"Dobro jutro, Hrvatska" prilog iz pčelinjaka PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 19 Rujan 2017 20:36

dobro_jutro_hrvatska_-_logo

Sutra ujutro u 8.14 na HRT 1, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, ne propustite prilog iz pčelinjaka novinarke Zdravke Giacometti. Prilog je posvećen ekološkom suzbijanju nametnika varroe, kratkom predstavljanju projekta UP Pčelinjak - Riješi varrou  ekološki 1, koji smo ove godine pokrenule uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Gosti emisije su domaćin, pčelarica UP Pčelinjak, Ksenija RebrovićKristijan Jusić, predsjednik UP Pčelinjak i dopredsjednik UP Pčelinjak Dražen Jerman.

Prilog možete pogledati ovdje, na 43 minuti, uz prethodnu prijavu na HRTi (besplatno).

Cilj projekta je po prvi put u Hrvatskoj primjeniti novi protokol prekida pčelinjeg legla pomoću talijanskog Scalvini kaveza u svrhu suzbijanja pčelinjeg dugogodišnjeg nametnika varroa. Upoznati zagrebačke, a i hrvatske pčelare o ovoj novoj uspješnoj metodi i tehnologiji rada, izravno utjecati na smanjenje korištenja štetnih kemijskih pripravaka za suzbijanje varroe unutar košnice i time smanjiti udio tih neželjnih sredstava u pčelinjem vosku i u pčelinjim proizvodima za dobrobit svih potrošača.

 

Prilog je snimljen na pčelinjaku pokojnog kolege Božidara Čehulića u Paruževini nedaleko od Zagreba. Njegova kći Ksenija je preuzela vođenje tog pčelinjaka, a mi smo joj pomogli ove sezone kako bi "vatreno krštenje" bilo što bezbolnije, jer preuzeti 40 zajednica nije najlakše za početak.

Uz snimateljsku skupinu, pridružili su nam se za tu prigodu i djelatnici Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, a kako je izgledalo možete pogledati ovdje:

hrt_prilog_1 hrt_prilog_2 hrt_prilog_3

Ažurirano Četvrtak, 21 Rujan 2017 15:09