"Dobar dan, Hrvatska" prilog iz pčelinjaka PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 19 Rujan 2017 20:36

dobar_dan_hrvatska

U srijedu 20. rujna u 15. sati na HRT 1, u emisiji Dobar dan, Hrvatska, ne propustite prilog iz pčelinjaka novinarke Zdravke Giacometti. Prilog je posvećen ekološkom suzbijanju nametnika varroe, kratkom predstavljanju projekta UP Pčelinjak - Riješi varrou  ekološki 1, koji smo ove godine pokrenuli uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Gosti emisije su domaćin Ksenija Rebrović, pčelarka UP Pčelinjak, Kristijan Jusić, predsjednik UP Pčelinjak i dopredsjednik UP Pčelinjak Dražen Jerman.

Zadani cilj projekta je po prvi put u Hrvatskoj primjeniti novi protokol prekida pčelinjeg legla pomoću talijanskog Scalvini kaveza u svrhu suzbijanja pčelinjeg dugogodišnjeg nametnika varroa. Ciljevi su također upoznati zagrebačke, a i hrvatske pčelare o ovoj novoj uspješnoj metodi i tehnologiji rada, izravno utjecati na smanjenje korištenja štetnih kemijskih pripravaka za suzbijanje varroe unutar košnice i time smanjiti udio tih neželjnih sredstava u pčelinjem vosku i u pčelinjim proizvodima za dobrobit svih potrošača.

Prilog je snimljen na pčelinjaku pokojnog kolege Božidara Čehulića u Paruževini nedaleko od Zagreba na obroncima Medvednice. Njegova kći Ksenija preuzela je vođenje tog pčelinjaka, a mi smo joj pomogli ove sezone kako bi "vatreno krštenje" bilo što bezbolnije, jer preuzeti 40 zajednica nije najlakše za početak.

Uz snimateljsku skupinu, pridružili su nam se za tu prigodu i djelatnici Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Uz prethodnu besplatnu prijavu na Hrti, prilog iz pčelinjaka možete pogledati ovdje u 43 minuti.

 

 

Ažurirano Subota, 04 Studeni 2017 21:32