što prije!

Ažurirano Petak, 24 Ožujak 2017 05:23