Standardne mjere LR košnice
Ponedjeljak, 23 Ožujak 2009 19:48
lr_fotka

Mnogi pčelari su skloni raznoraznim inovacijama što je dobro ali ne valja pretjerivati. Dobro je prilagođavati se alatima i oruđu ali i njih sebi no u svakom takvom poduhvatu važno se pridržavati standardnih mjera za pojedini tip košnice.

Najrašireniji tip košnice u Hrvatskoj je LR pa se standardnih mjera treba pridžavati. Osim toga ako osim samogradnje koji put iz nužde budete morali kupiti recimo samo okvire, a izradili ste nastavak izvan standarda, može se desiti da ćete ih morati prilagođavati što će biti skuplja pita od tepsije.

Ažurirano Srijeda, 25 Ožujak 2009 16:47
Više...
 
ZAGREBAČKA PČELA
Četvrtak, 19 Ožujak 2009 08:08
u_domu_za_autizamApis Melifera Carnica Zagrebiensis - mogli smo ju nazvati i Urbanicus ili bilo kako drukčije, ali to je pčela koja se je aklimatizirala u gradu Zagrebu i koja tu godinama živi potpuno slobodno i bez ikakvog čovjekovog uplitanja.

Znanost prati kukce u prirodi, a i za nas grad nije priroda. Mi pčelari zabili smo glave u košnice i postali slijepi i gluhi na grad i gradski biotop.

U zadnjih nekoliko godina u Zagrebu se je pojavilo znatno više rojeva no što je to bilo prethodnih godina. I stoga je grupa, nas pčelara, osnovala Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba. Tijekom vegetacije u suradnji sa službom 112 zbrinjavamo rojeve koji se pojavljuju u gradu Zagrebu.

I sve bi prošlo neopaženo da nismo počeli voditi evidenciju intervencija i da se nisam povezao s višim savjetnikom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja mr.Franjom Perovićem.

Samo treba čuti što sugovornik govori, treba gledati oko sebe, zabilježiti događanja - posebice ona koja se ponavljaju, analizirati, usporediti i zaključiti.

Ažurirano Petak, 20 Ožujak 2009 07:06
Više...
 
ZAŠTITA PČELE
Srijeda, 18 Ožujak 2009 12:32
Naš najznačajniji ovogodišnji projekt je uvrštenje Pčele medarice u Crvenu knjigu ugroženih vrsta Republike Hrvatske.

Ovih dana će se u HPS-u na tu temu održati stručno - znanstveni skup koji bi trebao detaljnije definirati Zahtjev prema Državnom zavodu za zaštitu prirode.
Mr.Franjo Perović, viši savjetnik Hrvatskog prirodoslovnog muzeja već je priložio svoj Prijedlog diskusiji:

ZAŠTITA OPNOKRILACA - Prijedlog

pcela_medaricaPčela medarica Apis mellifera LINNAEUS, 1758

Pripada redu opnokrilaca (Hymenoptera), podredu utegnutozačanih (Apocrita) i grupi žalčara (Aculeata). U daljem sistematskom slijedu nalazi se unutar natporodice cvjetara (Apoidea), porodice pčela (Apidae) i potporodice pravih pčela (Apinae). Već samo ime natporodice nam govori da su to kukci vezani uz najveći broj cvjetnica radi ishrane nektarom ili cvjetnim prahom (polenom, peludom), te su kao takvi najznačajniji oprašivači. Iz roda Apis LINNAEUS, 1758 u Europi dolazi samo vrsta Apis mellifera s više rasa od kojih je za naše uvjete najvažnija Apis mellifera carnica POLLM.

Ažurirano Srijeda, 18 Ožujak 2009 13:33
Više...
 
Sajam u Celju
Srijeda, 18 Ožujak 2009 07:18
U Celju će se 21. i 22. ožujka 2009. održati 32. skup pčelara i međunarodna pčelarska izložba. Ova manifestacija redovito okupi više desetaka posjetilaca iz Slovenije i zemalja susjedstva. Stručno znanstveni dio posvećen je prodaji pčelinjih proizvoda te šumskom medenju. Na izložbeno-prodajnom dijelu biti će predstavljeni noviteti iz pčelarske tehnologije, a i ponuda standardnog oruđa i opreme je svake godine sve bogatija.

Program predavanja:

Subota, 21. ožujak .2009.

Maks Vrečko (Slovenija): Uspješan marketing pčelinjih proizvoda
Saša Mikič (Slovenija): Komunikacija s korisnicima usluga
Dr. Rodoljub Živadinović ( Srbija): Suzbijanje varoe sredstvima koja ne ostavljaju trag u pčelarskim proizvodima

Nedjelja, 22.ožujak 2009.
Dr. Herman Pechhacker (Austrija): Utjecaj klimatskih promjena na šumsko medenje u Srednjoj Europi
Pavel Zdešar (Slovenija): Pašni uvjeti u novom podneblju Slovenije
celjski_sajam1

 
Dobili smo prostor za rad!
Petak, 13 Ožujak 2009 20:40
znak_za_web_colorDanas je Viječe gradske četvrti Donji grad donijelo odluku da se Udruzi pčelara neposrednih proizvođača „Pčelinjak" odobrava korištenje prostora MS "Kralj Petar Svačić", Preradovićeva 29, petkom od 18-20 sati.

Pozivam sve kolege pčelare, a i sve one koji bi nam mogli pomoći pri promociji pčelarstva i očuvanju pčele, da navrate u slijedeći petak, 20. ožujka u 18 sati na naše prvo druženje.

Na raspolaganju će nam biti Jožin Gverc i moji Vilini Osmjesi, a nije zabranjeno da i drugi donesu nešto iz svog programa čime će nas iznenaditi i počastiti.

Predstavit ćemo našu internetsku stranicu - porazgovarat ćemo o njenoj strukturi, a i o strukturi internetskog foruma i galerije koji su u pripremi.

Porazgovarat ćemo i o akcijama koje smo planirali, a i bistrit ćemo nove ideje i projekte.

Ažurirano Petak, 13 Ožujak 2009 20:46
 
Registracija objekta?
Petak, 13 Ožujak 2009 20:11
Na današnjem predavanju u Vinkovcima dobio sam više pitanja oko registracije vlastitog objekta pčelara za punjenje meda, a otvorile su se i neke dileme.

Za registraciju objekta potrebno je:

1. Obrazac iz Narodnih novina NN 125/08 od 29. listopada 2008.
2. Državni biljezi u vrijednosti od 70 kuna zalijepljeni na obrazac.
3. Preslik kartice OPG-a ili rješenja ako još niste dobili karticu.

Sve navedeno treba poslati na adresu:

mp

Uprava za veterinu, Sektor veterinarskog javnog zdravstva
Miramarska cesta 24, 10 000 Zagreb


Zahtjev za registraciju objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i upute o njegovom popunjavanju možete isprintati ili pospremiti na svoj kompjuter sa internet stranice Ministarstva:

http://www.mps.hr/eusluge/eusluge_popis.asp?KategorijaID=20

Nakon što od Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja dobijete Rješenje o registraciji objekta za punjeje i pakiranje pčelinjih proizvoda na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu proizvode svog pčelinjaka možete slobodno prodavati na sajmovima i tržnicama (otvorenim prostorima) diljem RH.

Ažurirano Srijeda, 18 Ožujak 2009 13:38
Više...
 
koristenje Joomle
Utorak, 10 Ožujak 2009 16:57

dscf0004Danas smo održali malu školu korištenja Joomle. Okupili su se Joža Dolenec, Tomo Kos, Zoran Rivić, Ivan Mlikota, Mihovil Štimac, Joža Derniković, Damir i Tibor Rogulja i Jožin Gvirc.

Uglavnom smo definirali strukturu Foruma, a za strukturu same stranice smo shvatili da smo temu KUPNJE I PRODAJE stavili i u Forum. Zaboravili smo na STRUKU i ZNANOST i to ne kao našu interpretaciju nego kao izvornu suradnju. Stoga ćemo sekciju „Ponuda i Potražnja" zamijeni sekcijom STRUKA i ZNANOST. Nadamo se da će nam i jedna i druga gospođa oprostiti ovu silnu dozu senilnosti. Vele da to dolazi godinama, a u našem slučaju je to direktna posljedica uzimanja premalih doza, prije svega meda ali i propolisa, pčelinjeg otrova, cvjetnog praha i matične mliječi - što nam je inače sve na dohvatu ruke!
Na prvom slijedećem sastanku Upravnog odbora možemo donijeti odluku da svi suradnici te rubrike postaju ujedno i podupirajući članovi naše Udruge.
Za ponadati se je da će ovako koncipirana stranica davati dovoljno sadržaja da privuče širok krug zainteresiranih pčelara i ljubitelja prirode, a mogla bi biti i trajni izvor edukacije i informiranja.
Molio bih i daljnje primjedbe i komentare kako na strukturu FORUMA tako i na sadržaj nove SEKCIJE web stranice na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Ažurirano Srijeda, 11 Ožujak 2009 14:11
 
Dani Hrvatskog sela
Ponedjeljak, 09 Ožujak 2009 13:13
gradski_ured_mp8. sajam PROIZVODI HRVATSKOG SELA

Dana 3., 4. i 5. travnja 2009. godine održat će se 8. sajamska priredba PROIZVODI HRVATSKOG SELA. Sajam će biti organiziran u šatoru na jezeru Bundek u Zagrebu.

PROIZVODI HRVATSKOG SELA su specijalizirana sajamska priredba na kojoj se izlažu, promoviraju i prodaju proizvodi hrvatskog sela: hrana i piće, proizvodi kućne radinosti i tradicijskih obrta.

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Ožujak 2009 13:29
Više...
 
Potpore Ministarstva poljoprivrede
Ponedjeljak, 09 Ožujak 2009 12:51
mp

Republika Hrvatska
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

Na temelju Odluke o raspoređivanju i korištenju sredstava namijenjenih za dodjelu financijske potpore organizatorima gospodarskih manifestacija i manifestacija kulturne baštine, sajmova i znanstvenih skupova iz područja djelokruga Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u 2009. godini (KLASA: 610-01/09-01/36, URBROJ: 525-12-2-0460/09-1 od 02.ožujka 2009. godine) Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva ruralnog razvoja objavljuje

N A T J E Č A J

za dodjelu financijske potpore organizatorima gospodarskih manifestacija i manifestacija kulturne baštine, sajmova i znanstvenih skupova iz područja djelokruga Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u 2009. godini.

Ažurirano Srijeda, 11 Ožujak 2009 08:12
Više...
 
6. pčelarski dani u Vinkovcima
Ponedjeljak, 09 Ožujak 2009 11:54
PRESS INFORMACIJA

vukovarsko-srijemŠesti pčelarski dani, u sklopu kojih će biti i Međunarodni sajam opreme i pčelinjih proizvoda, održat će se u Vikovcima 13. i 14. ožujka u organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko - srijemske županije.
Sudjelovati će 30-tak izlagača iz Hrvatske, 10-tak iz Bosne i Hercegovine i 20-tak iz Srbije što ovaj sajam čini jednim od najvećih u ovom dijelu Europe.
Očekuje se više desetaka tisuća posjetitelja, a posebnost je što će organizator u petak, 13.03. organizirano okupiti djecu i mladež regije kojom prigodom će ih upoznati sa životom pčelinje zajednice i pčelinjim proizvodima. Mlađarija će moći degustirati pčelinje proizvode, a osigurani su i prigodni pokloni za najmlađe.
Ovogodišnji Zbornik radova ima stotinjak stranica , a u znanstveno-stručnom dijelu sudjelovati će 12 predavača.
Organizator je objavio i tri javna natječaja - Za PČELARSKU KRALJICU, za PČELARSKU OPREMU i za PČLELINJE PROIZVODE što ovu manifestaciju čini jedinstvenom na ovim prostorima.

poljoprivredni_fakultetPredavanja će se održati u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta, Ul. H.Dietricha Genschera 16 dlenije

Izložbeni dio održati će se u prostoru Športsko rekreacionog centra "Lenije", Ul. Dragutina Žanića Karle 13

Više na: http://www.pcelica.hr/index.php

Ažurirano Četvrtak, 12 Ožujak 2009 09:54
 
Pčelu u crvenu knjigu ugroženih vrsta!
Četvrtak, 05 Ožujak 2009 12:45
znak_za_web_colorHPS je prihvatio našu inicijativu da se organizira okrugli stol na temu uvrštenje Apis melifere carnice u crvenu knjigu ugroženih vrsta.

Predlažili smo da se na Okrugli stol pozovu:
Dr. Franjo Perović, Hrvatski prirodoslovni muzej, Zagreb
Dr. Marija Ševar, Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu, Zagreb
Dr. Antica Bregović, Entomološki odjel Gradskog muzeja Varaždin
Dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet, Zagreb
Prof. Zdravko Petrinec, Veterinarski fakultet, Zagreb
Dr. Maja Dražić, Hrvatski stočarsko-selekcijski centar, Zagreb
Dr. Bože Kokan, Prirodoslovni muzej, Split
Prof. Ivan Bašić, Zavod za animalnu fiziologiju Prirodoslovno -matematičkog fakulteta, Zagreb
Ing. Davorin Marković, Državni zavod za zaštitu prirode, Zagreb
Dr. Zlatko Tomljenović, HPS

Okrugli stol će se vjerojatno održati u tjednu između 20. i 24. ožujka u prostorijama HPS-a, a zaključci bi bili podloga za pokretanje radnji oko uvrštenja Apis melifere carnice i ostalih oprašivača (osmie i bumbara) u Crvenu knjigu ugroženih vrsta RH.
Nakon ovog skupa imali bismo podlogu za razgovor s kolegama iz Slovenije oko zajedničkih aktivnosti na istu temu.

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Ožujak 2009 12:16
 
Osnovali smo Udrugu
Četvrtak, 05 Ožujak 2009 11:31
znak_za_web_color Rogulja Damir, Svačićev trg 11, 10000 Zagreb
Mlikota Ivan, Buzetska 9, 10000 Zagreb
Dolenec Josip, Sesvetska c. 84, 10000 Zagreb
Rivić Zoran, Gramača 94, 10000 Zagreb
Levačić Antun, Vidovčica I/16, 10000 Zagreb
Derniković Josip, Donje Vrapče 25, 10000 Zagreb
Kos Tomo, V. Ruždjaka 9 b, 10000 Zagreb

osnivači su UDRUGE PČELARA NEPOSREDNIH PROIZVOĐAČA „Pčelinjak".

dscf0002-web

Na osnivačkoj skupštini 03. ožujka jednoglasno je usvojen Statut i donesena Odluka o osnivanju nove Udruge.

Iz detaljno razrađenog Statuta članci 10. i 11. određuju ciljeve i djelatnosti Udruge:

Članak 10.

Društvo je osnovano u cilju promicanja, razvitka i unapređenja pčelarstva, očuvanja prirodnog okoliša i bioraznolikosti čiji je pčela sastavni dio, promicanja kvalitetne proizvodnje, redovite potrošnje i kulture prodaje pčelinjih proizvoda te stalnog okupljanja građana i mladeži radi poticanja uzgoja pčela.

Ažurirano Utorak, 10 Ožujak 2009 16:27
Više...
 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL