Gradska pčelarska služba 112 – potreba ili hir
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 27 Rujan 2016 10:02

trg_bana_jelacicaU grad Zagreb doselile su se brojne životinje  koje do prije dvadesetak godina nismo niti zamjećivali. Pčele, ose i stršljeni su svakako neki od tih neželjenih doseljenika. Iako je pčela i domaća životinja sva tri kukca su otrovna i letačice su, dakle potencijalno opasni kukci od čijih uboda svake godine po nekoliko naših sugrađana smrtno strada. Oni u gradskom prostoru sigurno predstavljaju sigurnosnu ugrozu za zdravlje i živote građana i kao takove su ih građani i prepoznali. Taj problem smo prepoznali i mi pčelari kad smo se prije deset godina organizirali i našim sugrađanima ponudili rješenje za uklanjanje tih letećih otrovnica. Od samog početka ova naša inicijativa dobila je podršku Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo. No, vremenom se pokazalo da je Grad dobio vrhunsko profesionalnu, specifičnu, komunalnu uslugu, a da zapravo nije prepoznao bit same usluge odnosno potrebe građana kojima je ta usluga i služila.

Grad je, kroz Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, rješavao prvenstveno potrebu uklanjanja pčela iz javnih prostora. I tu je bit nerazumijevanje samog problema. Pčele, ose i stršljeni su leteće otrovnice za koje u Gradu nema javnog i privatnog prostora.  One kad se ugnijezde u kutiju roleta ili krovište građanina nisu samo njegov problem, jer ne ugrožavaju samo njega, one su problem lokalne zajednice i ta zajednica je dužna organizirati uklanjanje takove ugroze.

Ažurirano Nedjelja, 30 Listopad 2016 21:29
Više...
 
Najava Apimondije 2021 u Celju!
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 21:09

slika_2

Čebelarska zveza Slovenije pripremila je kratki promocijski film kojim najavljuje Apimondiju 2021. godine koja će se održati u Celju:

https://vimeo.com/183617678

Srdačne čestitke kolegama!

Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti kojima slovenski pčelari rade na izgradnji pozitivnog imidža pčelarstva i razvoja svijesti o potrebi očuvanja pčele. Njihovim promišljanjem akcija, aktivnostima i ustrajnim radom postali su uzor svim pčelarima koji pčelarstvo žive, diljem svijeta.

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 21:21
 
Uklonite parodontozu iz svojih usta!
Autor Damir Rogulja   
Petak, 23 Rujan 2016 09:48

periodontal-disease-trailhead-dentalParodontalna bolest je vrlo ozbiljan problem suvremenog društva. Više od 90 posto naših sugrađana u dobi od 35 do 85 godina ima neki od simptoma uznapredovale paradontalne bolesti, a polovici bi bio potreban i ozbiljniji stomatološki tretman. Kako i na takove zahvate treba čekati svakako je svrsishodnije i za pacijente daleko prihvatljivije takove bolesti spriječiti ili pak zaliječiti nekom od prirodnih metoda. Prema istraživanjima znanstvenika, u nama susjednoj Sloveniji, korištenje meda u svrhu liječenja parodontoze jedna je od izuzetno učinkovitih i isto tako izuzetno jeftinih metoda, te kod mnogih bolesnika budi neku novu nadu.

Opširan članak o radu, na tu temu, dr.Marte Kocjan Anžić, dr. Marjetke Kralj Kunčić

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 10:18
Više...
 
Glifosat uništava dobre bakterije u našem organizmu
Autor Damir Rogulja   
Petak, 23 Rujan 2016 09:13

breastfeeding-roundup-weed-killer-575x264Nova studija pod nazivom „Uticaj glifosata na mikrofloru i proizvodnju botulinum neurotoksina tokom fermentacije u predželucu" potvrdila je rastuću sumnju da GM hrana koja sadrži ubikvitarnu agrohemikaliju Raundap uzrokuje razne promene na mikroflori onih koji je konzumiraju, pri čemu nastaju telesne promene koje mogu dovesti do niza smrtonosnih bolesti.

Novija istraživanja ukazuju na to da najpopularniji herbicid na svetu uzrokuje disbiozu (patogenizaciju crevnih bakterija), stanje koje duboko utiče na takozvani holobiont, tj. na sve organizme koji sačinjavaju naše telo, zajedno sa ljudskim ćelijama, a samim tim i na zdravlje.

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 09:19
Više...
 
Glifosat u medu!
Autor Damir Rogulja   
Petak, 23 Rujan 2016 08:44

tocenje_medaValerije Vrček

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) provela je prva sustavna ispitivanja prisutnosti glifozata u medu. Rezultati su porazni jer je u svim testiranim uzorcima meda otkriven taj otrovni pesticid. Prošle je godine Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) svrstala glifozat u skupinu vjerojatnih kancerogena, a ove je godine Europski parlament zatražio od Europske komisije da se glifozat eliminira s tržišta. U SAD-u je glifozat još uvijek pod zaštitom tvrtke »Monsanto« jer se kao aktivna supstanca nalazi u njezinu najprodavanijem herbicidu pod nazivom »Roundup«.

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 09:01
Više...
 
Pčelinjak od danas i na zgradi vlade Republike Slovenije
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 22 Rujan 2016 13:55

cs8q_16waaaw4z5Zgradu Vlade Republike Slovenije od danas krasi pčelinjak s dvije košnice koje je vladi poklonio Pčelarski savez Slovenije. Ovime je vlada RS simbolično poduprla proglašenje Svjetskog dana pčela od strane Ujedinjenih naroda. Pčele će se u košnice naseliti s proljeća.

Pri preuzimanju pčelinjaka slovenski premijer Miro Cerar naglasio je da je to simbolični čin kojim vlada zajedno sa svim slovenskim pčelarima i Pčelarskim savezom Slovenije sudjeluje u inicijativi za Svjetski dan pčela.

Ažurirano Četvrtak, 22 Rujan 2016 14:03
Više...
 
Apitera - poziv izlagačima
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 29 Lipanj 2016 11:17

apitera_logoPoštovani, pozivamo vas na sudjelovanje na

2. sajam pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda od meda - APItera koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu u terminu od 29. 9. do 2. 10. 2016.

Pod zajedničkim nazivom SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA uz Apiteru održavaju se i

ORGANICA - 7. sajam zdrave hrane
MYSTIC - 7. sajam alternative

Sajmovi zdravog življenja potvrdili su status jednog od najvećih tematskih događanja u Europi s epitetom Općeg dobra koje su mu dodijelili sudionici, a brojni posjetitelji iz godine u godinu mu se vraćaju zbog kvalitetne i raznovrsne ponude proizvoda i usluga.
Kvalitetu sajma dodatno povećavaju stručni, edukacijski i zabavni sadržaji zbog kojih se sajam očekuje s nestrpljenjem. I ove godine pored kvalitetnog izložbenog, pripremamo bogat programski sadržaj s relevantnim domaćim i stranim sudionicima.

Budite i vi dio Sajmova zdravog življenja koje je prošle godine posjetilo više od 20.000 posjetitelja.

Prijavite svoje izlaganje do 21. 8. 2016. i osigurajte si povoljnije uvjete izlaganja, a prijavne materijale, cjenik i letak uređenja prostora potražite u nastavku.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Ivanka Borić Medved
Komercijalist za sajmove

Letak Apitere potražite ovdje.
Izlagačku prijavu potražite ovdje.
Cjenik osnovnih usluga potražite ovdje.
Popis izložaka potražite ovdje.

Ažurirano Četvrtak, 22 Rujan 2016 10:35
 
Slijedeći tjedan u Rimu o Svjetskom danu pčela
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 21 Rujan 2016 16:43

14441000_1835830056645962_4571890842219862066_nSlijedeći tjedan Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano i Čebelarska zveza Slovenije će pred Odborom za poljoprivredu FAO u Rimu zagovarati Svjetski dan pčela. Vjerujem da ćemo biti uspješni. U potpori našem nastojanju biti će i paviljon, kojeg su u Rimu već počeli postavljati.

izvor<. https://www.facebook.com/dejan.zidan?pnref=story

p.s.

taj paviljon nazvan Pčelinji svijet biti će nešto najljepše što sam za promociju pčelarstva vidio dosad! Posebno smo radosni zato što je paviljon plod slovenskog znanja i slovenske izrade. Luka Kocevar i ekipa zaslužili su veliko HVALA! Jedva čekam konačni oblik i sve brojne multimedijske sadržaje koji će biti dio paviljona. Mislim, da će to biti jedinstvena promocija Slovenije, posebice pčela i pčelarstva.

Boštjan Noč

Ažurirano Utorak, 27 Rujan 2016 18:54
 
Povučeno 13 sredstava za zaštitu bilja - konačno neka korist od EU!
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 21 Rujan 2016 13:25

pa190927Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se s tržišta Republike Hrvatske povlači 13 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin (CAS. br. 61791-26-2).

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2016/1313 o izmjeni Provedbene uredbe (EU) br. 540/2011 u pogledu uvjeta za odobrenje aktivne tvari glifosat, od 1. kolovoza 2016., koja je stupila na snagu 22. kolovoza 2016., propisano je da države članice moraju osigurati da sredstva za zaštitu bilja koja sadrže glifosat ne sadržavaju koformulant polietoksilirani lojev amin zbog njegovog negativnog utjecaja na zdravlje ljudi.

Ažurirano Srijeda, 21 Rujan 2016 13:33
Više...
 
Što s Gradskom pčelarskom službom?
Autor Damir Rogulja   
Petak, 16 Rujan 2016 09:41

logo_za_webNakon objave našeg članka Pčele, ose i stršljeni - isključivo osobni problem građana (12. rujna) više hrvatskih medija prenijelo je sam članak ili objavilo informaciju temeljenu na tom članku. Indeks je u tomu bio najbrži i najdetaljniji, a zanimljivi su i komentari čitatelja, a posebno je zanimljiv komentar:

Opg Vinc · Članak je napisan tendeciozno. A šta je sa krpeljima koji napadaju i prenose bolesti, šta sa zmijama koje nađemo u dvorištu, komarcima koji također prenose bolesti, stjenicama koje grizu po cijelu noć - hoće i to riješiti pčelari. Malo su izišli iz svojih okvira , nemaju ovlaštenje za raditi taj posao i najbolje da se zadrže na svom-pčelama. Mislim da bi bila i dužnost (ako ne obveza) lokalne pčelarske udruge prikupiti odbjegli roj pčela u vrijeme rojenja jer su možda to i njihove pčele a taj roj mogu spremiti u svoj pčelinjak i formirati novu košnicu. Šta da se, npr., dogodi nezgoda, pčelar strada prilikom suzbijanja stršljena tko će biti odgovoran.

Ažurirano Utorak, 20 Rujan 2016 09:17
Više...
 
Tretiranja protiv komaraca
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 06 Lipanj 2016 17:57

tigrasti_komaracSezona komaraca pokrenula je i akcije na njihovom suzbijanju. Tijekom ljeta, u okviru ovog članka, objavljivat ćemo sve najave tretmana, odraslih jedinki kao i larvi, koje obavijesti ćemo dobivati:

30. Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar najavljuje suzbijanje komaraca u Gradu Zagrebu za 22. rujna tijekom prijepodneva. Opširniju informaciju potražite ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 19 Rujan 2016 17:04
Više...
 
Poziv na ocjenjivanje kvalitete meda - Medenjak z Opatije
Autor Damir Rogulja   
Subota, 20 Kolovoz 2016 21:37

medenjak_zoORGANIZATOR: BIOPČELA, udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Rijeka
SUORGANIZATOR: CENTAR ZA POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ, Stara Sušica
U SURADNJI:
Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko goranske županije
H G K - ŽUPANIJSKA GODPODARSKA KOMORA RIJEKA
KATEDRA ZDRAVSTVENE EKOLOGIJE MEDICINSKOG FAKULTETA RIJEKA

DESETO OCJENJIVANJE KVALITETE MEDA ZLATNO ULIŠTE 2016

JAVNI NATJEČAJ

U sklopu manifestacije MEDENJAK Z OPATIJE - TREĆE SMOTRE PČELARSTVA Primorsko goranske županije, koja će se održati od 07. do 08. LISTOPADA 2016. u Sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji, provest će se natjecanje pčelara Primorsko goranske županije u ocjenjivanju kvalitete meda.

Ažurirano Petak, 16 Rujan 2016 22:02
Više...
 
Promocija PIP-ove slikovnice
Autor Damir Rogulja   
Petak, 16 Rujan 2016 10:55

img_0147aJučer je u prostorima Tehničkog muzeja na Savskoj održana promocija slikovnice  „Pčelica Pipa, upoznaj me" koju je izdala zagrebačka tvrtka PIP. Iako je skup održan nešto prije podneva okupio se znatan broj novinara, gradskih uglednika i građana

Prelistavajući slikovnicu, uočili smo u tekstu nekoliko stilskih nespretnosti no sam projekt je hvale vrijedan. Doduše, PIP je ovim izdanjem, većim dijelom, predstavio svoje proizvode, ali taj štih komercijalnosti ne umanjuje značaj ovog izdanja namijenjenog najmlađoj populaciji. Slikovnica u uvodnom dijelu daje nekoliko temeljnih poruka o ulozi i značaju pčele, te o vrijednosti pčelinjih proizvoda, prezentiranih tako da su djeci lako upamtljiva.

Ažurirano Petak, 16 Rujan 2016 15:00
Više...
 
Poziv na promociju slikovnice „Pčelica Pipa, upoznaj me“
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 13 Rujan 2016 08:37

naslovnicaPozivamo Vas na predstavljanje edukativne slikovnice o pčelama i pčelarstvu "Pčelica Pipa - Upoznaj me" koje će se održati u četvrtak 15. rujna 2016. u 11 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - odjel sa pčelama.

Jeste li znali da se cjelokupno čovječanstvo na Zemlji danas hrani od stotinjak usjeva, od kojih preko polovice oprašuju pčele. Ukupna vrijednost oprašivanja pčela u poljoprivredi godišnje iznosi 1,2 do 5,2 milijardi eura. A opet ih je iz godine u godinu sve manje, a opasnost koja nam prijeti njihovim izumiranjem stalna i rastuća.

Kako bi skrenuo pozornost na važnost pčela, ali i meda, kojega Hrvatska danas uvelike izvozi, svim naraštajima hrvatskih građana, a posebice najmlađima, Ivan Bračić, poznati hrvatski pčelar, inovator i vlasnik PIP-a, najveće hrvatske kompanije specijalizirane za pčelarstvo napisao je i kreirao edukativnu slikovnicu o pčelama

Ažurirano Utorak, 13 Rujan 2016 22:07
Više...
 
Pčele, ose i stršljeni – isključivo osobni problem građana
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 12 Rujan 2016 07:05

rojPet sati je u jutro, mrkli mrak, Grad još spava, dan je poslije izbora. Iz sna me prene zvonjava telefona. S druge strane uzbuđeni ženski glas - „Pomozite, imam najezdu osa u uredu, alergična sam, a ne mogu ni iz ureda, ni u ured". „Gospođo mi to više ne radimo, kupite si insekticid ili nazovite tvrtku koja se bavi dezinsekcijom" ja njoj. „Ali, gdje da sada kupim to, pa ja sam alergična i ne mogu se mrdnuti". Ja ponavljam svoju mantru, a ona „Hvala" i spusti slušalicu.

Drugi slučaj dogodio se prošli tjedan. Zove tajnica jedne osnovne škole da su joj pčele zaposjele strop jedne učionice. Dolaskom u školu utvrdili smo da se radi o osama, a ne o pčelama, savjetovali im da si kupe insekticid ili angažiraju tvrtku koja se profesionalno bavi dezinsekcijom i pokupili se neobavljena posla.

Ažurirano Petak, 16 Rujan 2016 10:21
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL