„Vratimo divljinu!" - UP "Pčelinjak" u Zoo-u
Utorak, 06 Lipanj 2017 17:51

bioraznolikost Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, pod nazivom "Vratimo divljinu", članovi UP "Pčelinjak" proslavili su 20. svibnja - neslužbeni Svjetski dan pčela.

Iako ćemo vjerojatno morati još pričekati godinu dana do službenog proglašenja tog datuma, mi u UP "Pčelinjak", na poziv ljubiteljice i zaštitnice pčele medarice Ivane Kovarik iz Zoo-a te Uprave Zoološkog vrta Grada Zagreba, zaobilježili smo tu proslavu uz druženje sa mnogim posjetiteljima Zoo Vrta toga dana.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:17
Više...
 
U eko zoni o pčelama
Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 10:56

eko_zona


Prilog o pčelama, ekološkom pčelarstvu i neoinikotinoidima emitirati će se 7. 6., srijeda, u 11.15h u Eko zoni HRT-a na 1. programu. Od četvrtka je dostupan ovdje. Gosti redakciju bili su članovi UP "Pčelinjak" dr.sc.Zdenko Franić i Damir Rogulja.
Europska komisija privremeno je zabranila korištenje nekih neonikotinoida (vidi ovdje), a pred odlukom smo o trajnoj zabrani ovih ubojica naših pčela.
Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:50
 
UP "Pčelinjak" u "Svakodnevnici"
Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 16:50

svakodnevica_logo

Večeras u emisiji « Svakodnevnica » od 20.05 do 22.00 sata na Jabuka Tv, od 20.30, gosti su naši članovi Kristijan Jusić, predsjednik UP « Pčelinjak » i Dražen Jerman, dopredsjednik UP « Pčelinjak » te voditelj projekta « Pčelarsko Dežurstvo - GPS112 » i « Pčelarstvo kao stil života ».

Ne propustite zanimljiv razgovor sa voditeljicom i novinarkom Dijanom Katalinić i otkrijte  brojne vrijedne aktivnosti i projekte Udruge Pčelara « Pčelinjak » po pitanju očuvanja pčele medarice.

 

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:26
 
20. svibanj - Svjetski dan pčela - UP „Pčelinjak“ u Zoo-u Grada Zagreba
Petak, 19 Svibanj 2017 12:09

svjetski-dan-pc48dela-posterZahvaljujući upornom i hvalevrijednom zalaganju naših slovenskih kolega pri vijeću UN-a i Europskom parlamentu, i njihovom prijedlogu o proglašenju 20. svibnja Svjetskim danom pčela, mi u UP „Pčelinjak" s našim suradnicima proslavit ćemo taj dan bez obzira na službenu odluku o proglašenju, u znak potpore našim slovenskim kolegama.

S obzirom na dug i zahtjevan postupak te prema zadnjim informacijama proglašenje tog datuma očekuje se na jesen 2017., a prva službena proslava 20. svibnja 2018. godine.

UP „Pčelinjak" obilježit će ovaj 20. svibanj- Svjetski dan pčela u sklopu Međunarodnog dana biološke raznolikosti pod nazivom „Vratimo divljinu", u Zoološkom vrtu Grada Zagreba, s kojim udruga radi na zajedničkim novim projektima. To će biti i prilika za susret s našim građanima i posjetiteljima kojima ćemo predstaviti ispred « Domaće hiže » naše brojne aktivnosti po pitanju očuvanja pčele medarice.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:26
Više...
 
Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu - Javna rasprava i savjetovanje -
Petak, 19 Svibanj 2017 10:29

logo

Trenutno je na stranici Ministarstva poljoprivrede objavljen tekst „ZAKON O OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU" koji je u postupku javne rasprave.

Poveznica je slijedeća:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=5310

Javna rasprava traje od 09.05.2017. do 09.06.2017.

Uključite se kontruktivnim prijedlozima za bolji Zakon o OPG-u, trenutak je sad.

Prenosimo Vam službenu najavu Ministarstva poljoprivrede :

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:28
Više...
 
Klimatske promjene, kako dalje?
Utorak, 16 Svibanj 2017 14:56

slika_climate_change

Zadnjih desetljeća uočili smo kako se klima mijenja na način da nestaju jesen i proljeće, ljeta postaju bitno toplija i suhija, zime su bitno toplije, pojavljuje se manjak oborina tijekom ljetne sezone, distribucija oborina je nepravilna itd.

Znanost je svoja (crna) predviđanja uobličila na plakatu koji je prilog ovog teksta.

Kao posljedica promjene klime pojavile su se nove bolesti pčela od kojih su zasada dijagnosticirane varroa destructor i nosema ceranae. Povećan je mortalitet pčela. Smanjen je  urod meda budući da biljke u pravilu ne mede kad temperatura zraka pređe 30° C. Sve je manje dobrih sezona.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:29
Više...
 
Selekcionirane matice - od danas u Košnici
Ponedjeljak, 08 Svibanj 2017 19:31

konica Selekcionirane matice poznatog uzgajivača Ivice Grgurića, od danas su dostupne u "Košnici".

Redovite isporuke matica odvijat će se od danas, sve do kraja srpnja 2017., svaki tjedan, utorkom i petkom.

Preporučena je prethodna najava zbog osiguranja željenih količina, međutim uvjek zna biti malo viška, i možda se tu nalaze i Vaše matice.... "Tko pita, ne skita".

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:32
Više...
 
Pčelarsko Dežurstvo – Gradska Pčelarska Služba - GPS112, i dalje aktivno
Subota, 06 Svibanj 2017 09:47

logo_za_web

Temeljem uspješne suradnje s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba po pitanju pravnog pokrića djelovanja na javnoj površini Grada Zagreba i Generali osiguranje po pitanju pokrića svih pripadnika Pčelarskog dežurstva i njihove javne odgovornosti prema trećim osobama, 24 pčelara, pripadnici Pčelarskog Dežurstva - GPS 112 aktivni su od 15.04. do 30.09. 2017. i na raspolaganju su Zagrepčanima i žiteljima okolnih mjesta u pčelarskoj sezoni 2017. za zbrinjavanje rojeva pčela i uklanjanje pčelinjih zajednica.

Projekt Pčelarskog Dežurstva - GPS112 prijavljen je i ove godine na javni natječaj za financiranje programa i projekta udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva iz Proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu u svrhu očuvanja pčele.


Bez obzira na ishod natječaja, Pčelarsko Dežurstvo nastavit će provoditi svoju misiju o očuvanju pčele medarice i zaštiti građana.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:34
Više...
 
Inkluzivna edukacija osoba s invaliditetom u pčelarstvu
Ponedjeljak, 24 Travanj 2017 08:42

logo_upimUdruga UPIM - Novi stručni suradnik UP "Pčelinjak" -

Inkluzivna edukacija osoba s invaliditetom u pčelarstvu

Važno je otvarati raznovrsne mogućnosti za cjeloživotnu edukaciju za rad i zapošljavanje. Više od deset godina djeluje Pčelarska škola u Hrvatskoj pod vodstvom prof. dr. Nikole Kezića, a od 2015. godine otvorena pod nazivom: Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo. Od 25 polaznika 2015/2016 sedam su bile osobe s invaliditetom.

Riječ je o inkluzivnoj edukaciji, gdje su osobe s invaliditetom samo neki od polaznika Škole, ali je zato Škola prilagođena i za njih.  Kao oblik cjeloživotnog obrazovanja za zanimanje pčelar kroz ovu se Školu nudi mogućnost da osobe s invaliditetom sudjeluju u otvaranju nekih novih ideja za hobi, rad i zapošljavanje.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:35
Više...
 
HPS prebacuje svoju krivnju na članove
Petak, 21 Travanj 2017 09:49

hps21jpgHrvatski pčelarski savez na svojoj internetskoj stranici http://www.pcela.hr/ objavio je „Objašnjenje pčelarima o odluci APPRRR-a o povratu više isplaćenih sredstava (PDV-a) za 2014. godinu.

Tu se treba postaviti pitanje - ZAŠTO AGENCIJA DONOSI ODLUKU SAMO ZA 2014. GODINU i zašto je odluka adresirana na HPS?

Subvencijska prevara u organizaciji HPS nije se odvijala samo u toj godini već i u 2011., 2012. i 2013.

Razlika je u tome što su ODOBRENJA za iznos PDV-a za kupljene lijekove za pčele u prve tri godine ovog „projekta" potpisivali pčelari sami i oni će biti dužni vratiti nenamjenski korištena sredstva agenciji koja su koristili za plaćanje PDV-a, za te godine, i to svaki ponaosob.

Ažurirano Petak, 21 Travanj 2017 10:13
Više...
 
Hoće li Evropa spasiti pčele
Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 11:24

koruzaNakon višegodišnjeg aktivnog zauzimanja za zabranu korištenja neonikotinoida u Hrvatskoj na putu smo do potpune satisfakcije. Na žalost, mnogi djelatnici u Ministarstvu poljoprivrede RH pravili su se, pod direktnim utjecajem fitofarmarceutskog lobija, „grbavima", a neke hrvatske znanstvene institucije i izrazito neprijateljske prema našim ekološkim aktivnostima. Jedna nas je čak i tužila za klevetu jer smo ustvrdili da su u njihovim redovima ubojice naših pčela. A kruna tog navodnog nerazumijevanja ekološke problematike je presuda suca zagrebačkog okružnog suda VK, u postupku koji je vođen protiv vodećeg nositelja otpora prema upotrebi neonikotinoida u RH, koji sudac je u svojoj presudi ustvrdio da je Zakon o Aarhuškoj konveciji „sredstvo zaštite bilja". Radi takove, potpuno neshvatljive, kvalifikacije zakona koji bi trebao štiti ekološke aktiviste od kapitala „umočenog" u trovanje prirode, presuda je bila osuđujuća. Na žalost takovu kvalifikaciju Aarhuške

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 14:17
Više...
 
Da li i ministar Tolušić ubija hrvatsko pčelarstvo?
Četvrtak, 30 Ožujak 2017 12:24

appČinovnici u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju intenzivno se trude kako bi uništili sve vezano za hrvatsku poljoprivredu. U prilog toj tvrdnji je njihovo posvemašnje nepoznavanje značaja primijenjenih istraživanja, a posebice onih u pčelarstvu. Naime u natječaju za Primjenjena istraživanja u pčelarstvu (vidjeti ovdje) sve su lijepo, manje-više prepisali iz europskih dokumenata - i da je zabilježen značajan gubitak pčelinjih zajednica i potreba da se utvrde međusobni čimbenici vanjskih utjecaja i pčelinjih bolesti, te da je potreban interdisciplinaran znanstveni pristup istraživanjima itd, itd.

Nadrobili su svega i svačega i sve što su u uvjetima natječaja nadrobili na žalost i stoji, no potpuno su zaboravili da bi sve što su nabajali trebao netko i realizirati. I taj netko su naše znanstvene institucije.  E, tu se vidi da ti činovnici i činovnice, koji „kroje" uvjete svih poljoprivrednih natječaja nemaju ama baš nikakvog dodira sa stvarnošću.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 16:32
Više...
 
7. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda
Srijeda, 29 Ožujak 2017 18:09

7._nkosPoštovane kolegice i kolege,

U nastavku dostavljamo informaciju o održavanju "7. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Kako dalje?", Opatija 07/04/2017. Predmetna konferencija se sedmu godinu za redom organizira kao stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem i bavi se temama iz područja sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda. 

Ove godine skup se održava u Remisens Hotel Palace Bellevue, Opatija 07/04/2017 u Opatiji.  Kao što se iz samog naslova skupa može vidjeti, sama Konferencija je tematski usmjerena u pravcu odrednica u sagledavanju zdravstvene ispravnosti, sigurnosti te kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda te njihove primarne proizvodnje.

Više o samoj Konferenciji, program i ostale tehničke informacije (način prijave, mjesto održavanja i sl.) dostupni su na slijedećoj poveznici: https://upu-pgz.hr/2017/03/29/najava-7-nacionalne-konferencije-u-opatiji/

Ažurirano Srijeda, 29 Ožujak 2017 18:22
Više...
 
EM u pčelarstvu - krenuo projekt i u Ljubljani
Srijeda, 29 Ožujak 2017 05:51

untitledJučer, 28. ožujka, posjetili smo dr.Maju Smodiš Škerl na Oddelku za živinoreju Kmetijskog inštituta u Ljubljani. Tema razgovora su bile dobre bakterije u pčelarstvu, odnosno projekt EM u pčelarstvu kojeg će se dijelom voditi i na ovom institutu u Ljubljani. Dr.Smodiš Škerl smo prenijeli naša dosadašnja iskustva u radu s probioticima na našim pčelinjacima, a kolega Vlatko Milanović je donirao Institutu i higijensku pojilicu bez kojih se danas više ne može uspješno pčelariti. Na Institutu će ovih dana prvo krenuti laboratorijska provjera, in vitro, učinaka EM probiotika na razne patogene koji su prisutni u košnicama, a potom, za mjesec dva, i na testnom pčelinjaku, in vivo, od 20 košnica u vlasništvu samog Instituta.

Nakon Ljubljane posjetili smo i sjedište Čebelarske zveze Slovenije gdje smo razgovarali s Vladom Auguštinom, savjetnikom specijalistom za tehnologiju pčelarenja o utjecaju higijene vode na zdravstveni status pčele.

Ažurirano Srijeda, 29 Ožujak 2017 07:33
Više...
 
Mybeeline pčelarska aplikacija - predstavljanje u „Pčelinjaku“
Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 18:46

beerm-gif-balkan

Sljedeći četvrtak, 30.03. u 19.30, naši mladi računalni inovatori predstavit će nam Mybeeline - aplikaciju za potporu pčelarskim aktivnostima i evidenciju podataka.

Izlaganje će se održati u dvorani mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29, a ulaz je slobodan.

Ako ste umorni od nepreglednih i nepraktičkih bilježaka i tražite suvremeno rješenje o vođenju jednostavne, ali učinkovite evidencije Vaših pčelinjaka i pčelinjih zajednica, ovo izlaganje je svakako za Vas.

Više od 600 pčelara širom svijeta već je preuzelo i uspješno koriste ove vrijednu aplikaciju.

Ažurirano Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 20:11
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL