Poziv na predavanje Davorina Krakara!!!
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 00:00

davorin_krakarSljedeći  četvrtak 12 listopada 2017. u 20. sati, u dvorani Mjesne Samouprave "Kralj Petar Svačić", Preradovićeva 29, naš gost i predavač bit će poznati pčelar praktičar i inženjer šumarstva Davorin Krakar.

Tema tribine - predavanja: Ljetni prekid legla je učinkovita zaštita od varroe. Ovo predavanje je organizirano u sklopu našeg projekta "Riješi Varrou Ekološki 1" koji ima za cilj u 2017. godini testiranje tehnike prekida legla u našim krajevima i na ovom europskom području uključujući i činjenicu kako se s tim zahvatom ponaša Apis mellifera Carnica iliti kranjska pčela zvana Sivka. Naravno, cilj je također upoznati što više pčelara s tom novom tehnikom zbog brže primjene ukoliko se žele učinkovito riješiti varroze i izbaciti svojim djelovanjem udio štetnih kemijskih sredstava u vosku i pčelinjim proizvodima za dobrobit pčele i svih potrošača.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 10:11
Više...
 
"Dobar dan, Hrvatska" prilog iz pčelinjaka
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 19 Rujan 2017 20:36

dobar_dan_hrvatska

U srijedu 20. rujna u 15. sati na HRT 1, u emisiji Dobar dan, Hrvatska, ne propustite prilog iz pčelinjaka novinarke Zdravke Giacometti. Prilog je posvećen ekološkom suzbijanju nametnika varroe, kratkom predstavljanju projekta UP Pčelinjak - Riješi varrou  ekološki 1, koji smo ove godine pokrenuli uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Gosti emisije su domaćin Ksenija Rebrović, pčelarka UP Pčelinjak, Kristijan Jusić, predsjednik UP Pčelinjak i dopredsjednik UP Pčelinjak Dražen Jerman.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 17:30
Više...
 
Dimni top za tretman pčela oksalnom kiselinom
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 18:20

dimni_top_acidaGledajući u budućnost, na ovaj ili onaj način pčelari će borbu protiv varoe morati prilagoditi protokolima i praksi koju uređuju pravila europskog i domaćeg zakonodavstva. Registrirani pripravci i lijekovi, timol i organske kiseline biti će nezaobilazni (oksalnoj kiselini pripada posebno mjesto). Ni sada ni u buduće među navedenim sredstvima ne bi trebalo biti mjesta neregistriranim pripravcima i lijekovima a da i ne govorimo o „preparatima iz garaže" koji proturječe znanstvenim dosezima XXI stoljeća.

Pčelari se na razne načine domišljaju kako sačuvati svoje pčele a pritom u njihovoj zaštiti koriste dvojbena sredstva. Za dosadašnje potrebe pčelara prenamijenjeni su dimni topovi (foggeri) koji mineralno ulje kao nosač pomiješaju s aktivnom tvari (najčešće amitraz / mitak) upuhuju u košnice i tako ruše varou. Način funkcionira, dobro ruši varou, jeftin je ali sigurno nema budućnost jer ga u cijelosti diskreditiraju dva razloga.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 18:38
Više...
 
« Pčelarstvo kao stil života » – podjela diploma u zatvoru Gospić
Autor Davor Stanković   
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 14:06

gospi_-diplome Nakon uspješno provedene prve faze projekta/programa « Pčelarstvo kao stil života », održane teoretske i praktičke nastave, postavljanja novog pčelinjaka u sklopu i za potrebe zatvorskog sustava u Gospiću, uspješno položenih ispita te polaganje pčelarske prisege, prošli petak 15. rujna 2017. godine, pomoćnik ministra pravosuđa Anđelko Dundić i načelnik Sektora tretmana Zvonimir Penić uručili su zatvorenicima, pravosudnim policajcima i djelatnicima zatvorskog sustava diplome Uvjerenja o osposobljavanju za zvanje pčelar.


Toj radosnoj prigodi prisustvovali su također predsjednik UP « Pčelinjak », mr.sc. Kristijan Jusić, dopredsjednik UP « Pčelinjak » i voditelj projekta Dražen Jerman, predstavnik Srednje škole Bedekovčina, prof. Zlatko Radman, voditelj nastavnog programa prof. Nikola Kezić i predsjednica UPIM (Udruga za Promicanje Istih Mogućnosti), mr.sc.med. Mirjana Dobranović.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:02
Više...
 
"Bez pčela, nema života" predstavljanje knjige !
Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2017 10:09

no_bees_no_life_-_logoPočelo je odbrojavanje... do jednog posebnog pčelarskog povjesnog događaja...

Sljedeće nedelje 27. kolovoza u 14. sati, na Sajmu Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, službeno će biti predstavljena knjiga "Brez čebel ne bo življenja" (Bez pčela, nema života) i njezina inačica "No bees, no life" na engleskome jeziku.

Ovo novo pčelarsko dijelo i štivo, zasigurno će pridobiti zasluženo mjesto prve svjetske enciklopedije o znanju o pčelama i pčelarstvu u današnjim složenim okvirima (znanstvenim, okolišnim, poljoprvredno-gospodarskim, društvenim i povjesnim...) i svakako je vrijedno i poučno imati je u svojoj pčelarskoj zbirci knjiga izabranih dijela.

Ažurirano Srijeda, 29 Studeni 2017 21:59
Više...
 
UP "Pčelinjak" u "Dobro Jutro, Hrvatska"
Srijeda, 09 Kolovoz 2017 00:40

dobro_jutro_hrvatska_-_logoDanas, srijeda 09.08. u 7.45 na HRT 1, emisija uživo o pčelama i pčelarstvu, utjecaju klimatskih promjena, Pčelarskom Dežurstvu te aktivnostima Udruge Pčelara "Pčelinjak"...  Današnji gost je mr.sc. Kristijan Jusić, predsjednik UP "Pčelinjak".


Današnji prilog možete pogledati ovdje.

Ažurirano Srijeda, 29 Studeni 2017 22:01
 
Klimatske promjene i Pariški Sporazum - Što nas čeka???
Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 00:26

ekologija

Prenosimo našim čitateljima zanimljiv članak Tihane Mojsinović o tematici klimatskih promjena i Pariškoga sporazuma, obljavljen u Glasu Koncila 16. srpnja 2017. godine.

Iako ovdje nije izravno riječ o pčelarstvu, svakako ova tematika o današnjim klimatskim uvjetima je bitna za nas, jer nestabilna i naglo promjenjiva klima usko je povezana sa našom strukom, i možemo slobodno reći kako naše pčele,a onda i mi, najviše ovisimo o njoj.

Što možemo očekivati o nadolazećim vremenskim prilikama ? Koja su znanstvena predviđanja na globalnoj razini? Što znači spomenuti Sporazum za Hrvatsku, a i odstupanje od istog za jednu državu poput Amerike te koje su posljedice za sve nas.

Kakva budućnost za pčelarstvo u spomenutim uvijetima, pitanje je koje će si svaki pčelar čitatelj sam postaviti. Koji su ponuđeni smjerovi kako bi se izbjeglo najgore, otkrijte u ovom članku.

Srećom, kako sve ne bi bilo tako crno, možemo vjerovati kako nas priroda može ponekad i dobro iznenaditi unatoč svim ljudskim nagađanjima, a to pčelari sigurno najbolje znaju.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:00
Više...
 
Komarci, komarci!! Nastavak suzbijanja u Petrinji
Nedjelja, 25 Lipanj 2017 16:16

komarac_2Najavljujemo svim kolegama pčelaricama i pčelarima dodatni operativni plan suzbijanja komaraca na području Grada i naselja Petrinje i naselja Mošćenica.

Suzbijanje komaraca provodit će se tijekom dva dana, sutra ponedjeljak 26.06.2017 i utorak 27.06.2017. od 9.00 sati.

Preporuka je opremiti Vaše pčelinjake higijenskim pojilicama i napuniti ih dovoljnom količinom vode kako bi Vaše pčele koliko toliko mogle izbjeći zabilježena pojilišta koja bi mogla biti tretirana polidimetilsiloksanom ili polimernim organskim silikonom.

Obavijest i provedbeni plan larvicidnog tretmana komaraca tvrtke EKO Deratizacija na području Grada Petrinje možete pogledati ovdje.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:04
Više...
 
Komarci, komarci !!! - Oprez suzbijanje
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 20:02

komaracNajavljujemo svim kolegama pčelaricama i pčelarima operativne planove suzbijanja komaraca za Grad Zagreb, Lonjsko Polje i Petrinju.

Ukoliko se Vaši pčelinjaci nalaze u djelokrugu od 3km tretiranog područja tehnikom zamaglivanja, potrebno je zatvoriti leta, po mogućnosti večer prije ako je tretiranje najavljeno ranom zorom, jer pčele sada kreću van oko 4.00 ujutro te osigurati dobro ozračenje košnica, naročito ako su to jaka društva, ventilacijskom mrežom u podnici, dolje i gore uz dobru litru vode u hranilici. Preporučeno je također zaštiti ih po mogućnosti od prejake izloženosti na suncu ukoliko ne želite da vam se ekipa "skuha". Ipak, dužni smo napomenuti, pčela nije stvorena da bi bila zatvorena po velikim vručinama. A što se može, kad se bolje nemože... a komarci lete... a pčela ne smije u tu maglu...

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:07
Više...
 
Kašnjenje u isporuci "Srpskog Pčelara" za lipanj
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 19:29

srpski_pelar
Najavljujemo pretplatnicima kašnjenje s isporukom « Srpskog Pčelara » broj 6, za lipanj 2017. godine.

S obzirom na to što nam je dio pošiljke poslan na ćirilici, čekamo ispravak i slanje tražene verzije iz SPOS-a, koje ćemo Vam prosljediti čim ih primimo.

Zahvaljujemo svima na razumjevanju i strpljenju.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:12
 
"Slušaj kako zemlja diše" o pčelama
Petak, 09 Lipanj 2017 08:48

sluaj_kako_zemlja_die

Današnja radio emisija voditeljice i urednice Roberte Jakša Bonačić na HRT 1 u 10:08, posvećena je pčelama i problemu rojenja pčela u gradovima na pročeljima zgrada i na drveću u parkovima. Gosti emisije su pčelari iz zagrebačke udruge "Pčelinjak", Mr. sc. Kristijan Jusić i Dražen Jerman, a dr. sc. Dubravka Sandev vodi nas u tajanstveni svijet biljaka kukcojetki.

Arhiv emisija Slušaj kako zemlja diše - Petak, 09.06.2017 10:08

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:16
 
„Vratimo divljinu!" - UP "Pčelinjak" u Zoo-u
Utorak, 06 Lipanj 2017 19:51

bioraznolikost Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, pod nazivom "Vratimo divljinu", članovi UP "Pčelinjak" proslavili su 20. svibnja - neslužbeni Svjetski dan pčela.

Iako ćemo vjerojatno morati još pričekati godinu dana do službenog proglašenja tog datuma, mi u UP "Pčelinjak", na poziv ljubiteljice i zaštitnice pčele medarice Ivane Kovarik iz Zoo-a te Uprave Zoološkog vrta Grada Zagreba, zaobilježili smo tu proslavu uz druženje sa mnogim posjetiteljima Zoo Vrta toga dana.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:17
Više...
 
U eko zoni o pčelama
Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 12:56

eko_zona


Prilog o pčelama, ekološkom pčelarstvu i neoinikotinoidima emitirati će se 7. 6., srijeda, u 11.15h u Eko zoni HRT-a na 1. programu. Od četvrtka je dostupan ovdje. Gosti redakciju bili su članovi UP "Pčelinjak" dr.sc.Zdenko Franić i Damir Rogulja.
Europska komisija privremeno je zabranila korištenje nekih neonikotinoida (vidi ovdje), a pred odlukom smo o trajnoj zabrani ovih ubojica naših pčela.
Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:50
 
UP "Pčelinjak" u "Svakodnevnici"
Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 18:50

svakodnevica_logo

Večeras u emisiji « Svakodnevnica » od 20.05 do 22.00 sata na Jabuka Tv, od 20.30, gosti su naši članovi Kristijan Jusić, predsjednik UP « Pčelinjak » i Dražen Jerman, dopredsjednik UP « Pčelinjak » te voditelj projekta « Pčelarsko Dežurstvo - GPS112 » i « Pčelarstvo kao stil života ».

Ne propustite zanimljiv razgovor sa voditeljicom i novinarkom Dijanom Katalinić i otkrijte  brojne vrijedne aktivnosti i projekte Udruge Pčelara « Pčelinjak » po pitanju očuvanja pčele medarice.

 

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:26
 
20. svibanj - Svjetski dan pčela - UP „Pčelinjak“ u Zoo-u Grada Zagreba
Petak, 19 Svibanj 2017 14:09

svjetski-dan-pc48dela-posterZahvaljujući upornom i hvalevrijednom zalaganju naših slovenskih kolega pri vijeću UN-a i Europskom parlamentu, i njihovom prijedlogu o proglašenju 20. svibnja Svjetskim danom pčela, mi u UP „Pčelinjak" s našim suradnicima proslavit ćemo taj dan bez obzira na službenu odluku o proglašenju, u znak potpore našim slovenskim kolegama.

S obzirom na dug i zahtjevan postupak te prema zadnjim informacijama proglašenje tog datuma očekuje se na jesen 2017., a prva službena proslava 20. svibnja 2018. godine.

UP „Pčelinjak" obilježit će ovaj 20. svibanj- Svjetski dan pčela u sklopu Međunarodnog dana biološke raznolikosti pod nazivom „Vratimo divljinu", u Zoološkom vrtu Grada Zagreba, s kojim udruga radi na zajedničkim novim projektima. To će biti i prilika za susret s našim građanima i posjetiteljima kojima ćemo predstaviti ispred « Domaće hiže » naše brojne aktivnosti po pitanju očuvanja pčele medarice.

Ažurirano Četvrtak, 30 Studeni 2017 23:26
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL