Europski Parlament želi suzbiti uvoz lažnoga meda u Europu PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Srijeda, 21 Ožujak 2018 20:15

 

logo_ouest_france

Donosimo našim čitateljima vrlo zanimljiv članak francuskog novinara Fabiena Cazenavea o trenutnim temama o kojima se raspravlja na europskoj razini po pitanju suzbijanja lažnoga meda na europskom tržištu, o boljoj zaštiti pčela i o dokazanoj opasnosti neonikotinoida za pčele.

Ovaj članak je objavljen uz ljubazno dopuštenje najvećeg frankofonskog dnevnog lista na svijetu Ouest-France.

Euro zastupnici raspravljaju u srijedu 28. veljače o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi priveli kraju pojavu neprirodnog meda. Zahtijevaju naročito veći nadzor proizvoda uvezenih iz Kine i uvođenje puno jasnijeg označavanja za potrošače. Pčelarski sektor predstavlja tržište od 14,2 milijardi eura u Europskoj Uniji.

Europski Parlament glasa ovaj četvrtak inicijativni izvještaj koji poziva na zaštitu pčela i zaustavljanje uvoza lažnog meda na kontinent. Većina političkih klubova podržava tekst, tema je često na raspravi u ustanovi.

Euro zastupnici žele povećati nadzor po pitanju kakvoće i količine uvezenog meda s većim kaznama za prijestupnike. Isto tako traže preciznije označavanje kako bi se osigurala bolja obavijest potrošača.

Nezamjenjive za oprašivanje kultura

Pčele se smatraju vrlo bitnima, jer pripomažu u oprašivanju poljoprivrednih kultura. U predanom izvještaju Mađara Norberta Erdosa (konzervatorska stranka EPP-Fidesz), smatra se kako 84% biljnih vrsta i 76% prehrambene proizvodnje u Europi ovisi o tom oprašivanju.

„Pozivamo Europsko povjerenstvo i države članice na brzu potporu ambicioznih politika s čvrstim proračunom", izjavljuje euro zastupnik Michel Dantin (Les Républicains - EPP), predsjednik Europskog tjedna pčela i oprašivača. slika_pelinjak

Pčele u opasnosti

Pčelari redovito povlače alarmno zvono, jer količina pčela i zajednica stalno se smanjuje. Razlog: intenzivna poljoprivreda, korištenje pesticida „ubojica pčela", pojava grabežljivaca poput azijatskog stršljena i uništavanje njihovog prirodnog staništa.

„Okoliš nije održiv uz atmosfersko zagađenje, zagađenje potoka, posljedice poljoprivrednih prskanja i nestanak poljoprivrednih živica" objašnjava Alain Lesclavec, predsjednik pčelarskog sindikata La Manche Apicole. „Sve je to dovelo do osiromašenja izvora nektara. Došli smo do te suprotne situacije kada je bioraznolikost bolja u gradu" žali se.

Tržište meda stvara pohlepu

Drugi zabrinjavajući fenomen: krađa košnica, kao što se dogodilo kod Joëla Pelluaua, 26-ogodišnjeg profesionalnog pčelara iz Capa Fréhela. Ukradeno mu je 19 košnica na sveukupno njih 20 tijekom ljeta 2017. Financijska šteta je dosegnula nekoliko tisuća eura: 5000€ za opremu i nekoliko tisuća za med. Objašnjavao je tada kako se krađa sve češće pojavljuje: „Prije, taj se fenomen događao na jugu Francuske. Ali vidimo kako se razvija i na Velikom Zapadu."

Pčelarski sektor ima svoju neupitnu ekonomsku težinu: unutar EU, tržište predstavlja 14,2 milijarde eura. Sa samo 600 000 pčelara i 17 miliona košnica, proizvedeno je 268 tisuća meda u 2015. godini (ispravak netočnog navoda u izvornom članku). Time je Europa drugi svjetski proizvođač iza Kine. Usprkos tomu, kako bi odgovorili na potrošnju Europljana, uvozi iz Kine su značajni.

Česta krivotvorenja, problematična deklariranja

Nažalost, proizvedeni med je često krivotvoren. Kada je obavljena provjera, primjećujemo kako je 20% preuzetih uzoraka na uvezenim proizvodima „lažan med", često nazvani „neprirodan med". Radi se u načelu o mješavini europskog meda s neprirodnim tvarima ili onima koji sadrže šećerni sirup.

Drugi problem: namjerne greške o prijavi zemljopisnog porijekla ili o ekološkom svojstvu meda. Potrošači moraju zbog toga biti jako oprezni. Čak i u dućanima velikih ekoloških trgovačkih lanaca, ponekad je manjak etike na etiketi. Naziv „proizvod iz Francuske", a punjeno u Heksagonu (u Francuskoj) nije jasno prikazan kraj meda koji je stvarno „proizveden u Francuskoj".

Bolje zaštititi pčele

Drugi ulog:  osigurati zaštitu pčela. Udruge za zaštitu okoliša često ukazuju na korištenje neonikotinoida od strane poljoprivrednika, skupina spornih pesticida koji se koriste od 1990. godine. Ovi vrlo često korišteni pesticidi pripomažu u uništavanju pčela i drugih oprašivača. Utječu na živčani sustav insekata, uzrokujući paralizu i smrt. Međutim ne vrše odabir između vrste insekata, ubijajući usput i pčele. pcele

U Francuskoj su naime zastupnici 2016. godine izglasali zabranu tih pesticida, uz odobrenje korištenja do 2020. Od tog datuma, svi neonikotinoidi bit će zabranjeni u Francuskoj. Vlada Edouarda Philippea je potvrdila u lipnju 2017. kako će ti pesticidi biti zabranjeni uz odobrenja do 2020.

„Hitno je da EU poduzme mjere"

„Oprašivanje koje obavljaju pčele je neophodno za našu poljoprivredu i naš okoliš", izjavljuje euro zastupnik Michel Dantin i dodaje „ Hitno je da EU poduzme energične mjere za podršku zaštite pčela".

Europska Agencija za sigurnost hrane (EFSA), u dugo iščekivanom izvještaju, potvrdila je u srijedu rizik za pčele što predstavljaju tri neonikotinoida koji su trenutno u ograničenoj uporabi u EU.

„Imamo varijabilnost u rezultatima, zbog čimbenika poput vrste pčela, predviđene uporabe pesticida i načina izloženosti. Neki manji rizici su prepoznati, ali u cijelosti rizik za sve tri vrste pčela na kojima smo proučavali je potvrđen", pojašnjava Jose Tarazona, na čela odsjeka Pesticida u EFSA-i u priopćenju.

Prijevod : mr.sc. K. Jusić

Izvorni članak Ouest-France ovdje


Ažurirano Srijeda, 21 Ožujak 2018 21:15