UP „Pčelinjak“ vodi svoje članove u Gudovac
Četvrtak, 09 Veljača 2017 11:36

gudovac_2017

 

UP „Pčelinjak" za svoje članove organizira autobus za Gudovac u subotu, 11. veljače. Kreće se u 8,00 sati s Glavnog kolodvora - ugibalište na Starčevićevom trgu kod hotela Esplanade. Prijevoz je za članove besplatan, a svatko si sam plaća ulaznicu na sajam.

Sutra, u petak, 10. veljače je Izborna skupština UP „Pčelinjak" na kojoj se može dobiti pristupnica udruzi te platiti članarina. Puna članarina iznosi 130,00 kn, a članarina podupirajućeg člana 50,00 kn. Također se može i prijaviti za posjet Gudovcu - slobodnih mjesta u autobusu još ima.

Ažurirano Četvrtak, 09 Veljača 2017 11:40
 
Izborna skupština UP "Pčelinjak" 10. veljače
Srijeda, 08 Veljača 2017 07:55

upp_infoUP „Pčelinjak"  organizira Izbornu skupštinu u petak, 10. veljače u 18:30 sati, u dvorani mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić"  Preradovićeva  29  u Zagrebu (dnevni red skupštine potražite ovdje).

Bira se novo vodstvo udruge, a i svode računi za proteklo mandatno razdoblje.

UP „Pčelinjak" osnovali su 2009. godine Damir Rogulja, Ivan Mlikota, Josip Dolenec, Zoran Rivić, Antun Levačić, Josip Derniković i Tomo Kos.

Danas udruga broji 148 članova, a u proteklih 8 godina kroz udrugu je prošlo i 108 članova koji su ili prestali plaćati članarinu ili su izrazili volju da prestanu biti članovima (opširnije o radu udruge pročitajte ovdje).

Ažurirano Četvrtak, 09 Veljača 2017 10:26
Više...
 
Nacionalna ili privatna staklenka?
Utorak, 07 Veljača 2017 11:45

img_20170207_0001U današnjim izdanjima Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista objavljen je  članak pod naslovom „Hrvatski med pakirati će se u „nacionalnu" staklenku da bi se razlikovao od uvoznog" (više na: https://www.pressreader.com/croatia/vecernji-list-hrvatska/20170207/281930247719105).

UP „Pčelinjak" apsolutno podržava ovu akciju, tim više što su se na isti način zaštitili slovenski i srpski pčelari s izvrsnim rezultatima. Ova akcija bi trebala obuhvatiti sve hrvatske pčelare proizvođače viškova pčelinjih proizvoda, dakle da bude i u stvarnosti NACIONALNA. Iako je većina hrvatskih pčelara uključena u Hrvatski pčelarski savez iz ovog projekta ne bi trebao biti izostavljen niti jedan hrvatski pčelar-proizvođač. Ako se u taj projekt uključe sredstva iz proračuna ili sredstva iz europskih fondova onda neće biti važno tko je član čega ili koga i onda to može biti nacionalni projekt. Ekskluzivna HPS-ova akcija može biti samo ako HPS u projekt uključi vlastita sredstva i sredstva svojih članova i tad ne bi bila "nacionalna" već "privatna" staklenka iz jednostavnog razloga što nitko još nije dobio autorska prava na nacionalnost.

Mi u UP „Pčelinjak" smo spremni na konstruktivnu suradnju na ovom projektu, kao i na bilo kojem drugom koji je u interesu i za dobrobit hrvatskih pčelara i pčelarstva,

Ažurirano Utorak, 07 Veljača 2017 14:09
Više...
 
Predstavljen projekt Pčelarstvo kao stil života u Ministarstvu pravosuđa RH
Utorak, 07 Veljača 2017 07:40

img_0248aNa poziv pomoćnika ministra g. Anđelka Dundića, prošli četvrtak, voditelj projekta i član Upravnog odbora UP Pčelinjaka Dražen Jerman, predstavio je odabrani projekt na Natječaju za financiranje projekta/programa udruga u 2016. godini Pčelarstvo kao stil života, svim upraviteljima zatvora i kaznionica u Republici Hrvatskoj, prisutnim djelatnicima Ministarstva pravosuđa i nazočnim predstavnicima drugih Udruga, nositelja odabranih projekata/programa.

Predstavljanje projekta izazvalo je oduševljenje svih prisutnih kako upravitelja zatvora i kaznionica, tako i predstavnika Udruga.

Ovaj projekt pčelarske škole provodi se u suradnji s Udrugom za kreativni socijalni rad i Srednjom školom Bedekovčina u kaznionicama Gospić, Turopolje i Lipovica kroz tri godine.

Ažurirano Srijeda, 08 Veljača 2017 16:22
Više...
 
Ocjenjivanje kvalitete meda u Novom Sadu
Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 14:40

novosadski_sajamNovosadski sajam nam je poslao poziv na ocjenjivanje kvalitete meda koji će se održati u sklopu 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma od 13. do 19. ožujka ove godine. Ocjenjivat će se i drugi pčelinji proizvodi kao i oprema, alat i sve za pčelarstvo.

Pozivnicu možete pogledati ovdje.
Prijavnicuu možete pogledati ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 21:23
Više...
 
Subvencijska prevara HPS ne zabrinjava!
Subota, 04 Veljača 2017 19:55

hps21jpg

Sudili Muji radi ubojstva Sulje i Mujo se pravda sudiji.

Bolan sudija nisam kriv!
Da Vam pravo kažem bilo je vako: Istovarivao ja drva kad ono iver, ubo me u dlan, a ja izvadio čakiju da ću ga vadit, kad ti evo jarana Sulje. Ide meni raširenih ruku da me grli, jer se nismo vidjeli danima. Kad ono banana, neka budala bacila koru banane, a moj jaran stade na nju i pade ravno na moju čakiju...

Digne sudac obrve, a Mujo će ko iz topa:

Bolan sudac i tako pet puta, časti mi!

Na ovaj vic me podsjetio razgovor koji sam ovih dana vodio u sjedištu HPS-a. Skrenuo sam pažnju, tamo nekim ljudima, da je došlo vrijeme da se o problemu subvencijske prijevare napokon otpočne ozbiljno razgovarati i u strukturama HPS-a. Ne o tome tko je kriv ili tko je nevin nego o izlaznoj strategiji u vrlo izvjesnom slučaju da optužbe budu potvrđene i na sudu.

Ažurirano Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 07:48
Više...
 
Donacija pčelarima iz DM-a
Petak, 03 Veljača 2017 15:10

img_0773aDanas je DM-drogerie markt za potrebe projekta Urbani pčelinjak, kojeg zajednički vode Udruga za kreativni socijalni rad i Udruga pčelara Pčelinjak,  donirao pčelarsku opremu u vrijednosti od 14.177,14 kn.

Tvrtka dm je krajem prošle godine deseti put za redom proglašena jednom od tri najbolja hrvatska poslodavca i to prema mišljenju samih radnika. Briga za vlastite radnike i stvaranje poticajnog okruženja te socijalna osjetljivost dopunjuje se i sa brojnim aktivnostima pomoći skupinama u nepovoljnom položaju, pa je tako i ova današnja donacija jedna od takovih plemenitih gesta u nizu.

Ažurirano Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 08:56
Više...
 
Što će biti s Hrvatskim pčelarskim savezom?
Četvrtak, 02 Veljača 2017 12:19

sto_sadU Hrvatskom pčelarskom savezu ponašaju se kao da je stanje potpuno normalno. No, subvencijska prevara koju su organizirali s partnerima i uz pomoći ljudi iz Agencije za plaćanja kao i uz prešutnu podršku odgovornih u Ministarstvu poljoprivrede jednostavno ne može dobro završiti.

Pa da to malo razjasnimo: svi hrvatski pčelari, članovi HPS-a, znaju da na dobivene lijekove protiv varooe od 2011. do 2015. nisu platili PDV. To je provedeno tako da su na prvotno ispostavljenu fakturu, na cijenu preuzetog lijeka, naknadno dobili odobrenje u iznosu točno onolikom koliko bi za preuzeti lijek trebali platiti PDV. Nakon toga su mudri organizatori na tako umanjen iznos obračunali PDV i platili ga, ali na teret državnog proračuna, odnosno iz sredstava namijenjenih za subvencioniranje liječenja pčela. Tom makinacijom državni proračun je oštećen dvostruko. Nije plaćen PDV na ukupno isplaćena sredstva namijenjena za subvencioniranje liječenja pčela, a potom jer je PDV plaćen protupravno iz sredstava namjenski izdvojenih iz proračuna za liječenje pčela od varoe.

Ažurirano Četvrtak, 02 Veljača 2017 12:50
Više...
 
Donacija ARCOTELA UP "Pčelinjak"
Ponedjeljak, 30 Siječanj 2017 16:23

dodjelaGodine 2015. poduzeće ARCOTEL Hotels pokrenulo je projekt održivosti "Mali koraci, veliki uspjesi". U njegovom okviru je i akcija „Give Bees A Chance" u kojoj se ova renomirana austrijska hotelska kuća zalaže za održavanje brojnosti populacije pčela. Sredstva se za ovu akciju tijekom godine prikupljaju tako da se vrijednost čišćenja soba, ako gosti dobrovoljno odustanu od čišćenja svojih soba, usmjerava u poseban fond iz kojeg ARCOTEL Hoteli doniraju određeni iznos troškova za projekte spašavanja pčela.

Za 2016. godinu iznos od 3.500 eura danas su vlasnica ovog hotelskog lanca gospođa Renate Wimmer i glavni direktor Martin H. Lachout  uručili Udruzi pčelara „Pčelinjak".

Ažurirano Četvrtak, 02 Veljača 2017 11:26
Više...
 
Predavanje o apiterapiji kod bolesti dišnog sustava
Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 08:06

predavanje-zrinke-franic487-dr-med-o-apiterapiji-kod-bolesti-dic5a1nog-sustavaPredavanje Zrinke Franić, dr.med. APITERAPIJA KOD BOLESTI DIŠNOGA SUSTAVA, u UP „Pčelinjak", Preradovićeva 29, koje se trebalo održati u petak, 20. siječnja, a otkazano je radi tehničkih poteškoća, održati će se u petak 3. veljače u 18,30 sati. Ulaz na predavanje je slobodan.

Bolesti dišnoga sustava najčešće su bolesti suvremenog čovjeka. Od tih bolesti obolijevamo i nekoliko puta godišnje i to od blažih oblika prehlada, sinuitisa, gripa... Klasična terapija najčešće je simptomatska stoga pomoć pri ozdravljenju medom i pčelinjim proizvodima u ovom području nalazi značajno mjesto. O brojnim mogućnostima upotrebe pčelinjih proizvoda saznati ćemo na ovome predavanju.

Pozivamo i nepčelare da dođu na ovo predavanje i da se upoznaju s alternativnim i prirodnim mogućnostima apiterapije. Više o predavanju možete saznati ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 30 Siječanj 2017 11:10
 
Predavanje o aktualnim problemima s medom
Subota, 21 Siječanj 2017 19:05

darioU petak, 27. siječnja UP „Pčelinjak" organizira predavanje AKTUALNI PROBLEMI S MEDOM dr.sc. Daria Lasića. Govoriti će o patvorinama, reziduima u medu, deklariranju, peludnoj i organoleptičkoj analizi meda. Predavanje će se održati u dvorani mjesne samouprave Kralj Petar Svačić u Preradovićevoj 29 s početkom u 18,30 sati. Ulaz je slobodan.

Dr. Lasić je već deset godina voditelj  Laboratorija za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane na Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, a na našoj internetskoj stranici smo prije sedam godina objavili informaciju o njegovom radu  „Karakterizacija hrvatskog meda na osnovu udjela makro i mikro elemenata", kojem radu smo i mi malčice doprinijeli prikupljajući uzorke sortnih medova. To govori o našoj višegodišnjoj suradnji i otvorenosti dr. Lasića prema nama pčelarima.

Očekujemo izvrsno predavanje, a svi koji želite saznati nešto više o aktualnom stanju s kvalitetom meda na našem tržištu dobro ste nam došli.

Ažurirano Srijeda, 25 Siječanj 2017 11:13
 
Bauhaus otvorio hotel za pčele
Četvrtak, 26 Siječanj 2017 09:23

hotelPrije nekoliko dana postavljen je hotel za korisne insekte ispred Bauhausa u Buzinu, a danas se javio kolega Kristijan Jusić s fotografijama „hotela" i pratećeg poučnog panoa. Izvrstan marketinški potez Bauhausa koji zaslužuje svaku pohvalu, a koji odskače svjetlosnu godinu od brojnih stupidnih marketinških kampanja koje nas teroriziraju ovih dana.

Bauhaus ovom malom akcijom daje veliki doprinos očuvanju oprašivača i buđenju svijesti o njihovom nepremostivom značaju za opstojnost civilizacije kakovu poznajemo. Educira svoje kupce o značaju oprašivača i činjenici da većina pčela

Ažurirano Petak, 27 Siječanj 2017 10:23
Više...
 
UP Pčelinjak uputio "prosvjednu notu" Ministarstvu poljoprivrede
Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 14:04

info2Temeljem nespretno sročene informacije pod naslovom HPA PRESTAJE S UPISOM PČELARA U JRDŽ objavljenoj na internetskoj stranici HPS-a danas smo uputili „prosvjednu notu" Upravi poljoprivrede i prehrambene industrije, Ministarstva poljoprivrede RH, na ruke doc.dr.sc. Krunoslava Karačića, pomoćnika ministra, a kopiju „note" Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji i Hrvatskom pčelarskom savezu, slijedećeg sadržaja:

Poštovani gospodine Karačić,

Slijedom sastanka, održanog 12. siječnja, Hrvatske poljoprivredne agencije  (Zdravko Barać, vršitelj dužnosti ravnatelja, Maja Dražić, Damir Žiher, Davorin Pranić i Mladen Molnar) i Hrvatskog pčelarskog saveza (predsjednik Vladimir Bilek, Saša Petrić i Vedran Lesjak) na temu upisa pčelara i pčelinjaka u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) dozvolite da Vas obavijestimo o stavu UP „Pčelinjak":

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017 12:46
Više...
 
Odgođeno predavanje Boštjana Noča
Petak, 13 Siječanj 2017 15:56

img_bostjan_021a

 

Radi izuzetno loših vremenskih uvjeta na autocesti Zagreb - Ljubljana u dogovoru s kolegom Boštjanom dogovorili smo da se današnje predavanje odgodi za neki drugi termin. Ovo predavanje izazvalo je izuzetnu pažnju iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. O novom terminu predavanja  objavit ćemo informaciju naknadno.

Predavanje kolege Boštjana Noča, koje je otkazano radi kolapsa u prometu, prebacili smo na petak, 24. ožujka u 18,30 u Preradovićevoj 29!

Ažurirano Nedjelja, 15 Siječanj 2017 14:37
 
Projekti UP „Pčelinjak“ u realizaciji u 2017.
Petak, 13 Siječanj 2017 13:11

kristijan_kvatricUdruga pčelara „Pčelinjak" u 2017. godinu ulazi s nekoliko značajnih projekta. Za pčelarsku javnost vjerojatno će od najvećeg značaja biti projekt provjere utjecaja Efektivnih mikroorganizama (EM) za pčelarstvo, poznatog japanskog proizvođača EMRO. Mi u udruzi već nekoliko godina koristimo ove probiotike u suzbijanju nozeme cerane i vapnenog legla. Donaciju koju smo dobili od grupacije ARCOTEL Allegra - Give Bees A Chance u iznosu od 3.500 eura proslijedit ćemo za projekt EM za pčele kojeg će u suradnji provoditi Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković u Zagrebu i Kmetijski institut Slovenije u Ljubljani.
Pokus će se izvoditi na pčelinjaku, 10 zajednica + 5 kontrola, 2 lokacije. EM će se primijeniti prema uputama proizvođača u travnju i srpnju ove godine.

Ažurirano Petak, 13 Siječanj 2017 13:43
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL