Hoće li Evropa spasiti pčele PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 11:24

koruzaNakon višegodišnjeg aktivnog zauzimanja za zabranu korištenja neonikotinoida u Hrvatskoj na putu smo do potpune satisfakcije. Na žalost, mnogi djelatnici u Ministarstvu poljoprivrede RH pravili su se, pod direktnim utjecajem fitofarmarceutskog lobija, „grbavima", a neke hrvatske znanstvene institucije i izrazito neprijateljske prema našim ekološkim aktivnostima. Jedna nas je čak i tužila za klevetu jer smo ustvrdili da su u njihovim redovima ubojice naših pčela. A kruna tog navodnog nerazumijevanja ekološke problematike je presuda suca zagrebačkog okružnog suda VK, u postupku koji je vođen protiv vodećeg nositelja otpora prema upotrebi neonikotinoida u RH, koji sudac je u svojoj presudi ustvrdio da je Zakon o Aarhuškoj konveciji „sredstvo zaštite bilja". Radi takove, potpuno neshvatljive, kvalifikacije zakona koji bi trebao štiti ekološke aktiviste od kapitala „umočenog" u trovanje prirode, presuda je bila osuđujuća. Na žalost takovu kvalifikaciju Aarhuške konvecije prihvatili su i drugostepeni sud te Ustavni sud RH. Za ne povjerovati je da su svi bili korumpirani ili povezani po lokalnim ili rođačkim korijenima, pa je puno izvjesnije da su bili nedovoljno informirani, što no bi rekli, izostalo im je dodatno usavršavanje u struci.

No da ne duljimo Evropska komisija zabranit će na svojim poljima upotrebu u svijetu najčešće korištenih insekticida. Sada je u EU na snazi privremena zabrana korištenja tri neonikotinoida a ako prijedlog Komisije bude usvojen, neonikotinoidi će biti potpuno uklonjeni iz voćnjaka, vinograda, oranica i s polja i moći će se koristiti samo u staklenicima.

Dokument u koji je imao uvid britanski Gardijan predstavlja prvi znak da Komisija želi potpuno zabraniti neonikotinoide zbog "akutnog rizika po pčele". Zabrana bi mogla stupiti na snagu već ove godine ako je odobri većina članica Evropske unije.

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za brojne poljoprivredne kulture ali njihov broj desetljećima se smanjuje zbog gubitaka u staništima, bolestima i korištenjem pesticida.

Neonikotinoidi nanose veliku štetu pčelama i svim oprašivačima i direktna su prijetnja opstanku civilizacije kakovu poznajemo.

Borci za zaštitu prirode i pčelari na jednoj i poljoprivredna udruženja i proizvođači pesticida na drugoj strani dvadesetak se godina oštro spore oko učinaka ovih pesticida, a proizvođači pesticida tvrde da su ti insekticidi od ključnog značaja za zaštitu prinosa na poljima i da je otpor prema njima prije svega političko pitanje.

EU je uvela privremenu zabranu korištenja tri ključna neonikotinoida u uzgoju nekih kultura 2013. Međutim, sada se predlaže potpuna zabrana njihove upotrebe na poljima a izuzetak će biti samo biljke koje se kompletno uzgajaju u staklenicima.

O prijedlogu bi se moglo glasati već u svibnju i, ako bude usvojen, stupio bi na snagu za nekoliko mjeseci, prenosi EurActiv.com.

Do zabrane iz 2013. došlo je nakon što zemlje koje su joj se protivile, uključujući Britaniju, nisu uspjele prikupiti dovoljno glasova. Od tada je protivljenje Britanije oslabilo, sudeći prema odbijenim ponovljenim zahtjevima britanskih farmera da im se "hitno" odobri korištenje zabranjenih pesticida.

U našoj udruzi imamo već desetak godina ogroman broj relevantnih znanstvenih dokaza o štetnosti na prirodu svih neonikotinoida, a to potvrđuje i Martin Dermine iz PAN Evrope, mreže nevladinih organizacija za akcije protiv pesticida koja je dobila na uvid prijedlog EK i "podijelila ga" sa Guardijanom.

Peticiju za zabranu neonikotinoida dosad je potpisalo 4,4 miliona ljudi.

Komisija je svoju odluku da se ide na potpunu zabranu utemeljila na procjeni rizika Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA) objavljene 2016. godine.

Agencija je razmotrila dokaze koje su joj dostavili proizvođači pesticida i Komisija je zaključila da je kod "većine tretiranih kultura" uočen "visok akutni rizik za pčele" od imidakloprida i klotianidina koje proizvodi Bajer (Bayer).

Za Syngentin tiametoksam Komisija je zauzela stav da dokazi kompanije "nisu dovoljni" da se odbaci rizik.

"Znanost vodi utrku sa industrijom pesticida ... Ako se poljoprivrednici oslobode neonikotinoida, imat će veću kontrolu nad svojom zemljom i moći će odbaciti savjete proizvođača pesticida", rekao je Paul de Zylva iz organizacije Prijatelji Zemlje.

Međutim, Sarah Mukherjee, direktorica Udruženja CPA koje predstavlja proizvođače pesticida, kaže da su razočarani prijedlogom Evropske komisije koji, prema njenim riječima, izgleda više kao politička presuda nego kao glas nauke.

Ona kaže da je procjena Agencije zasnovana na onome što CPA vidi kao neizvodljive smjernice koje nemaju formalno odobrenje članica EU. "Prijedlog je temeljen na procjeni za koju je korišten neodobreni dokument ‘Smjernice za pčele' i odlično ilustrira posljedice korištenja tih smjernica. Većina proizvoda za zaštitu poljoprivrednih kultura, uključujući one koji se koriste u organskoj poljoprivredi, ne može proći te kriterije", tvrdi Mukherjee.

Direktor organizacije Buglife, Matt Shardlow, pozdravio je predloženu zabranu: "EFSA je potvrdila više od 70 visokih rizika od sjemena cerealija tretiranog neonikotinoidima". On kaže da se ti pesticidi zadržavaju godinama u tlu, a da se zabrana treba, zbog predostrožnosti, odnositi i na stakleničku proizvodnju.

Ranije ovog mjeseca stručnjaci UN za hranu i zagađenje objavili su nekoliko kritičkih izvještaja o tim pesticidima i mitu da su oni neophodno potrebni kako bi se prehranio planet. Također su pozvali da se usvoji nova globalna konvencija o kontroli upotrebe pesticida.

"S obzirom na neuspjeh industrije pesticida da se prihvate ekološke posljedice korištenja neonikotinoida, složili smo se da je preko potrebna nova globalna konvencija", kazao je Shardlow.

Izvor: EurActiv.com

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 14:17