Akcija Posadi biljčicu za našu pčelicu 2017. - Poziv svima!!! PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Četvrtak, 07 Prosinac 2017 22:40

biljcica_pcelica_4

 

Udruga Pčelara „Pčelinjak" i njezini članovi već četvrtu godinu zaredom aktivno provode vrijedan projekt i akciju „Posadi biljčicu za našu pčelicu" uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, kojom potiču naše Zagrepčanke i Zagrepčane na sadnju medonosnog bilja u svrhu potpore divljim oprašivačima, pčeli medarici te održavanju i razvitku bioraznolikosti.

Zadnje tri godine dijelili smo medonosne sadnice i sjeme na parkingu kod Zagrebačkog Paromlina. Tada su na programu bile lipe, sophora japonica, eudia danielli, sjeme heljde...

Ove godine idemo korak dalje. Nabavili smo 50 sadnica Katalpe (Catalpa bignonioides) i 50 sadnica Kelreuterie (Koelreuteria paniculata) koje ćemo dio dijeliti, a dio posaditi (30 komada) na livadu u Travnu zahvaljujući Odsjeku za zelene površine Grada Zagreba i tehničkoj potpori djelatnika tvrtke Zrinjevac. Gosti i darovatelji koji će sudjelovati i posaditi svoju biljčicu bit će upisani nakon akcije u aplikaciju katastra zelenih površina Grada Zagreba pri Zrinjevcu.

Sadnja je predviđena ovu subotu, 09. prosinca 2017. godine od 10.00 do 16.00 sati na livadi (ispred zgrade Mamutice) koja se nalazi između Ulice Savezne Republike Njemačke i Ulice Božidara Magovca u Travno - Novi Zagreb.

Svrha ovog projekta nije samo catalpa podijeliti i posaditi medonosno bilje, njezin cilj je također probuditi svijest kod naših dragih građana o prijekoj potrebi brige o svim oprašivačima koji su posebno pogođeni klimatskim promjenama i kojima svjedočimo već čitav niz godina.

Po pitanju nabave sadnog materijala, ove godine uspostavili smo suradnju s rasadnikom Curek koji u ponudi ima čitav niz medonosnih biljaka. Vlasnica obrta Curek, gđa Gordana Španić Lukač također je predsjednica udruge koja se bavi ekologijom i uzgojem sjemenja starih sorti poljoprivrednih kultura te smo i u tom segmentu našli poveznice za daljnju suradnju.

Rasadnik u ponudi ima više vrsta medonosnog bilja i prema našim saznanjima već je prepoznat  kao takav od velikog broja pčelara. Na stranici www.rasadnik-curek.com možete vidjeti široku ponudu koju nude korisnicama uz vrlo prihvatljive cijene. Pozivom na njihov kontakt broj uvijek možete dobiti gospođu Gogu koja će Vam stručno i ljubazno dati savjet i reći  sve o trenutnoj ponudi. koelreuteria

Za akciju sadnje, podružnica zagrebačkog holdinga Zrinjevac osigurat će pripremu zemljišta za sadnju svojom logistikom, savjetovat će i pomoći će građanima koji žele posaditi svoju „biljčicu". Kako bi građanima olakšali pripremu, rupe za sadnju će bušiti specijalnim svrdlom.

UP Pčelinjak dijelit će biljke svojim pčelarima, a dio svim zainteresiranim građanima koji žele posaditi svoju „Biljčicu".

Akcija će se odvijati na već gore navedenoj lokaciji te pozivamo sve zainteresirane građane, a i medije kako bi popratili ovu vrijednu akciju.

Kako se nalazimo u adventskom vremenu, a i pri isteku ove stare 2017. godine iskoristite ovu jedinstvenu priliku kako bi podarili svojom akcijom novi život jednom drvetu, a i našim pčelicama njegov budući nektar. Uvjereni smo kako će se svi zbog ovog dobrog obavljenog dijela i bolje osjećati.

Ažurirano Petak, 08 Prosinac 2017 23:14