Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu - Javna rasprava i savjetovanje -
Petak, 19 Svibanj 2017 12:29

logo

Trenutno je na stranici Ministarstva poljoprivrede objavljen tekst „ZAKON O OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU" koji je u postupku javne rasprave.

Poveznica je slijedeća:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=5310

Javna rasprava traje od 09.05.2017. do 09.06.2017.

Uključite se kontruktivnim prijedlozima za bolji Zakon o OPG-u, trenutak je sad.

Prenosimo Vam službenu najavu Ministarstva poljoprivrede :

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:28
Više...
 
Klimatske promjene, kako dalje?
Utorak, 16 Svibanj 2017 16:56

slika_climate_change

Zadnjih desetljeća uočili smo kako se klima mijenja na način da nestaju jesen i proljeće, ljeta postaju bitno toplija i suhija, zime su bitno toplije, pojavljuje se manjak oborina tijekom ljetne sezone, distribucija oborina je nepravilna itd.

Znanost je svoja (crna) predviđanja uobličila na plakatu koji je prilog ovog teksta.

Kao posljedica promjene klime pojavile su se nove bolesti pčela od kojih su zasada dijagnosticirane varroa destructor i nosema ceranae. Povećan je mortalitet pčela. Smanjen je  urod meda budući da biljke u pravilu ne mede kad temperatura zraka pređe 30° C. Sve je manje dobrih sezona.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:29
Više...
 
Selekcionirane matice - od danas u Košnici
Ponedjeljak, 08 Svibanj 2017 21:31

konica Selekcionirane matice poznatog uzgajivača Ivice Grgurića, od danas su dostupne u "Košnici".

Redovite isporuke matica odvijat će se od danas, sve do kraja srpnja 2017., svaki tjedan, utorkom i petkom.

Preporučena je prethodna najava zbog osiguranja željenih količina, međutim uvjek zna biti malo viška, i možda se tu nalaze i Vaše matice.... "Tko pita, ne skita".

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:32
Više...
 
Pčelarsko Dežurstvo – Gradska Pčelarska Služba - GPS112, i dalje aktivno
Subota, 06 Svibanj 2017 11:47

logo_za_web

Temeljem uspješne suradnje s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba po pitanju pravnog pokrića djelovanja na javnoj površini Grada Zagreba i Generali osiguranje po pitanju pokrića svih pripadnika Pčelarskog dežurstva i njihove javne odgovornosti prema trećim osobama, 24 pčelara, pripadnici Pčelarskog Dežurstva - GPS 112 aktivni su od 15.04. do 30.09. 2017. i na raspolaganju su Zagrepčanima i žiteljima okolnih mjesta u pčelarskoj sezoni 2017. za zbrinjavanje rojeva pčela i uklanjanje pčelinjih zajednica.

Projekt Pčelarskog Dežurstva - GPS112 prijavljen je i ove godine na javni natječaj za financiranje programa i projekta udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva iz Proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu u svrhu očuvanja pčele.


Bez obzira na ishod natječaja, Pčelarsko Dežurstvo nastavit će provoditi svoju misiju o očuvanju pčele medarice i zaštiti građana.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:34
Više...
 
Inkluzivna edukacija osoba s invaliditetom u pčelarstvu
Ponedjeljak, 24 Travanj 2017 10:42

logo_upimUdruga UPIM - Novi stručni suradnik UP "Pčelinjak" -

Inkluzivna edukacija osoba s invaliditetom u pčelarstvu

Važno je otvarati raznovrsne mogućnosti za cjeloživotnu edukaciju za rad i zapošljavanje. Više od deset godina djeluje Pčelarska škola u Hrvatskoj pod vodstvom prof. dr. Nikole Kezića, a od 2015. godine otvorena pod nazivom: Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo. Od 25 polaznika 2015/2016 sedam su bile osobe s invaliditetom.

Riječ je o inkluzivnoj edukaciji, gdje su osobe s invaliditetom samo neki od polaznika Škole, ali je zato Škola prilagođena i za njih.  Kao oblik cjeloživotnog obrazovanja za zanimanje pčelar kroz ovu se Školu nudi mogućnost da osobe s invaliditetom sudjeluju u otvaranju nekih novih ideja za hobi, rad i zapošljavanje.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:35
Više...
 
HPS prebacuje svoju krivnju na članove
Petak, 21 Travanj 2017 11:49

hps21jpgHrvatski pčelarski savez na svojoj internetskoj stranici http://www.pcela.hr/ objavio je „Objašnjenje pčelarima o odluci APPRRR-a o povratu više isplaćenih sredstava (PDV-a) za 2014. godinu.

Tu se treba postaviti pitanje - ZAŠTO AGENCIJA DONOSI ODLUKU SAMO ZA 2014. GODINU i zašto je odluka adresirana na HPS?

Subvencijska prevara u organizaciji HPS nije se odvijala samo u toj godini već i u 2011., 2012. i 2013.

Razlika je u tome što su ODOBRENJA za iznos PDV-a za kupljene lijekove za pčele u prve tri godine ovog „projekta" potpisivali pčelari sami i oni će biti dužni vratiti nenamjenski korištena sredstva agenciji koja su koristili za plaćanje PDV-a, za te godine, i to svaki ponaosob.

Ažurirano Petak, 21 Travanj 2017 12:13
Više...
 
Hoće li Evropa spasiti pčele
Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 13:24

koruzaNakon višegodišnjeg aktivnog zauzimanja za zabranu korištenja neonikotinoida u Hrvatskoj na putu smo do potpune satisfakcije. Na žalost, mnogi djelatnici u Ministarstvu poljoprivrede RH pravili su se, pod direktnim utjecajem fitofarmarceutskog lobija, „grbavima", a neke hrvatske znanstvene institucije i izrazito neprijateljske prema našim ekološkim aktivnostima. Jedna nas je čak i tužila za klevetu jer smo ustvrdili da su u njihovim redovima ubojice naših pčela. A kruna tog navodnog nerazumijevanja ekološke problematike je presuda suca zagrebačkog okružnog suda VK, u postupku koji je vođen protiv vodećeg nositelja otpora prema upotrebi neonikotinoida u RH, koji sudac je u svojoj presudi ustvrdio da je Zakon o Aarhuškoj konveciji „sredstvo zaštite bilja". Radi takove, potpuno neshvatljive, kvalifikacije zakona koji bi trebao štiti ekološke aktiviste od kapitala „umočenog" u trovanje prirode, presuda je bila osuđujuća. Na žalost takovu kvalifikaciju Aarhuške

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 16:17
Više...
 
Da li i ministar Tolušić ubija hrvatsko pčelarstvo?
Četvrtak, 30 Ožujak 2017 14:24

appČinovnici u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju intenzivno se trude kako bi uništili sve vezano za hrvatsku poljoprivredu. U prilog toj tvrdnji je njihovo posvemašnje nepoznavanje značaja primijenjenih istraživanja, a posebice onih u pčelarstvu. Naime u natječaju za Primjenjena istraživanja u pčelarstvu (vidjeti ovdje) sve su lijepo, manje-više prepisali iz europskih dokumenata - i da je zabilježen značajan gubitak pčelinjih zajednica i potreba da se utvrde međusobni čimbenici vanjskih utjecaja i pčelinjih bolesti, te da je potreban interdisciplinaran znanstveni pristup istraživanjima itd, itd.

Nadrobili su svega i svačega i sve što su u uvjetima natječaja nadrobili na žalost i stoji, no potpuno su zaboravili da bi sve što su nabajali trebao netko i realizirati. I taj netko su naše znanstvene institucije.  E, tu se vidi da ti činovnici i činovnice, koji „kroje" uvjete svih poljoprivrednih natječaja nemaju ama baš nikakvog dodira sa stvarnošću.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 18:32
Više...
 
7. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda
Srijeda, 29 Ožujak 2017 20:09

7._nkosPoštovane kolegice i kolege,

U nastavku dostavljamo informaciju o održavanju "7. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Kako dalje?", Opatija 07/04/2017. Predmetna konferencija se sedmu godinu za redom organizira kao stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem i bavi se temama iz područja sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda. 

Ove godine skup se održava u Remisens Hotel Palace Bellevue, Opatija 07/04/2017 u Opatiji.  Kao što se iz samog naslova skupa može vidjeti, sama Konferencija je tematski usmjerena u pravcu odrednica u sagledavanju zdravstvene ispravnosti, sigurnosti te kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda te njihove primarne proizvodnje.

Više o samoj Konferenciji, program i ostale tehničke informacije (način prijave, mjesto održavanja i sl.) dostupni su na slijedećoj poveznici: https://upu-pgz.hr/2017/03/29/najava-7-nacionalne-konferencije-u-opatiji/

Ažurirano Srijeda, 29 Ožujak 2017 20:22
Više...
 
EM u pčelarstvu - krenuo projekt i u Ljubljani
Srijeda, 29 Ožujak 2017 07:51

untitledJučer, 28. ožujka, posjetili smo dr.Maju Smodiš Škerl na Oddelku za živinoreju Kmetijskog inštituta u Ljubljani. Tema razgovora su bile dobre bakterije u pčelarstvu, odnosno projekt EM u pčelarstvu kojeg će se dijelom voditi i na ovom institutu u Ljubljani. Dr.Smodiš Škerl smo prenijeli naša dosadašnja iskustva u radu s probioticima na našim pčelinjacima, a kolega Vlatko Milanović je donirao Institutu i higijensku pojilicu bez kojih se danas više ne može uspješno pčelariti. Na Institutu će ovih dana prvo krenuti laboratorijska provjera, in vitro, učinaka EM probiotika na razne patogene koji su prisutni u košnicama, a potom, za mjesec dva, i na testnom pčelinjaku, in vivo, od 20 košnica u vlasništvu samog Instituta.

Nakon Ljubljane posjetili smo i sjedište Čebelarske zveze Slovenije gdje smo razgovarali s Vladom Auguštinom, savjetnikom specijalistom za tehnologiju pčelarenja o utjecaju higijene vode na zdravstveni status pčele.

Ažurirano Srijeda, 29 Ožujak 2017 09:33
Više...
 
Mybeeline pčelarska aplikacija - predstavljanje u „Pčelinjaku“
Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 20:46

beerm-gif-balkan

Sljedeći četvrtak, 30.03. u 19.30, naši mladi računalni inovatori predstavit će nam Mybeeline - aplikaciju za potporu pčelarskim aktivnostima i evidenciju podataka.

Izlaganje će se održati u dvorani mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29, a ulaz je slobodan.

Ako ste umorni od nepreglednih i nepraktičkih bilježaka i tražite suvremeno rješenje o vođenju jednostavne, ali učinkovite evidencije Vaših pčelinjaka i pčelinjih zajednica, ovo izlaganje je svakako za Vas.

Više od 600 pčelara širom svijeta već je preuzelo i uspješno koriste ove vrijednu aplikaciju.

Ažurirano Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 22:11
Više...
 
Boštjan Noč u „Pčelinjaku“
Petak, 24 Ožujak 2017 23:23

img_0239aVečeras je pred punom dvoranom u Udruzi pčelara „Pčelinjak" Boštjan Noč održao svoje predavanje Pčelarenje kroz godinu s tehnikom prekida nesenja matice u svrhu suzbijanja varoe. Izvrstan praktičar, a velik zaljubljenik u pčele, plijenio je pažnju auditorija. Mnogima su neka tehnička rješenja koja nam je ponudio bila pravo otkriće. Svoj pogled na pčelarenje sažeo je i u brošuri Moja čebelarska praksa1 koja je bila na kraju predavanja jednostavno razgrabljena. Boštjan je dobio i ponudu da mu tu brošuru prevedemo na hrvatski jezik pa ćemo možda to izvrsno pčelarsko štivo imati prilike vidjeti i na našem tržištu.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:38
Više...
 
Voda u prehrani pčela
Petak, 24 Ožujak 2017 16:22

fustis_pojilica

Profesionalna higijenska pojilica za pčele

Pčele vodu, osim za pijenje, koriste za održavanje temperature i optimalne vlažnosti u plodištu. Blizina i dostupnost vode izuzetno poticajno djeluje na ranoproljetni razvoj legla i na manje stradavanje pčela vodonoša uslijed niskih temperatura. Potreba za vodom je znatna, već pri pojavi prvog legla, početkom veljače. Ukoliko pčele nemaju na raspolaganju dostatne i kontinuirane količine vode, osim redukcije legla, uslijed probavnih teškoća, stradavaju i one. Pčelama se neprobavljena peludna hrana nakuplja u zadnjem crijevu, nastaju začepi i uginuća. Bolest se najčešće manifestira u proljeće (svibanjska bolest). Jednako je važna dostupnost zdrave vode u ljetnim pripekama i sušama kod selećih i stacioniranih pčelinjaka.

Ažurirano Petak, 24 Ožujak 2017 18:10
Više...
 
Rojeve pčela u urbanim sredinama uklanjaju „redovne žurne službe“ – da li one uopće postoje?
Petak, 24 Ožujak 2017 07:13

pcela_u_prvom_planuRepublika Hrvatska, Državna uprava za zaštitu i spašavanje upravo je završila Savjetovanje o Nacrtu prijedloga pravilnika o nositeljima, sadržaju i postupcima izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti te načinu informiranja javnosti u postupku njihovog donošenja.

Odbijen je prijedlog da se Pravilnik dopuni i postupanjima civilne zaštite radi ugroze od otrovnih životinja i kukaca koji je dat pod obrazloženjem da su se s klimatskim promjenama pojavile i neke nove vrste potencijalno opasnih životinja ili su se pak intenzivno razmnožile neke domicilne koje predstavljaju potencijalnu opasnost za sigurnost, zdravlje i živote građana.

Obrazloženje odbijenice glasi: „Posljedice uslijed prijetnji iz tih izvora ne mogu biti takvih razmjera da će zahtijevati djelovanje sustava civilne zaštite već ulaze u nadležnost djelovanja kapaciteta redovnih žurnih službi."

Ažurirano Petak, 24 Ožujak 2017 07:23
Više...
 
Značaj evidencije gubitaka pčelinjih zajednica
Srijeda, 22 Ožujak 2017 10:37

colossHrvatski pčelari vrlo se nevoljko odazivlju na pozive da prijave gubitke svojih pčelinjih zajednica. Takvom odbojnom stavu prema svakom obliku anketiranja izuzetno su doprinijele tvrdnje starijih kolega pčelara, posebice nekih vrlo agresivnih, da je svaki gubitak zajednice odraz neznanja i nebrige samog pčelara. U svemu tome žalosti da su i takovi agresivci i sami gubili zajednice ali im u njihovom slučaju nije bilo krivo njihovo, sačuvaj Bože, neznanje ili nebriga, već neki samo njima razumljivi razlozi. No, kako bilo, gubici pčelinjih zajednica su svake godine sve izraženiji, a osim toga i snaga pojedinačnih zajednica tijekom sezone zadnjih godina je sve slabija. Pčele gube početnici, ali i vrlo iskusni i verzirani pčelari. Da bi se bilo što pokrenulo, u smislu angažiranja šire društvene zajednice na rješavanju ovih problema, potrebni su egzaktni PODACI.

Na žalost o toj problematici se malo tko u Hrvatskoj brine i tim više treba cijeniti osobno zauzimanje dr.Maje Dražić da u okviru svojih mogućnosti ipak prikupi podatke kojima će se moći dalje argumentirano postavljati konkretna pitanja i zahtjevi u svezi gubitaka pčela u Hrvatskoj.

Ažurirano Srijeda, 22 Ožujak 2017 11:14
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL