Na Apiteri najkvalitetniji hrvatski med
Autor Damir Rogulja   
Petak, 30 Rujan 2016 13:59

img_0243aaJučer je na Zagrebačkom velesajmu otvorena manifestacija Sajmovi zdravog življenja sastavljena od četiri cjeline Izvor, Organica, Mystic i Apitera. Izlagača „brdo", a tijekom današnjeg prijepodneva od posjetitelja niti „p". Prava šteta jer su se izlagači pripremili i „oboružali" vrhunskim proizvodima.

Ovdje bih posebno istaknuo nastup hrvatskih pčelara koji nude najkvalitetnije medove koji se u ovom trenutku mogu naći na tržištu.

Pred nama je vikend, a kako manifestacija zatvara vrata krajem dana u nedjelju, svi koji želite kvalitetan med direktno od proizvođača, vrijedi se potruditi do ZV-a. Većina pčelara će vam, prije kupnje, ponuditi svoje proizvode na kušanje, a to iskustvo svakako treba iskoristiti te kušati i neke raritete, kao što su med bršljana Ivana Kovača, planinsku livadu Ivana Carina ili pak med klena Pčelarstva Štimac... Možete udisati pare propolisa s novog isparivača Medikoela ili nabaviti vrhunske kreme Ivana Curiša i Biorada... To su samo neki od proizvođača koji su mi zapeli za oko što nikako ne znači da se i ostali nisu izvrsno pripremili i donijeli najbolje što naša priroda nudi.

Ažurirano Petak, 30 Rujan 2016 20:57
Više...
 
FAO prihvatio Svjetski dan pčela!
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 29 Rujan 2016 18:43

14517397_10209496239350069_3639372567037310902_nSlovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan upravo je objavio na svojoj Facebook stranici da je  slovensku inicijativu za proglašenje Svjetskog dana pčela Odbor za hranu i poljoprivredu FAO Ujedinjenih naroda JEDNOGLASNO prihvatio.

U slovenskoj delegaciji osim ministra Židana bili su i predsjednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, Peter Kozmus, Peter Szabo, Luka Kočevar, Snežana Dolenc i Snežana Popovič.

UP „Pčelinjak" upućuje veeeeeeeliku čestitku ekipi i zahvalu na ogromnom trudu i ustrajnosti uloženim u ovaj svjetski pčelarski uspjeh!

Ažurirano Četvrtak, 29 Rujan 2016 20:38
 
APITERAPIJA očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima
Autor Damir Rogulja   
Petak, 09 Rujan 2016 20:16

prezivjelaPRVI STRUČNI SKUP O VRIJEDNOSTI PČELINJIH PROIZVODA U OČUVANJU ZDRAVLJA

APITERAPIJA očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima naziv je  Prvog stručnog skupa o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanja zdravlja koji se održava u Hrvatskoj. Glavni organizator skupa je Hrvatsko apiterapijsko društvo suorganizator Zagrebački velesajam i tvrtka Geromar d.o.o., a održat će se 1. listopada 2016. u Kongresnom centru zagrebačkog Velesajma, dvorana Cres s početkom u 9 i 30 sati.

Skup se održava u sklopu Apitere, drugog sajma pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda od meda koji se održava na Zagrebačkom velesajmu od 29. Rujna do 2. Listopda 2016. Pod zajedničkim nazivom SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA uz Apiteru se održavaju i ORGANICA- 7. Sajam zdrave hrane i MYSTIC - 7. Sajam alternative.

Ažurirano Četvrtak, 29 Rujan 2016 18:50
Više...
 
Gradska pčelarska služba 112 – potreba ili hir
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 27 Rujan 2016 10:02

trg_bana_jelacicaU grad Zagreb doselile su se brojne životinje  koje do prije dvadesetak godina nismo niti zamjećivali. Pčele, ose i stršljeni su svakako neki od tih neželjenih doseljenika. Iako je pčela i domaća životinja sva tri kukca su otrovna i letačice su, dakle potencijalno opasni kukci od čijih uboda svake godine po nekoliko naših sugrađana smrtno strada. Oni u gradskom prostoru sigurno predstavljaju sigurnosnu ugrozu za zdravlje i živote građana i kao takove su ih građani i prepoznali. Taj problem smo prepoznali i mi pčelari kad smo se prije deset godina organizirali i našim sugrađanima ponudili rješenje za uklanjanje tih letećih otrovnica. Od samog početka ova naša inicijativa dobila je podršku Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo. No, vremenom se pokazalo da je Grad dobio vrhunsko profesionalnu, specifičnu, komunalnu uslugu, a da zapravo nije prepoznao bit same usluge odnosno potrebe građana kojima je ta usluga i služila.

Grad je, kroz Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, rješavao prvenstveno potrebu uklanjanja pčela iz javnih prostora. I tu je bit nerazumijevanje samog problema. Pčele, ose i stršljeni su leteće otrovnice za koje u Gradu nema javnog i privatnog prostora.  One kad se ugnijezde u kutiju roleta ili krovište građanina nisu samo njegov problem, jer ne ugrožavaju samo njega, one su problem lokalne zajednice i ta zajednica je dužna organizirati uklanjanje takove ugroze.

Ažurirano Nedjelja, 30 Listopad 2016 21:29
Više...
 
Najava Apimondije 2021 u Celju!
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 21:09

slika_2

Čebelarska zveza Slovenije pripremila je kratki promocijski film kojim najavljuje Apimondiju 2021. godine koja će se održati u Celju:

https://vimeo.com/183617678

Srdačne čestitke kolegama!

Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti kojima slovenski pčelari rade na izgradnji pozitivnog imidža pčelarstva i razvoja svijesti o potrebi očuvanja pčele. Njihovim promišljanjem akcija, aktivnostima i ustrajnim radom postali su uzor svim pčelarima koji pčelarstvo žive, diljem svijeta.

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 21:21
 
Uklonite parodontozu iz svojih usta!
Autor Damir Rogulja   
Petak, 23 Rujan 2016 09:48

periodontal-disease-trailhead-dentalParodontalna bolest je vrlo ozbiljan problem suvremenog društva. Više od 90 posto naših sugrađana u dobi od 35 do 85 godina ima neki od simptoma uznapredovale paradontalne bolesti, a polovici bi bio potreban i ozbiljniji stomatološki tretman. Kako i na takove zahvate treba čekati svakako je svrsishodnije i za pacijente daleko prihvatljivije takove bolesti spriječiti ili pak zaliječiti nekom od prirodnih metoda. Prema istraživanjima znanstvenika, u nama susjednoj Sloveniji, korištenje meda u svrhu liječenja parodontoze jedna je od izuzetno učinkovitih i isto tako izuzetno jeftinih metoda, te kod mnogih bolesnika budi neku novu nadu.

Opširan članak o radu, na tu temu, dr.Marte Kocjan Anžić, dr. Marjetke Kralj Kunčić

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 10:18
Više...
 
Glifosat uništava dobre bakterije u našem organizmu
Autor Damir Rogulja   
Petak, 23 Rujan 2016 09:13

breastfeeding-roundup-weed-killer-575x264Nova studija pod nazivom „Uticaj glifosata na mikrofloru i proizvodnju botulinum neurotoksina tokom fermentacije u predželucu" potvrdila je rastuću sumnju da GM hrana koja sadrži ubikvitarnu agrohemikaliju Raundap uzrokuje razne promene na mikroflori onih koji je konzumiraju, pri čemu nastaju telesne promene koje mogu dovesti do niza smrtonosnih bolesti.

Novija istraživanja ukazuju na to da najpopularniji herbicid na svetu uzrokuje disbiozu (patogenizaciju crevnih bakterija), stanje koje duboko utiče na takozvani holobiont, tj. na sve organizme koji sačinjavaju naše telo, zajedno sa ljudskim ćelijama, a samim tim i na zdravlje.

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 09:19
Više...
 
Glifosat u medu!
Autor Damir Rogulja   
Petak, 23 Rujan 2016 08:44

tocenje_medaValerije Vrček

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) provela je prva sustavna ispitivanja prisutnosti glifozata u medu. Rezultati su porazni jer je u svim testiranim uzorcima meda otkriven taj otrovni pesticid. Prošle je godine Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) svrstala glifozat u skupinu vjerojatnih kancerogena, a ove je godine Europski parlament zatražio od Europske komisije da se glifozat eliminira s tržišta. U SAD-u je glifozat još uvijek pod zaštitom tvrtke »Monsanto« jer se kao aktivna supstanca nalazi u njezinu najprodavanijem herbicidu pod nazivom »Roundup«.

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 09:01
Više...
 
Pčelinjak od danas i na zgradi vlade Republike Slovenije
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 22 Rujan 2016 13:55

cs8q_16waaaw4z5Zgradu Vlade Republike Slovenije od danas krasi pčelinjak s dvije košnice koje je vladi poklonio Pčelarski savez Slovenije. Ovime je vlada RS simbolično poduprla proglašenje Svjetskog dana pčela od strane Ujedinjenih naroda. Pčele će se u košnice naseliti s proljeća.

Pri preuzimanju pčelinjaka slovenski premijer Miro Cerar naglasio je da je to simbolični čin kojim vlada zajedno sa svim slovenskim pčelarima i Pčelarskim savezom Slovenije sudjeluje u inicijativi za Svjetski dan pčela.

Ažurirano Četvrtak, 22 Rujan 2016 14:03
Više...
 
Apitera - poziv izlagačima
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 29 Lipanj 2016 11:17

apitera_logoPoštovani, pozivamo vas na sudjelovanje na

2. sajam pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda od meda - APItera koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu u terminu od 29. 9. do 2. 10. 2016.

Pod zajedničkim nazivom SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA uz Apiteru održavaju se i

ORGANICA - 7. sajam zdrave hrane
MYSTIC - 7. sajam alternative

Sajmovi zdravog življenja potvrdili su status jednog od najvećih tematskih događanja u Europi s epitetom Općeg dobra koje su mu dodijelili sudionici, a brojni posjetitelji iz godine u godinu mu se vraćaju zbog kvalitetne i raznovrsne ponude proizvoda i usluga.
Kvalitetu sajma dodatno povećavaju stručni, edukacijski i zabavni sadržaji zbog kojih se sajam očekuje s nestrpljenjem. I ove godine pored kvalitetnog izložbenog, pripremamo bogat programski sadržaj s relevantnim domaćim i stranim sudionicima.

Budite i vi dio Sajmova zdravog življenja koje je prošle godine posjetilo više od 20.000 posjetitelja.

Prijavite svoje izlaganje do 21. 8. 2016. i osigurajte si povoljnije uvjete izlaganja, a prijavne materijale, cjenik i letak uređenja prostora potražite u nastavku.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Ivanka Borić Medved
Komercijalist za sajmove

Letak Apitere potražite ovdje.
Izlagačku prijavu potražite ovdje.
Cjenik osnovnih usluga potražite ovdje.
Popis izložaka potražite ovdje.

Ažurirano Četvrtak, 22 Rujan 2016 10:35
 
Slijedeći tjedan u Rimu o Svjetskom danu pčela
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 21 Rujan 2016 16:43

14441000_1835830056645962_4571890842219862066_nSlijedeći tjedan Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano i Čebelarska zveza Slovenije će pred Odborom za poljoprivredu FAO u Rimu zagovarati Svjetski dan pčela. Vjerujem da ćemo biti uspješni. U potpori našem nastojanju biti će i paviljon, kojeg su u Rimu već počeli postavljati.

izvor<. https://www.facebook.com/dejan.zidan?pnref=story

p.s.

taj paviljon nazvan Pčelinji svijet biti će nešto najljepše što sam za promociju pčelarstva vidio dosad! Posebno smo radosni zato što je paviljon plod slovenskog znanja i slovenske izrade. Luka Kocevar i ekipa zaslužili su veliko HVALA! Jedva čekam konačni oblik i sve brojne multimedijske sadržaje koji će biti dio paviljona. Mislim, da će to biti jedinstvena promocija Slovenije, posebice pčela i pčelarstva.

Boštjan Noč

Ažurirano Utorak, 27 Rujan 2016 18:54
 
Povučeno 13 sredstava za zaštitu bilja - konačno neka korist od EU!
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 21 Rujan 2016 13:25

pa190927Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se s tržišta Republike Hrvatske povlači 13 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin (CAS. br. 61791-26-2).

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2016/1313 o izmjeni Provedbene uredbe (EU) br. 540/2011 u pogledu uvjeta za odobrenje aktivne tvari glifosat, od 1. kolovoza 2016., koja je stupila na snagu 22. kolovoza 2016., propisano je da države članice moraju osigurati da sredstva za zaštitu bilja koja sadrže glifosat ne sadržavaju koformulant polietoksilirani lojev amin zbog njegovog negativnog utjecaja na zdravlje ljudi.

Ažurirano Srijeda, 21 Rujan 2016 13:33
Više...
 
Što s Gradskom pčelarskom službom?
Autor Damir Rogulja   
Petak, 16 Rujan 2016 09:41

logo_za_webNakon objave našeg članka Pčele, ose i stršljeni - isključivo osobni problem građana (12. rujna) više hrvatskih medija prenijelo je sam članak ili objavilo informaciju temeljenu na tom članku. Indeks je u tomu bio najbrži i najdetaljniji, a zanimljivi su i komentari čitatelja, a posebno je zanimljiv komentar:

Opg Vinc · Članak je napisan tendeciozno. A šta je sa krpeljima koji napadaju i prenose bolesti, šta sa zmijama koje nađemo u dvorištu, komarcima koji također prenose bolesti, stjenicama koje grizu po cijelu noć - hoće i to riješiti pčelari. Malo su izišli iz svojih okvira , nemaju ovlaštenje za raditi taj posao i najbolje da se zadrže na svom-pčelama. Mislim da bi bila i dužnost (ako ne obveza) lokalne pčelarske udruge prikupiti odbjegli roj pčela u vrijeme rojenja jer su možda to i njihove pčele a taj roj mogu spremiti u svoj pčelinjak i formirati novu košnicu. Šta da se, npr., dogodi nezgoda, pčelar strada prilikom suzbijanja stršljena tko će biti odgovoran.

Ažurirano Utorak, 20 Rujan 2016 09:17
Više...
 
Tretiranja protiv komaraca
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 06 Lipanj 2016 17:57

tigrasti_komaracSezona komaraca pokrenula je i akcije na njihovom suzbijanju. Tijekom ljeta, u okviru ovog članka, objavljivat ćemo sve najave tretmana, odraslih jedinki kao i larvi, koje obavijesti ćemo dobivati:

30. Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar najavljuje suzbijanje komaraca u Gradu Zagrebu za 22. rujna tijekom prijepodneva. Opširniju informaciju potražite ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 19 Rujan 2016 17:04
Više...
 
Poziv na ocjenjivanje kvalitete meda - Medenjak z Opatije
Autor Damir Rogulja   
Subota, 20 Kolovoz 2016 21:37

medenjak_zoORGANIZATOR: BIOPČELA, udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Rijeka
SUORGANIZATOR: CENTAR ZA POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ, Stara Sušica
U SURADNJI:
Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko goranske županije
H G K - ŽUPANIJSKA GODPODARSKA KOMORA RIJEKA
KATEDRA ZDRAVSTVENE EKOLOGIJE MEDICINSKOG FAKULTETA RIJEKA

DESETO OCJENJIVANJE KVALITETE MEDA ZLATNO ULIŠTE 2016

JAVNI NATJEČAJ

U sklopu manifestacije MEDENJAK Z OPATIJE - TREĆE SMOTRE PČELARSTVA Primorsko goranske županije, koja će se održati od 07. do 08. LISTOPADA 2016. u Sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji, provest će se natjecanje pčelara Primorsko goranske županije u ocjenjivanju kvalitete meda.

Ažurirano Petak, 16 Rujan 2016 22:02
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL