Pojilica Čehulić
Četvrtak, 23 Srpanj 2009 19:55

bozo1 bozo2Neki dan sam bio u posjeti kod kolege Bože Čehulića u Paruževini u Kašinskom kraju. Božo je kroz godine izgradio nekoliko paviljona u kojima s velikom ljubavlju pčelari s LR košnicama.

Kao i većina pčelara ima nekoliko svojih inovacija, a najviše me se dojmila njegova higijenska pojilica zapremine oko 20 litara. Jeftina i izuzetno efikasna. Toliko me oduševila da sam odlučio da svim članovima naše Udruge poklonim po jednu za uzorak da si mogu izraditi slijedećih nekoliko, a i da Božinu inovaciju prosljeđuju dalje.

Ažurirano Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010 05:47
Više...
 
Novi zakon o potporama
Srijeda, 22 Srpanj 2009 05:58

Prema novom Zakonu poticaji u pčelarstvu za 2009. godinu (Narodne novine br. 83 od 15. srpnja 2009) su nepromijenjeni što znači da je potpora i dalje po košnici 50kn, za med 2 kn/kg a za matice 15 kn. U 2010. godini potpora po košnici se smanjuje na 40kn, za med na 1,50kn/kg dok za matice ostaje 15 kn/kg.

Ovdje iznosimo dijelove zakona koji se tiču pčelarstva a cijeli možete pogledati u NN.

Ažurirano Petak, 11 Rujan 2009 07:16
Više...
 
Pčelarski roštilj
Subota, 04 Srpanj 2009 08:39

novi_domJučer smo se okupili u Črnoslavu (Mihovil Štimac, Josip Dolenec, Josip Šimek, Josip Zaborski, Tomo Kos, Vlado Batušić i moja malenkost). Osnovni motiv okupljanja je bio pregled desetak ovogodišnjih Zagrebačkih društava, a posebno dvije zajednice koje sam već formirane s leglom i medom preselio iz Zagreba u Črnoslav. Dogovorili smo da ću ipak sva društva pojačati i ujednačiti dodavajući mlade pčele i poklopljeno leglo komisija_u_crnoslavu iz jačih društava,. Zajednicama s vlastitim saćem ću dodati izgrađeno, tamnije sače između legla, tako da ih oslobodim značajnijeg građenja novog saća, a matici da omogućim snažnije i brže zalijeganje u već formirano saće.

Uz pčelarski dio vrlo dobro je prošao i dio tekućih pitanja, a posebno Šimekova bijela kapljica, upotpunjenih sirom u ulju i tomine_pletare_u_lukavcuizvrsnim roštiljem kojeg je znalački ispekao kolega Mihovil. Valja spomenuti i ekipu Jože Dolenca koja je pribavila kotlete i pečenice te pripremila vrhunski pac za meso. Još za dana svratili smo i u Lukavec na pčelinjak Tome Kosa, koji pčelari na rojeve (u pletarama). Pogledali smo nekoliko ovogodišnjih rojeva koje je smjestio u LR-ke za daljnju prodaju. Rojevi su prilično bogati, a pčele su već nakon par dana sredile svoj život u novim košnicama.

Poziv na okupljanje i druženje išao je putem e-maila, pa kako u ove promjenjive ljetne dane slabije kontroliramo svoj e-poštanski sandučić mnogi poziv još nisu niti otvorili. Dr. Lončar je bio jedan od tih koji nije kontrolirao svoju e-poštu, pa kada je saznao da se okupljamo samo nam je mogao poslati pozdrave i želje za ugodnim druženjem.

Planirali smo posjetiti i kolegu Dragu Vuksana koji se je s pčela prebacio na bumbare, ali na žalost Drago se je ozbiljno razbolio i priprema se na operaciju. Njegove pozdrave sam prenio ekipi, a svi mu i ovim putem želimo uspješan zahvat i brz oporavak sa željom da se još ove sezone vrati svojim bumbarima.

Druženje je izvrsno prihvaćeno, a zaključak je da nastavimo sa sličnim okupljanjima i na drugim pčelinjacima - što ćemo pokušati još ove sezone i realizirati.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:46
 
Podsjetnik za Srpanj na pčelinjaku
Ponedjeljak, 22 Lipanj 2009 08:55

pcela_na_bijeloj_djeteliniPosljednji mjesec u staroj pčelarskoj godini.

Srpanj je posljednji mjesec u staroj pčelarskoj godini u kojoj su paše rijetke i slabo izdašne. U ovom mjesecu za pčelare koji svoje košnice ne prevoze na više paša obično nastaju problemi zbog nedostatka paše na jednom, stacionarnom mjestu.

Zbog visokih temperatura a posebice ako nema čestih padavina većina biljaka prestaje lučiti nektar.

Na početku ovog mjeseca još ima livadske i suncokretove paše, a nešto kasnije i zlatošipke i metvice.

Kvalitetnije korištenje livadske paše, u ovo doba, pčelari mogu ostvariti na brdsko-planinskim područjima s nadmorskom visinom preko 600 metara.

U ovom mjesecu pčelar već treba da razmišlja o pripremanju pčela za zimu.

Ako smo imali rojeva ili smo razrojavali početak mjeseca neka posluži za izjednačavanje snage u košnicama dodavanjem okvira poklopljenog legla ili mladih pčela slabijima iz jačih zajednica.

Krajem srpnja broj pčela u košnicama opada, a sve veći broj varoa napada sve manji broj legla. Ovdje je upotreba sredstava protiv varoe vrlo značajna za formiranje snažnih zimskih zajednica. Na raspolaganju su nam mravlja kiselina, rotenon trake, apiguard (na bazi timola) i dr. Pojavom bezpašnog razdoblja ne treba otvarati košnice bez prijeke potrebe zbog povećane opasnosti od grabeža, a širom otvorena leta treba suziti.

Zbog visokih temperatura potrošnja vode je maksimalna. Pojilice moraju stalno imati dovoljno vode. Krajem ovog mjeseca je obično zadnje vrcanje meda. Pri posljednjem vrcanju treba biti pažljiv zbog grabeži.

Pri zadnjem vrcanju treba ostaviti desetak kg meda pčelama za zimu, a ovisno o snazi zajednica i više. Korisno je dodavati šečernu pogaču u hranilicu kako bi pčele manje trošile meda, a ujedno da bi zajednica imala osjećaj stalnog unosa kako matice u bezpašnom razdoblju ne bi prestala nesti, te izvršiti tretiranje protiv Varoe provjerenim lijekom.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:48
 
Intervencije 2009
Petak, 12 Lipanj 2009 18:11

vukovarskaPčelarsko dežurstvo grada Zagreba djeluje uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, a u koordinaciji službe 112.

Zagrebačkim pčelarima u radu pomaže članica gradskog Holdinga tvrtka Zrinjevac sa svojim dizalicama, a dezinsekciju, u slučaju potrebe, obavlja zagrebačka tvrtka Ad libitum.

U slučaju potrebe imamo potporu veterinarske inspekcije i inspektora za dobrobit životinja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.


U vrijeme najvećih poslova na pčelinjacima 6-7 zagrebačkih pčelara redovito stoje na usluzi svojim sugrađanima kada im na bilo koji način zagrebačke pčele čine smetnju.

Pčela je toliko da će Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo ovih dana održati tematski sastanak sa svim sudionicima u rješavanju ovog problema kako bi se definirao protokol ponašanja i financiranja uklanjanja pčelinjih zajednica koje bi se naselile na javnoprometnim površinama, a kojom bi se odredila i obveza vlasnika objekata da o svom trošku uklanjaju pčele koje im ugrožavaju sigurnost i zdravlje.

Ovo zagrebačko proljeće za nas dežurajuće pčelare bilo je izuzetno zanimljivo. Jednu svoju intervenciju opisuje naš mladi kolega Vladimir Jarni, u svom osmom desetljeću života, pod naslovom:

ČUDESNA PRIČA JEDNOG PČELARA

galovicevaPriča za Ginisovu knjigu rekorda u pčelarstvu

Smatram da se to nije dogodilo u svijetu do sada na ravnici kao što je Zagreb!!

A to se dogodilo dana 22.05.2009. u Zagrebu, Galovićeva 12 na 9. katu kod gospođe Kosović (telefon 01/2336420). U tom kvartu je samo jedan jedini neboder i roj pčela se digao tako visoko i uhvatio s vanjske strane prozora ispod kutije za rolete. Bilo je prilično opasno. Pomeo sam ih u Multi-box koji sam pričvrstio na kolčić dug 2 m, kao i perušku. Roj je težio oko 1,4 kg, a već je bilo malo saća, pa i jajčeka.

Pitam se što se događa toj životinjici da je ona otišla na tu visinu i to sa sjeverne strane gdje gotovo i nema sunca cijeli dan. Kod nas nema monsunskih vjetrova da bi ju vjetar podigao tako visoko, ali ona se ipak odlučila na tu visinu iako je to dosta miran kvart i ima starih niskih kuća i lijepo razgranatog drveća. To je pravo pitanje za stručnjake znanstvenike za prirodu - što se to događa kako bi pčela mogla tako visoko dizat svoj teret na nogicama da bi opstala?!?

Pčelar Vladimir Jarni - gsm 098/766887

Ažurirano Utorak, 19 Siječanj 2016 20:25
Više...
 
Posjet Apimondiji
Ponedjeljak, 08 Lipanj 2009 19:30

montpellier1

MONTPELLIER

41. Kongres pčelara „Apimondia" montpellier_2

Francuska 14. - 18.9.2009.14.09.2009.
PONEDJELJAK Zagreb - Nice

Polazak luksuznim autobusom u 06,00 u pravcu Italije. Vožnja prema Genovi te dolazak u predvečerje na Azurnu obalu, uključujući pauze na putu. Smještaj na potezu od Nice do Cannesa u hotelu **. Slijedi check in te noćenje.

15.09.2009.UTORAK Nice - Montpelliere

Doručak. Odlazak iz hotela u 8,00 sati i vožnja u pravcu Montpelliera, preko Marseillesa i Arlesa. Dolazak u hotel oko 14,00 sati sa pauzama te check in u hotelu u okolici Montpelliera. Slijedi Vaš stručni program, noćenje.

16.09.2009. SRIJEDA Montpelliere

Doručak, Vaš stručni program, noćenje.

17.09.2009.ČETVRTAK Montpelliere - Genova

Doručak, check out u 8,30 sati iz hotela te polazak u pravcu Nice....Genove, te noćenje na Liburskom moru, u okolici Genove ili na putu prema Milanu. Dolazak u hotel u večernjim satima, noćenje.

18.09.2009.PETAK Genova - Zagreb

Doručak, check out iz hotela te polazak u pravcu Zagreba, preko Brescie, Verone, Padove, uz usputna stajanja s mogućnošću ručka (fakultativno). Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Ažurirano Nedjelja, 06 Rujan 2009 18:35
Više...
 
Anafilaktički šok
Srijeda, 03 Lipanj 2009 07:21

Ovih dana Zagreb je zaposjednut pčelama. Kako su one i potencijalno izuzetno opasne po zdravlje i život za osjetljive ljude važno je znati kako i s čime se othrvati pri alergiji na ubod, a posebno je važno prepoznati simptome nadolazećeg anafilaktičkog šoka!!!

epipenJedino efikasno sredstvo za samopomoć kod anafilaktičkog šoka, koji se može pojaviti kod uboda pčele je EPI-PEN (adrenalin), a može ga se nabaviti u Ljekarni Frebel Snježane (Dolac 9, Zagreb, telefon nabave je 01/4816 692).

Svi zainteresirani mogu kod njih kupiti ovo sredstvo po cijeni od 552,00 kn/kom. Lijek ljekarna nema na lageru već ga se mora prethodno naručiti, a isporučuje se u roku od tjedan dana. Sredstvo traje oko godine dana i slijedeće sezone potrebno je nabaviti novo.

Za kupnju potrebno je od svog liječnika zatražiti privatni recept za EPI-PEN, predati ga u ljekarni uz novčani polog i nakon cca 7 dana može se traženo sredstvo podići.

Ažurirano Petak, 11 Rujan 2009 07:41
Više...
 
Što ti je inat
Ponedjeljak, 01 Lipanj 2009 18:29

babonicevaTrakavica u elitnom kvartu poviše Kvatrića se nastavlja. Gospođi A, o kojoj sam već pisao, pčele su formirale svoj dom iznad njene spavaće sobe u stropu. Suprug je alergičan i pozvali su tvrtku za dezinsekciju da ih oslobode pčela, ali vidi vraga - susjeda B koja stanuje s druge strane kuće ispod stana gospođe A tome se oštro usprotivila. Derala se na djelatnike Dezinsekcije da će pozvati policiju i Vojsku (valjda spasa) i da ona ne dozvoljava nikakvo trovanje pčela i ljudi su se povukli neobavljena posla.

Klasičan primjer lupanje tuđim po trnju. Naime susjeda B nema nikakav dodir s pčelama, a gospođi A one ugrožavaju život (za neupućene: pčelinji otrov je za pojedine ljude smrtno opasan - upravo je OBM objavio da je danas u Srbiji jedan mladić umro od uboda pčele).

Nezamislivo je da kvaziljubitelji prirode i životinja štite životinje po cijenu ljudskih života, naravno tuđih!!! Upravo zbog takovih mustri imamo i Pravilnik o pčelarskom dežurstvu. Doduše nisam siguran da bi ga u Gradskom uredu i pronašli, ali mi smo im ga predali i po njemu već treću sezonu djelujemo u suradnji sa službom 112.

Suprug gospođe A, nakon ispada susjede B, me je vrlo zabrinuto nazvao i zamolio savjet što da radi - ovaj put sam ga uputio na veterinarsku inspekciju u nadi da će oni dati obvezujući nalog za uklanjanje pčela. E, u tom slučaju izvršenje ovog naloga kontrolirala bi policija.

A morat ću zatražiti fotografiju susjede B da napravim naljepnice za pekmez da straše djecu kako ga ne bi krala.

 

 

inspekcija_i_sedma_silaŽurni problem s pčelama u Babuničevoj 35 je danas 3. lipnja 09. najvećim dijelom okončan. Na uviđaj je izašlo dvoje inspektora Ministarstva poljoprivrede i utvrdili su da je potrebno žurno ukloniti pčele trovanjem.

Da bismo do ovoga došli trebalo je pet-šest dana ali sada konačno imamo primjer (presedan) te je za povjerovati da u sličnoj situaciji više neće trebati toliko vremena da bi se problem riješio.

Svima koji su sudjelovali zahvaljujem na trudu, a posebno inspektorima Ministarstva poljoprivrede i Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo koji je napravio klimu kako bi se ovaj problem uspješno riješio.

 

Ažurirano Petak, 11 Rujan 2009 07:40
 
Radnje oko pčela mjeseca lipnja(juna).
Četvrtak, 28 Svibanj 2009 18:15

hrvatska_pcela_br.6_iz_1927_godMjesec je lipanj u mnogim predje­lima naše otadžbine: glavni mjesec berbe meda. Lipove šume, livade i mnogo drugo poljsko i šumsko dr­veće i cvijeće pruža našim marnim pčelicama obilno prostrt stol, pun slatkoga nektara i peludi. Zato je. i posve opravdana nada svakog sa­vjesnog pčelara, koji je dosad oko svojih pčela revno i pravilno radio, da će mu njegove miljenjice već mje­seca lipnja obilno i njegov trud na­graditi.

Već smo u broju 5. za mjesec svi­banj našega lista napomenuli, što i kako valja pčelaru raditi, da mu se njegove medarke, t. j. pčelci odre­đeni za sabiranje meda, ne roje. Ali kako nema pravila bez iznimke, ta­ko se i kraj svega pčelarevog na­stojanja ipak može dogoditi, a i do­gađa da mu se i medarka izroji. U tom slučaju ne preostaje mu drugo, nego nastojati, kako će od roja, ta­ko i od starice, iz koje je izašao, što veću korist crpsti.

Recimo da nam se koncem mjese­ca svibnja pusti iz koje medarke jak prvenac, težak 2-2,5 kg. Mi ćemo ga stresti, kako je u 5. broju ovog lista navedeno, iz hvataljke u košnicu, u. koju ćemo ali poredati 6 okvira sa cijelim umjetnim (vje­štačkim) satinama. Ove će biti 'za 4-5 dana gotovo posve izgrađene i za dalnja 2-3 dana većim dijelom jajima zaležene. Ako tome roju, mjesto običnog proširenja plodišta, dodamo u njegovo središte 1 ili 2 okvira sa izlazećim (dakle zrelim) leglom i pčelama na njima se nalazećima iz jednog ili dvaju jakih pčelaca, a istodobno mu otvorimo ili namjestimo medište, onda će taj roj za par dana postati krasan medar, te će nam kod dobre paše unijeti u medište još i pretićak od nekoliko kilograma meda.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:52
Više...
 
Posjetio sam Centar za kontrolu namirnica PBF-a
Utorak, 26 Svibanj 2009 20:10

mr.janusic_i_mr.gacicNeposredno smo pred objavljivanjem novog Pravilnika o medu pa sam se posjetio Centar za kontrolu namirnica zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Pripremio sam fotić, kupio novi digitalni diktafon i najavio se mr. Milici Gačić, predstojnici Centra. Razgovoru se je priključila i mr. Marija Janušić, voditeljica odjela za kvalitetu namirnica. Prije razgovora sam uključivao i isključivao diktafon i isprobavao da li dobro hvata sve sugovornika i na kraju, kada sam došao doma, diktafon je bio prazan, kod tog muvanja ostao je isključen, a razgovor ću prepričati po sjećanju.

No to je još uvijek bolje od objave kritike neodržanog koncerta čemu sam svjedočio u ne tako davnoj mladosti.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:53
Više...
 
Nekima smetaju pčele - i što tad?
Ponedjeljak, 25 Svibanj 2009 10:08

vukovarskaMotiviran jučerašnjim prilično neugodnim iskustvom pri intervenciji, na poziv službe 112, u jednoj obiteljskoj zgradi poviše Kvaternikovog trga, bio sam jutros u Gradskom uredu i o tome izvijestio načelnika g. Emila Tuka.

Naime, vlasnica je animirala službu 112, vatrogasce, policiju, medije ... tražeći da je netko u ovom gradu oslobodi navale pčela.

Ja sam kod nje bio i prije tri godine iz istog razloga. Njena kuća ima međukatnu konstrukciju od drvenih greda koje su s donje i gornje strane okovane daskama, a u sredini su šuplji prostori po čitavoj širini objekta. Na svakom kraju tih šupljina su mali (do 1,5 cm) otvori za ventilaciju greda. To je upravo idealno mjesto za dom pčelama.

Gospođi sam savjetovao da angažira neku od tvrtki koja se bavi dezinsekcijom, a da potom zatvori rupe metalnom mrežom. No ona i dalje smatra da to netko drugi mora napraviti za nju.

Dakle, mi zbrinjavamo rojeve i uklanjamo ona društva do kojih možemo doći bez drastičnih zahvata na objektima. U koliko se vlasnik objekta želi riješiti pčela koje su se uselile u prostor u kojem i on živi to mora učiniti o svom trošku. Može raskopati dio stropa (kao što smo to učinili prošle godine u Zavodu za autizam) ili pozvati ovlaštenu tvrtku za dezinsekciju.

S g. Tukom sam se dogovorio da kontaktiram tvrtku Ad libitum d.o.o., Nine Vavre 7, Zagreb, tel 3816 758 i GSM 098/47 09 47 i 098/ 57 77 59. Kontaktirao sam ih i oni su voljni da probleme dezinsekcije, koje mi nismo u mogućnosti riješiti, oni rješavaju.

Svakako ćemo s njima biti još u vezi, a na kraju sezone, na temelju ovogodišnjeg iskustva, možemo složiti i Protokol o zajedničkoj suradnji, kojeg bismo također deponirali u Gradskom uredu.

Nadam se da svi kolege vode evidenciju intervencija - i to svih bez obzira da li je kolega pčelar roj pokupio ili je to bio samo izlazak na teren i utvrđivanje da su pčele odlepršale ili su se već uselile u neku šupljinu. Naime detaljna evidencija staništa pčela u gradu Zagrebu biti će nam od velikog značaju u narednom razdoblju kada se oformi Pčelarski institut.

Inače ove godine pčela ima još više nego li prethodnih godina. Kratkom aketom utvrdio sam da je Križ imao 19 intervencija, Jarni 17, Rustan 5, Derniković 6, a s mojih 21 to je 68 intervencija u prvom dijelu sezone.

Na slici je intervencija na Vukovarskoj aveniji ispred Raiffeisenbanke od 22.05. - sudjelovali Ivan, Joža i Damir.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:54
 
Dan zaštite prirode
Petak, 22 Svibanj 2009 10:01

pantovcak_21.05.2009U svijetu se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Hrvatskoj i Dan zaštite prirode. Međunarodnim danom biološke raznolikosti upozorava se na zabrinjavajuću ugroženost biološke raznolikosti, ubrzano siromašenje vrsta i ekoloških sustava, zbog čega je ugrožen i čovjek.

Konvencija o biološkoj raznolikosti, jedan od najvažnijih međunarodnih propisa o zaštiti prirode, okvir je za globalnu zaštitu biološke raznolikosti i raznolikosti krajolika. Glavna joj je svrha očuvati i unaprijediti cjelokupnu biološku raznolikost razumnim iskorištavanjem prirodnih dobara na načelima održivosti, kako bi se i budući naraštaji mogli koristiti potencijalima Zemlje. Stupila je na snagu 1993., a 1997. Hrvatska je postala njezinom punopravnom strankom.

Pojam biološka raznolikost označuje svu različitost života na Zemlji i obuhvaća sve gene, životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajolike. Do sada je na Zemlji otkriveno 1,75 milijuna vrsta, većinom sićušnih bića, kao što su kukci. No, znanstvenici smatraju da ih je mnogo više, gotovo 13 milijuna, a prema nekim procjenama tri do 100 milijuna. Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 37.000, a pretpostavljeni je broj znatno veći - od 50.000 do više od 100.000.

U povodu današnjeg dana Državni zavod za zaštitu prirode, Ministarstvo kulture i Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj predstavit će javnosti rezultate projekta ekološke mreže NATURA 2000 u Hrvatskoj. Riječ je o najvećoj koordiniranoj mreži područja za zaštitu prirode u svijetu, napravljenoj radi očuvanja europske bogate, ali sve ugroženije biološke raznolikosti.

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir poduprla je zahtjeve eko-pčelara za snažnijom financijskom potporom uputivši pismo potpore Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, prenosi Hina.

Petir navodi da se već nekoliko godina diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, pčelari suočavaju s masovnim ugibanjem pčela čiji uzrok još nije otkriven. Zbog toga nije samo ugrožena proizvodnja meda već i proizvodnja hrane, jer su pčele jedan od najvažnijih oprašivača te bi njihov nestanak dramatično ugrozio biološku raznolikost. Nestanak pčela na pojedinoj lokaciji uzrokovao bi ubrzani nestanak više od 20 000 biljnih vrsta što bi negativno utjecalo na cjelokupnu ekološku ravnotežu, ističe Petir.

Izvor: HRT

Na fotografiji je roj koji se upravo useljava u zid dvorišne zgrade na Pantovčaku 30 u Zagrebu. Snimljeno 21.05.2009.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:54
 
Slatki put
Četvrtak, 21 Svibanj 2009 14:53

Pčelarsko društvo Varaždin s velikim zadovoljstvom obavještava sve kolege pčelare i ljubitelje prirode da će krajem svibnja otvoriti Slatki put, pješačko-biciklističko-turističku stazu prelijepim "medenim" brežuljcima Varaždinske županije.

Ovaj projekt Pčelarskog društva Varaždin realiziran je u suradnji s Razvojnom agencijom Sjever - Varaždin, uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH i Varaždinske županije.

slatki_putSvečanost otvaranja održati će se u petak, 29.05.2009. s početkom u 11.00 sati na polaznoj točci (br. 3) Slatkog puta; OPG posjed Mirjane Fluksek, Leštakovec b.b. općina Jalžabet, do kojeg je moguće doći prema putokazima iz smjera Varaždinskih Toplica (skretanje za Martinkovec), ili iz smjera Varaždin - Jalžabet (skretanje za Leštakovec).

GLAVNI SPONZOR OTVORENJA JE OPĆINA JALŽABET, A SPONZOR JE GRAD VARAŽDINSKE TOPLICE

Trasa SLATKOG PUTA prati obronke brdovitog predjela između Varaždina i Varaždinskih Toplica. Taj je prostor poznat po vinogradima, šumama i vidikovcima s kojih se pruža pogled na Varaždin i ravnice uz rijeku Dravu. Na tim obroncima od davnina su prisutni pčelari zbog čistog okoliša i zdrave vegetacije. Med lokalnih pčelara, kao i ostali proizvodi od meda, vrlo su cijenjeni zbog svoje visoke kakvoće. Dominantno su to cvjetni med, med od bagrema i livadni medovi.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:54
Više...
 
Što je s Apiguardom?
Srijeda, 20 Svibanj 2009 12:34

apiguardKolege iz NEKTARA Konjšćina (Martinjak Nenad) pokrenuli su inicijativu za legalizaciju i uvoz popularnog sredstva protiv varoe APIGUARD.

Josip Crnjac u suradnji s HPS-om je realizator projekta koji je u fazi registracije. Apiguard bi u Hrvatsku morao stići do 15.06. ove godine.

G. Crnjca zanima cijena u okruženju (Srbija, Bosna i Hercegovina, Italija, Slovenija, Mađarska) kako bi mogao temeljem te informacije dodatno pregovarati s dobavljačem.

Također ga zanimaju količine koje bi mogle pčelarske udruge preuzeti.

Te dvije informacije bilo bi više nego dobro poslati g.Crnjcu na njegovu e-mail adresu:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Informativna cijena bi bila oko 22,00 kn

Inače ovo sredstvo sadrži oko 25% timola, a na toj osnovi je svoj preparat izradio i naš kolega Ivan Šiškov iz Kaštela - vidi opširnije na:

http://www.pcelinjak.hr/index.php/P%C4%8Dele/ekovar-za-zatitu-od-varoe.html

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:55
 
Forum UP Pcelinjak
Utorak, 12 Svibanj 2009 06:12

forum_u.p._pcelinjakDovršili smo i naš forum. Nudi obilje rubrika i ponuđenih tema, a biti će nam i vodilja u razradi i izradi sadržaja na našem portalu. Članom foruma postaje se registracijom koju mora potvrditi administrator. To smo uveli stoga da nam se među članstvo ne infiltriraju brojni svjetski „roboti" koji se automatski logiraju. Moderirati mogu svi članovi Udruge, a tijekom godine ćemo upriličiti više razgovora na tu temu u okviru naših redovitih druženja petkom (od 18-20 sati u društvenim prostorima Mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29).

http://pcelinjak.hr/forum/

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 09:55
 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL