Pelud
Poziv na sudjelovanje u projektu studije raznolikosti peludi PDF Ispis E-mail
Petak, 21 Ožujak 2014 17:35

pelud_csiDragi pčelari,

U sklopu međunarodnog udruženja znanstvenika COLOSS, te brojnih europskih instituta i fakulteta provodi se studija o raznolikosti peluda u europskim razmjerima. O značaju raznolikosti peluda bilo je raspravljano na COLOSS-ovoj radionici o ishrani pčela koja je održana na Bledu u Sloveniji 2012. godine. Zaključeno je da je važno napraviti inventarizaciju peluda i povezati je s korištenjem zemljišta te s pčelarskom sezonom. Drugim riječima, željeli bi, zajedno s pčelarima, kao građanima znanstvenicima, provesti znanstvenu studiju kojom bi utvrdili dali je nedostatak raznolikosti peluda stvaran problem i u kojim tipovima staništa, te će se utvrditi raznolikost peluda kroz sezonu.

Ažurirano Četvrtak, 03 Travanj 2014 10:49
Više...
 
POLEN – PELUD – prezentacija Dino Cerić PDF Ispis E-mail
Subota, 15 Prosinac 2012 14:00

dinoIzvrsno predavanje našeg kolege Dine Cerića izazvalo je veliko zanimanje kako u hrvatskoj pčelarskoj javnosti tako i u javnosti u nama susjednim zemljama.
Sveobuhvatno s cijelim nizom novih spoznaja te protkano vlastitim pčelarskim i apiterapeutskim iskustvom ovo predavanje će svakako biti jedna od malih prelomnica u našoj pčelarskoj praksi u domeni prikupljanja, čuvanja, izrade pripravaka i korištenja cvjetnog praha.

Tekstom u nastavku Dino nam svima upućuje tople čestitke i dobre vibracije u Novoj godini:

Polen ili pelud zovu još i medicinsko čudo, super hrana, antikancer itd.
Polen su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda.

Ažurirano Četvrtak, 27 Prosinac 2012 18:09
Više...
 
Energetsko vitaminska bomba PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 14:28
cvjetni_prahPelud nije pčelinji proizvod, već su to muške spolne stanice biljaka, koje skupljaju pčele i pohranjuju u saće kao izvor proteina, važnih vitamina (A, B-kompleksa, C, D, E, K, i rutin) i 28 minerala, te brojni minerala u tragovima. Toliko bogatstvo hranjivih tvari nije pronađeno niti u jednom drugom proizvodu. Primjerice, od 22 poznate amino kiseline u biokemiji, sve su nađene u peludu, brojni enzimi i ko-enzimi važni za dobru probavu (čak 5000 enzima i koenzima). Sva pelud nije iste hranjive vrijednosti, ali za 1 kg peludi potrebno je 10000 pčela. Povijesnih podataka o medicinskoj uporabi peludi je vrlo malo. U srednjem stoljeću pelud je rabljen kao sedativni tonik i afrodizijak. Od 1950 godine raste uporaba peludi u komercialnoj trgovini. Danas, stotine tona peludi se iskoristi u svjetskoj trgovini. Kako pelud postaje interesantniji za uporabu, tako raste broj literature i broj dokaza o njegovoj učinkovitosti. Primjerice: pozitivni učinak na rast i razvoj, povećava plodnost, povećava broj leukocita, eritrocita, poboljšava cirkulaciju krvi, biostimulativna i regenerativna svojstva (jetre), protubakterijski učinak (na gram negativne bakterije) želučano crijevnih oboljenja i infekcija mokraćnih putova (Esherihia. coli, Salmonella, Proteus vulgaris), djeluje na lipidni metabolizam (smanjenje triglicerida), usporava starenje, pomaže kod probavnih smetnji, stimulira apetit, održava homeostazu organizma, povećava otpornost na bolesti, jača koronarne arterije i mišićno tkivo srca, djelotvoran kod iscrpljenosti, poboljšava vid, potiče rast kose, učinkovit je u kozmetici. pcelana_lijeski
Pelud je vrlo osjetljiv proizvod te ga treba vrlo pažljivo skupljati, sušiti i nakon toga čuvati. Neadekvatnim postupkom postaje nedostupan za probavu i time se njegove vrijednosti gotovo u cijelosti gube.

Obiluje bjelančevinama, vitaminima osobito B skupine, mineralima, aminokiselinama, fermentima. Djeluje protiv probavnih smetnji, jača sluznicu želuca te zacjeluje čireve. Ukratko, pelud sadrži sve što je nužno za život. Jede se sušen, sirov ili pomiješan s medom.

pelud2Pelud ili cvjetni prah, to su muške stanice prašnika cvjetova, koje pčele skupljaju s biljaka gomilanjem u košarice zadnjih nogu. U košnici istovaruju prah u stanice saća, te ga prešaju udarcima glave uz dodatak sline i meda. Na taj način prah je zaštićen od prodora zraka i kvarenja, te prepušten potrebnim kemijskim promjenama. Uz med, pelud je pčelama glavna hrana koja im daje bjelančevine, masti, mineralne tvari i vitamine.
Ažurirano Utorak, 10 Ožujak 2009 18:08