Inkluzivna edukacija za pčelare !!! PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 21:41

upim-edu_pelara

Sve one koje zanima priroda, rad u vrtu i ekologija i ima interesa za život pčela ili ste
oduševljeni pčelinjim zajednicama i njihovim zajedništvom - prijavite se!

POČINJE ŠKOLA 2017/2018

Pred Vama je primjer zašto je važno otvarati raznovrsne mogućnosti za cjeloživotnu edukaciju za rad i zapošljavanje. Više od deset godina djeluje Pčelarska škola u Hrvatskoj pod vodstvom prof. dr. Nikole Kezića, a od 2015, godine otvorena pod nazivom: INKLUZIVNA pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo.

Riječ je o inkluzivnoj edukaciji, gdje su i osobe s invaliditetom, raznih vrsta oštećenja, samo neki od polaznika Škole,  ali je zato Škola prilagođena za njih. Kao oblik cjeloživotnog obrazovanja za zanimanje pčelar kroz ovu se Školu nudi mogućnost sudjelovanja u otvaranju nekih novih ideja za hobi, rad i zapošljavanje. Mogućnost pčelarenja u invalidskim kolicima poznata je u svijetu, a u RH godinama promovira pčelarica mr. sc. Jadranka Luketa-Marković - članica Udruge za promicanje istih mogućnost i Udruge Pčelara Pčelinjak.

Zagrebačka pčelarska škola već treću godinu, pa i ove se školske godine 2017./2018. otvorena je pod nazivom: Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo.

Udruženi: Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), Pčelarska udruga Propolis, Udruga pčelara neposrednih proizvođača Pčelinjak i pčelarska udruga Ulište u suradnji s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom i Prometnim fakultetom organiziraju pčelarsku školu na Sveučilišnom kampusu Borongaj za školsku godinu 2017./2018.

Nastava iz pčelarstva provodi se prema verificiranom programu, koji je dobio pozitivno mišljenje Agencije za obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta a provodi ga Srednja škola Bedekovčina. Edukaciju provode vrhunski stručnjaci iz područja pčelarstva na čelu s umirovljenim profesorom Agronomskog fakulteta prof. dr. Nikolom Kezićem, Dr. sc. Majom Dražić i drugim vrsnim stručnjacima u ovom području.

Teoretski dio nastave održava se jednom tjedno (UTORKOM) po četiri školska sata tijekom zimskih mjeseci u Sveučilišnom kampusu Borongaj, Paviljonu 70, dvorana 1, koja je pristupačna osobama u kolicima.

Praktični dio nastave održavati će se subotom na pčelinjaku, u proljeće 2018., kada se pčelinje zajednice budu mogle otvarati i pregledavati. Za praktični dio nastave polaznici Škole imaju mentore koje sami odaberu, a osobe s invaliditetom mogu provoditi uz asistenciju mr. sc. Jadranke Luketa Marković, iskusne pčelarice u invalidskim kolicima.

Škola je otvorena za studente i nastavnike suradnih fakulteta u Sveučilišnom kampusu, kao i sve zainteresirane. Plan je Školu proširiti diljem Hrvatske.

Završetkom programa osposobljavanja dobiva se kvalifikacija pčelar/pčelarka.

Pčelarstvom se osobe mogu baviti od razine hobija do potpuno profesionalne orijentacije te se time otvaraju nove mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja za rad i zapošljavanje. Hrvatski zavod za zapošljavanje je uveo zanimanje pčelar u popis zanimanja za prekvalifikaciju. Pčelarenje je modularno i može se prilagoditi od jedne do deset košnica, te i najmanji broj košnica može stvoriti zadovoljstvo i okupaciju a omogućuje razvoj od hobija do profesionalne aktivnosti. Ova edukacija daje temeljno znanje, podlogu koja se dalje kroz rad usavršava - što je i misija ove Škole.

pela_na_cvijetu

Za sve zainteresirane moguće je organizirati tzv. „vrtić" za pčelare - kao rad u pčelinjaku, a  u svrhu kratkog testiranja interesa, upoznavanja s pčelama i kako se zaštititi, informiranja o načinu stjecanja podloge teoretskog znanja iz pčelarenja u odgovarajućim pristupačnim uvjetima.

Sve one koje zanima priroda, rad u vrtu i ekologija i ima interesa za život pčela ili ste oduševljeni pčelinjim zajednicama i njihovim zajedništvom - prijavite se!

Kontakt osoba je prof. dr. sc. Nikola Kezić  ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )

 

 

 

Ažurirano Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 22:05