XXI. Državno ocjenjivanje meda-Osijek 2016
Nedjelja, 09 Listopad 2016 20:15

pavlovi_ukupni_pobjednikUKUPNI  POBJEDNIK  IVAN PAVLOVIĆ  IZ  Siska
U Osijeku je održano  XXI. Državno ocjenjivanje meda, koja se održava kao manifestacija „Dani meda  Hrvatske" a organizira ga HGK Županijska komora Osijek u suradnji sa Županijskim savezom pčelara OBŽ, Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Agronomskim fakultetom iz  Zagreba.
U petak (07.10.) održana je  deseti puta manifestacija "Mladi i med" na središnjem osječkom trgu dr. Ante Starčević. Otvorenju manifestacije nazočan je bio župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš, Ernet Nad, HGK- Županijska komora Osijek i Slavko Stojanović,predsjednik ŽPSOBŽ. Na trgu Ante Starčević, pčelinje proizvode izlagali su i prodavali pčelari na 27 štandova. Svoj doprinos dali su i najmlađi iz: DV"Krijesnica"Osijek", OŠ "Višnjevac" Višnjevac, OŠ"Ernestinovo" Ernestinovo, OŠ"Bizovac" Bizovac, Udruga "Korijeni pustare" Antunovac, KUD "Josipovac" Josipovac. Svoj štand imala je i UP"Slavonski med"na kojem se mogao degustirati  slavonski med na kruhu. PU"Pčela" Osijek za najmlađe organizirala je u šatoru pokaz  pčelarske opreme.

Ažurirano Nedjelja, 09 Listopad 2016 20:37
Više...
 
Da li je Jakovina zataškao subvencijsku prijevaru „tešku“ desetke milijuna kuna?
Četvrtak, 06 Listopad 2016 08:31

pesticidiNa e-mail adresu UP „Pčelinjak" ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ) povremeno stižu razni upiti, komentari i prijedlozi vezani uz pčele i pčelarstvo. Tako smo 15.02.2015. dobili i poruku:

„HPS 2008 godine razrađuje prijedlog pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše .Nakon razrade u suradnji sa tadašnjim ministrom isti i potpisuje ministar Božidar Pankretić. Pravilnik je bio osnova za sadašnju subvencijsku prijevaru koju HPS organizira zadnjih  godina.

Ažurirano Petak, 07 Listopad 2016 11:01
Više...
 
Nacionalni kongres francuskog pčelarstva propituje budućnost struke
Utorak, 04 Listopad 2016 21:51

unaf21. Nacionalni kongres francuskoga pčelarstva održat će se od četvrtka 27. do nedjelje 30. listopada 2016 u gradu Clermont-Ferrand pod naslovom « Zajedno izgradimo budućnost za pčelarstvo »

To će biti nezaobilazan susret  pčelara, poljoprivrednika, znanstvenika i zainteresirane javnosti,  zaokupljenih brigom za trenutno stanje pčela u Francuskoj i u svijetu.

Ažurirano Utorak, 04 Listopad 2016 22:15
Više...
 
Nova inicijativa za osnivanje pčelarskog instituta
Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 22:19

institutU zadnjih tridesetak godina u pčelarskim redovima javljale su se razne inicijative za osnivanjem hrvatskog pčelarskog instituta. Još za života pčelarske legende prof. Đure Sulimanovića ozbiljno se kalkurilao s prostorom partijske škole u Kumrovcu. Taj nekad fenomenalan objekt danas je ruševina.

Potom je bilo još nekoliko, manje-više želja i željica, a najozbiljnija je bila na prostoru Žumberka. Osnovan je sveučilišni odbor sastavljen od predstavnika više zagrebačkih fakulteta, izdvojena je jedna napuštena škola i poveće zemljište uokolo. I taj objekt je danas ruševina, a od sveučilišnog odbora nije ostalo niti S.

Tu nedosanjanu želju hrvatskih pčelara probudili su kolege Đuka Petrić iz Pčelarske udruge Učka, Branko Vidmar iz udruge Biopčela i doc.dr.Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Ovu vrijednu inicijativu prihvatio je Grad Kastav, a predviđena su i inicijalna sredstva od 30.000,00 kn iz gradskog proračuna i prostor za početak djelovanja.

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 22:32
Više...
 
Poziv za upis u pčelarsku školu u sezoni 2016/2017
Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 21:07

pcelarska_skolaPčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo, prilagođena i za osobe s invaliditetom, pčelarskih udruga „Propolis" i „Pčelinjak" počinje s radom 26 listopada 2016. Škola će biti srijedom od 17 h u Objektu  70,  dvorana D1 u Kampusu Borongaj.

Naša škola svojim polaznicima osigurava više od 50 sati stručne nastave vrhunskih predavača hrvatskih fakulteta. Također polaznicima osigurava i 60 sati vježbi na školskom pčelinjaku. Tijekom nastave predviđen je i seminarski rad kojim polaznici prezentiraju usvojena znanja dobivena tijekom nastave. Posebnost ove škole je i u tome što se iz generacije u generaciju ponavlja pravilo da se prijateljski i kolegijalni duh razvijen tijekom nastave formira u pravi obiteljski ugođaj koji sudionike povezuje i nakon što su odslušali sva predavanja i položili sve ispite - svaka generacija je mala pčelarska obitelj koja dalje razvija i njeguje prijateljstva izgrađena tijekom školovanja.

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 21:32
Više...
 
Na Apiteri najkvalitetniji hrvatski med
Petak, 30 Rujan 2016 13:59

img_0243aaJučer je na Zagrebačkom velesajmu otvorena manifestacija Sajmovi zdravog življenja sastavljena od četiri cjeline Izvor, Organica, Mystic i Apitera. Izlagača „brdo", a tijekom današnjeg prijepodneva od posjetitelja niti „p". Prava šteta jer su se izlagači pripremili i „oboružali" vrhunskim proizvodima.

Ovdje bih posebno istaknuo nastup hrvatskih pčelara koji nude najkvalitetnije medove koji se u ovom trenutku mogu naći na tržištu.

Pred nama je vikend, a kako manifestacija zatvara vrata krajem dana u nedjelju, svi koji želite kvalitetan med direktno od proizvođača, vrijedi se potruditi do ZV-a. Većina pčelara će vam, prije kupnje, ponuditi svoje proizvode na kušanje, a to iskustvo svakako treba iskoristiti te kušati i neke raritete, kao što su med bršljana Ivana Kovača, planinsku livadu Ivana Carina ili pak med klena Pčelarstva Štimac... Možete udisati pare propolisa s novog isparivača Medikoela ili nabaviti vrhunske kreme Ivana Curiša i Biorada... To su samo neki od proizvođača koji su mi zapeli za oko što nikako ne znači da se i ostali nisu izvrsno pripremili i donijeli najbolje što naša priroda nudi.

Ažurirano Petak, 30 Rujan 2016 20:57
Više...
 
FAO prihvatio Svjetski dan pčela!
Četvrtak, 29 Rujan 2016 18:43

14517397_10209496239350069_3639372567037310902_nSlovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan upravo je objavio na svojoj Facebook stranici da je  slovensku inicijativu za proglašenje Svjetskog dana pčela Odbor za hranu i poljoprivredu FAO Ujedinjenih naroda JEDNOGLASNO prihvatio.

U slovenskoj delegaciji osim ministra Židana bili su i predsjednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, Peter Kozmus, Peter Szabo, Luka Kočevar, Snežana Dolenc i Snežana Popovič.

UP „Pčelinjak" upućuje veeeeeeeliku čestitku ekipi i zahvalu na ogromnom trudu i ustrajnosti uloženim u ovaj svjetski pčelarski uspjeh!

Ažurirano Četvrtak, 29 Rujan 2016 20:38
 
APITERAPIJA očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima
Petak, 09 Rujan 2016 20:16

prezivjelaPRVI STRUČNI SKUP O VRIJEDNOSTI PČELINJIH PROIZVODA U OČUVANJU ZDRAVLJA

APITERAPIJA očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima naziv je  Prvog stručnog skupa o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanja zdravlja koji se održava u Hrvatskoj. Glavni organizator skupa je Hrvatsko apiterapijsko društvo suorganizator Zagrebački velesajam i tvrtka Geromar d.o.o., a održat će se 1. listopada 2016. u Kongresnom centru zagrebačkog Velesajma, dvorana Cres s početkom u 9 i 30 sati.

Skup se održava u sklopu Apitere, drugog sajma pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda od meda koji se održava na Zagrebačkom velesajmu od 29. Rujna do 2. Listopda 2016. Pod zajedničkim nazivom SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA uz Apiteru se održavaju i ORGANICA- 7. Sajam zdrave hrane i MYSTIC - 7. Sajam alternative.

Ažurirano Četvrtak, 29 Rujan 2016 18:50
Više...
 
Gradska pčelarska služba 112 – potreba ili hir
Utorak, 27 Rujan 2016 10:02

trg_bana_jelacicaU grad Zagreb doselile su se brojne životinje  koje do prije dvadesetak godina nismo niti zamjećivali. Pčele, ose i stršljeni su svakako neki od tih neželjenih doseljenika. Iako je pčela i domaća životinja sva tri kukca su otrovna i letačice su, dakle potencijalno opasni kukci od čijih uboda svake godine po nekoliko naših sugrađana smrtno strada. Oni u gradskom prostoru sigurno predstavljaju sigurnosnu ugrozu za zdravlje i živote građana i kao takove su ih građani i prepoznali. Taj problem smo prepoznali i mi pčelari kad smo se prije deset godina organizirali i našim sugrađanima ponudili rješenje za uklanjanje tih letećih otrovnica. Od samog početka ova naša inicijativa dobila je podršku Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo. No, vremenom se pokazalo da je Grad dobio vrhunsko profesionalnu, specifičnu, komunalnu uslugu, a da zapravo nije prepoznao bit same usluge odnosno potrebe građana kojima je ta usluga i služila.

Grad je, kroz Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, rješavao prvenstveno potrebu uklanjanja pčela iz javnih prostora. I tu je bit nerazumijevanje samog problema. Pčele, ose i stršljeni su leteće otrovnice za koje u Gradu nema javnog i privatnog prostora.  One kad se ugnijezde u kutiju roleta ili krovište građanina nisu samo njegov problem, jer ne ugrožavaju samo njega, one su problem lokalne zajednice i ta zajednica je dužna organizirati uklanjanje takove ugroze.

Ažurirano Nedjelja, 30 Listopad 2016 21:29
Više...
 
Najava Apimondije 2021 u Celju!
Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 21:09

slika_2

Čebelarska zveza Slovenije pripremila je kratki promocijski film kojim najavljuje Apimondiju 2021. godine koja će se održati u Celju:

https://vimeo.com/183617678

Srdačne čestitke kolegama!

Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti kojima slovenski pčelari rade na izgradnji pozitivnog imidža pčelarstva i razvoja svijesti o potrebi očuvanja pčele. Njihovim promišljanjem akcija, aktivnostima i ustrajnim radom postali su uzor svim pčelarima koji pčelarstvo žive, diljem svijeta.

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 21:21
 
Uklonite parodontozu iz svojih usta!
Petak, 23 Rujan 2016 09:48

periodontal-disease-trailhead-dentalParodontalna bolest je vrlo ozbiljan problem suvremenog društva. Više od 90 posto naših sugrađana u dobi od 35 do 85 godina ima neki od simptoma uznapredovale paradontalne bolesti, a polovici bi bio potreban i ozbiljniji stomatološki tretman. Kako i na takove zahvate treba čekati svakako je svrsishodnije i za pacijente daleko prihvatljivije takove bolesti spriječiti ili pak zaliječiti nekom od prirodnih metoda. Prema istraživanjima znanstvenika, u nama susjednoj Sloveniji, korištenje meda u svrhu liječenja parodontoze jedna je od izuzetno učinkovitih i isto tako izuzetno jeftinih metoda, te kod mnogih bolesnika budi neku novu nadu.

Opširan članak o radu, na tu temu, dr.Marte Kocjan Anžić, dr. Marjetke Kralj Kunčić

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 10:18
Više...
 
Glifosat uništava dobre bakterije u našem organizmu
Petak, 23 Rujan 2016 09:13

breastfeeding-roundup-weed-killer-575x264Nova studija pod nazivom „Uticaj glifosata na mikrofloru i proizvodnju botulinum neurotoksina tokom fermentacije u predželucu" potvrdila je rastuću sumnju da GM hrana koja sadrži ubikvitarnu agrohemikaliju Raundap uzrokuje razne promene na mikroflori onih koji je konzumiraju, pri čemu nastaju telesne promene koje mogu dovesti do niza smrtonosnih bolesti.

Novija istraživanja ukazuju na to da najpopularniji herbicid na svetu uzrokuje disbiozu (patogenizaciju crevnih bakterija), stanje koje duboko utiče na takozvani holobiont, tj. na sve organizme koji sačinjavaju naše telo, zajedno sa ljudskim ćelijama, a samim tim i na zdravlje.

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 09:19
Više...
 
Glifosat u medu!
Petak, 23 Rujan 2016 08:44

tocenje_medaValerije Vrček

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) provela je prva sustavna ispitivanja prisutnosti glifozata u medu. Rezultati su porazni jer je u svim testiranim uzorcima meda otkriven taj otrovni pesticid. Prošle je godine Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) svrstala glifozat u skupinu vjerojatnih kancerogena, a ove je godine Europski parlament zatražio od Europske komisije da se glifozat eliminira s tržišta. U SAD-u je glifozat još uvijek pod zaštitom tvrtke »Monsanto« jer se kao aktivna supstanca nalazi u njezinu najprodavanijem herbicidu pod nazivom »Roundup«.

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 09:01
Više...
 
Pčelinjak od danas i na zgradi vlade Republike Slovenije
Četvrtak, 22 Rujan 2016 13:55

cs8q_16waaaw4z5Zgradu Vlade Republike Slovenije od danas krasi pčelinjak s dvije košnice koje je vladi poklonio Pčelarski savez Slovenije. Ovime je vlada RS simbolično poduprla proglašenje Svjetskog dana pčela od strane Ujedinjenih naroda. Pčele će se u košnice naseliti s proljeća.

Pri preuzimanju pčelinjaka slovenski premijer Miro Cerar naglasio je da je to simbolični čin kojim vlada zajedno sa svim slovenskim pčelarima i Pčelarskim savezom Slovenije sudjeluje u inicijativi za Svjetski dan pčela.

Ažurirano Četvrtak, 22 Rujan 2016 14:03
Više...
 
Apitera - poziv izlagačima
Srijeda, 29 Lipanj 2016 11:17

apitera_logoPoštovani, pozivamo vas na sudjelovanje na

2. sajam pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda od meda - APItera koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu u terminu od 29. 9. do 2. 10. 2016.

Pod zajedničkim nazivom SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA uz Apiteru održavaju se i

ORGANICA - 7. sajam zdrave hrane
MYSTIC - 7. sajam alternative

Sajmovi zdravog življenja potvrdili su status jednog od najvećih tematskih događanja u Europi s epitetom Općeg dobra koje su mu dodijelili sudionici, a brojni posjetitelji iz godine u godinu mu se vraćaju zbog kvalitetne i raznovrsne ponude proizvoda i usluga.
Kvalitetu sajma dodatno povećavaju stručni, edukacijski i zabavni sadržaji zbog kojih se sajam očekuje s nestrpljenjem. I ove godine pored kvalitetnog izložbenog, pripremamo bogat programski sadržaj s relevantnim domaćim i stranim sudionicima.

Budite i vi dio Sajmova zdravog življenja koje je prošle godine posjetilo više od 20.000 posjetitelja.

Prijavite svoje izlaganje do 21. 8. 2016. i osigurajte si povoljnije uvjete izlaganja, a prijavne materijale, cjenik i letak uređenja prostora potražite u nastavku.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Ivanka Borić Medved
Komercijalist za sajmove

Letak Apitere potražite ovdje.
Izlagačku prijavu potražite ovdje.
Cjenik osnovnih usluga potražite ovdje.
Popis izložaka potražite ovdje.

Ažurirano Četvrtak, 22 Rujan 2016 10:35
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL