Projektna radionica o pčelinjim proizvodima u Malom Lošinju
Subota, 12 Studeni 2016 19:44

projektneSigurnost i kvaliteta  pčelinjih proizvoda. Tehnički i  tržišni mehanizmi njihovog osiguranja teme su projektne radionice koja će se održati  u utorak, 15.11.2016. u Hotelu „Aurora", Mali Lošinj .

Organizatori su Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, Pčelarska udruga „Kuš" Cres-Lošinj, Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilište u Rijeci.

Moderatori su Branko Vidmar, doc.dr.sc. Dražen Lušić

Teme Radionice:

-  Postignuća Udruženja pčelarskih organizacija PGŽ i pravci djelovanja

Ažurirano Subota, 12 Studeni 2016 19:50
Više...
 
UP Pčelinjak dijeli sjeme i sadnice medonosnog bilja
Utorak, 08 Studeni 2016 11:37

img_0428_1Danas nam je Dražen Jakupec (Virovitica, S.Radića 31, tel. 098 196 3085) isporučio sjeme facelije i heljde izvrsne kakvoće. Sjeme smo nabavili vlastitim sredstvima udruge. Stotinjak kontejniranih sadnica evodije i sofore uplatili smo rasadniku Šumarskog instituta u Jastrebarskom. Sadnice smo nabavili sredstvima koje nam je donirao Grad Zagreb - Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

U narednih nekoliko dana svo sjeme ćemo raspodijeliti u vrećice od po 1 kg, a u četvrtak, 17. studenog ćemo otići po sadnice u Jasku i isti dan ih podijeliti, zajedno sa sjemenom, članovima UP „Pčelinjak" i pčelarima iz drugih pčelarskih udruga uključenih u Gradsku pčelarsku službu 112.

Ažurirano Utorak, 08 Studeni 2016 12:50
Više...
 
Paketni rojevi – neiskorištene mogućnosti
Ponedjeljak, 07 Studeni 2016 12:19

picture2Pozivamo na predavanje na temu „Paketni rojevi - neiskorištene mogućnosti" koje  će održati prof.dr.sc. Nikola Kezić u petak, 11 studenog s početkom u 18,30 sati u UP „Pčelinjak", Preradovićeva 29.

Hrvatski pčelari nisu do sad iskoristili svoje viškove pčela koji se pojavljuju nakon glavne paše - bagrema. U to doba zdrava zajednica je u maksimumu svog razvoja i po okončanju te paše suvišak pčela predstavlja samo nepotrebne potrošače hrane. Iz takovih zajednica bez ikakve štete lako bismo mogli izdvojiti ½ do 1 kg pčela u pakete. U to vrijeme u sjevernijim dijelovima Europe još nije počela glavna paša

Ažurirano Ponedjeljak, 07 Studeni 2016 12:28
Više...
 
Završni zbor Gradske pčelarske službe 112
Srijeda, 02 Studeni 2016 14:03

logo_za_webU četvrtak, 3. studenog u Preradovićevoj 29, s početkom u 19,30 sati, održat ćemo završni zbor GPS 112 za ovu sezonu. Podijeliti ćemo skromne volonterske džeparce i nešto tehničke opreme iz sredstava dobivenih od grada Zagreba na Javnom natječaju za udruge.

Naši volonteri ove godine izašli su 342 puta na intervencije i pritom su, na gradskom prostoru, uhvatili oko 250 rojeva te ih smjestili u azil u svojim pčelinjacima.

Ovo nam je bila deseta sezona za redom. Nadamo se da su našu uslugu građani prepoznali kao dobrodošlu pomoć bilo radi micanja pčela iz javnog prostora bilo stoga što su im pčele bile prijetnja za sigurnost i zdravlje.

Ažurirano Srijeda, 02 Studeni 2016 14:16
Više...
 
Pčelarska škola počela s radom
Srijeda, 26 Listopad 2016 19:11

img_0397Pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo, prilagođena i za osobe s invaliditetom, danas je imala prvi radni dan. Predstavljen je plan i program te vrhunski predavači sa zagrebačkog sveučilišta te iskusni i priznati praktičari koji su svoju proizvodnju prilagodili i specijalizirali prema pojedinim proizvodima pčelinje košnice. Predavanja će se održavati srijedom od 17,00 sati u dvorani D1 (u prizemlju) objekta br. 70 zagrebačkog Kampusa.

Škola osposobljava polaznike za zvanje pčelar, a osim teoretskog dijela polaznici će svoja znanja provjeravati na školskom pčelinjaku koji je u blizini predavaonice, s proljeća, kad otopli. Svi zainteresirani još se mogu uključiti, a školarina je 2.550,00 kn koja se može uplatiti i u tri rate.

Školu podupiru: Udruga za promicanje istih mogućnosti, Pčelarska udruga „Propolis", Udruga pčelara „Pčelinjak", Udruga „Ulište", Edukacijski i rehabilitacijski fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Srednjoškolski centar Bedekovčina. Voditelj obrazovanja je Zlatko Radman, prof, a pčelarskog dijela Prof.dr.sc. Nikola Kezić.

Ažurirano Srijeda, 26 Listopad 2016 19:17
 
O sijanju i sadnji medonosnog bilja za potrebe ekološkog pčelarstva
Utorak, 25 Listopad 2016 07:39

matija_bucarU četvrtak, 27. listopada, UP „Pčelinjak" organizira predavanje prof. Matije Bučara pod naslovom „Projekt „Klinac" - unošenje medonosnog bilja u veće prostore". Predavanje je u prostorima Mjesne organizacije Kralj Petar Svačić u Preradovićevoj 29 od 19. 30 sati. Ulaz je slobodan.

Prof. Bučar i njegovi „Klinčani" ove godine posijali su i posadili nekoliko desetaka hektara površine s medonosnim biljem. Svi su u programu ekološkog pčelarenja i bit će vrlo zanimljivo čuti kako se je projekt razvijao od ideje do realizacije, te s kojim su se problemima suočavali i koje prednosti, u prikupljanju pčelinjih proizvoda, su ovakvim pristupom ostvarili.

Ažurirano Utorak, 25 Listopad 2016 09:00
Više...
 
Pčele oprašuju i maslinu
Srijeda, 19 Listopad 2016 08:25

pcele_ipak_vole_maslinuBrojne predrasude žive u pčelarskim krugovima, a jedna od njih je i da se oprašivanje maslina odvija gotovo isključivo putem vjetra, ili vjetrooprašivanjem, no neki talijanski autori tvrde da to baš i nije tako. Video kojeg su snimili tu staru predrasudu vrlo zorno opovrgava.

Pčelari koji su ujedno i maslinari, koji svoje košnice drže u masliniku, vrlo dobro poznaju pčele i njihov društveni život te redovito primjećuju da pčele veoma privlači maslina u cvatu, iako u susjedstvu postoje i druge cvjetnice koje bi pčele mogle posjećivati.

Odgovor na pitanje zašto je tomu tako leži u iskonskom nagonu svih životinja, pa tako i pčele, da troše što manje energije kako bi prikupile što više hrane.

Ažurirano Srijeda, 19 Listopad 2016 10:45
Više...
 
Kestenovoj osi šiškarici hrvatski šumari stali na kraj!
Ponedjeljak, 17 Listopad 2016 09:11

torymus_sinensisNakon što je 2014. godine na području Istre u prirodu pušten parazitoid kestenove ose šiškarice Torymus sinensis, isto je napravljeno na koprivničkom, karlovačkom, sisačkom, području Lovrana te na području Sljemena.

Ekološke i ekonomske štete koje čini kestenova osa šiškarica u prirodnim sastojinama pitomog kestena u Hrvatskoj su višestruke i značajne, a očitiju se kroz gubitak prirasta zbog smanjenje asimilacijske površine lista, gubitak cvjetova, što je važno u proizvodnji meda, značajno smanjenje količine kestenovih plodova, utjecaj na zdravstveno stanje pitomog kestena.

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Listopad 2016 09:18
Više...
 
Hvalospjevi slovenskom pčelarstvu u Emerican Bee Journalu
Četvrtak, 13 Listopad 2016 12:39

fb_img_1476280787810Aktualni broj najvećeg američkog pčelarskog časopisa opširno piše o slovenskom pčelarstvu.

Zašto je Slovenija svjetska pčelarska prijestolnica? U članku autor Howard Scott oduševljeno navodi razloge koji potvrđuju prethodno pitanje.

Da li smo ponosni ili nismo? Pitaju se slovenski pčelari.

Autor zaključuje da je Slovenija stvarna prijestolnica svjetskog pčelarstva radi tradicije, participacije države, poštivanja domovine, manje populacije, selekcijskog uzgoja, dobro izabranih i provedenih strategija i sve to na svjetskom nivou!

Howard Scott je autor bestselera Bee Lessons. Objavio je preko 170 članaka u reviji American Bee Journal.

Ažurirano Četvrtak, 13 Listopad 2016 12:46
Više...
 
Rezultati natjecanja „10. zlatno ulište“ 2016
Utorak, 11 Listopad 2016 09:58

medenjak-z-opatije-i-zlatno-ulic5a1te-2016

METODA OCJENJIVANJA:

Metoda ocjenjivanja je modificirana metoda Pravilnika ocjenjivanja kvalitete meda na natjecanjima u Republici Hrvatskoj, donesenim od strane Hrvatskog pčelarskog saveza. Uzorci meda podvrgnuti su prethodnoj kemijskoj i melisopalinološkoj (peludnoj) ocjeni kvalitete pri čemu su kemijski parametri koji su se ocjenjivali uključivali postotak vlage, električnu provodnost te udio hidroksimetilfurfurola (HMF) u uzorcima meda. Melisopalinološka (peludna) ocjena uzoraka meda provedena je u cilju potvrđivanja botaničkog podrijetla meda ali isto tako i pripadnosti proizvedenih uzoraka određenom klimatološkom i zemljopisnom području.

Ažurirano Utorak, 11 Listopad 2016 10:45
Više...
 
Poziv na predavanje "Pelud – od cvijeta do košnice"
Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 14:21

sasa_prdjunUP "Pčelinjak" poziva sve zainteresirane na predavanje Saše Prđuna, dipl.ing.agr. "Pelud - od cvijeta do košnice" koje će se održati  u četvrtak, 13. listopada u Preradovićevoj 29 s početkom u 19,30 sati.

Od svih pčelinjih proizvoda, a to su: med, vosak, pčelinji otrov, propolis, pelud i matična mliječ, pčele putem svoga tijela kemijski sintetiziraju vosak, otrov i matičnu mliječ. Dok ostala tri, potječu od biljaka, koje pčele modificiraju i prerađuju za njihovu vlastitu uporabu. Pelud je vrlo sitni, odvojivi i prijenosni biljni organ s muškim genetskim naslijeđem određene biljne vrste koji u sebi nosi najbolje gene te vrste. Nastaje u peludnicama prašnika. Peludno zrnce građeno je od živog sadržaja, koju čini jezgra, odnosno citoplazma i vanjskog omotača. Budući da je zrnce izloženo raznim vanjskim uvjetima, od kiše, vjetra, Sunca pa do samog načina transporta od prašnika do tučka, izuzetno je bitno da se očuva taj genetski materijal

Ažurirano Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 15:01
Više...
 
XXI. Državno ocjenjivanje meda-Osijek 2016
Nedjelja, 09 Listopad 2016 18:15

pavlovi_ukupni_pobjednikUKUPNI  POBJEDNIK  IVAN PAVLOVIĆ  IZ  Siska
U Osijeku je održano  XXI. Državno ocjenjivanje meda, koja se održava kao manifestacija „Dani meda  Hrvatske" a organizira ga HGK Županijska komora Osijek u suradnji sa Županijskim savezom pčelara OBŽ, Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Agronomskim fakultetom iz  Zagreba.
U petak (07.10.) održana je  deseti puta manifestacija "Mladi i med" na središnjem osječkom trgu dr. Ante Starčević. Otvorenju manifestacije nazočan je bio župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš, Ernet Nad, HGK- Županijska komora Osijek i Slavko Stojanović,predsjednik ŽPSOBŽ. Na trgu Ante Starčević, pčelinje proizvode izlagali su i prodavali pčelari na 27 štandova. Svoj doprinos dali su i najmlađi iz: DV"Krijesnica"Osijek", OŠ "Višnjevac" Višnjevac, OŠ"Ernestinovo" Ernestinovo, OŠ"Bizovac" Bizovac, Udruga "Korijeni pustare" Antunovac, KUD "Josipovac" Josipovac. Svoj štand imala je i UP"Slavonski med"na kojem se mogao degustirati  slavonski med na kruhu. PU"Pčela" Osijek za najmlađe organizirala je u šatoru pokaz  pčelarske opreme.

Ažurirano Nedjelja, 09 Listopad 2016 18:37
Više...
 
Da li je Jakovina zataškao subvencijsku prijevaru „tešku“ desetke milijuna kuna?
Četvrtak, 06 Listopad 2016 06:31

pesticidiNa e-mail adresu UP „Pčelinjak" ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ) povremeno stižu razni upiti, komentari i prijedlozi vezani uz pčele i pčelarstvo. Tako smo 15.02.2015. dobili i poruku:

„HPS 2008 godine razrađuje prijedlog pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše .Nakon razrade u suradnji sa tadašnjim ministrom isti i potpisuje ministar Božidar Pankretić. Pravilnik je bio osnova za sadašnju subvencijsku prijevaru koju HPS organizira zadnjih  godina.

Ažurirano Petak, 07 Listopad 2016 09:01
Više...
 
Nacionalni kongres francuskog pčelarstva propituje budućnost struke
Utorak, 04 Listopad 2016 19:51

unaf21. Nacionalni kongres francuskoga pčelarstva održat će se od četvrtka 27. do nedjelje 30. listopada 2016 u gradu Clermont-Ferrand pod naslovom « Zajedno izgradimo budućnost za pčelarstvo »

To će biti nezaobilazan susret  pčelara, poljoprivrednika, znanstvenika i zainteresirane javnosti,  zaokupljenih brigom za trenutno stanje pčela u Francuskoj i u svijetu.

Ažurirano Utorak, 04 Listopad 2016 20:15
Više...
 
Nova inicijativa za osnivanje pčelarskog instituta
Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 20:19

institutU zadnjih tridesetak godina u pčelarskim redovima javljale su se razne inicijative za osnivanjem hrvatskog pčelarskog instituta. Još za života pčelarske legende prof. Đure Sulimanovića ozbiljno se kalkurilao s prostorom partijske škole u Kumrovcu. Taj nekad fenomenalan objekt danas je ruševina.

Potom je bilo još nekoliko, manje-više želja i željica, a najozbiljnija je bila na prostoru Žumberka. Osnovan je sveučilišni odbor sastavljen od predstavnika više zagrebačkih fakulteta, izdvojena je jedna napuštena škola i poveće zemljište uokolo. I taj objekt je danas ruševina, a od sveučilišnog odbora nije ostalo niti S.

Tu nedosanjanu želju hrvatskih pčelara probudili su kolege Đuka Petrić iz Pčelarske udruge Učka, Branko Vidmar iz udruge Biopčela i doc.dr.Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Ovu vrijednu inicijativu prihvatio je Grad Kastav, a predviđena su i inicijalna sredstva od 30.000,00 kn iz gradskog proračuna i prostor za početak djelovanja.

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 20:32
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL