Projekti i programi
„U pčelinjaku“ – veliki projekt male pčelarske udruge! PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 08 Prosinac 2011 16:28

u_pcelinjaku220 TV-priloga „U pčelinjaku" koje smo realizirali u suradnji s redakcijom „Dobro jutro Hrvatska" i uz pomoć Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo mali su doprinos naše pčelarske udruge „Pčelinjak" popularizaciji pčelarske djelatnosti među našim sugrađanima. Sudeći po reakcijama gledatelja Hrvatske televizije cijeli projekt je, izvan pčelarskih krugova, bio izvrsno prihvaćen. Ovdje je važno naglasiti da je ovo bio potpuno autonoman projekt redakcije „Dobro jutro Hrvatska" i naše male pčelarske udruge „Pčelinjak". I po onoj da nitko nije prorok u vlastitoj kući tako je i hrvatska pčelarska javnost, uglavnom, prema projektu ostala, blago rečeno, potpuno suzdržana.

No bez obzira na gotovo posvemašnje ignoriranje hrvatske pčelarske javnosti mi smo sigurni da smo napravili lijep i koristan posao kako za struku tako i za naše sugrađane. Ujedno smo i pokazali da se volonterskim radom, radom za badava ali s velikim angažmanom i ljubavlju prema poslu kojim se bavimo, može napraviti daleko više i kvalitetnije no što neki drugi rade za plaću, a bez emocija - kak bi rekli  - bez srca.

Ažurirano Srijeda, 25 Travanj 2012 14:46
Više...
 
Zzzagimed PDF Ispis E-mail
Petak, 27 Ožujak 2009 15:42

ciljevi i dosezi

prof_vahcicdr.sc. Nada Vahčić, red.prof.

Iza nas je 6. međunarodno ocjenjivanje meda Zzagimed 2008. U razdoblju od 15. rujna do 6. listopada 2008. godine prispjelo je 102 uzorka meda za natjecanje od čega je bilo 84 hrvatska meda.

U razdoblju do kraja studenog na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu analizirani su svi prispjeli uzorci na udjel vode, reducirajućih šećera i saharoze. Određena je i ukupna kiselost te električna provodnost. Svi parametri određeni su prema metodama Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda u svrhu utvrđivanja kvalitete meda prije same senzorske analize.

Senzorska procjena od strane međunarodnog petočlanog tima, senzorskih analitičara s višegodišnjim iskustvom u senzorskoj procjeni meda, obavljena je također na PBF-u koji posjeduje prostor za senzorske analize hrane u skladu sa zahtjevima istoimenog ISO standarda (ISO 8589:2007). Na temelju senzorske procjene a uzimajući u obzir činjenicu da su prethodne kemijske analize pokazale da med udovoljava svim zahtjevima kvalitete te uključivši ocjenu za urednosti uzoraka i udjel vode načinjena je rang lista najboljih medova. Tijek cijelog natjecanja proveden je jasno i transparentno a postignuti rezultati svakog sudionika po kategorijama i vrstama provedenih analiza bio je dostupan svim zainteresiranim stranama putem interneta.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:01
Više...
 
ZAGREBAČKA PČELA PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 19 Ožujak 2009 10:08
u_domu_za_autizamApis Melifera Carnica Zagrebiensis - mogli smo ju nazvati i Urbanicus ili bilo kako drukčije, ali to je pčela koja se je aklimatizirala u gradu Zagrebu i koja tu godinama živi potpuno slobodno i bez ikakvog čovjekovog uplitanja.

Znanost prati kukce u prirodi, a i za nas grad nije priroda. Mi pčelari zabili smo glave u košnice i postali slijepi i gluhi na grad i gradski biotop.

U zadnjih nekoliko godina u Zagrebu se je pojavilo znatno više rojeva no što je to bilo prethodnih godina. I stoga je grupa, nas pčelara, osnovala Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba. Tijekom vegetacije u suradnji sa službom 112 zbrinjavamo rojeve koji se pojavljuju u gradu Zagrebu.

I sve bi prošlo neopaženo da nismo počeli voditi evidenciju intervencija i da se nisam povezao s višim savjetnikom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja mr.Franjom Perovićem.

Samo treba čuti što sugovornik govori, treba gledati oko sebe, zabilježiti događanja - posebice ona koja se ponavljaju, analizirati, usporediti i zaključiti.

Ažurirano Petak, 20 Ožujak 2009 09:06
Više...
 
ZAŠTITA PČELE PDF Ispis E-mail
Srijeda, 18 Ožujak 2009 14:32
Naš najznačajniji ovogodišnji projekt je uvrštenje Pčele medarice u Crvenu knjigu ugroženih vrsta Republike Hrvatske.

Ovih dana će se u HPS-u na tu temu održati stručno - znanstveni skup koji bi trebao detaljnije definirati Zahtjev prema Državnom zavodu za zaštitu prirode.
Mr.Franjo Perović, viši savjetnik Hrvatskog prirodoslovnog muzeja već je priložio svoj Prijedlog diskusiji:

ZAŠTITA OPNOKRILACA - Prijedlog

pcela_medaricaPčela medarica Apis mellifera LINNAEUS, 1758

Pripada redu opnokrilaca (Hymenoptera), podredu utegnutozačanih (Apocrita) i grupi žalčara (Aculeata). U daljem sistematskom slijedu nalazi se unutar natporodice cvjetara (Apoidea), porodice pčela (Apidae) i potporodice pravih pčela (Apinae). Već samo ime natporodice nam govori da su to kukci vezani uz najveći broj cvjetnica radi ishrane nektarom ili cvjetnim prahom (polenom, peludom), te su kao takvi najznačajniji oprašivači. Iz roda Apis LINNAEUS, 1758 u Europi dolazi samo vrsta Apis mellifera s više rasa od kojih je za naše uvjete najvažnija Apis mellifera carnica POLLM.

Ažurirano Srijeda, 18 Ožujak 2009 15:33
Više...