Projekt "Pčelarstvo kao stil života" PDF Ispis E-mail
Autor Drazen Jerman   
Srijeda, 15 Studeni 2017 12:35

zatvor_gospicKako smo već pisali na našim stranicama u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, SŠ Bedekovčina i udrugom UPIM u tijeku je provođenje projekta „Pčelarstvo kao stil života" u zatvorima i kaznionicama. Pčelarska škola se ove godine odvija u Zatvoru u Gospiću gdje je i završena te su podijeljene diplome novopečenim pčelarima, kako zatvorenicima tako i djelatnicima, a uskoro će se taj svečani čin odigrati i u Kaznionici u Lepoglavi.

Zanimljiva je velika zainteresiranost polaznika za pčelarstvo, a pri dodjeli diploma u Zatvoru u Gospiću jedan zatvorenik nam je uručio pismo gdje je opisao svoje viđenje projekta „Pčelarstvo kao stil života". Nama, koji radimo na provođenju projekta, ovo je najveća plaća a i potvrda da radimo nešto dobro. Isti osvrt prenosimo u cijelosti:

„ Kao polaznik pčelarske škole, koju je organiziralo Ministarstvo pravosuđa-Zatvor u Gospiću i Pčelarska udruga Zagreb (UP Pčelinjak, op.a.), zamoljen sam od gosp. Dražena Jermana da napišem svoja zapažanja i viđenje edukacije koju sam pohađao. Prijavio sam se za predmetni tečaj s ciljem da korisno ispunim vrijeme kojeg kao zatvorenik imam na pretek, te da nešto naučim o pčelama i pčelarstvu. Nisam imao prevelika očekivanja, smatrajući da se radi o programu koji je, kako to već kod nas biva, ustrojen da se zadovolji norma i da se isti formalno odradi. No na moje veliko iznenađenje, desilo se upravo suprotno.

Predavači teoretskog dijela nastave su izuzetno studiozno, detaljno i stručno  pristupali gradivu, pokazujući  veliku volju i vidnu želju, da nas, polaznike škole, uvedu u složeni svijet pčela. I upravo taj svijet, iz tjedna u tjedan,  postajao mi je sve bliži i interesantniji. Predavanja prof. Nikole Kezića osobito su mi plijenila pažnju. Njegova energija, beskrajno strpljenje, jasnoća izražavanja, težnja da nama, laicima, prenese svoje bogato znanje i godinama nakupljeno iskustvo, činila su ta izlaganja posebno zanimljivima.

U svakoj nastavnoj cjelini doznali smo vrijedne i bitne informacije, stekli osnovna znanja o začuđujućem svijetu pčela i koliko su iste dragocjene za svijet u kojem živimo.

No, sve to što smo naučili bilo bi „mrtvo znanje" bez praktičnog djela nastave za koji se brine i provodi gosp. Dražen Jerman. Velikim strpljenjem i trudom pojašnjava sve ono što smo čuli na predavanjima, te nas podučava pčelarskim tehnikama, vještinama i tehnologijama u pčelarstvu.

I na kraju, zahvaljujem svima koji su sudjelovali i omogućili realizaciju ovog projekta.

P.S.

Sve ovo me jako zainteresiralo, te bi vrlo rado ponovno odslušao sva predavanja.

„T.K."


Hvala našem novopečenom pčelaru na ovim predivnim riječima,

Dražen Jerman

 

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 14:32