I službeno - Članstvo u HPS-u nema veze s poticajima PDF Ispis E-mail
Srijeda, 01 Ožujak 2017 12:33

apprrNa naš upit Služba za odnose s javnošću i informiranje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas nam je dostavila šture odgovore na pitanja da li je dobivanje potpora vezano za članstvo u HPS-u i kako da potpore ostvare oni koji nisu članovi HPS-a:

  • Da li je dobivanje potpora iz Nacionalnog pčelarskog programa vezano na bilo koji način uz članstvo u Hrvatskom pčelarskom savezu.

Nije.

  • Kako mogu potpore ostvariti nečlanovi HPS-a, članovi nekih drugih udruga civilnog društva ili oni koji ne žele imati nikakav odnos s bilo kojom udrugom civilnog društva, a pčelari su.

Biti član HPS-a, ili  bilo koje udruge, nikada nije bio uvjet za ostvarivanje prava na potporu u pčelarstvu (svih godina provođenja mjera potpore u pčelarstvu od 2011.-2016.), već samo biti upisan Evidenciju pčelara i pčelinjaka (baza podataka koja obuhvaća popis pčelara i pčelinjaka u RH sukladno Zakonu o stočarstvu (»Narodne novine« br. 70/97, 36/98, 151/03, 132/06 i 14/14) i Pravilniku o držanju pčela i katastru pčelinje paše (»Narodne novine« br. 18/2008, 29/2013,  42/2013 i 65/2014).

Uvjete (detaljnu provedbu) za ostvarivanje prava na potporu po mjerama Nacionalnog pčelarskog programa u tekućoj pčelarskoj godini propisuje Pravilnik o provedbi mjera NPP-a za razdoblje od 2017. do 2019. godine kojeg objavljuje Ministarstvo poljoprivrede i nacrt kojeg se trenutačno nalazi na e-savjetovanju te je dostupan svima zainteresiranima.

Žutim podvučeno Služba za informiranje s javnošću Apprr-a označila je svoj odgovor, a crveno je označio urednik. Dakle, lopticu su prebacili na Ministarstvo poljoprivrede koje je protuzakonito donijelo odredbu da Evidenciju pčelara i pčelinjaka vodi HPS, neprofitna udruga osnovana temeljem Zakona o udrugama kojoj su dani prerogativi da izdaje javnu ispravu - dokument kojim se ostvaruje pravo na poticaj. I ovdje se postavlja pitanje o sprezi privatnog i javnog interesa kojim se omogućava protupravna dobit pojedincima ili grupi okupljenoj oko HPS-a. I u ovom slučaju ima osnova da se u cijeli slučaj umiješa i DORH.

To isto vrijedi i za Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati pčelarska vozila. Ovim pravilnikom dato je u nadležnost HPS-u  da izdaje javnu ispravu koja je temelj za registraciju pčelarskog vozila na području cijele Hrvatske i za sve pčelare bez obzira bili oni članovi HPS-a ili ne. Ministarstvo poljoprivrede dalo je javne ovlasti privatnoj udruzi, udruzi civilnog društva koja nema kadrovske kompetencije, financijske niti logističke resurse i postavlja se pitanje koje bi također mogao propitkivati DORH, s kojom namjerom i u čijem privatnom interesu?

Ažurirano Četvrtak, 02 Ožujak 2017 10:19