Kašnjenje u isporuci "Srpskog Pčelara" za lipanj
Autor Kristijan Jusic   
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 19:29

srpski_pelar

 

 

 

Najavljujemo pretplatnicima kašnjenje s isporukom « Srpskog Pčelara » broj 6, za lipanj 2017. godine.

S obzirom na to što nam je dio pošiljke poslan na ćirilici, čekamo ispravak i slanje tražene verzije iz SPOS-a, koje ćemo Vam prosljediti čim ih primimo.

Zahvaljujemo svima na razumjevanju i strpljenju.

Ažurirano Četvrtak, 15 Lipanj 2017 19:59
 
"Slušaj kako zemlja diše" o pčelama
Autor Kristijan Jusic   
Petak, 09 Lipanj 2017 08:48

sluaj_kako_zemlja_die

Današnja radio emisija voditeljice i urednice Roberte Jakša Bonačić na HRT 1 u 10:08, posvećena je pčelama i problemu rojenja pčela u gradovima na pročeljima zgrada i na drveću u parkovima. Gosti emisije su pčelari iz zagrebačke udruge "Pčelinjak", Mr. sc. Kristijan Jusić i Dražen Jerman, a dr. sc. Dubravka Sandev vodi nas u tajanstveni svijet biljaka kukcojetki.

Arhiv emisija Slušaj kako zemlja diše - Petak, 09.06.2017 10:08

Ažurirano Subota, 10 Lipanj 2017 11:34
 
„Vratimo divljinu!" - UP "Pčelinjak" u Zoo-u
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 06 Lipanj 2017 19:51

bioraznolikost Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, pod nazivom "Vratimo divljinu", članovi UP "Pčelinjak" proslavili su 20. svibnja - neslužbeni Svjetski dan pčela.

Iako ćemo vjerojatno morati još pričekati godinu dana do službenog proglašenja tog datuma, mi u UP "Pčelinjak", na poziv ljubiteljice i zaštitnice pčele medarice Ivane Kovarik iz Zoo-a te Uprave Zoološkog vrta Grada Zagreba, zaobilježili smo tu proslavu uz druženje sa mnogim posjetiteljima Zoo Vrta toga dana.

Ažurirano Subota, 10 Lipanj 2017 11:33
Više...
 
U eko zoni o pčelama
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 12:56

eko_zona

 

Prilog o pčelama, ekološkom pčelarstvu i neoinikotinoidima emitirati će se 7. 6., srijeda, u 11.15h u Eko zoni HRT-a na 1. programu. Od četvrtka je dostupan na https://hrti.hrt.hr. Gosti redakciju bili su članovi UP "Pčelinjak" dr.sc.Zdenko Franić i Damir Rogulja.

Europska komisija privremeno je zabranila korištenje nekih neonikotinoida (vidi ovdje), a pred odlukom smo o trajnoj zabrani ovih ubojica naših pčela.

Ažurirano Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 13:12
 
UP "Pčelinjak" u "Svakodnevnici"
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 18:50

svakodnevica_logo

Večeras u emisiji « Svakodnevnica » od 20.05 do 22.00 sata na Jabuka Tv, od 20.30, gosti su naši članovi Kristijan Jusić, predsjednik UP « Pčelinjak » i Dražen Jerman, dopredsjednik UP « Pčelinjak » te voditelj projekta « Pčelarsko Dežurstvo - GPS112 » i « Pčelarstvo kao stil života ».

Ne propustite zanimljiv razgovor sa voditeljicom i novinarkom Dijanom Katalinić i otkrijte  brojne vrijedne aktivnosti i projekte Udruge Pčelara « Pčelinjak » po pitanju očuvanja pčele medarice.

 

Ažurirano Utorak, 06 Lipanj 2017 19:34
 
20. svibanj - Svjetski dan pčela - UP „Pčelinjak“ u Zoo-u Grada Zagreba
Autor Kristijan Jusic   
Petak, 19 Svibanj 2017 14:09

svjetski-dan-pc48dela-posterZahvaljujući upornom i hvalevrijednom zalaganju naših slovenskih kolega pri vijeću UN-a i Europskom parlamentu, i njihovom prijedlogu o proglašenju 20. svibnja Svjetskim danom pčela, mi u UP „Pčelinjak" s našim suradnicima proslavit ćemo taj dan bez obzira na službenu odluku o proglašenju, u znak potpore našim slovenskim kolegama.

S obzirom na dug i zahtjevan postupak te prema zadnjim informacijama proglašenje tog datuma očekuje se na jesen 2017., a prva službena proslava 20. svibnja 2018. godine.

UP „Pčelinjak" obilježit će ovaj 20. svibanj- Svjetski dan pčela u sklopu Međunarodnog dana biološke raznolikosti pod nazivom „Vratimo divljinu", u Zoološkom vrtu Grada Zagreba, s kojim udruga radi na zajedničkim novim projektima. To će biti i prilika za susret s našim građanima i posjetiteljima kojima ćemo predstaviti ispred « Domaće hiže » naše brojne aktivnosti po pitanju očuvanja pčele medarice.

Ažurirano Petak, 19 Svibanj 2017 14:15
Više...
 
Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu - Javna rasprava i savjetovanje -
Autor Kristijan Jusic   
Petak, 19 Svibanj 2017 12:29

logo

Trenutno je na stranici Ministarstva poljoprivrede objavljen tekst „ZAKON O OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU" koji je u postupku javne rasprave.

Poveznica je slijedeća:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=5310

Javna rasprava traje od 09.05.2017. do 09.06.2017.

Uključite se kontruktivnim prijedlozima za bolji Zakon o OPG-u, trenutak je sad.

Prenosimo Vam službenu najavu Ministarstva poljoprivrede :

Više...
 
Klimatske promjene, kako dalje?
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 16 Svibanj 2017 16:56

slika_climate_change

Zadnjih desetljeća uočili smo kako se klima mijenja na način da nestaju jesen i proljeće, ljeta postaju bitno toplija i suhija, zime su bitno toplije, pojavljuje se manjak oborina tijekom ljetne sezone, distribucija oborina je nepravilna itd.

Znanost je svoja (crna) predviđanja uobličila na plakatu koji je prilog ovog teksta.

Kao posljedica promjene klime pojavile su se nove bolesti pčela od kojih su zasada dijagnosticirane varroa destructor i nosema ceranae. Povećan je mortalitet pčela. Smanjen je  urod meda budući da biljke u pravilu ne mede kad temperatura zraka pređe 30° C. Sve je manje dobrih sezona.

Više...
 
Selekcionirane matice - od danas u Košnici
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 08 Svibanj 2017 21:31

konica Selekcionirane matice poznatog uzgajivača Ivice Grgurića, od danas su dostupne u "Košnici".

Redovite isporuke matica odvijat će se od danas, sve do kraja srpnja 2017., svaki tjedan, utorkom i petkom.

Preporučena je prethodna najava zbog osiguranja željenih količina, međutim uvjek zna biti malo viška, i možda se tu nalaze i Vaše matice.... "Tko pita, ne skita".

Ažurirano Utorak, 09 Svibanj 2017 16:55
Više...
 
Pčelarsko Dežurstvo – Gradska Pčelarska Služba - GPS112, i dalje aktivno
Autor Kristijan Jusic   
Subota, 06 Svibanj 2017 11:47

logo_za_web

Temeljem uspješne suradnje s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba po pitanju pravnog pokrića djelovanja na javnoj površini Grada Zagreba i Generali osiguranje po pitanju pokrića svih pripadnika Pčelarskog dežurstva i njihove javne odgovornosti prema trećim osobama, 24 pčelara, pripadnici Pčelarskog Dežurstva - GPS 112 aktivni su od 15.04. do 30.09. 2017. i na raspolaganju su Zagrepčanima i žiteljima okolnih mjesta u pčelarskoj sezoni 2017. za zbrinjavanje rojeva pčela i uklanjanje pčelinjih zajednica.

Projekt Pčelarskog Dežurstva - GPS112 prijavljen je i ove godine na javni natječaj za financiranje programa i projekta udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva iz Proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu u svrhu očuvanja pčele.

 

Bez obzira na ishod natječaja, Pčelarsko Dežurstvo nastavit će provoditi svoju misiju o očuvanju pčele medarice i zaštiti građana.

Ažurirano Ponedjeljak, 08 Svibanj 2017 13:43
Više...
 
Inkluzivna edukacija osoba s invaliditetom u pčelarstvu
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 24 Travanj 2017 10:42

logo_upimUdruga UPIM - Novi stručni suradnik UP "Pčelinjak" -

Inkluzivna edukacija osoba s invaliditetom u pčelarstvu

Važno je otvarati raznovrsne mogućnosti za cjeloživotnu edukaciju za rad i zapošljavanje. Više od deset godina djeluje Pčelarska škola u Hrvatskoj pod vodstvom prof. dr. Nikole Kezića, a od 2015. godine otvorena pod nazivom: Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo. Od 25 polaznika 2015/2016 sedam su bile osobe s invaliditetom.

Riječ je o inkluzivnoj edukaciji, gdje su osobe s invaliditetom samo neki od polaznika Škole, ali je zato Škola prilagođena i za njih.  Kao oblik cjeloživotnog obrazovanja za zanimanje pčelar kroz ovu se Školu nudi mogućnost da osobe s invaliditetom sudjeluju u otvaranju nekih novih ideja za hobi, rad i zapošljavanje.

Ažurirano Ponedjeljak, 24 Travanj 2017 11:25
Više...
 
HPS prebacuje svoju krivnju na članove
Autor Damir Rogulja   
Petak, 21 Travanj 2017 11:49

hps21jpgHrvatski pčelarski savez na svojoj internetskoj stranici http://www.pcela.hr/ objavio je „Objašnjenje pčelarima o odluci APPRRR-a o povratu više isplaćenih sredstava (PDV-a) za 2014. godinu.

Tu se treba postaviti pitanje - ZAŠTO AGENCIJA DONOSI ODLUKU SAMO ZA 2014. GODINU i zašto je odluka adresirana na HPS?

Subvencijska prevara u organizaciji HPS nije se odvijala samo u toj godini već i u 2011., 2012. i 2013.

Razlika je u tome što su ODOBRENJA za iznos PDV-a za kupljene lijekove za pčele u prve tri godine ovog „projekta" potpisivali pčelari sami i oni će biti dužni vratiti nenamjenski korištena sredstva agenciji koja su koristili za plaćanje PDV-a, za te godine, i to svaki ponaosob.

Ažurirano Petak, 21 Travanj 2017 12:13
Više...
 
Hoće li Evropa spasiti pčele
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 13:24

koruzaNakon višegodišnjeg aktivnog zauzimanja za zabranu korištenja neonikotinoida u Hrvatskoj na putu smo do potpune satisfakcije. Na žalost, mnogi djelatnici u Ministarstvu poljoprivrede RH pravili su se, pod direktnim utjecajem fitofarmarceutskog lobija, „grbavima", a neke hrvatske znanstvene institucije i izrazito neprijateljske prema našim ekološkim aktivnostima. Jedna nas je čak i tužila za klevetu jer smo ustvrdili da su u njihovim redovima ubojice naših pčela. A kruna tog navodnog nerazumijevanja ekološke problematike je presuda suca zagrebačkog okružnog suda VK, u postupku koji je vođen protiv vodećeg nositelja otpora prema upotrebi neonikotinoida u RH, koji sudac je u svojoj presudi ustvrdio da je Zakon o Aarhuškoj konveciji „sredstvo zaštite bilja". Radi takove, potpuno neshvatljive, kvalifikacije zakona koji bi trebao štiti ekološke aktiviste od kapitala „umočenog" u trovanje prirode, presuda je bila osuđujuća. Na žalost takovu kvalifikaciju Aarhuške

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 16:17
Više...
 
Da li i ministar Tolušić ubija hrvatsko pčelarstvo?
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 30 Ožujak 2017 14:24

appČinovnici u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju intenzivno se trude kako bi uništili sve vezano za hrvatsku poljoprivredu. U prilog toj tvrdnji je njihovo posvemašnje nepoznavanje značaja primijenjenih istraživanja, a posebice onih u pčelarstvu. Naime u natječaju za Primjenjena istraživanja u pčelarstvu (vidjeti ovdje) sve su lijepo, manje-više prepisali iz europskih dokumenata - i da je zabilježen značajan gubitak pčelinjih zajednica i potreba da se utvrde međusobni čimbenici vanjskih utjecaja i pčelinjih bolesti, te da je potreban interdisciplinaran znanstveni pristup istraživanjima itd, itd.

Nadrobili su svega i svačega i sve što su u uvjetima natječaja nadrobili na žalost i stoji, no potpuno su zaboravili da bi sve što su nabajali trebao netko i realizirati. I taj netko su naše znanstvene institucije.  E, tu se vidi da ti činovnici i činovnice, koji „kroje" uvjete svih poljoprivrednih natječaja nemaju ama baš nikakvog dodira sa stvarnošću.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 18:32
Više...
 
7. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 29 Ožujak 2017 20:09

7._nkosPoštovane kolegice i kolege,

U nastavku dostavljamo informaciju o održavanju "7. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Kako dalje?", Opatija 07/04/2017. Predmetna konferencija se sedmu godinu za redom organizira kao stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem i bavi se temama iz područja sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda. 

Ove godine skup se održava u Remisens Hotel Palace Bellevue, Opatija 07/04/2017 u Opatiji.  Kao što se iz samog naslova skupa može vidjeti, sama Konferencija je tematski usmjerena u pravcu odrednica u sagledavanju zdravstvene ispravnosti, sigurnosti te kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda te njihove primarne proizvodnje.

Više o samoj Konferenciji, program i ostale tehničke informacije (način prijave, mjesto održavanja i sl.) dostupni su na slijedećoj poveznici: https://upu-pgz.hr/2017/03/29/najava-7-nacionalne-konferencije-u-opatiji/

Ažurirano Srijeda, 29 Ožujak 2017 20:22
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL