In Memoriam Ivan Žugaj PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 20 Ožujak 2018 14:15

ivan_ugaj

Naš dragi kolega Ivan Žugaj oprostio se od nas prošlu nedjelju u 83. godini života. Bio je veliki ljubitelj pčela i član UP Pčelinjaka od samoga početka.

Naši kolege odaju mu počast dijeleći ovim putem njihova lijepa sjećanja iz zajedničkih pčelarskih susreta i druženja u znaku sućuti njegovoj obitelji.

"Skroman i povučen, veliki zaljubljenik u prirodu i pčele Ivan Žugaj bio je dugogodišnji član pčelarskih udruga u Zagrebu. Do zadnjeg časa želio je sudjelovati u pčelarskim aktivnostima udruge, a s pčelama je lijegao i dizao se barem u svojim mislima kad više nije imao snage da ih i osobno pazi i mazi. Hvala ti Ivane da druženju, pomoći i empatiji koje si nam pružao." - Damir Rogulja

Ispraćaj će biti u petak 23.03.2018 u 13.35 sati na zagrebačkom Mirogoju (krematorij).

"Izražavam iskrenu sućut porodici preminulog pčelara Ivana Žugaja." - Dragutin Habijančić

"Ivana Žugaja upoznala sam u Sunji kao pčelara samotnjaka. Vjerojatno i u želji druženja aktivno je sudjelovao u mnogim pčelarskim akcijama Pčelarskog društva Zagreb i Pčelarske udruge Pčelinjak. Tako je učestvovao u mnogim donacijama meda, iako već u godinama i u uređenju pčelarskog prostora u Našićkoj ulici. Poklanjao je pčele za eksperimente na Unijama, ali i za njihov transport. Kao vrstan stolar, radio je transportne kutije koje su kasnije dorađene i u plastičnoj izvedbi i na Apimondiji dobile medalju. Kad je u njegovoj kasnoj životnoj dobi u njegov život ušla supruga Nada sve dobro u Ivanu Žugaju se iskristaliziralo i namnožilo. Često su nam iz Selišća Sunjskog dolazili na druženje na naš pčelinjak u Sunji izugaj_tvna čavrljanje o pčelama, pčelarstvu i pčelarskim aktivnostima na zadovoljstvo mene i supruga mr. sc. Zvonimira Švera dr. vet.med. Ivan je pitao za pčelarske savjete, ali i govorio svoja iskustva. Citirala sam ga na predavanjima, u ovoj našoj bespašici, kako je valjda 1968. godine u obilnoj paši pune nastavke meda od metvice skidao lojtrama. Uvijek je cijenio i divio se mom nastojanju da savladam rad sa pčelama, ali  timskoj podjeli poslova u organizaciji vođenja kućanstva, poslova uzgoja matica i pedagoškog rada sa studentima veterine. Prije mene je zamijetio suprugovu bolest i kopnjenje i nagovorio me da pčele preselim u njegovo dvorište u Selišće Sunjsko. Tako mi je po suprugovoj smrti obitelj Žugaj organizirala pčelarenje, razrojavanje,  vrcanje, ali i snimanje televizijskog priloga u seriji emisije Pčelarske udruge Pčelinjak za emisiju Dobro jutro Hrvatska po sinopsisu Damira Rogulje. No ubrzo je i Ivan Žugaj ostao bez bračne družice. Uzrečica kaže: Imao pa nemao. U promijenjenim okolnostima pčele sam ivan_ugaj_moto_pelaripovukla u Zagreb i pčelarila u Maksimiru iz Pčelarske radionice Doma za starije osobe Maksmir, a on je u Domu bio volonter. Ponovo usamljenik u Inkluzivnoj pčelarskoj sekciji pri Udruzi Pčelinjak, poučavao je početnike pčelare i darivao im košnice. Sad već i sam u osamdesetim godinama bolestan u teškoći vožnje automobilom i kretanja, vozio se električnim skuterom u Urbani pčelinjak za svakog i u društvu biologa veterinara, agronoma i pčelara, članova Inkluzivne pčelarske sekcije, uređivao pčelinjak, bojao ogradu i rampu, s veseljem čistio košnice i nestrpljivo čekao da ih napunimo pčelama. I onda zauvijek sretan zaspao. Ivane, počivao u miru. Uvijek ćemo se sjećati Dobra koje si za nas činio."

Za Inkluzivnu pčelarsku sekciju - Jadranka Luketa-Marković

Ažurirano Srijeda, 21 Ožujak 2018 18:46