Pčelinjak u svibnju
Petak, 08 Svibanj 2009 06:17

carnica_na_gliciniji

Stiže nam i svibanj, mjesec kada pčelar ima puno posla, ali i mjesec u kojem počinje ubirati plodove svojega rada iz proteklih mjeseci.
Ubrzan razvoj zajednica se nastavlja, te pčelar gotovo mora «spavati» uz svoje košnice da bi obavio sve poslove. Zajednice dosežu vrhunac razvoja, te su spremne iskoristiti glavnu pašu - bagrem, odnosno amforu, kadulju, divlji kesten, bijelu djetelinu. Do svibnja smo sve napore usmjerili na stvaranje jake zajednice sa 50.000, pa čak i 70.000 pčela koja može dnevno unijeti i više od 10 kg nektara.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:55
Više...
 
PRESS INFORMACIJA - svinjska gripa
Utorak, 28 Travanj 2009 06:47


prim.dr.josip_loncarČlan naše Udruge prim.dr.Josip Lončar pripremio je informaciju za medije o kondicioniranju organizma medom u situaciji kada nam prijeti svjetska pandemija svinjske gripe protiv koje još nije pronađeno adekvatno cjepivo.

Tu Press informaciju uputili smo oko 9,30 sati danas, 28. travnja na oko 170 adresa hrvatskih medija:

 

Ažurirano Utorak, 15 Rujan 2009 04:46
Više...
 
Počela sezona rojeva
Srijeda, 22 Travanj 2009 19:37

kafic_u_kucerinojNakon par kišnih dana ovogodišnji zagrebački rojevi jedva dočekaše i krenuše. Danas sam imao dvije intervencije. Za prvu sam dobio poziv od službe 112 i računao sam na Jožu ali on je u Zagorju, pa sam se uputio u Kućerinu ulicu. Informaciju su bile zbunjujuće. Em su pčele posvuda, em ulaze u lokal, em se ne može proći ulicom i tako... Otišao sam bez opreme da vidim o kakvoj se gužvi radi, kad ono rojić sjeo u cvjetni lonac s oleanderom na terasi kafića. Već me je dočekao susjed pčelar i dogovorili smo se kada se pčele potpuno smire da će ih on pokupiti. No, pola sata nakon toga, netom što sam se vratio doma, zove me kolega da se klapa digla i otprhnula u susjednu ulicu i uvukla se uz neki dimnjak. Hvala Bogu bit će rojeva na ovom dijelu Trešnjevke i slijedeće godine.

velika_mlakaPopodne sam dobio usplahireni poziv iz Velike Mlake. Gospođa me zvala direktno, veli da me pronašla na internetu. Slična priča - pčele okupirale pola naselja. Ne može se ući u kuću, a niti se može proći ulicom - opća opasnost. Ovaj put sam uzeo opremu i pokupio sa smreke rojić od oko 75 dkg. Smjestio sam ga na ranč, a kako se je već počeo hvatati sumrak prvi ovogodišnji roj bučno su proslavile i moje šumske sove kojima sam ove godine izgradio i hotel s 5 zvjezdica.

Damir

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:58
 
Pčela za DAN PLANETA ZEMLJE
Utorak, 21 Travanj 2009 07:32

pcelicaDan planeta Zemlje se u svijetu obilježava 22. travnja, a ovogodišnja svjetska kampanja nosi naziv "Zaštitimo naš dom - planetu Zemlju." Dan planete Zemlje prvi put je obilježen 22. travnja 1970. godine na poticaj američkog senatora Gaylonda Nelsona, kada su organizirani prvi masovni protesti za zaštitu okoliša. Dvadeset godina poslije u takvim protestima sudjeluje više od 200 miliona ljudi širom svijeta koji su prepoznali da je zaštita okoliša konačno postala opća javna briga. Planeta Zemlja nastala je prije oko 4.600 miliona godina kad se od plinova i kozmičke prašine zgusnula u divnu, čvrstu i plavu kuglu, neznatno spljoštenu na jednom polu, ali i dalje takvu da je u nju lako zaljubiti se. Ukoliko se ne dogodi neka nepredviđena nezgoda, kao npr. to da se Sunce ugasi, postojati će još 10.000 miliona godina. Može nam izgledati velika, ali Zemlja je tek neznatno zrnce u univerzumu i u pravom smislu riječi je jedno veliko globalno selo. Kad bi saželi povijest Zemlje u mjesec dana, ispostavilo bi se da su prva živa bića stigla otprilike 10-og. Sa nastankom prvih organizama nastalo je i ono što danas nazivamo ekologijom. EKOLOGIJA je nauka koja proučava odnose živih bića i okolne sredine, međusobne odnose živih bića i utjecaj sredine na živa bića. Ljudska vrsta u njenom sadašnjem obliku (homosapiens) ovdje je tek minutu.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:58
Više...
 
Novčane potpore za opremanje prodaje OPG-a
Petak, 10 Travanj 2009 06:49

mp
Natječaj: „Opremanje prodajnih mjesta namijenjenih za izravnu prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG-u)" za 2009. godinu

SADRŽAJ:

I. UVOD

II. KORISNICI I UVJETI KOJE MORAJU ZADOVOLJITI

III. PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA SUFINANCIRANJE

IV. NAČIN VREDNOVANJA I RANGIRANJA PONUDE

V. NAČIN OBAVJEŠTAVANJE PODNOSITELJA

VI. UGOVOR O SUFINANCIRANJU

VII. NADZOR PROVEDBE PROJEKTA

VIII. PRIJENOS PRAVA I ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI

IX. INFORMACIJE O PRIJAVI


Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:59
Više...
 
Operacija propolis
Četvrtak, 09 Travanj 2009 19:34

pero_anticevicApi-Herba Pere Antičevića probila se na dalekoistočno tržište. Japanci traže čak 10 tisuća bočica propoLisa na mjesec. Antičević ima premale kapacitete i traži pomoć kolega, a kilogram propolisa otkupljuje za 500 kuna.

Piše: JASMINA TRSTENJAK
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Hrvatska izveze dvije tisuće tona meda na godinu, a uveze 200 tona. Osim meda još je jedan važan pče­linji proizvod - propolis ili pčelinje ljepilo - čiju su kvalitetu prepoznali Japanci i tako Hrvatskoj otvorili novo tržište. Međutim, od 12 tisuća pčelara u Hrvatskoj samo jedan izvozi kapi propolisa u Japan.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:59
Više...
 
kako voditi knjigovodstvo male udruge?
Utorak, 31 Ožujak 2009 12:29

obrazac_rno1Sve hrvatske udruge, bez obzira na svoju veličinu, dužne su Poreznoj upravi Ministarstva financija dostaviti ispunjen i ovjeren obrazac RNO. Pa u koliko u zadnje tri godine niste prikupili imovinu veću od 100.000,00 kn, a godišnji prihodi vam ne prelaze 100.000,00 također u zadnje tri godine, možete voditi Jednostavno knjigovodstvo. I tad niste dužni predavati niti financijska izvješča - ali SAMO ako ste u RNO obrasu naveli da želite voditi Jednostavno knjigovodstvo.

A što to jednostavno knjigovodstvo mora sadržavati i koje knjige ipak morate voditi:

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 10:00
Više...
 
Obavezni financijski izvještaji Udruga
Ponedjeljak, 30 Ožujak 2009 19:06
ministarstvo_financijaPočetkom godine glavna državna rizničarka Vesna Orlandini uputila je Uputu za izradu i predaju financijskih izvješća neprofitnih organizacija za prošlu godinu. Za pretpostaviti je da će Udruge, kao i odgovorne osobe u Udrugama, koje se neće pridržavati ovih Uputa imati ozbiljnih problema. Stoga bi bilo dobro da svi kolege koji prate našu stranicu o ovoj problematici upoznaju čelne ljude svojih Udruga.
Ažurirano Ponedjeljak, 30 Ožujak 2009 19:17
Više...
 
Gubici pčela i ove godine?
Subota, 28 Ožujak 2009 20:33

Bayer je izuzetno moćan zagađivač i unatoč tome što je nesumnjivo utvrđeno da neonikotinidi i u beskrajno malim količinama ubijaju pčele te da pesticidi koji ih kao aktivnu supstancu sadrže predstavljaju izuzetnu prijetnju za opstanak pčela svoju rabotu nesmetano nastavlja i dalje kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta.

neonikotinidiUpravo je u tijeku kampanja kojom reklamiraju Poncho, Gaucho i Mesurol (oglas iz Gospodarskog lista broj 5 od 15. ožujka 2009.). I potpuno je izvjesno da ćemo i ove godine imati masovna uginuća pčelinjih zajednica.

Jučer nas je kolega Frangen obavijestio da se u njegovom susjedstvu priprema tabla od oko 150 ha kukuruza.

Do nedavno ništa čudno, ali danas je to potpuno sigurna naznaka da će svi pčelari koji su do 2-3 km od te table imati ozbiljne gubitke, a oni koji će biti bliže ostat će bez svojih pčela.

Kako to funkcionira pogledajte u biotestu kojeg su napravili Talijani s kapljicama rose (nektara) skinutih s tretirane i netretirane mlade stabljike kukuruza upravo s pesticidima navedenim u Bayerovom oglasu.:

http://firenze.repubblica.it/multimedia/home/4468701?ref=rephpsp4

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 10:01
Više...
 
Osniva se Pčelarski centar
Petak, 27 Ožujak 2009 09:21

hpsPredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza g. Martin Kranjec i prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu potpisali su 25. ožujka 2009. godine, u Rektoratu zagrebačkog Sveučilišta, sporazum o osnivanju Hrvatskog pčelarskog centra u Mrzlom Polju na Žumberku

Opširnije na:

http://www.pcela.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=334

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 10:01
 
10 okvirna AŽ košnica
Srijeda, 25 Ožujak 2009 14:07

az_kosnica_stragaAŽ košnica je uspravni drveni ormarić, podijeljen na dva jednaka dijela. Sa zadnje strane ima otvor sa vratima, a sa prednje dvije poletaljke. U košnici je smješteno 20 okvira za saće od kojih 10 u donjoj polovici služe za plodište, a 10 u gornjoj za medište. Svi okviri su istih dimenzija, a pri unošenju smještaju se uzdužno na nosače okvira. Plodište i medište su sa zadnje strane košnice zatvoreni prozorčićem. U plodišni prozorčić je umetnuta hranilica, a u medišni odgovarajući okvirni uložak sa mrežicom za provjetravanje košnice. Vrata košnice su na pokretnim šarkama, a tijelo košnice (obod ormarića) sa zadnje strane je pričvršćeno metalnim ugaonim okvirima. Dimenzije AŽ košnice - standard su 625 x 420 x 625 mm.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 10:02
Više...
 
Med za Uskrs
Srijeda, 25 Ožujak 2009 06:59

dj.priljeva_i_a.vasko

Na stranici web pčelinjak, koju uređuje i vodi dr.Miroslav Farkaš, Artur Vaško, šef kuhinje hotela «Villa Nico» iz Zadra i naš kolega pčelar Đuro Priljeva iz Petrinje objavili su zanimljivu kulinarsku temu uoči predstojećih blagdana pod naslovom MED U KORIZMENOJ I USKRŠNJOJ KUHINJI. Ovaj autorski dvojac priprema i kuharicu „Kuhajmo s medom". Prikupili su preko 200 recepata od predjela do deserta.

Cjelovit tekst pogledati na:

http://www.pcelinjak.com/content/view/1071/211/

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 10:02
 
Mala pčelarska škola
Utorak, 24 Ožujak 2009 17:28

Stjepana Majseca s.majsec

UVOD

Ovim tekstom s pripadajućim color-crtežima želim pomoći mladim pčelarima, ali i onima s manje iskustva, kako bi savladali i u pravom trenutku obavili neke poslove o kojima ovisi uspjeh u pčelinjaku. Na određen naćin tekst s crtežima ukazuje i na tijek zbivanja u pčelinjoj zajednici da bi se lakše razumjelo zašto se određeni posao mora obaviti upravo onda kada u razvoju dođe do kritične točke koja bi mogla ugroziti naša opravdana očekivanja.

Bit ću sretan ako ta moja želja padne na plodno tlo i bude pravilno iskorištena.

Pozdrav pčelarima «S pčelama do zdravlja i radosti»

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 10:02
Više...
 
Gradske potpore!
Utorak, 24 Ožujak 2009 13:42
gradski_ured_mpGradski ured za poljoprivredu i šumarstvo objavio je 12. ožujka NATJEČAJ za dodjelu sredstava pomoći u poljoprivredi i šumarstvu u 2009. godini. Natječaj je raspisan na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu korištenja sredstava pomoći u poljoprivredi i šumarstvu (Službeni glasnik Grada Zagreba 13/06, 6/07 i 6/08).

Natječaj za dodjelu sredstava pomoći u poljoprivredi i šumarstvu u 2009. godini raspisuje se za slijedeće namjene:

Ažurirano Utorak, 24 Ožujak 2009 13:48
Više...
 
Pravilnik o medu
Utorak, 24 Ožujak 2009 10:12

mp Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja početkom godine zatražilo je mišljenje o prijedlogu novog Pravilnika o medu od svih zainteresiranih pa prema tome i od HPS-a. Novi Pravilnik je izrađen radi usklađivanja s Direktivom Vijeća 2001/110/EZ od 20. prosinca 2001. koja se odnosi na med.

Ministarstvo je zamolilo da se primjedbe na Pravilnik dostave najkasnije do ponedjeljka 16. ožujka. Na zadnjem sastanku UO HPS-a predsjednik M.Kranjec je izvjestio UO o aktivnostima oko novog pravilnika i UO je prihvatio njegovo izvješče. No promaklo mi je da se je u HPS-u vodila javna rasprava na ovu temu među članstvom u Udrugama pa se u prilogu može vidjeti konačni prijedlog Pravilnika.

Tijekom izrade Pravilnika predloženo je da se uz zahtjeve kakvoće propisane EU Direktivom definiraju i dodatni zahtjevi kakvoće na nacionalnoj razini.

Prema informacijama koje smo dobili od MPRRR, definiranje dodatnih zahtjeva kakvoće rješavat će se naknadno, nakon usvajanja prijedloga Pravilnika u privitku. Očekujemo detaljnije informacije o tome od MPRRR koje ćemo Vam pravovremeno proslijediti.

Očekujemo da će se javna rasprava u HPS-u (po Udrugama, na web stranici i u Hrvatskoj pčeli) provesti barem o dodatnim zahtjevima kakvoće. To se posebno odnosi o adekvatnom označavanju slijednosti porijekla proizvoda, sastavu i sadržaju i sl.

Pravilnik o medu_konačna verzija

U međuvremenu je Prvilnik i donesen, nedorečen i otvoren za svekoliku muljažu Muljatorima koji će ovim pravilnikom samo dobiti dodatna krila:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_07_93_2338.html

Šteta što na vrijeme nije provedena javna rasprava o ovoj temi u krilu HPS-a. A kako nije za očekivati je da će HPS definirati dodatne zahtjeve o sortnosti, slijednosti, sastavu i sadržaju i izlobirati da se ovo nedonošće upristoji!

 

Ažurirano Petak, 11 Rujan 2009 07:17
 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL