O predavanju u Ljubljani PDF Ispis E-mail
Subota, 02 Prosinac 2017 20:33

ljubljana0

Nakon proteklog urbanopčelarskog simpozija u Sloveniji, Ljubljana, na temu "Izazovi i prilike urbanog pčelarenja u Mjesnoj općini Ljubljana i šire" donosimo kratki pregled predavanja (Urbano pčelarenje u poboljšanju kvalitete života za svakoga) i osobno iskustvo koje je održala članica naše udruge i voditeljica Inkluzivne pčelarske prakse mr. sc. Jadranka Luketa-Marković:

"Moje urbano pčelarsko iskustvo podijelila sam 29.11.17. u Ljubljani na simpoziju urbanog pčelarstva u predavanju: Urbano pčelarenje u poboljšanju kvalitete života za svakoga. Govorila sam o izazovima pčelarenja u gradu i kako ih rješavam u praksi. Pritom sam se nadovezivala na natuknice vrsnog pčelara gospodina Megliča i veterinarke gospođe Pislak kčerke pokojnog uzgajivača matica.

Naglasak je bio na uvjetima urbanog pčelarenja za svakoga:

Pristupačno restauriran, urbani pčelinjak - spomenik gospodarske kulture,

Pristupačnost urbanog pčelinjaka,

Izolacija Urbanog pčelinjaka,

Dobrosusjedski urbani pčelarski odnosi,

Mirnoća pčelinje zajednice u urbanom pčelinjaku,

Kontrola rojenja u urbanom pčelinjaku,

Ekonomičnost urbanog pčelarenja.

Publika je bila izuzetno zainteresirana. Na licima sam im čitala čuđenje, zadovoljstvo i emocije. Potom sam od promotora mojih aktivnosti Andreja Severa dobila cvijet, organizatora Gorazd Trusnovec med, a specijalne gošće mag. Tanja Strniša podsjećanje na moje predavanje u Semiču.

Dogovorili smo i proljetni posjet Urbanom pristupačnom pčelinjaku za svakoga u Zagrebu.

Posebna dodatna vrijednost simpozija u organizaciji Gorazd Trusnovec je bila u mojem nehotičnom demonstriranju nepristupačnog prostora. Prvo sam zakasnila zbog nepostojanja pristupačnog parkirališnog mjesta, a potom mi je Andrej Sever odnekud donio dasku da se uspnem na prostor predavanja. Daska se pod nama slomila. Na sreću nismo se polomili. Zato su moje predavanje o pristupačnom urbanom pčelinjaku svi mogli lakše razumjeti i emocionalno doživjeti."

Mr. sc. Jadranka Luketa-Marković

Voditeljica Inkluzivne sekcije UP "Pčelinjak"

 

Ažurirano Ponedjeljak, 04 Prosinac 2017 10:01