20. svibanj - Svjetski dan pčela - UP „Pčelinjak“ u Zoo-u Grada Zagreba PDF Ispis E-mail
Petak, 19 Svibanj 2017 12:09

svjetski-dan-pc48dela-posterZahvaljujući upornom i hvalevrijednom zalaganju naših slovenskih kolega pri vijeću UN-a i Europskom parlamentu, i njihovom prijedlogu o proglašenju 20. svibnja Svjetskim danom pčela, mi u UP „Pčelinjak" s našim suradnicima proslavit ćemo taj dan bez obzira na službenu odluku o proglašenju, u znak potpore našim slovenskim kolegama.

S obzirom na dug i zahtjevan postupak te prema zadnjim informacijama proglašenje tog datuma očekuje se na jesen 2017., a prva službena proslava 20. svibnja 2018. godine.

UP „Pčelinjak" obilježit će ovaj 20. svibanj- Svjetski dan pčela u sklopu Međunarodnog dana biološke raznolikosti pod nazivom „Vratimo divljinu", u Zoološkom vrtu Grada Zagreba, s kojim udruga radi na zajedničkim novim projektima. To će biti i prilika za susret s našim građanima i posjetiteljima kojima ćemo predstaviti ispred « Domaće hiže » naše brojne aktivnosti po pitanju očuvanja pčele medarice.

Za najmlađe i za znatiželjne ljubitelje pčela, a možda i buduće pčelare, pripremili smo košnicu apisariji, malu kušaonu sortnog meda iz okolice našega Zagreba i druge pčelinje proizvode.

Bit će tu raznih radionica za mlađe na temu bioraznolikosti i njezine ključne povezanosti sa pčelama, ali ne smijemo Vam sada još sve otkriti.

Program događanja :

https://zoo.hr/dogadanja/medunarodni-dan-bioloske-raznolikosti-vratimo-divljinu

O našim aktivnostima :

Osnovana 2009. godine, UP „Pčelinjak" okuplja pčelare iz Zagreba te iz cijele Hrvatske. Njezin primarni cilj je posvetiti se zaštiti pčele medarice i očuvanju bioraznolikosti u prirodi kroz raznih aktivnosti i projekata.

Pčela medarica, uz djelovanje drugih divljih solitarnih oprašivača, je najučinkovitiji oprašivač. Ona omogućuje kvalitetnu oplodnju bilja, to jest prijelaz od cvijeta do voća. Na samo jednoj njezinoj stražnoj nožici može prenjeti i do 500 000 peludnih zrnaca i može posjetiti 250 cvjetova u samo sat vremena. Pčela medarica oprašuje i do 71% kultiviranog bilja za prehranu u svijetu. 35% prehrambenih resursa ovisi o insektima, a u tom dijelu pčela medarica predstavlja učinak od 80%.

Svijesni toga, UP „Pčelinjak" neprestano animira kroz svoje edukativne misije, terenske akcije, široku javnost, državne i lokalne institucije te pčelarsku struku po pitanju očuvanje pčele medarice i razvija već nekoliko godina ciljane projekte, uz potporu Gradskog ureda za Poljoprivredu i Šumarstvo Grada Zagreba, kao što su „Pčelarsko Dežurstvo - Gradska Pčelarska Služba 112" (Neinvazivno zbrinjavanje pčelinjih rojeva u Gradu Zagrebu i okolici), „ Posadi biljčicu za našu pčelicu" (sadnja medonosnog bilja), organizira razne cikluse stručnih predavanja „Kako do Eko znaka", organizira uz suradnike poput Ministarstva pravosuđa, Srednje škole Bedekovčina, Udruga UPIM, pčelarsku školu i postavljanje pčelinjaka pod nazivom „Pčelarstvo kao stil života" u kaznionicama u Gospiću i Lepoglavi ove 2017. godine, a u kaznioncama Turopolje i Lipovica sljedeće. UP „Pčelinjak" je također stručni suradnik na projektu Inkluzivne pčelarske škole za osobe s invaliditetom te je u fazi osnivanja sekcije pčelara s invaliditetom i terapeutskog pčelinjaka.

U svrhu očuvanja pčele medarice UP „Pčelinjak" objavio je nekoliko tematskih brošura namijenjenih edukaciji građana: „Pčele, ose stršljeni - stanovnici našeg grada", „Urbano pčelarstvo", „Gradske pčele - ostavimo u gradu" „Kako i zašto koristiti med", „Med u kuhinji", ...

Udruga ima svoju internetsku stranicu www.pcelinjak.hr na kojoj se objavljuju različiti sadržaji vezani uz naše razne aktivnosti, zanimljive stručne teme iz pčelarenja, a i upozorava na probleme u suvremenom pčelarstvu.

Prepoznajući vodeću poziciju UP „Pčelinjak" po pitanju očuvanje pčele medarice, Grupa hotela Arcotel odlučila je  podržati naš rad i vrijedno zalaganje te nam je kroz svoj projekt „Give bees a chance" darovala 3500€.

U doba značajnih klimatskih promjena, nestašice kvalitetnih paša i prirodnih staništa, izlaženju raznim pesticidima, današnje pčelinje zajednice doživljavaju također mikrobiološki poremećaj unutar košnice koji prečesto dovodi do njihovog gubitka.

Pojedini pčelari članovi UP „Pčelinjak" zadnjih dvije godine aktivno primjenjuju Embees tehnologiju (tehnologija efektivnih mikroorganizama profesora Teruo Higa iz Japana, www.emrojapan.com) na svojim pčelinjacima, i unosom dobrih mikroorganizama u svoje košnice primjećuju značajno smanjenje gubitaka na svojim pčelinjacima.

Kako bi znanstveno pokrijepili taj učinak na našem području i u ovom dijelu Europe, UP „Pčelinjak" je pokrenuo znanstveni projekt Embees - Arcotel te je navedena darovana sredstva, koja su usmjerena za očuvanje pčele medarice, iskoristio u znanstvene svrhe.

Projekt i istraživački protokol je u tijeku od ovog proljeća i provodi ga Kmetijiski Inštitut Slovenije u Ljubljani, Veterinarski fakultet i Institut Ruđer Bošković u Zagrebu. Rezultati istraživanja bit će dostupni pčelarima i javnosti krajem 2017. godine o Embees tehnologiji i njegovoj svrsi u očuvanju zdravog mikrobiološkoga zdravlja pčelinjih zajednica. Ovaj znanstveni rad bit će objavljen i u znanstvenim časopisima.

Zahvaljujemo Grupi hotela Arcotel, što je prepoznala jedinstveno svojstvo i važnost pčele medarice u očuvanju bioraznolikosti i osmislila hvalevrijedan projekt „Give bees a chance" s kojim povezuje svoje goste sa pčelom i hitnom potrebom za njezinim očuvanjem, te nam je iskazala povjerenje da s ovim zajedničkim projektom idemo korak dalje za boljitak pčele medarice, cijele pčelarske struke, a u konačnici u korist svih ljubitelja meda i pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj.

Veselimo se tom danu i druženju te svima želimo dobrodošlicu !

U Zagrebu, uoči pred Svjetskog dana Pčela, 18.05. 2017.

Mr.sc. Kristijan Jusić, predsjednik UP „Pčelinjak


Izvor : http://www.stat.si/StatWeb/en/News/Index/6674

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:26