Propolis
Lijek 21. stoljeca PDF Ispis E-mail
Autor Damir Rogulja   
Petak, 06 Ožujak 2009 13:54

dscf0333_-smanjenoPropolis

Propolis je proizvod kojeg pčele rabe za vlastitu medicinu, higijenu košnice, oblaganje i poklapanje ćelija saća te za zatvaranje pukotina u košnici.

 

Značenje riječi

Riječ propolis prema nekim autorima potječe od grčkih riječi pro (pred, za) i polis (grad), tj. za zaštitu grada (odnosno košnice), a prema drugima od riječi propoliso, koja na grčkom ili na latinskom znači zamazivati, zaglađivati

 

  • Najraniji zapis o uporabi propolisa zabilježen je u Egipatskom papirusu 1550 godina prije Krista, gdje je propolis opisan kao "crni vosak".
  • Propolis je bio važan i cijenjen proizvod u medicini Grka i Rimljana sve do 17 stoljeća, nakon čega gubi svoj značaj u medicini.
  • Babiloncima, Egipćanima, Arapskom svijetu, Grcima, Rimljanima, kao i drugim narodima bilo je dobro poznato antibakterijsko djelovanje propolisa
  • Gotovo dva stoljeća bila je zanatska tajna kakvim su lakom svoje rukotvorine prikrivali čuveni graditelji violina Stradivarijus, Guarneri i Amati iz Kremone, dok u novije vrijeme kemičari nisu otkrili da je taj lak napravljen od propolisa

 

  • Propolis je netoksičan za većinu ljudi, dok kod nekih izaziva alergijske reakcije.
  • Propolis i med sakupljeni sa različitih područja imaju različite sastojke u kojima može biti i zagađenja.
  • Za vrućih dana pčele skupljaju rastopljeni bitumen od tla uz cestu i mješaju ga s propolisom.

 

  • Propolis po svom podrijetlu je izlučevina tkiva pupoljaka ili kore drveća i šiblja. To je mješavina smolastih sastojaka (uglavnom drveća topole, johe, jablana, breze, jasena i kestena) koji se luče tijekom proljeća i ljeta.

 

  • Tvrdi se da djeluje protubiotski, protuvirusno, protugljivično, protuupalno, protuoksidativno, anestetički, karcinostatski i imunostimulatorno i posjeduje regenerativni učinak na tkiva.
  • Danas se zna da propolis sadrži preko 200 sastavnica, 22 minerala i 7 vitamina.

 

  • Lijekovit je kod različitih kožnih bolesti (akne, ekcem, opekline, psorijaza, seboreja i druge), bolesti dišnog sustava (tonzilitisa, faringitisa, rinitisa, astme), te različitih upalnih bolesti (rodnice i grlića maternice, uha)
  • Osim što ima protubakterijski i protu virusni učinak, propolis djeluje sinergistički s nekim antibioticima i pojačava bakteriostatski učinak antibiotika i do 100 puta.

 

  • Potvrđeno je uspješno liječenje kroničnih bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom, primjerice: ateroskeloroza, reumatoidni artritis, tumor, diabetes, upalne bolesti crijeva, bolesti koronarnih žila srca i krvožilnog sustava (kapilarna lomnost, kronična venska insuficijencija, ateroskleroza, varikoza vena, multiplaskleroza, hemoragia, hemoroidi), neurodegenerativne bolesti, bolesti respiratornog trakta, očne bolesti (glaukom, retinopatija, katarakt, noćno sljepilo, oštećenje makule oka i žute pjege), imunodeficiencije i druge.
  • Posebice treba istaći važnost djelovanja na patološke promjene vezane za dijabetes.

 

 

Kako se dobiva

  • Struganjem stijenki košnice i okvira na kojima je nataložen propolis
  • Skupljanjem na silikonskim ili drugim mrežicama stavljenim u košnicu tako da se pčele potiču na "zatvaranje rupa" u košnici

 

Kako se koristi

  • U tinkturi
  • U prahu
  • U pripravcima

 

  • Razna otapala otapaju pojedine sastavnice propolisa, ali niti jedno u potpunosti. U toploj vodi odvaja se od voska i tone na dno posude, dok vosak ispliva na površinu. Topljivost u vodi je slaba (7-11%). Alkohol otapa propolis na hladnom (60-70%). Najbolja topljivost se postiže mješavinom različitih otapala: eter + alkohol, kloroform + alkohol, toluol + alkohol i dr. Topljivost ovisi o temperaturi i trajanju izdvajanja sastavnice.

Pčelarska tinktura

  • Usitnjeni propolis sipa se u plastičnu bocu s alkoholom koncentracije 75% (koncentracija alkohola veća od 75% otopit će i neke alergene koji mogu razviti alergiju na propolis kod osjetljivijih ljudi!!!)
  • Drži se na sobnoj temperaturi i dobro protresa višekratno tijekom dana u trajanju do 14 dana.
  • Pusti se da odstoji tjedan dana i pretače se u drugu bocu.
  • Višekratnim pretakanjem dobije se čista tinktura

 

Količine za tinkturu

  • Alkohol otapa oko 60% suhe tvari strugane sa stijenki i do 70% sa mrežica
  • Za 10%-tnu otopinu na 1 litru alkohola treba oko 15-20 dag propolisa sa stijenki, a oko 15 dag sa mrežica.
  • Za 20%-tnu dvostruko
  • Za 30%-tnu trostruko itd

 

Propolis prah - nativni propolis

  • Sirovi propolis stavite u zamrzivač, u zatvorenoj posudi. Nakon dva do tri dana možete ga usitnjavati električnim mlincem za kavu. Mljevenje radite u manjim količinama i to 7-8 žličica za jednu turu. Posudu s propolisom svaki put , nakon što ste odvojili količinu za mljevenje, vratite na hladno. Mlinac uključujte do tri puta u trajanju svakog uključivanja do 10 sekundi. Odmah nakon mljevenja presijte sav sadržaj kroz najfinije inoks sito na papirnati ubrus. Prosijanu količinu odmah presipajte u staklenku. Kad ste završili sa s mljevenjem - staklenku sa prahom pohranite u hladnjak i u njemu ga držite do momenta upotrebe.

 

Kako uzimati propolis u prahu

  • U posebnim lako probavljivim želatinskim ampulama
  • Umješan u med
  • Direktno žličicom u usta
  • Pripravcima

 

Pripravak kod karcinoma

  • Svaki dan napraviti svježu kašicu od povrtnica ukupne težine 10-15 dkg. U nju umiješati 3 žličice propolis praha (oko 150 mg). To uzimati u 4-5 obroka uglavnom poslije jela. Nije važno vezati uzimanje propolisa isključivo uz dnevne obroke, daleko važnije je raspodijeliti uzimanje tijekom dana na što pravilnije razmake uzimanja - tako da je organizam ravnomjerno "okupiran" propolisom kroz dan.
  • Terapija traje u tri ciklusa po tri tjedna s pauzama od tjedan dana između svakog ciklusa.

 

Sadržaj kašice

  • Za kašicu upotrijebiti svježe:
    crnu rotkvu, mrkvu, kupus, ciklu, prokulicu, kelj, brokulu... (što više različitih vrsta). Kašica se može začiniti sokom limuna i s par kapi maslinova ulja.
  • Sastojci za kašicu se odvoje (od većih komada) u približno ravnomjernim količinama, usitne se mikserom i začine propolisom, limunom i uljem. Pripremljena kašica drži se u hladnjaku, kao i preostale količine neupotrjebljenih povrtnica.

 

Količine uzimanja

  • Smatra se da bi za ljude uz faktor sigurnosti od tisuću bila doza propolisa od 1,4 mg/kg tjelesne težine dnevno (otprilike 70 mg/dan za čovjeka).
  • Za med prof. Bašić kaže da od 1 male (za djecu) do 1 velike žlice (za odrasle) 2-3 puta dnevno (preporučljiva doza) u terapeutske svrhe
  • dok dr Ločar preporuča 1 kg meda tjedno 3-4 puta dnevno - u trajanju terapije 3-4 tjedna

 

Zaključak

  • Propolis već mnogi smatraju "zlatnim" proizvodom košnice i lijekom 21. stoljeća.
  • Ovo se posebice odnosi na protutumorski učinak propolisa i njegovih sastavnica u "kondicioniranju" organizma izloženog povećanim rizicima od raznih oblika karcinoma
  • Kao samostalna terapija oboljelih ili kao dopuna i izuzetno pojačanje efikasnosti postojećim "skolastičkim" terapijama (zračenje, kemoterapija, hormonska terapija...).

 

 

Za predavanje u PD Zagreb - 29.studenog 2007.

Damir Rogulja

Ažurirano Ponedjeljak, 02 Studeni 2009 14:53