Pretplata na Srpski pčelar za 2018. godinu!
Autor Davor Stanković   
Utorak, 07 Studeni 2017 18:45

pcelar2018Pripremamo novi ciklus pretplate na Srpski pčelar pa Vas pozivamo da se pretplatite za 2018. godinu. Ukupni iznos prikupljen od svih pretplatnika uplaćujemo odjednom, radi uštede i zadržavanja cijene, pa ćemo narudžbu za pretplatu u 2018. godini SPOS-u dostaviti najkasnije do 10. 12. 2017.

Nakon 10. 12. 2017. godine više nećemo primati pretplate već ćete to morati učiniti direktno u SPOS-u.

Kod  pretplate trebate uplatiti 350,00 kn na naš IBAN: HR67 2340 0091 1103 7790 8. Model plaćanja je HR00, a poziv na broj primatelja stavite datum uplate (npr: 10-12-17)

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 14:38
Više...
 
HPS - Nepropisanim postupcima do statusa paradržavnog tijela!!!
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 21:02

hpsVeć nekoliko godina UP Pčelinjak upućuje na činjenicu kako je nažalost Hrvatski Pčelarski Savez nepropisanim načinom stekao položaj paradržavnog tijela po pitanju vođenje Evidencije pčelara i pčelinjaka u Republici Hrvatskoj, gospodarenja pčelinjih paša, izdavanjem potvrda o pčelarskim vozilima, nametanjem samog sebe i svoje povjerenike u Pravilnik o držanju pčela i katastra pčelinje paše, i time je kršio cijeli niz odredbi, umjesto da se poput drugih pčelarskih saveza diljem Europske Unije, posvetio promicanjem pčele i pčelarstva, razvijanjem pčelarske struke u svrhu ravnopravnosti prema drugim članicama i aktivno zalagao na podizanju svijesti o važnosti pčele te razvijanju i održavanju pčelinjih paša.   

Po tom pitanju, naš kolega Kristijan Dubravac donosi opsežnu pravnu analizu trenutnog stanja i nepobitne dokaze o nepropisano stečenim ovlastima današnjeg Hrvastkog Pčelarskog Saveza.

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 14:50
Više...
 
Poziv na predavanje - Gordon Clauss i Frederique Ripet u Hrvatskoj
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 18:05

gordon_claus_frederique

Poziv svim našim kolegama pčelarima iz Zagreba, iz okolice, a i dalje !!!

Sljedeći petak 10. studenog 2017. godine u 17.30 u dvorani MS Peščenica, Njegoševa 10/1 u Zagrebu, naši gosti predavači su g. Gordon Clauss (SAD) i gđa Frédérique Ripet (Francuska).

Svrha njihovog pohoda je upoznati i susresti najviše hrvatskih pčelara, naročito poluprofesionalaca i profesionalaca (od 50 zajednica pa nadalje), kako bi predstavili svoja inovativna rješenja za suzbijanje Aethine tumide i azijskog stršljena Vespe Velutine.

Prema najavama, ti novi nametnici su uskoro na vratima Hrvatske. A njihov izum za stršljene bi mogao biti djelotvoran i protiv ptice pčelarice s kojom se bore hrvatski pčelari. Oboje su inovatori i jako dobro poznaju pčelarsku struku i prirodne mehanizme uz pomoć kojih rješavaju navedene nametnike.

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 14:52
Više...
 
Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta
Autor Davor Stanković   
Četvrtak, 26 Listopad 2017 20:08

afz0U petak 27. 10. 2017. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira dan otvorenih vrata. Program fakulteta traje od 9:00 do 15:00 sati u predvorju IV paviljona, a prostor fakulteta je otvoren cijeli dan.

Predstavljaju se zavodi na promotivnim štandovima, a našim pčelarima i svim zaljubljenicima u pčele želimo skrenuti posebnu pozornost na štand Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju, gdje će moći prisustvovati prezentacijama, degustaciji nekoliko vrsta meda, izložbi pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda te mikroskopiranju peludnih zrnaca iz sedimenta meda.

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 15:38
Više...
 
Poziv na predavanje Davorina Krakara!!!
Autor Kristijan Jusic   
Nedjelja, 08 Listopad 2017 22:00

davorin_krakarSljedeći  četvrtak 12 listopada 2017. u 20. sati, u dvorani Mjesne Samouprave "Kralj Petar Svačić", Preradovićeva 29, naš gost i predavač bit će poznati pčelar praktičar i inženjer šumarstva Davorin Krakar.

Tema tribine - predavanja: Ljetni prekid legla je učinkovita zaštita od varroe. Ovo predavanje je organizirano u sklopu našeg projekta "Riješi Varrou Ekološki 1" koji ima za cilj u 2017. godini testiranje tehnike prekida legla u našim krajevima i na ovom europskom području uključujući i činjenicu kako se s tim zahvatom ponaša Apis mellifera Carnica iliti kranjska pčela zvana Sivka. Naravno, cilj je također upoznati što više pčelara s tom novom tehnikom zbog brže primjene ukoliko se žele učinkovito riješiti varroze i izbaciti svojim djelovanjem udio štetnih kemijskih sredstava u vosku i pčelinjim proizvodima za dobrobit pčele i svih potrošača.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 08:11
Više...
 
"Dobar dan, Hrvatska" prilog iz pčelinjaka
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 19 Rujan 2017 18:36

dobar_dan_hrvatska

U srijedu 20. rujna u 15. sati na HRT 1, u emisiji Dobar dan, Hrvatska, ne propustite prilog iz pčelinjaka novinarke Zdravke Giacometti. Prilog je posvećen ekološkom suzbijanju nametnika varroe, kratkom predstavljanju projekta UP Pčelinjak - Riješi varrou  ekološki 1, koji smo ove godine pokrenuli uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Gosti emisije su domaćin Ksenija Rebrović, pčelarka UP Pčelinjak, Kristijan Jusić, predsjednik UP Pčelinjak i dopredsjednik UP Pčelinjak Dražen Jerman.

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 15:43
Više...
 
Dimni top za tretman pčela oksalnom kiselinom
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 16:20

dimni_top_acidaGledajući u budućnost, na ovaj ili onaj način pčelari će borbu protiv varoe morati prilagoditi protokolima i praksi koju uređuju pravila europskog i domaćeg zakonodavstva. Registrirani pripravci i lijekovi, timol i organske kiseline biti će nezaobilazni (oksalnoj kiselini pripada posebno mjesto). Ni sada ni u buduće među navedenim sredstvima ne bi trebalo biti mjesta neregistriranim pripravcima i lijekovima a da i ne govorimo o „preparatima iz garaže" koji proturječe znanstvenim dosezima XXI stoljeća.

Pčelari se na razne načine domišljaju kako sačuvati svoje pčele a pritom u njihovoj zaštiti koriste dvojbena sredstva. Za dosadašnje potrebe pčelara prenamijenjeni su dimni topovi (foggeri) koji mineralno ulje kao nosač pomiješaju s aktivnom tvari (najčešće amitraz / mitak) upuhuju u košnice i tako ruše varou. Način funkcionira, dobro ruši varou, jeftin je ali sigurno nema budućnost jer ga u cijelosti diskreditiraju dva razloga.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 16:38
Više...
 
« Pčelarstvo kao stil života » – podjela diploma u zatvoru Gospić
Autor Drazen Jerman   
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 12:06

gospi_-diplome Nakon uspješno provedene prve faze projekta/programa « Pčelarstvo kao stil života », održane teoretske i praktičke nastave, postavljanja novog pčelinjaka u sklopu i za potrebe zatvorskog sustava u Gospiću, uspješno položenih ispita te polaganje pčelarske prisege, prošli petak 15. rujna 2017. godine, pomoćnik ministra pravosuđa Anđelko Dundić i načelnik Sektora tretmana Zvonimir Penić uručili su zatvorenicima, pravosudnim policajcima i djelatnicima zatvorskog sustava diplome Uvjerenja o osposobljavanju za zvanje pčelar.


Toj radosnoj prigodi prisustvovali su također predsjednik UP « Pčelinjak », mr.sc. Kristijan Jusić, dopredsjednik UP « Pčelinjak » i voditelj projekta Dražen Jerman, predstavnik Srednje škole Bedekovčina, prof. Zlatko Radman, voditelj nastavnog programa prof. Nikola Kezić i predsjednica UPIM (Udruga za Promicanje Istih Mogućnosti), mr.sc.med. Mirjana Dobranović.

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 15:57
Više...
 
"Bez pčela, nema života" predstavljanje knjige !
Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2017 08:09

no_bees_no_life_-_logoPočelo je odbrojavanje... do jednog posebnog pčelarskog povjesnog događaja...

Sljedeće nedelje 27. kolovoza u 14. sati, na Sajmu Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, službeno će biti predstavljena knjiga "Brez čebel ne bo življenja" (Bez pčela, nema života) i njezina inačica "No bees, no life" na engleskome jeziku.

Ovo novo pčelarsko dijelo i štivo, zasigurno će pridobiti zasluženo mjesto prve svjetske enciklopedije o znanju o pčelama i pčelarstvu u današnjim složenim okvirima (znanstvenim, okolišnim, poljoprvredno-gospodarskim, društvenim i povjesnim...) i svakako je vrijedno i poučno imati je u svojoj pčelarskoj zbirci knjiga izabranih dijela.

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 15:58
Više...
 
UP "Pčelinjak" u "Dobro Jutro, Hrvatska"
Utorak, 08 Kolovoz 2017 22:40

dobro_jutro_hrvatska_-_logoDanas, srijeda 09.08. u 7.45 na HRT 1, emisija uživo o pčelama i pčelarstvu, utjecaju klimatskih promjena, Pčelarskom Dežurstvu te aktivnostima Udruge Pčelara "Pčelinjak"...  Današnji gost je mr.sc. Kristijan Jusić, predsjednik UP "Pčelinjak".


Današnji prilog možete pogledati ovdje.

Ažurirano Srijeda, 29 Studeni 2017 20:01
 
Klimatske promjene i Pariški Sporazum - Što nas čeka???
Nedjelja, 16 Srpanj 2017 22:26

ekologija

Prenosimo našim čitateljima zanimljiv članak Tihane Mojsinović o tematici klimatskih promjena i Pariškoga sporazuma, obljavljen u Glasu Koncila 16. srpnja 2017. godine.

Iako ovdje nije izravno riječ o pčelarstvu, svakako ova tematika o današnjim klimatskim uvjetima je bitna za nas, jer nestabilna i naglo promjenjiva klima usko je povezana sa našom strukom, i možemo slobodno reći kako naše pčele,a onda i mi, najviše ovisimo o njoj.

Što možemo očekivati o nadolazećim vremenskim prilikama ? Koja su znanstvena predviđanja na globalnoj razini? Što znači spomenuti Sporazum za Hrvatsku, a i odstupanje od istog za jednu državu poput Amerike te koje su posljedice za sve nas.

Kakva budućnost za pčelarstvo u spomenutim uvijetima, pitanje je koje će si svaki pčelar čitatelj sam postaviti. Koji su ponuđeni smjerovi kako bi se izbjeglo najgore, otkrijte u ovom članku.

Srećom, kako sve ne bi bilo tako crno, možemo vjerovati kako nas priroda može ponekad i dobro iznenaditi unatoč svim ljudskim nagađanjima, a to pčelari sigurno najbolje znaju.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:00
Više...
 
Komarci, komarci!! Nastavak suzbijanja u Petrinji
Nedjelja, 25 Lipanj 2017 14:16

komarac_2Najavljujemo svim kolegama pčelaricama i pčelarima dodatni operativni plan suzbijanja komaraca na području Grada i naselja Petrinje i naselja Mošćenica.

Suzbijanje komaraca provodit će se tijekom dva dana, sutra ponedjeljak 26.06.2017 i utorak 27.06.2017. od 9.00 sati.

Preporuka je opremiti Vaše pčelinjake higijenskim pojilicama i napuniti ih dovoljnom količinom vode kako bi Vaše pčele koliko toliko mogle izbjeći zabilježena pojilišta koja bi mogla biti tretirana polidimetilsiloksanom ili polimernim organskim silikonom.

Obavijest i provedbeni plan larvicidnog tretmana komaraca tvrtke EKO Deratizacija na području Grada Petrinje možete pogledati ovdje.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:04
Više...
 
Komarci, komarci !!! - Oprez suzbijanje
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 18:02

komaracNajavljujemo svim kolegama pčelaricama i pčelarima operativne planove suzbijanja komaraca za Grad Zagreb, Lonjsko Polje i Petrinju.

Ukoliko se Vaši pčelinjaci nalaze u djelokrugu od 3km tretiranog područja tehnikom zamaglivanja, potrebno je zatvoriti leta, po mogućnosti večer prije ako je tretiranje najavljeno ranom zorom, jer pčele sada kreću van oko 4.00 ujutro te osigurati dobro ozračenje košnica, naročito ako su to jaka društva, ventilacijskom mrežom u podnici, dolje i gore uz dobru litru vode u hranilici. Preporučeno je također zaštiti ih po mogućnosti od prejake izloženosti na suncu ukoliko ne želite da vam se ekipa "skuha". Ipak, dužni smo napomenuti, pčela nije stvorena da bi bila zatvorena po velikim vručinama. A što se može, kad se bolje nemože... a komarci lete... a pčela ne smije u tu maglu...

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:07
Više...
 
Kašnjenje u isporuci "Srpskog Pčelara" za lipanj
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 17:29

srpski_pelar
Najavljujemo pretplatnicima kašnjenje s isporukom « Srpskog Pčelara » broj 6, za lipanj 2017. godine.

S obzirom na to što nam je dio pošiljke poslan na ćirilici, čekamo ispravak i slanje tražene verzije iz SPOS-a, koje ćemo Vam prosljediti čim ih primimo.

Zahvaljujemo svima na razumjevanju i strpljenju.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 21:12
 
"Slušaj kako zemlja diše" o pčelama
Petak, 09 Lipanj 2017 06:48

sluaj_kako_zemlja_die

Današnja radio emisija voditeljice i urednice Roberte Jakša Bonačić na HRT 1 u 10:08, posvećena je pčelama i problemu rojenja pčela u gradovima na pročeljima zgrada i na drveću u parkovima. Gosti emisije su pčelari iz zagrebačke udruge "Pčelinjak", Mr. sc. Kristijan Jusić i Dražen Jerman, a dr. sc. Dubravka Sandev vodi nas u tajanstveni svijet biljaka kukcojetki.

Arhiv emisija Slušaj kako zemlja diše - Petak, 09.06.2017 10:08

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 15:58
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL