Inkluzivna edukacija osoba s invaliditetom u pčelarstvu PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 24 Travanj 2017 10:42

logo_upimUdruga UPIM - Novi stručni suradnik UP "Pčelinjak" -

Inkluzivna edukacija osoba s invaliditetom u pčelarstvu

Važno je otvarati raznovrsne mogućnosti za cjeloživotnu edukaciju za rad i zapošljavanje. Više od deset godina djeluje Pčelarska škola u Hrvatskoj pod vodstvom prof. dr. Nikole Kezića, a od 2015. godine otvorena pod nazivom: Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo. Od 25 polaznika 2015/2016 sedam su bile osobe s invaliditetom.

Riječ je o inkluzivnoj edukaciji, gdje su osobe s invaliditetom samo neki od polaznika Škole, ali je zato Škola prilagođena i za njih.  Kao oblik cjeloživotnog obrazovanja za zanimanje pčelar kroz ovu se Školu nudi mogućnost da osobe s invaliditetom sudjeluju u otvaranju nekih novih ideja za hobi, rad i zapošljavanje.

Mogućnost pčelarenja u invalidskim kolicima godinama vrlo uspješno promovira pčelarica mr. sc. Jadranka Luketa-Marković - članica Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPIM). Nedavno je izašla i njena knjiga pod nazivom: Pčelarenje kao (api) terapija u poboljšanju kvalitete života starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Zagrebačka pčelarska škola već drugu godinu, pa i ove se školske godine 2016./2017. otvorena je pod nazivom: Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo. Udruženi: Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), Pčelarska udruga Propolis, Udruga pčelara neposrednih proizvođača Pčelinjak i pčelarska udruga Ulište u suradnji s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom i Prometnim fakultetom organiziraju pčelarsku školu na Sveučilišnom kampusu Borongaj za školsku godinu 2016./2017. Nastava iz pčelarstva provodi se prema verificiranom programu, koji je dobio pozitivno mišljenje Agencije za obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta a provodi ga Srednja škola Bedekovčina.

Edukaciju provode vrhunski stručnjaci iz područja pčelarstva na čelu s umirovljenim profesorom Agronomskog fakulteta prof. dr. Nikolom Kezićem, Dr. sc. Majom Dražić i drugim vrsnim stručnjacima u ovom području.

Teoretski dio nastave održava se jednom tjedno (srijedom) po četiri školska sata tijekom zimskih mjeseci u Paviljonu 70, dvorana 1, koja je pristupačna osobama u kolicima. Praktični dio nastave održavati će se subotom na pčelinjaku, u proljeće 2017., kada se pčelinje zajednice budu mogle otvarati i pregledavati.

Za praktični dio nastave polaznici Škole imaju mentore a osobe s invaliditetom mogu provoditi uz asistenciju mr. sc. Jadranke Luketa Marković, iskusne pčelarice u invalidskim kolicima.

jadranka_luketa

Škola je otvorena za studente i nastavnike suradnih fakulteta u Sveučilišnom kampusu, kao i sve zainteresirane. Plan je Školu proširiti diljem Hrvatske.

Završetkom programa osposobljavanja dobiva se kvalifikacija pčelar/pčelarka.

Pčelarstvom se osobe mogu baviti od razine hobija do potpuno profesionalne orijentacije te se time otvaraju nove mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja za rad i zapošljavanje.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je uveo zanimanje pčelar u popis zanimanja za prekvalifikaciju.

Moguće je organizirati uključivanje u tzv. „vrtić" za pčelare - u svrhu kratkog testiranja interesa, upoznavanja s pčelama i kako se zaštititi, informiranja o načinu stjecanja podloge teoretskog znanja iz pčelarenja u odgovarajućim pristupačnim uvjetima.

Imate li interesa prijavite se!

Kontakt osoba je prof.dr.sc. Nikola Kezić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Mr.med.sc. Mirjana Dobranović pelice_upim

Ažurirano Ponedjeljak, 24 Travanj 2017 11:25