Pčelinjak od danas i na zgradi vlade Republike Slovenije
Četvrtak, 22 Rujan 2016 13:55

cs8q_16waaaw4z5Zgradu Vlade Republike Slovenije od danas krasi pčelinjak s dvije košnice koje je vladi poklonio Pčelarski savez Slovenije. Ovime je vlada RS simbolično poduprla proglašenje Svjetskog dana pčela od strane Ujedinjenih naroda. Pčele će se u košnice naseliti s proljeća.

Pri preuzimanju pčelinjaka slovenski premijer Miro Cerar naglasio je da je to simbolični čin kojim vlada zajedno sa svim slovenskim pčelarima i Pčelarskim savezom Slovenije sudjeluje u inicijativi za Svjetski dan pčela.

Ažurirano Četvrtak, 22 Rujan 2016 14:03
Više...
 
Apitera - poziv izlagačima
Srijeda, 29 Lipanj 2016 11:17

apitera_logoPoštovani, pozivamo vas na sudjelovanje na

2. sajam pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda od meda - APItera koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu u terminu od 29. 9. do 2. 10. 2016.

Pod zajedničkim nazivom SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA uz Apiteru održavaju se i

ORGANICA - 7. sajam zdrave hrane
MYSTIC - 7. sajam alternative

Sajmovi zdravog življenja potvrdili su status jednog od najvećih tematskih događanja u Europi s epitetom Općeg dobra koje su mu dodijelili sudionici, a brojni posjetitelji iz godine u godinu mu se vraćaju zbog kvalitetne i raznovrsne ponude proizvoda i usluga.
Kvalitetu sajma dodatno povećavaju stručni, edukacijski i zabavni sadržaji zbog kojih se sajam očekuje s nestrpljenjem. I ove godine pored kvalitetnog izložbenog, pripremamo bogat programski sadržaj s relevantnim domaćim i stranim sudionicima.

Budite i vi dio Sajmova zdravog življenja koje je prošle godine posjetilo više od 20.000 posjetitelja.

Prijavite svoje izlaganje do 21. 8. 2016. i osigurajte si povoljnije uvjete izlaganja, a prijavne materijale, cjenik i letak uređenja prostora potražite u nastavku.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Ivanka Borić Medved
Komercijalist za sajmove

Letak Apitere potražite ovdje.
Izlagačku prijavu potražite ovdje.
Cjenik osnovnih usluga potražite ovdje.
Popis izložaka potražite ovdje.

Ažurirano Četvrtak, 22 Rujan 2016 10:35
 
Slijedeći tjedan u Rimu o Svjetskom danu pčela
Srijeda, 21 Rujan 2016 16:43

14441000_1835830056645962_4571890842219862066_nSlijedeći tjedan Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano i Čebelarska zveza Slovenije će pred Odborom za poljoprivredu FAO u Rimu zagovarati Svjetski dan pčela. Vjerujem da ćemo biti uspješni. U potpori našem nastojanju biti će i paviljon, kojeg su u Rimu već počeli postavljati.

izvor<. https://www.facebook.com/dejan.zidan?pnref=story

p.s.

taj paviljon nazvan Pčelinji svijet biti će nešto najljepše što sam za promociju pčelarstva vidio dosad! Posebno smo radosni zato što je paviljon plod slovenskog znanja i slovenske izrade. Luka Kocevar i ekipa zaslužili su veliko HVALA! Jedva čekam konačni oblik i sve brojne multimedijske sadržaje koji će biti dio paviljona. Mislim, da će to biti jedinstvena promocija Slovenije, posebice pčela i pčelarstva.

Boštjan Noč

Ažurirano Utorak, 27 Rujan 2016 18:54
 
Povučeno 13 sredstava za zaštitu bilja - konačno neka korist od EU!
Srijeda, 21 Rujan 2016 13:25

pa190927Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se s tržišta Republike Hrvatske povlači 13 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin (CAS. br. 61791-26-2).

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2016/1313 o izmjeni Provedbene uredbe (EU) br. 540/2011 u pogledu uvjeta za odobrenje aktivne tvari glifosat, od 1. kolovoza 2016., koja je stupila na snagu 22. kolovoza 2016., propisano je da države članice moraju osigurati da sredstva za zaštitu bilja koja sadrže glifosat ne sadržavaju koformulant polietoksilirani lojev amin zbog njegovog negativnog utjecaja na zdravlje ljudi.

Ažurirano Srijeda, 21 Rujan 2016 13:33
Više...
 
Što s Gradskom pčelarskom službom?
Petak, 16 Rujan 2016 09:41

logo_za_webNakon objave našeg članka Pčele, ose i stršljeni - isključivo osobni problem građana (12. rujna) više hrvatskih medija prenijelo je sam članak ili objavilo informaciju temeljenu na tom članku. Indeks je u tomu bio najbrži i najdetaljniji, a zanimljivi su i komentari čitatelja, a posebno je zanimljiv komentar:

Opg Vinc · Članak je napisan tendeciozno. A šta je sa krpeljima koji napadaju i prenose bolesti, šta sa zmijama koje nađemo u dvorištu, komarcima koji također prenose bolesti, stjenicama koje grizu po cijelu noć - hoće i to riješiti pčelari. Malo su izišli iz svojih okvira , nemaju ovlaštenje za raditi taj posao i najbolje da se zadrže na svom-pčelama. Mislim da bi bila i dužnost (ako ne obveza) lokalne pčelarske udruge prikupiti odbjegli roj pčela u vrijeme rojenja jer su možda to i njihove pčele a taj roj mogu spremiti u svoj pčelinjak i formirati novu košnicu. Šta da se, npr., dogodi nezgoda, pčelar strada prilikom suzbijanja stršljena tko će biti odgovoran.

Ažurirano Utorak, 20 Rujan 2016 09:17
Više...
 
Tretiranja protiv komaraca
Ponedjeljak, 06 Lipanj 2016 17:57

tigrasti_komaracSezona komaraca pokrenula je i akcije na njihovom suzbijanju. Tijekom ljeta, u okviru ovog članka, objavljivat ćemo sve najave tretmana, odraslih jedinki kao i larvi, koje obavijesti ćemo dobivati:

30. Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar najavljuje suzbijanje komaraca u Gradu Zagrebu za 22. rujna tijekom prijepodneva. Opširniju informaciju potražite ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 19 Rujan 2016 17:04
Više...
 
Poziv na ocjenjivanje kvalitete meda - Medenjak z Opatije
Subota, 20 Kolovoz 2016 21:37

medenjak_zoORGANIZATOR: BIOPČELA, udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Rijeka
SUORGANIZATOR: CENTAR ZA POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ, Stara Sušica
U SURADNJI:
Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko goranske županije
H G K - ŽUPANIJSKA GODPODARSKA KOMORA RIJEKA
KATEDRA ZDRAVSTVENE EKOLOGIJE MEDICINSKOG FAKULTETA RIJEKA

DESETO OCJENJIVANJE KVALITETE MEDA ZLATNO ULIŠTE 2016

JAVNI NATJEČAJ

U sklopu manifestacije MEDENJAK Z OPATIJE - TREĆE SMOTRE PČELARSTVA Primorsko goranske županije, koja će se održati od 07. do 08. LISTOPADA 2016. u Sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji, provest će se natjecanje pčelara Primorsko goranske županije u ocjenjivanju kvalitete meda.

Ažurirano Petak, 16 Rujan 2016 22:02
Više...
 
Promocija PIP-ove slikovnice
Petak, 16 Rujan 2016 10:55

img_0147aJučer je u prostorima Tehničkog muzeja na Savskoj održana promocija slikovnice  „Pčelica Pipa, upoznaj me" koju je izdala zagrebačka tvrtka PIP. Iako je skup održan nešto prije podneva okupio se znatan broj novinara, gradskih uglednika i građana

Prelistavajući slikovnicu, uočili smo u tekstu nekoliko stilskih nespretnosti no sam projekt je hvale vrijedan. Doduše, PIP je ovim izdanjem, većim dijelom, predstavio svoje proizvode, ali taj štih komercijalnosti ne umanjuje značaj ovog izdanja namijenjenog najmlađoj populaciji. Slikovnica u uvodnom dijelu daje nekoliko temeljnih poruka o ulozi i značaju pčele, te o vrijednosti pčelinjih proizvoda, prezentiranih tako da su djeci lako upamtljiva.

Ažurirano Petak, 16 Rujan 2016 15:00
Više...
 
Poziv na promociju slikovnice „Pčelica Pipa, upoznaj me“
Utorak, 13 Rujan 2016 08:37

naslovnicaPozivamo Vas na predstavljanje edukativne slikovnice o pčelama i pčelarstvu "Pčelica Pipa - Upoznaj me" koje će se održati u četvrtak 15. rujna 2016. u 11 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - odjel sa pčelama.

Jeste li znali da se cjelokupno čovječanstvo na Zemlji danas hrani od stotinjak usjeva, od kojih preko polovice oprašuju pčele. Ukupna vrijednost oprašivanja pčela u poljoprivredi godišnje iznosi 1,2 do 5,2 milijardi eura. A opet ih je iz godine u godinu sve manje, a opasnost koja nam prijeti njihovim izumiranjem stalna i rastuća.

Kako bi skrenuo pozornost na važnost pčela, ali i meda, kojega Hrvatska danas uvelike izvozi, svim naraštajima hrvatskih građana, a posebice najmlađima, Ivan Bračić, poznati hrvatski pčelar, inovator i vlasnik PIP-a, najveće hrvatske kompanije specijalizirane za pčelarstvo napisao je i kreirao edukativnu slikovnicu o pčelama

Ažurirano Utorak, 13 Rujan 2016 22:07
Više...
 
Pčele, ose i stršljeni – isključivo osobni problem građana
Ponedjeljak, 12 Rujan 2016 07:05

rojPet sati je u jutro, mrkli mrak, Grad još spava, dan je poslije izbora. Iz sna me prene zvonjava telefona. S druge strane uzbuđeni ženski glas - „Pomozite, imam najezdu osa u uredu, alergična sam, a ne mogu ni iz ureda, ni u ured". „Gospođo mi to više ne radimo, kupite si insekticid ili nazovite tvrtku koja se bavi dezinsekcijom" ja njoj. „Ali, gdje da sada kupim to, pa ja sam alergična i ne mogu se mrdnuti". Ja ponavljam svoju mantru, a ona „Hvala" i spusti slušalicu.

Drugi slučaj dogodio se prošli tjedan. Zove tajnica jedne osnovne škole da su joj pčele zaposjele strop jedne učionice. Dolaskom u školu utvrdili smo da se radi o osama, a ne o pčelama, savjetovali im da si kupe insekticid ili angažiraju tvrtku koja se profesionalno bavi dezinsekcijom i pokupili se neobavljena posla.

Ažurirano Petak, 16 Rujan 2016 10:21
Više...
 
8. Samoborski medni dani
Subota, 10 Rujan 2016 19:57

8._samoborski_medni_daniManifestacija „8. SAMOBORSKI MEDNI DANI" održat će se 17. i 18. rujna 2016. godine na glavnom samoborskom trgu - Trgu kralja Tomislava, a održava u organizaciji pčelarske udruge„Samobor i Sv. Nedelja" pod pokroviteljstvom Zagrebačke županijegrada Samoboragrada Svete NedeljeInstitucionalni pokrovitelji su Hrvatski pčelarski savezHrvatsko apiterapijsko društvo, a medijski pokrovitelj Radio Samoborweb portal Dobar život.

Cilj organizacije „8. Samoborskih mednih dana" je prikazati tradiciju uzgoja pčela i proizvodnje pčelinjih i pčelarskih proizvoda, a kroz nastupe kulturnoumjetničkih društava, dječjih zborova, tamburaša i drugih predstaviti posjetiteljima dio kulturne baštine - pjesme, plesove i običaje našega samoborskog i svetonedeljskog kraja.

Manifestacija ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter. Na manifestaciji će sudjelovati pčelarice i pčelari, obrtnici i drugi izlagači tradicijske baštine i starih zanata, uz izlaganje, degustaciju, savjetovanje i promotivnu prodaju svojih proizvoda.

Program „8. Samoborskih mednih dana" obuhvaća pet tematskih cjelina i to:

Ažurirano Subota, 10 Rujan 2016 20:26
Više...
 
U UP „Pčelinjak“ počinju redovite tribine i predavanja
Srijeda, 07 Rujan 2016 20:34

najava_2017U četvrtak, 6. listopada počinje nova sezona tribina i predavanja u Udruzi pčelara „Pčelinjak". Raspored tribina i predavanja možete pogledati ovdje. No, ako se pojavi interes za neku drugu temu ili predavača pojedinu tribinu zamijeniti ćemo predavačem.

Kako već ima naznaka od mogućih znatnih jesenskih gubitaka pčelinjih zajednica prvu tribinu o naglom slabljenju pčelinjih zajednica krajem listopada svakako ćemo održati.

Dobili smo i više upita o načinu učlanjenja u našu udrugu i visini članarine pa da ponovimo:

Godišnja članarina u UP „Pčelinjak" iznosi 130,00 kn (za inozemstvo u iznosu protuvrijednosti valute kojom se plaća)

Kako biste postali našim članom trebate:

1.  Ispuniti člansku pristupnicu (ovdje ju možete preuzeti) i poslati ju na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , na adresu Udruge (Svačićev trg 11) ili ju donijeti na sastanke udruge u Preradovićevu 29.

Ažurirano Srijeda, 07 Rujan 2016 21:02
Više...
 
8.međunarodno 10.regionalno ocjenjivanje meda u Osijeku -proglašenje
Utorak, 06 Rujan 2016 12:35

nagrade_organizatoraNa Ekonomskom  fakultetu u organizaciji Udruženja pčelara Slavonije i Baranje „Radilica", održana je svečana dodjela priznanja i nagrada   za ocjenjene uzorke meda pristiglih na 8.međunarodno  10.regionalno ocjenjivanje meda. Svečanoj dodjeli nazočili su župan Osječko baranjski,Vladimir Šišljagić,dožupan Osječko baranjski  Željko Kraljičak,dogradonačelnik grada Osijeka Vladimir Ham,predsjednici pčelarskih udruga i pčelari iz slavonije. Na ovo 8.međunarodno 10.regionalno ocjenjivanje  meda u organizaciji  udruženja došlo je manje uzoraka. Razlog?Nešto zbog klimatskih uvjeta,jedan dio pčelara  zasitio  se od slanja na ocjenjivanja, ne samo kod nas nego inače. Jedan dio pčelara pošalje jedanput uzorak na ocjenjivanje,ako ima dobar plasman misli da više ne mora nigdje slati na ocjenjivanje,jedan dio pčelara bude razočaran sa ocjenom,te više ne želi slati med na ocjenjivanje ali i dalje misli da je njegov med najbolji.

Ažurirano Utorak, 06 Rujan 2016 12:38
Više...
 
Pčelar br. 9/16 vraćen pošiljatelju
Utorak, 06 Rujan 2016 10:10

carinaStupanjem na snagu novog carinskog zakona, od 1. svibnja 2016. godine, pooštrili su se uvjeti primanja bilo kakve robe iz neeuropskih zemalja. Tako i mi imamo problem s primanjem Pčelara za naše pretplatnike. Nismo registrirani uvoznici niti nam ne pada na pamet da se registriramo. Mi smo neprofitna udruga koja u skladu sa svojim statutom promiče nove spoznaje u pčelarstvu i širi horizonte znanja svojih članova, hrvatskih pčelara i hrvatske javnosti o pčeli i pčelinjim proizvodima. Tako organizirano nabavljamo pčelarske priručnike i ostalu pčelarsku literaturu, organiziramo pčelarska događanja, tribine i predavanja. Jedna od takvih akcija je i Srpski pčelar. Vrijednost pojedinačne pošiljke jednog broja je ispod 150 Eura, a SPOS je platio PDV. I po tom novom zakonu bili bismo oslobođeni plaćanja carinskih davanja ali bismo morali platiti PDV, i to PDV na već plaćeni PDV, u iznosu od oko 3.200,00 kn?

Ažurirano Srijeda, 07 Rujan 2016 12:12
Više...
 
Egzibicijski meč Bračić - Pejić
Nedjelja, 21 Kolovoz 2016 20:03

14107884_1446576702024457_7432361898007109100_oU Osijeku je održan egzibicijski tenijski meč između Ivana Bračića, savjetnika Uprave PIP iz Pisarovine i Srđana Pejića, mladog i perspektivnog tenisača iz Slavonije koji trenutno živi u Londonu. Uprava poduzeća PIP, odlučila je Srđanu Pejiću, mladom i perspektivnom tenisaču iz Slavonije, svaki mjesec  pokloniti paket svojih proizvoda koje šalje na Srđanovu adresu u London. Kako je izjavio gospodin Bračić "Vjerujem u širi aspekt ove suradnje, a Srđanu želim stabilan uspon na zahtjevnoj ljestvici ovog sporta. Ja sam osobno intenzivirao konzumaciju ovih proizvoda kako bi mogao prihvatiti bačenu Srđanovu  rukavicu za egzibicijski meč". Pejić nam je izjavio "Kao mali trudio sam se biti najbolji, pa sam tako već u desetoj godini bio prvak Slavonije.

Ažurirano Nedjelja, 21 Kolovoz 2016 20:10
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL