Promocija PIP-ove slikovnice
Autor Damir Rogulja   
Petak, 16 Rujan 2016 10:55

img_0147aJučer je u prostorima Tehničkog muzeja na Savskoj održana promocija slikovnice  „Pčelica Pipa, upoznaj me" koju je izdala zagrebačka tvrtka PIP. Iako je skup održan nešto prije podneva okupio se znatan broj novinara, gradskih uglednika i građana

Prelistavajući slikovnicu, uočili smo u tekstu nekoliko stilskih nespretnosti no sam projekt je hvale vrijedan. Doduše, PIP je ovim izdanjem, većim dijelom, predstavio svoje proizvode, ali taj štih komercijalnosti ne umanjuje značaj ovog izdanja namijenjenog najmlađoj populaciji. Slikovnica u uvodnom dijelu daje nekoliko temeljnih poruka o ulozi i značaju pčele, te o vrijednosti pčelinjih proizvoda, prezentiranih tako da su djeci lako upamtljiva.

Ažurirano Petak, 16 Rujan 2016 15:00
Više...
 
Poziv na promociju slikovnice „Pčelica Pipa, upoznaj me“
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 13 Rujan 2016 08:37

naslovnicaPozivamo Vas na predstavljanje edukativne slikovnice o pčelama i pčelarstvu "Pčelica Pipa - Upoznaj me" koje će se održati u četvrtak 15. rujna 2016. u 11 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - odjel sa pčelama.

Jeste li znali da se cjelokupno čovječanstvo na Zemlji danas hrani od stotinjak usjeva, od kojih preko polovice oprašuju pčele. Ukupna vrijednost oprašivanja pčela u poljoprivredi godišnje iznosi 1,2 do 5,2 milijardi eura. A opet ih je iz godine u godinu sve manje, a opasnost koja nam prijeti njihovim izumiranjem stalna i rastuća.

Kako bi skrenuo pozornost na važnost pčela, ali i meda, kojega Hrvatska danas uvelike izvozi, svim naraštajima hrvatskih građana, a posebice najmlađima, Ivan Bračić, poznati hrvatski pčelar, inovator i vlasnik PIP-a, najveće hrvatske kompanije specijalizirane za pčelarstvo napisao je i kreirao edukativnu slikovnicu o pčelama

Ažurirano Utorak, 13 Rujan 2016 22:07
Više...
 
Pčele, ose i stršljeni – isključivo osobni problem građana
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 12 Rujan 2016 07:05

rojPet sati je u jutro, mrkli mrak, Grad još spava, dan je poslije izbora. Iz sna me prene zvonjava telefona. S druge strane uzbuđeni ženski glas - „Pomozite, imam najezdu osa u uredu, alergična sam, a ne mogu ni iz ureda, ni u ured". „Gospođo mi to više ne radimo, kupite si insekticid ili nazovite tvrtku koja se bavi dezinsekcijom" ja njoj. „Ali, gdje da sada kupim to, pa ja sam alergična i ne mogu se mrdnuti". Ja ponavljam svoju mantru, a ona „Hvala" i spusti slušalicu.

Drugi slučaj dogodio se prošli tjedan. Zove tajnica jedne osnovne škole da su joj pčele zaposjele strop jedne učionice. Dolaskom u školu utvrdili smo da se radi o osama, a ne o pčelama, savjetovali im da si kupe insekticid ili angažiraju tvrtku koja se profesionalno bavi dezinsekcijom i pokupili se neobavljena posla.

Ažurirano Petak, 16 Rujan 2016 10:21
Više...
 
8. Samoborski medni dani
Autor Damir Rogulja   
Subota, 10 Rujan 2016 19:57

8._samoborski_medni_daniManifestacija „8. SAMOBORSKI MEDNI DANI" održat će se 17. i 18. rujna 2016. godine na glavnom samoborskom trgu - Trgu kralja Tomislava, a održava u organizaciji pčelarske udruge„Samobor i Sv. Nedelja" pod pokroviteljstvom Zagrebačke županijegrada Samoboragrada Svete NedeljeInstitucionalni pokrovitelji su Hrvatski pčelarski savezHrvatsko apiterapijsko društvo, a medijski pokrovitelj Radio Samoborweb portal Dobar život.

Cilj organizacije „8. Samoborskih mednih dana" je prikazati tradiciju uzgoja pčela i proizvodnje pčelinjih i pčelarskih proizvoda, a kroz nastupe kulturnoumjetničkih društava, dječjih zborova, tamburaša i drugih predstaviti posjetiteljima dio kulturne baštine - pjesme, plesove i običaje našega samoborskog i svetonedeljskog kraja.

Manifestacija ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter. Na manifestaciji će sudjelovati pčelarice i pčelari, obrtnici i drugi izlagači tradicijske baštine i starih zanata, uz izlaganje, degustaciju, savjetovanje i promotivnu prodaju svojih proizvoda.

Program „8. Samoborskih mednih dana" obuhvaća pet tematskih cjelina i to:

Ažurirano Subota, 10 Rujan 2016 20:26
Više...
 
U UP „Pčelinjak“ počinju redovite tribine i predavanja
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 07 Rujan 2016 20:34

najava_2017U četvrtak, 6. listopada počinje nova sezona tribina i predavanja u Udruzi pčelara „Pčelinjak". Raspored tribina i predavanja možete pogledati ovdje. No, ako se pojavi interes za neku drugu temu ili predavača pojedinu tribinu zamijeniti ćemo predavačem.

Kako već ima naznaka od mogućih znatnih jesenskih gubitaka pčelinjih zajednica prvu tribinu o naglom slabljenju pčelinjih zajednica krajem listopada svakako ćemo održati.

Dobili smo i više upita o načinu učlanjenja u našu udrugu i visini članarine pa da ponovimo:

Godišnja članarina u UP „Pčelinjak" iznosi 130,00 kn (za inozemstvo u iznosu protuvrijednosti valute kojom se plaća)

Kako biste postali našim članom trebate:

1.  Ispuniti člansku pristupnicu (ovdje ju možete preuzeti) i poslati ju na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , na adresu Udruge (Svačićev trg 11) ili ju donijeti na sastanke udruge u Preradovićevu 29.

Ažurirano Srijeda, 07 Rujan 2016 21:02
Više...
 
8.međunarodno 10.regionalno ocjenjivanje meda u Osijeku -proglašenje
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 06 Rujan 2016 12:35

nagrade_organizatoraNa Ekonomskom  fakultetu u organizaciji Udruženja pčelara Slavonije i Baranje „Radilica", održana je svečana dodjela priznanja i nagrada   za ocjenjene uzorke meda pristiglih na 8.međunarodno  10.regionalno ocjenjivanje meda. Svečanoj dodjeli nazočili su župan Osječko baranjski,Vladimir Šišljagić,dožupan Osječko baranjski  Željko Kraljičak,dogradonačelnik grada Osijeka Vladimir Ham,predsjednici pčelarskih udruga i pčelari iz slavonije. Na ovo 8.međunarodno 10.regionalno ocjenjivanje  meda u organizaciji  udruženja došlo je manje uzoraka. Razlog?Nešto zbog klimatskih uvjeta,jedan dio pčelara  zasitio  se od slanja na ocjenjivanja, ne samo kod nas nego inače. Jedan dio pčelara pošalje jedanput uzorak na ocjenjivanje,ako ima dobar plasman misli da više ne mora nigdje slati na ocjenjivanje,jedan dio pčelara bude razočaran sa ocjenom,te više ne želi slati med na ocjenjivanje ali i dalje misli da je njegov med najbolji.

Ažurirano Utorak, 06 Rujan 2016 12:38
Više...
 
Pčelar br. 9/16 vraćen pošiljatelju
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 06 Rujan 2016 10:10

carinaStupanjem na snagu novog carinskog zakona, od 1. svibnja 2016. godine, pooštrili su se uvjeti primanja bilo kakve robe iz neeuropskih zemalja. Tako i mi imamo problem s primanjem Pčelara za naše pretplatnike. Nismo registrirani uvoznici niti nam ne pada na pamet da se registriramo. Mi smo neprofitna udruga koja u skladu sa svojim statutom promiče nove spoznaje u pčelarstvu i širi horizonte znanja svojih članova, hrvatskih pčelara i hrvatske javnosti o pčeli i pčelinjim proizvodima. Tako organizirano nabavljamo pčelarske priručnike i ostalu pčelarsku literaturu, organiziramo pčelarska događanja, tribine i predavanja. Jedna od takvih akcija je i Srpski pčelar. Vrijednost pojedinačne pošiljke jednog broja je ispod 150 Eura, a SPOS je platio PDV. I po tom novom zakonu bili bismo oslobođeni plaćanja carinskih davanja ali bismo morali platiti PDV, i to PDV na već plaćeni PDV, u iznosu od oko 3.200,00 kn?

Ažurirano Srijeda, 07 Rujan 2016 12:12
Više...
 
Egzibicijski meč Bračić - Pejić
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 21 Kolovoz 2016 20:03

14107884_1446576702024457_7432361898007109100_oU Osijeku je održan egzibicijski tenijski meč između Ivana Bračića, savjetnika Uprave PIP iz Pisarovine i Srđana Pejića, mladog i perspektivnog tenisača iz Slavonije koji trenutno živi u Londonu. Uprava poduzeća PIP, odlučila je Srđanu Pejiću, mladom i perspektivnom tenisaču iz Slavonije, svaki mjesec  pokloniti paket svojih proizvoda koje šalje na Srđanovu adresu u London. Kako je izjavio gospodin Bračić "Vjerujem u širi aspekt ove suradnje, a Srđanu želim stabilan uspon na zahtjevnoj ljestvici ovog sporta. Ja sam osobno intenzivirao konzumaciju ovih proizvoda kako bi mogao prihvatiti bačenu Srđanovu  rukavicu za egzibicijski meč". Pejić nam je izjavio "Kao mali trudio sam se biti najbolji, pa sam tako već u desetoj godini bio prvak Slavonije.

Ažurirano Nedjelja, 21 Kolovoz 2016 20:10
Više...
 
Nova knjiga Veroljuba Umeljića i u Hrvatskoj
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 17 Kolovoz 2016 11:44
logo NAKLADA ULIKS d.o.o.
Trgovina i izdavačka djelatnost
51000 RIJEKA, Čavalsko 17
Tel.: 051/629-262, fax.: 051/629-263, Mobiteli: 095/111-2333, 095/111-2334 www.naklada-uliks.hr, E-mail: nakladauliks2016@gmail.c
om
IBAN: HR8423600001101607876, OIB: 18705563551
PČELARSTVO
Od početnika do profesionalca
Veroljub Umeljić

pelarstvo1Knjiga sadrži više od 1.100 originalnih fotografija, brojne ilustracije i 60 tehničkih crteža koji se odnose na konstrukcije i gradnju košnica i druge opreme.
Sveobuhvatnost i bogatstvo detaljima potvrđuju autorovo poznavanje pčelarske literature i inovacija koje su sami pčelari kreirali i uvodili u svojim pčelinjacima, kao i poznavanje znanstvenih dostignuća.
Na samom početku vrlo sažeto su prikazani porijeklo, rasprostranjenost i položaj pčela medarica u životinjskom svijetu. Prikazane su glavne vrste pčela medarica koje su važne za gospodarski uzgoj.
Povijest pčelarstva i različite tehnološke inovacije prikazani su vrlo detaljno i pregledno, a u dijelu o biologiji pčela ukratko su iznesena najvažnija oktrića, iz područja spolne pripadnosti, partenogeneze, govora pčela, uloge meda, voska, peludi i drugih elemenata u prehrani pčelinje zajednice.
Jedno izuzetno bogato poglavlje posvećeno je suvremenim košnicama koje se najviše upotrebljavaju u regiji (DB, LR i AŽ). Autor također spominje i one koje su vrlo rijetke ili pomalo nestaju iz upotrebe.
Konstrukcija i gradnja košnica uključujući i odabir građe, što je rijetkost u priručnicima, prikazani su vrlo detaljno.
Kao što je običaj kod priručnika autor je prikazao iscrpan pregled pčelarskih radova tijekom godine.

Posebno je zanimljivo poglavlje u kojem se autor bavi životom pčelinje zajednice tijekom godine u njihovom prirodnom staništu. Opisano je naseljavanje prirodnog staništa. Zatim su opisani biološki procesi koji se ponavljaju i u košnici koju je pčelar pripremio za pčele.
Autor knjige ima dugogodišnje iskustvo pčelara i autora o pčelarstvu (knjiga "Atlas medonosnog bilja") što pomaže pčelarima - čitateljima ove knjige u odabiru najboljih tehnoloških postupaka za dobivanje što kvalitetnijih pčelinjih proizvoda.
Knjiga je formata 16,5x23,5 cm, 480 stranica, tvrdi uvez, izdanje 2016.

Cijena: 290,00kn

Narudžbenicu u PDF formatu možete skinuti ovdje

Ažurirano Srijeda, 17 Kolovoz 2016 12:10
 
Zaključci 6. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoči pčelinjih proizvoda
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 11 Kolovoz 2016 14:25

imagesPoštovani, 

U privitku dostavljamo zaključke 6. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Novi Horizonti, održane u Opatiji 08-09/04/2016. 
Drago nam je da možemo istaknuti kako se Nacionalna Konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda, sada već u svojem šestom izdanju, prometnula u krovno okupljanje nacionalne znanstveno-stručne zajednice i primarnog proizvođačkog pčelarskog sektora. 

S poštovanjem,

Dražen Lušić

Zaključke 6. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Novi Horizonti možete pogledati ovdje.

 

Ažurirano Četvrtak, 11 Kolovoz 2016 15:03
Više...
 
Hrvatsko apiterapeutsko društvo - aktivnosti
Autor Damir Rogulja   
Petak, 05 Kolovoz 2016 22:03

had_logoDana 22.7. u 12 sati  na Zv održana je godišnja Skupština HAD-a, u sklopu koje su prikazane aktivnosti predsjednice HAD-a 2015/2016. (uz podršku suradnika koji nisu članovi HAD-a) te najavljene buduće aktivnosti planirane do kraja 2016. g

Ažurirano Petak, 05 Kolovoz 2016 22:28
Više...
 
Slavonski med dobio rješenje „Oznaka izvornosti“
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 04 Kolovoz 2016 11:06

majdak_uruuje_rijeenje_vrbosuPčelari iz sedam županija (Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Bjelovarsko-bilogorska i dio Sisačko-moslavačke), okupljenih u Udruzi proizvođača „Slavonski med", dobili su u Virovitici dana 28.srpnja 2016.g., u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, Rješenje „oznaka izvornosti" za „Slavonski med".
Projekt pokrenut u Virovitičko-podravskoj županiji domaće bi pčelare trebao zaštititi od nepovoljne situacije na tržištu. Nakon dobivanja rješenja o „Zaštiti izvornosti", pod prepoznatljivom oznakom „Slavonski med", med s ovog područja će se lakše u budućnosti plasirati na tržište EU, a na hrvatskom tržištu će se kupcima jamčiti kako njihov proizvod potječe s područja navedenih šest županija, da je upravo „tu" proizveden te nije pomiješan s uvoznim.

Ažurirano Četvrtak, 04 Kolovoz 2016 11:23
Više...
 
Selektivno savjetovanje o Nacionalnom pčelarskom programu
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 26 Srpanj 2016 11:54

logo_mpsNaši europski prijatelji proslijedili su nam dopis Ministarstva poljoprivrede RH u kojem se poziva na savjetovanje o Prijedlogu Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine:

Poštovani/a,

otvoreno je novo savjetovanje na koje ste pozvani. Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=3650

Tema savjetovanja je: Prijedlog Nacionalnog pčelarskog program az arazdoblje od 2017. do 2019. godine

Ažurirano Utorak, 26 Srpanj 2016 12:09
Više...
 
Poziv na godišnju skupštinu Hrvatskog apiterapeutskog društva - 2016
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 12 Srpanj 2016 13:53

had_logoPoziv na godišnju Skupštinu HAD-a s točkama dnevnog reda:

  1. Otvaranja Skupštine i prijedlog dnevnog reda
  2. Izbor radnih tijela Skupštine
  3. Financijsko izvješće, izvješće o broju članova i aktivnostima članova; izvješće o radu HAD-a 2015/2016; izvješće UO i NO
  4. Promijena adrese sjedišta HAD-a
  5. Osnivanje radne grupe za sajam APItera 2016.
  6. Razno

Skupština će se održati na Zagrebačkom velesajmu, Avenija Dubrovnik 15 u petak 22.7. s početkom u 12 sati u dvorani Dubrovnik.

Zagreb, 11.7.2016.

dr.sc. Gordana Hegić
Predsjednica HAD-a

Ažurirano Utorak, 12 Srpanj 2016 14:00
Više...
 
8. Međunarodno i 10. Regionalno ocjenjivanje meda- Osijek -2016
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 04 Srpanj 2016 12:02

stolovi_ocjenjivaaPoštovani prijatelji pčelari,

šaljem vam sa službenog e-maila od UPSiB "Radilica" Osijek, natječaj za ocjenjivanje meda. Pošto je ovo jubilarno 10.regionalno ocjenjivanje, osim organoleptičko-senzorskog  ocjenjivanja meda u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom radi se i kemijska analiza meda. U nastavku imate dopis gdje smo napisali uvjete-kriterije i popis nagrada. Iako je ova godina bila loša (klimatski)i ima manje meda, još uvijek ga ima za prodaju a nadam se da će ga biti i za ovo ocjenjivanje.

Tekst javnog natječaja možete potražiti ovdje.

Lijep pozdrav, Milan Kramer

Ažurirano Ponedjeljak, 04 Srpanj 2016 12:16
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL