Školica
Virtualna pčelarska školica PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26 Prosinac 2012 19:38

pcelinja_skolica1Izvrsnu web-stranicu Pčelarska školica, oprema i alati Damira Gregurića namijenjenu najmlađima, ali i nama starijima, svakako pogledajte ovdje.

U segmentu pčelarske literature za najmlađe nismo se baš nešto iskazali, pa je ovaj rad izuzetan doprinos očuvanju naše struke. Iako je cijela stranica usmjerena najmlađima (od ispunjalki i premetaljki, preko priča i basni do crteža najmlađih na temu pčela) posebnu vrijednost predstavlja primjereno obrađena tema Pčelarska oprema. Poglavlje koje će svakom početniku dati sveobuhvatan pregled opreme i alata potrebnih za bavljenje plemenitim pčelarskim pozivom. Čestitke autoru na promišljenom trudu i izvrsnom ostvarenju.

Damir Gregurić, rođen je 1961. godine u Osijeku, a više od 30 godina živi i radi u Istri.

Ažurirano Četvrtak, 27 Prosinac 2012 09:35
Više...
 
Natječaj za obrazovanje pčelara u 2009/2010 god. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 17 Rujan 2009 17:14

Željeznička tehnička škola Moravice, 51325 Moravice, Školska 2a     raspisuje

N A T J E Č A J

za upis polaznika u programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih u šk.god. 2009/2010. Prekvalifikacija za zanimanje:

prva_generacijaPČELAR                                                               24 polaznika

Uvjet:

-Završena osnovna škola

Dokumenti potrebni za upis:

  1. Svjedodžba osmog razreda osnove škole /izvornik ili ovjerena preslika
  2. Preslika domovnice
  3. Preslika rodnog lista

Za sve polaznike Pčelarske škole osiguran je smještaj i prehrana u Školskom internatu!

Termin početka nastave za pčelare biti će određen naknadno, a predbilježbe se primaju odmah  na telefon Škole.

Sve informacije mogu se dobiti na tel. 051/877 118.

 

Ažurirano Četvrtak, 17 Rujan 2009 21:43
 
Mala pčelarska škola PDF Ispis E-mail
Utorak, 24 Ožujak 2009 19:28

Stjepana Majseca s.majsec

UVOD

Ovim tekstom s pripadajućim color-crtežima želim pomoći mladim pčelarima, ali i onima s manje iskustva, kako bi savladali i u pravom trenutku obavili neke poslove o kojima ovisi uspjeh u pčelinjaku. Na određen naćin tekst s crtežima ukazuje i na tijek zbivanja u pčelinjoj zajednici da bi se lakše razumjelo zašto se određeni posao mora obaviti upravo onda kada u razvoju dođe do kritične točke koja bi mogla ugroziti naša opravdana očekivanja.

Bit ću sretan ako ta moja želja padne na plodno tlo i bude pravilno iskorištena.

Pozdrav pčelarima «S pčelama do zdravlja i radosti»

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:02
Više...
 
Organizacija odnosa s javnošću PDF Ispis E-mail
Subota, 07 Ožujak 2009 19:54

Radionice Hrvatskog pčelarskog saveza

- PČELARSKA DRUŠTVA U KOMUNIKACIJI S MEDIJIMA

Mnoga naša društva organiziraju natjecanja, pčelarske izložbe, grupne prodaje meda i sl. Sve to s ciljem daljnje popularizacije potrošnje meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

Da bismo bili još uspješniji pokušat ću opisati potrebne radnje koje bismo trebali obaviti da takve akcije (event) budu još uspješnije.

Ovaj tekst bi mogao biti priprema za neke buduće radionice gdje bismo sa zainteresiranim kolegama proradili temu na simulaciji ili stvarnoj pripremi i organizaciji jednoga pčelarskog eventa.

Postavili bismo plan i program događaja, a na radionici bismo proradili intenzivne komunikacije s medijima uoči same akcije, za vrijeme realizacije i nakon nje. Pokušali bismo izraditi i cjelogodišnju strategiju komuniciranja s medijima jednoga pčelarskog društva. Obuhvaćala bi sudjelovanje članova udruge u tematskim emisijama ili napisima u medijima koji njeguju prirodnjačke, ekološke ili ruralne teme u sredini u kojoj pčelarska udruga djeluje.

Ažurirano Petak, 04 Rujan 2009 21:31
Više...
 
Anafilaktički šok PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 20:20

Što bismo učinili ako nekoga od naših susjeda upikne pčela, te da nakon toga dođe do alergijske reakcije. Većina nas zna da kalcij pomaže, isto tako i sinopen, ali ako dođe do stvarne i burne reakcije? Pa, najbolje hitno k liječniku. No, što ako smo recimo negdje u zabiti u posjeti kolegi selećem pčelaru?

Nazvao sam Kliniku za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra i od dr. med Suzane Ljubojević bio upućen na njen članak "Alergijske reakcije na ubode insekata" objavljen u jednom od brojeva Medixa. Pa pročitajte, možda će vam koristiti.


KLINIČKA SLIKA (ili kako prepoznati alergijsku reakciju)
Reakcije na ubode mogu biti lokalne i sistemske. U lokalne ubrajamo intenzivnu bol, crvenilo koje se javlja neposredno nakon uboda, otok, u kompliciranijim slučajevima pojavljivanje mjehura i sekundarnih infekcija. Sistemske reakcije pojavljuju se brzo, 10-tak minuta nakon uboda, a dijele se na blage (crvenilo, svrbež, urtikarija, rinitis,I mučnina), umjerene (astma, angiodem, bol u trbuhu, promuklost, otežano disanje, svrbež, rinokonjuktivitis) i teške (poteškoće s disanjem - edem larinksa ili astma, hipotenzija, cijanoza, gubitak svijesti).

Ažurirano Nedjelja, 08 Ožujak 2009 20:04
Više...