Kestenovoj osi šiškarici hrvatski šumari stali na kraj!
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 17 Listopad 2016 11:11

torymus_sinensisNakon što je 2014. godine na području Istre u prirodu pušten parazitoid kestenove ose šiškarice Torymus sinensis, isto je napravljeno na koprivničkom, karlovačkom, sisačkom, području Lovrana te na području Sljemena.

Ekološke i ekonomske štete koje čini kestenova osa šiškarica u prirodnim sastojinama pitomog kestena u Hrvatskoj su višestruke i značajne, a očitiju se kroz gubitak prirasta zbog smanjenje asimilacijske površine lista, gubitak cvjetova, što je važno u proizvodnji meda, značajno smanjenje količine kestenovih plodova, utjecaj na zdravstveno stanje pitomog kestena.

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Listopad 2016 11:18
Više...
 
Hvalospjevi slovenskom pčelarstvu u Emerican Bee Journalu
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 13 Listopad 2016 14:39

fb_img_1476280787810Aktualni broj najvećeg američkog pčelarskog časopisa opširno piše o slovenskom pčelarstvu.

Zašto je Slovenija svjetska pčelarska prijestolnica? U članku autor Howard Scott oduševljeno navodi razloge koji potvrđuju prethodno pitanje.

Da li smo ponosni ili nismo? Pitaju se slovenski pčelari.

Autor zaključuje da je Slovenija stvarna prijestolnica svjetskog pčelarstva radi tradicije, participacije države, poštivanja domovine, manje populacije, selekcijskog uzgoja, dobro izabranih i provedenih strategija i sve to na svjetskom nivou!

Howard Scott je autor bestselera Bee Lessons. Objavio je preko 170 članaka u reviji American Bee Journal.

Ažurirano Četvrtak, 13 Listopad 2016 14:46
Više...
 
Rezultati natjecanja „10. zlatno ulište“ 2016
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 11 Listopad 2016 11:58

medenjak-z-opatije-i-zlatno-ulic5a1te-2016

METODA OCJENJIVANJA:

Metoda ocjenjivanja je modificirana metoda Pravilnika ocjenjivanja kvalitete meda na natjecanjima u Republici Hrvatskoj, donesenim od strane Hrvatskog pčelarskog saveza. Uzorci meda podvrgnuti su prethodnoj kemijskoj i melisopalinološkoj (peludnoj) ocjeni kvalitete pri čemu su kemijski parametri koji su se ocjenjivali uključivali postotak vlage, električnu provodnost te udio hidroksimetilfurfurola (HMF) u uzorcima meda. Melisopalinološka (peludna) ocjena uzoraka meda provedena je u cilju potvrđivanja botaničkog podrijetla meda ali isto tako i pripadnosti proizvedenih uzoraka određenom klimatološkom i zemljopisnom području.

Ažurirano Utorak, 11 Listopad 2016 12:45
Više...
 
Poziv na predavanje "Pelud – od cvijeta do košnice"
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 16:21

sasa_prdjunUP "Pčelinjak" poziva sve zainteresirane na predavanje Saše Prđuna, dipl.ing.agr. "Pelud - od cvijeta do košnice" koje će se održati  u četvrtak, 13. listopada u Preradovićevoj 29 s početkom u 19,30 sati.

Od svih pčelinjih proizvoda, a to su: med, vosak, pčelinji otrov, propolis, pelud i matična mliječ, pčele putem svoga tijela kemijski sintetiziraju vosak, otrov i matičnu mliječ. Dok ostala tri, potječu od biljaka, koje pčele modificiraju i prerađuju za njihovu vlastitu uporabu. Pelud je vrlo sitni, odvojivi i prijenosni biljni organ s muškim genetskim naslijeđem određene biljne vrste koji u sebi nosi najbolje gene te vrste. Nastaje u peludnicama prašnika. Peludno zrnce građeno je od živog sadržaja, koju čini jezgra, odnosno citoplazma i vanjskog omotača. Budući da je zrnce izloženo raznim vanjskim uvjetima, od kiše, vjetra, Sunca pa do samog načina transporta od prašnika do tučka, izuzetno je bitno da se očuva taj genetski materijal

Ažurirano Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 17:01
Više...
 
XXI. Državno ocjenjivanje meda-Osijek 2016
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 09 Listopad 2016 20:15

pavlovi_ukupni_pobjednikUKUPNI  POBJEDNIK  IVAN PAVLOVIĆ  IZ  Siska
U Osijeku je održano  XXI. Državno ocjenjivanje meda, koja se održava kao manifestacija „Dani meda  Hrvatske" a organizira ga HGK Županijska komora Osijek u suradnji sa Županijskim savezom pčelara OBŽ, Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Agronomskim fakultetom iz  Zagreba.
U petak (07.10.) održana je  deseti puta manifestacija "Mladi i med" na središnjem osječkom trgu dr. Ante Starčević. Otvorenju manifestacije nazočan je bio župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš, Ernet Nad, HGK- Županijska komora Osijek i Slavko Stojanović,predsjednik ŽPSOBŽ. Na trgu Ante Starčević, pčelinje proizvode izlagali su i prodavali pčelari na 27 štandova. Svoj doprinos dali su i najmlađi iz: DV"Krijesnica"Osijek", OŠ "Višnjevac" Višnjevac, OŠ"Ernestinovo" Ernestinovo, OŠ"Bizovac" Bizovac, Udruga "Korijeni pustare" Antunovac, KUD "Josipovac" Josipovac. Svoj štand imala je i UP"Slavonski med"na kojem se mogao degustirati  slavonski med na kruhu. PU"Pčela" Osijek za najmlađe organizirala je u šatoru pokaz  pčelarske opreme.

Ažurirano Nedjelja, 09 Listopad 2016 20:37
Više...
 
Da li je Jakovina zataškao subvencijsku prijevaru „tešku“ desetke milijuna kuna?
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 06 Listopad 2016 08:31

pesticidiNa e-mail adresu UP „Pčelinjak" ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ) povremeno stižu razni upiti, komentari i prijedlozi vezani uz pčele i pčelarstvo. Tako smo 15.02.2015. dobili i poruku:

„HPS 2008 godine razrađuje prijedlog pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše .Nakon razrade u suradnji sa tadašnjim ministrom isti i potpisuje ministar Božidar Pankretić. Pravilnik je bio osnova za sadašnju subvencijsku prijevaru koju HPS organizira zadnjih  godina.

Ažurirano Petak, 07 Listopad 2016 11:01
Više...
 
Nacionalni kongres francuskog pčelarstva propituje budućnost struke
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 04 Listopad 2016 21:51

unaf21. Nacionalni kongres francuskoga pčelarstva održat će se od četvrtka 27. do nedjelje 30. listopada 2016 u gradu Clermont-Ferrand pod naslovom « Zajedno izgradimo budućnost za pčelarstvo »

To će biti nezaobilazan susret  pčelara, poljoprivrednika, znanstvenika i zainteresirane javnosti,  zaokupljenih brigom za trenutno stanje pčela u Francuskoj i u svijetu.

Ažurirano Utorak, 04 Listopad 2016 22:15
Više...
 
Nova inicijativa za osnivanje pčelarskog instituta
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 22:19

institutU zadnjih tridesetak godina u pčelarskim redovima javljale su se razne inicijative za osnivanjem hrvatskog pčelarskog instituta. Još za života pčelarske legende prof. Đure Sulimanovića ozbiljno se kalkurilao s prostorom partijske škole u Kumrovcu. Taj nekad fenomenalan objekt danas je ruševina.

Potom je bilo još nekoliko, manje-više želja i željica, a najozbiljnija je bila na prostoru Žumberka. Osnovan je sveučilišni odbor sastavljen od predstavnika više zagrebačkih fakulteta, izdvojena je jedna napuštena škola i poveće zemljište uokolo. I taj objekt je danas ruševina, a od sveučilišnog odbora nije ostalo niti S.

Tu nedosanjanu želju hrvatskih pčelara probudili su kolege Đuka Petrić iz Pčelarske udruge Učka, Branko Vidmar iz udruge Biopčela i doc.dr.Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Ovu vrijednu inicijativu prihvatio je Grad Kastav, a predviđena su i inicijalna sredstva od 30.000,00 kn iz gradskog proračuna i prostor za početak djelovanja.

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 22:32
Više...
 
Poziv za upis u pčelarsku školu u sezoni 2016/2017
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 21:07

pcelarska_skolaPčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo, prilagođena i za osobe s invaliditetom, pčelarskih udruga „Propolis" i „Pčelinjak" počinje s radom 26 listopada 2016. Škola će biti srijedom od 17 h u Objektu  70,  dvorana D1 u Kampusu Borongaj.

Naša škola svojim polaznicima osigurava više od 50 sati stručne nastave vrhunskih predavača hrvatskih fakulteta. Također polaznicima osigurava i 60 sati vježbi na školskom pčelinjaku. Tijekom nastave predviđen je i seminarski rad kojim polaznici prezentiraju usvojena znanja dobivena tijekom nastave. Posebnost ove škole je i u tome što se iz generacije u generaciju ponavlja pravilo da se prijateljski i kolegijalni duh razvijen tijekom nastave formira u pravi obiteljski ugođaj koji sudionike povezuje i nakon što su odslušali sva predavanja i položili sve ispite - svaka generacija je mala pčelarska obitelj koja dalje razvija i njeguje prijateljstva izgrađena tijekom školovanja.

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 21:32
Više...
 
Na Apiteri najkvalitetniji hrvatski med
Autor Damir Rogulja   
Petak, 30 Rujan 2016 13:59

img_0243aaJučer je na Zagrebačkom velesajmu otvorena manifestacija Sajmovi zdravog življenja sastavljena od četiri cjeline Izvor, Organica, Mystic i Apitera. Izlagača „brdo", a tijekom današnjeg prijepodneva od posjetitelja niti „p". Prava šteta jer su se izlagači pripremili i „oboružali" vrhunskim proizvodima.

Ovdje bih posebno istaknuo nastup hrvatskih pčelara koji nude najkvalitetnije medove koji se u ovom trenutku mogu naći na tržištu.

Pred nama je vikend, a kako manifestacija zatvara vrata krajem dana u nedjelju, svi koji želite kvalitetan med direktno od proizvođača, vrijedi se potruditi do ZV-a. Većina pčelara će vam, prije kupnje, ponuditi svoje proizvode na kušanje, a to iskustvo svakako treba iskoristiti te kušati i neke raritete, kao što su med bršljana Ivana Kovača, planinsku livadu Ivana Carina ili pak med klena Pčelarstva Štimac... Možete udisati pare propolisa s novog isparivača Medikoela ili nabaviti vrhunske kreme Ivana Curiša i Biorada... To su samo neki od proizvođača koji su mi zapeli za oko što nikako ne znači da se i ostali nisu izvrsno pripremili i donijeli najbolje što naša priroda nudi.

Ažurirano Petak, 30 Rujan 2016 20:57
Više...
 
FAO prihvatio Svjetski dan pčela!
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 29 Rujan 2016 18:43

14517397_10209496239350069_3639372567037310902_nSlovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan upravo je objavio na svojoj Facebook stranici da je  slovensku inicijativu za proglašenje Svjetskog dana pčela Odbor za hranu i poljoprivredu FAO Ujedinjenih naroda JEDNOGLASNO prihvatio.

U slovenskoj delegaciji osim ministra Židana bili su i predsjednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, Peter Kozmus, Peter Szabo, Luka Kočevar, Snežana Dolenc i Snežana Popovič.

UP „Pčelinjak" upućuje veeeeeeeliku čestitku ekipi i zahvalu na ogromnom trudu i ustrajnosti uloženim u ovaj svjetski pčelarski uspjeh!

Ažurirano Četvrtak, 29 Rujan 2016 20:38
 
APITERAPIJA očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima
Autor Damir Rogulja   
Petak, 09 Rujan 2016 20:16

prezivjelaPRVI STRUČNI SKUP O VRIJEDNOSTI PČELINJIH PROIZVODA U OČUVANJU ZDRAVLJA

APITERAPIJA očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima naziv je  Prvog stručnog skupa o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanja zdravlja koji se održava u Hrvatskoj. Glavni organizator skupa je Hrvatsko apiterapijsko društvo suorganizator Zagrebački velesajam i tvrtka Geromar d.o.o., a održat će se 1. listopada 2016. u Kongresnom centru zagrebačkog Velesajma, dvorana Cres s početkom u 9 i 30 sati.

Skup se održava u sklopu Apitere, drugog sajma pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda od meda koji se održava na Zagrebačkom velesajmu od 29. Rujna do 2. Listopda 2016. Pod zajedničkim nazivom SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA uz Apiteru se održavaju i ORGANICA- 7. Sajam zdrave hrane i MYSTIC - 7. Sajam alternative.

Ažurirano Četvrtak, 29 Rujan 2016 18:50
Više...
 
Gradska pčelarska služba 112 – potreba ili hir
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 27 Rujan 2016 10:02

trg_bana_jelacicaU grad Zagreb doselile su se brojne životinje  koje do prije dvadesetak godina nismo niti zamjećivali. Pčele, ose i stršljeni su svakako neki od tih neželjenih doseljenika. Iako je pčela i domaća životinja sva tri kukca su otrovna i letačice su, dakle potencijalno opasni kukci od čijih uboda svake godine po nekoliko naših sugrađana smrtno strada. Oni u gradskom prostoru sigurno predstavljaju sigurnosnu ugrozu za zdravlje i živote građana i kao takove su ih građani i prepoznali. Taj problem smo prepoznali i mi pčelari kad smo se prije deset godina organizirali i našim sugrađanima ponudili rješenje za uklanjanje tih letećih otrovnica. Od samog početka ova naša inicijativa dobila je podršku Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo. No, vremenom se pokazalo da je Grad dobio vrhunsko profesionalnu, specifičnu, komunalnu uslugu, a da zapravo nije prepoznao bit same usluge odnosno potrebe građana kojima je ta usluga i služila.

Grad je, kroz Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, rješavao prvenstveno potrebu uklanjanja pčela iz javnih prostora. I tu je bit nerazumijevanje samog problema. Pčele, ose i stršljeni su leteće otrovnice za koje u Gradu nema javnog i privatnog prostora.  One kad se ugnijezde u kutiju roleta ili krovište građanina nisu samo njegov problem, jer ne ugrožavaju samo njega, one su problem lokalne zajednice i ta zajednica je dužna organizirati uklanjanje takove ugroze.

Ažurirano Nedjelja, 30 Listopad 2016 21:29
Više...
 
Najava Apimondije 2021 u Celju!
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 21:09

slika_2

Čebelarska zveza Slovenije pripremila je kratki promocijski film kojim najavljuje Apimondiju 2021. godine koja će se održati u Celju:

https://vimeo.com/183617678

Srdačne čestitke kolegama!

Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti kojima slovenski pčelari rade na izgradnji pozitivnog imidža pčelarstva i razvoja svijesti o potrebi očuvanja pčele. Njihovim promišljanjem akcija, aktivnostima i ustrajnim radom postali su uzor svim pčelarima koji pčelarstvo žive, diljem svijeta.

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 21:21
 
Uklonite parodontozu iz svojih usta!
Autor Damir Rogulja   
Petak, 23 Rujan 2016 09:48

periodontal-disease-trailhead-dentalParodontalna bolest je vrlo ozbiljan problem suvremenog društva. Više od 90 posto naših sugrađana u dobi od 35 do 85 godina ima neki od simptoma uznapredovale paradontalne bolesti, a polovici bi bio potreban i ozbiljniji stomatološki tretman. Kako i na takove zahvate treba čekati svakako je svrsishodnije i za pacijente daleko prihvatljivije takove bolesti spriječiti ili pak zaliječiti nekom od prirodnih metoda. Prema istraživanjima znanstvenika, u nama susjednoj Sloveniji, korištenje meda u svrhu liječenja parodontoze jedna je od izuzetno učinkovitih i isto tako izuzetno jeftinih metoda, te kod mnogih bolesnika budi neku novu nadu.

Opširan članak o radu, na tu temu, dr.Marte Kocjan Anžić, dr. Marjetke Kralj Kunčić

Ažurirano Petak, 23 Rujan 2016 10:18
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL