Predavanja i predavači
Poziv na predavanje Med od Vojne krajine do danas PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 18 Prosinac 2016 10:23

zdenko_franicUP „Pčelinjak" organizira predavanje dr.sc. Zdenka Franića - Med od Vojne krajine do danas, u petak, 23. 12. s početkom u 18,30 sati u Preradovićevoj 29.
Pozivamo sve pčelare i naše sugrađane na ovo zanimljivo „otkrivanje" dijela naše zaboravljene povijesti.

Vojna krajina je predstavlja vrlo dobro organizirano obrambeno područje protiv Turaka. Cijelo područje bilo je premreženo brojnim utvrdama čije ruševine i danas svjedoče o tim burnim vremenima. Održavanje takvih objekata predstavljao je pravi organizacijski izazov. Snabdjevanje hranom, odjećom, oružjem i svim drugim životnim potrepštinama nije moglo biti prepušteno slučaju. Tako se u brojnim arhivima mogu pronaći spiskovi koji govore o detaljima koji nas mogu i iznenaditi. To se posebice odnosi na med koji je bio redovito planiran i prisutan u svakodnevnoj prehrani posada. Žalosno je što se tom dijelu povijesti lijepe naše posvećuje premala pažnja. Današnji susjedi starih utvrda, opatija i manastira pojma nemaju o životu i ljudima koji su tu živjeli prije stotina godina. Mi, kao turistička zemlja, svoj proizvod možemo to uspješnije prodavati što su nam priče vezane za svaki pojedini kraj naše zemlje to zanimljivije i bogatije. A priča o medu, koji se u Vojnoj krajini, koristio u ogromnim količinama može biti jedna od takovih lijepih priča.

Ažurirano Nedjelja, 18 Prosinac 2016 10:28
Više...
 
Pčelinji proizvodi u farmaciji PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 21 Studeni 2016 18:49

apipharma_prezentacijaCiklus predavanja u UP „Pčelinjak" nastavljamo ovaj tjedan izlaganjem Tomislava Lalića na temu Pčelinji proizvodi u farmaciji. Ovo predavanje je bilo najavljeno za petak, ali smo ga na zamolbu iz naše gradske četvrti prebacili dan ranije u četvrtak, 24.11. u 18,30 sati u Preradovićevoj 29.

Naš predavač, Tomislav Lalić je 70-tih godina prošlog stoljeća redovno objavljivao svoje članke, na temu pčelarstva, u svojevremeno izuzetno popularnom časopisu „Sam svoj majstor". Zajednički smo organizirali i vodili velike pčelarske skupove na kojima su se okupljali pčelari iz cijele tadašnje države. Svoje dugogodišnje pčelarsko iskustvo ugradio je u jednu od najsuvremenijih, ako ne i najsuvremeniju,

Ažurirano Utorak, 22 Studeni 2016 12:03
Više...
 
Poziv na predavanje "Pelud – od cvijeta do košnice" PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 16:21

sasa_prdjunUP "Pčelinjak" poziva sve zainteresirane na predavanje Saše Prđuna, dipl.ing.agr. "Pelud - od cvijeta do košnice" koje će se održati  u četvrtak, 13. listopada u Preradovićevoj 29 s početkom u 19,30 sati.

Od svih pčelinjih proizvoda, a to su: med, vosak, pčelinji otrov, propolis, pelud i matična mliječ, pčele putem svoga tijela kemijski sintetiziraju vosak, otrov i matičnu mliječ. Dok ostala tri, potječu od biljaka, koje pčele modificiraju i prerađuju za njihovu vlastitu uporabu. Pelud je vrlo sitni, odvojivi i prijenosni biljni organ s muškim genetskim naslijeđem određene biljne vrste koji u sebi nosi najbolje gene te vrste. Nastaje u peludnicama prašnika. Peludno zrnce građeno je od živog sadržaja, koju čini jezgra, odnosno citoplazma i vanjskog omotača. Budući da je zrnce izloženo raznim vanjskim uvjetima, od kiše, vjetra, Sunca pa do samog načina transporta od prašnika do tučka, izuzetno je bitno da se očuva taj genetski materijal

Ažurirano Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 17:01
Više...
 
Predavanje Dušana Milinkovića u UP „Pčelinjak“ PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 28 Ožujak 2016 19:17

dusan_milinkovicU petak, 1. travnja u 18,30 sati UP „Pčelinjak" organizira predavanje Dušana Milinovića, terenskog savjetnika Savjetodavne službe Čebelarske zveze Slovenije. Predavanje je u Preradovićevoj 29 i ulaz je slobodan.

Savjetodavna služba Pčelarskog saveza Slovenije organizirana je tako da na terenu djeluje 22 terenska savjetnika, uz još devet savjetnika specijalista koji odrade najmanje 5.000 sati godišnje. Kako su organizirani, koliko znače slovenskim pčelarima, kako se prati njihov rad i rezultati tog rada i cijeli niz drugih informacija o jednom od najuspješnije organiziranih pčelarstava Europe.

Ažurirano Ponedjeljak, 28 Ožujak 2016 21:59
Više...
 
Klimatske promjene i nozema cerana – poziv na predavanja PDF Ispis E-mail
Utorak, 15 Ožujak 2016 12:37

damir_2Mnogi pčelari bilježe znatne gubitke pčelinjih zajednica, a mnogi se i tuže da su im pčelinje zajednice u posljednje vrijeme znatno slabije no što su to bile do prije desetak godina.

Prof. dr.sc. Zlatko Puškadija poziva na promjene u tehnologiji pčelarenja radi klimatskih promjena, a mr. Vesna Ostružnjak Hren dr.med.vet. je ustvrdila da je najbolja obrana od nozeme cerane zdrava i jaka pčelinja zajednica. Kako to postići i kakva je veza između ove dvije pošasti, kako se one očituju na našim pčelama te kako se nositi s tim novim izazovima pokušao sam sažeti u svom predavanju „Klimatske promjene i nozema cerana novi izazovi u pčelarstvu".

Predavanja ću održati u Pčelarskoj udruzi „Bagrem", Daruvar u maloj dvorani Češkog doma u četvrtak 17. ožujka u 16,00 sati; u Udruzi pčelara „Pčelinjak", Zagreb u Preradovićevoj 29 u petak, 18. ožujka od 18,30 sati, te u Udruzi pčelara Bujštine u Bujama u Pučkom otvorenom učilištu u utorak, 29. ožujka s početkom u 18,00 sati.

Ažurirano Utorak, 15 Ožujak 2016 12:46
Više...
 
Pozivamo na predavanje o selećem pčelarstvu PDF Ispis E-mail
Utorak, 08 Ožujak 2016 11:28

ivo_i_teja_selei_pelariUP "Pčelinjak" poziva na predavanje "Seleće pčelarstvo" koje će se održati u prostorijama mjesne samouprave "Kralj Petar Svačić" u Preradovioćevoj 29. u petak 11. ožujka s početkom u 18,30 sati.

Supružnici Ivan Carin i Tadeja Krušec, pčelari iz Zagreba, prenijet će vam svoje iskustvo selečeg pčelarenja.
Usporediti će stacionarno i seleće pčelarstvo, podjeliti s vama svoja iskustva kao mladih pčelara, te pokušati odgovoriti na pitanje - što je sve potrebno za ekonomično seleće pčelarstvo, od: odabira košnice, lokacije paše,...

Ažurirano Utorak, 08 Ožujak 2016 15:06
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL