Da li i ministar Tolušić ubija hrvatsko pčelarstvo? PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 30 Ožujak 2017 12:24

appČinovnici u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju intenzivno se trude kako bi uništili sve vezano za hrvatsku poljoprivredu. U prilog toj tvrdnji je njihovo posvemašnje nepoznavanje značaja primijenjenih istraživanja, a posebice onih u pčelarstvu. Naime u natječaju za Primjenjena istraživanja u pčelarstvu (vidjeti ovdje) sve su lijepo, manje-više prepisali iz europskih dokumenata - i da je zabilježen značajan gubitak pčelinjih zajednica i potreba da se utvrde međusobni čimbenici vanjskih utjecaja i pčelinjih bolesti, te da je potreban interdisciplinaran znanstveni pristup istraživanjima itd, itd.

Nadrobili su svega i svačega i sve što su u uvjetima natječaja nadrobili na žalost i stoji, no potpuno su zaboravili da bi sve što su nabajali trebao netko i realizirati. I taj netko su naše znanstvene institucije.  E, tu se vidi da ti činovnici i činovnice, koji „kroje" uvjete svih poljoprivrednih natječaja nemaju ama baš nikakvog dodira sa stvarnošću. Vrlo rado bismo objavili njihova imena, pa ako ih netko zna javite nam da ih stavimo na javni stup posvemašnje birokratske pameti. Ti hrvatski birokrati - poljoprivrednog tipa, odredili su da svaka hrvatska znanstvena institucija koja bi se eventualno prijavila za neko primijenjeno istraživanje u pčelarstvu mora pronaći 25% vlastitih sredstava da bi se uopće mogla baviti znanstvenim radom značajnim za opstojnost hrvatskih pčela. Dakle Hrvatska naplaćuje 25% poreza na dodanu vrijednost na troškove znanstvenog rada!!!!

I tu idiotariju pravdaju da im je to nametnula Europska unija. Takav porez na pamet ne plaćaju ostale članice EU, pa je pitanje koga i što štite ti likovi iz Agencije i Ministarstva.

Ti birokrati sigurno su propustili u djetinjstvu pročitati narodnu priču o lisici i rodi, pa da ih podsjetimo ponudili su natječaj kojeg znanstvene institucije ne mogu realizirati jer je poslužavnik širok i plitak te su im sredstva nedostupna, a za uzvrat hrvatsko pčelarstvo neće dobiti toliko tražene i nasušno potrebne znanstvene spoznaje o svemu što su ti, manje-više uhljebi, u svojoj bajci -uvjetima natječaja - napisali.

I najžalosnije u svemu tome klošmerlu je da će za nerealiziranje bilo kakvih primijenjenih istraživanja u pčelarstvu biti krive nezainteresirane znanstvene institucije, a ne idiotske propozicije osmišljene u kuhinjama Ministarstva i Agencije.

Kako je za kompletan rad i Ministrstva i Agencije odgovoran ministar Tomislav Tolušić svi hrvatski pčelari trebali bi mu poslati zahvalnicu za svu „brigu" koju iskazuje prema našoj djelatnosti - Ministre Tolušić molimo Vas najte pomagati pčelarima, jer ako prestanete barem bumo znali na čemu smo!!!

Damir Rogulja

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 16:32