Novčane potpore za opremanje prodaje OPG-a
Petak, 10 Travanj 2009 08:49

mp
Natječaj: „Opremanje prodajnih mjesta namijenjenih za izravnu prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG-u)" za 2009. godinu

SADRŽAJ:

I. UVOD

II. KORISNICI I UVJETI KOJE MORAJU ZADOVOLJITI

III. PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA SUFINANCIRANJE

IV. NAČIN VREDNOVANJA I RANGIRANJA PONUDE

V. NAČIN OBAVJEŠTAVANJE PODNOSITELJA

VI. UGOVOR O SUFINANCIRANJU

VII. NADZOR PROVEDBE PROJEKTA

VIII. PRIJENOS PRAVA I ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI

IX. INFORMACIJE O PRIJAVI


Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:59
Više...
 
Operacija propolis
Četvrtak, 09 Travanj 2009 21:34

pero_anticevicApi-Herba Pere Antičevića probila se na dalekoistočno tržište. Japanci traže čak 10 tisuća bočica propoLisa na mjesec. Antičević ima premale kapacitete i traži pomoć kolega, a kilogram propolisa otkupljuje za 500 kuna.

Piše: JASMINA TRSTENJAK
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Hrvatska izveze dvije tisuće tona meda na godinu, a uveze 200 tona. Osim meda još je jedan važan pče­linji proizvod - propolis ili pčelinje ljepilo - čiju su kvalitetu prepoznali Japanci i tako Hrvatskoj otvorili novo tržište. Međutim, od 12 tisuća pčelara u Hrvatskoj samo jedan izvozi kapi propolisa u Japan.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:59
Više...
 
kako voditi knjigovodstvo male udruge?
Utorak, 31 Ožujak 2009 14:29

obrazac_rno1Sve hrvatske udruge, bez obzira na svoju veličinu, dužne su Poreznoj upravi Ministarstva financija dostaviti ispunjen i ovjeren obrazac RNO. Pa u koliko u zadnje tri godine niste prikupili imovinu veću od 100.000,00 kn, a godišnji prihodi vam ne prelaze 100.000,00 također u zadnje tri godine, možete voditi Jednostavno knjigovodstvo. I tad niste dužni predavati niti financijska izvješča - ali SAMO ako ste u RNO obrasu naveli da želite voditi Jednostavno knjigovodstvo.

A što to jednostavno knjigovodstvo mora sadržavati i koje knjige ipak morate voditi:

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:00
Više...
 
Obavezni financijski izvještaji Udruga
Ponedjeljak, 30 Ožujak 2009 21:06
ministarstvo_financijaPočetkom godine glavna državna rizničarka Vesna Orlandini uputila je Uputu za izradu i predaju financijskih izvješća neprofitnih organizacija za prošlu godinu. Za pretpostaviti je da će Udruge, kao i odgovorne osobe u Udrugama, koje se neće pridržavati ovih Uputa imati ozbiljnih problema. Stoga bi bilo dobro da svi kolege koji prate našu stranicu o ovoj problematici upoznaju čelne ljude svojih Udruga.
Ažurirano Ponedjeljak, 30 Ožujak 2009 21:17
Više...
 
Gubici pčela i ove godine?
Subota, 28 Ožujak 2009 22:33

Bayer je izuzetno moćan zagađivač i unatoč tome što je nesumnjivo utvrđeno da neonikotinidi i u beskrajno malim količinama ubijaju pčele te da pesticidi koji ih kao aktivnu supstancu sadrže predstavljaju izuzetnu prijetnju za opstanak pčela svoju rabotu nesmetano nastavlja i dalje kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta.

neonikotinidiUpravo je u tijeku kampanja kojom reklamiraju Poncho, Gaucho i Mesurol (oglas iz Gospodarskog lista broj 5 od 15. ožujka 2009.). I potpuno je izvjesno da ćemo i ove godine imati masovna uginuća pčelinjih zajednica.

Jučer nas je kolega Frangen obavijestio da se u njegovom susjedstvu priprema tabla od oko 150 ha kukuruza.

Do nedavno ništa čudno, ali danas je to potpuno sigurna naznaka da će svi pčelari koji su do 2-3 km od te table imati ozbiljne gubitke, a oni koji će biti bliže ostat će bez svojih pčela.

Kako to funkcionira pogledajte u biotestu kojeg su napravili Talijani s kapljicama rose (nektara) skinutih s tretirane i netretirane mlade stabljike kukuruza upravo s pesticidima navedenim u Bayerovom oglasu.:

http://firenze.repubblica.it/multimedia/home/4468701?ref=rephpsp4

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:01
Više...
 
Osniva se Pčelarski centar
Petak, 27 Ožujak 2009 11:21

hpsPredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza g. Martin Kranjec i prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu potpisali su 25. ožujka 2009. godine, u Rektoratu zagrebačkog Sveučilišta, sporazum o osnivanju Hrvatskog pčelarskog centra u Mrzlom Polju na Žumberku

Opširnije na:

http://www.pcela.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=334

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:01
 
10 okvirna AŽ košnica
Srijeda, 25 Ožujak 2009 16:07

az_kosnica_stragaAŽ košnica je uspravni drveni ormarić, podijeljen na dva jednaka dijela. Sa zadnje strane ima otvor sa vratima, a sa prednje dvije poletaljke. U košnici je smješteno 20 okvira za saće od kojih 10 u donjoj polovici služe za plodište, a 10 u gornjoj za medište. Svi okviri su istih dimenzija, a pri unošenju smještaju se uzdužno na nosače okvira. Plodište i medište su sa zadnje strane košnice zatvoreni prozorčićem. U plodišni prozorčić je umetnuta hranilica, a u medišni odgovarajući okvirni uložak sa mrežicom za provjetravanje košnice. Vrata košnice su na pokretnim šarkama, a tijelo košnice (obod ormarića) sa zadnje strane je pričvršćeno metalnim ugaonim okvirima. Dimenzije AŽ košnice - standard su 625 x 420 x 625 mm.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:02
Više...
 
Med za Uskrs
Srijeda, 25 Ožujak 2009 08:59

dj.priljeva_i_a.vasko

Na stranici web pčelinjak, koju uređuje i vodi dr.Miroslav Farkaš, Artur Vaško, šef kuhinje hotela «Villa Nico» iz Zadra i naš kolega pčelar Đuro Priljeva iz Petrinje objavili su zanimljivu kulinarsku temu uoči predstojećih blagdana pod naslovom MED U KORIZMENOJ I USKRŠNJOJ KUHINJI. Ovaj autorski dvojac priprema i kuharicu „Kuhajmo s medom". Prikupili su preko 200 recepata od predjela do deserta.

Cjelovit tekst pogledati na:

http://www.pcelinjak.com/content/view/1071/211/

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:02
 
Mala pčelarska škola
Utorak, 24 Ožujak 2009 19:28

Stjepana Majseca s.majsec

UVOD

Ovim tekstom s pripadajućim color-crtežima želim pomoći mladim pčelarima, ali i onima s manje iskustva, kako bi savladali i u pravom trenutku obavili neke poslove o kojima ovisi uspjeh u pčelinjaku. Na određen naćin tekst s crtežima ukazuje i na tijek zbivanja u pčelinjoj zajednici da bi se lakše razumjelo zašto se određeni posao mora obaviti upravo onda kada u razvoju dođe do kritične točke koja bi mogla ugroziti naša opravdana očekivanja.

Bit ću sretan ako ta moja želja padne na plodno tlo i bude pravilno iskorištena.

Pozdrav pčelarima «S pčelama do zdravlja i radosti»

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:02
Više...
 
Gradske potpore!
Utorak, 24 Ožujak 2009 15:42
gradski_ured_mpGradski ured za poljoprivredu i šumarstvo objavio je 12. ožujka NATJEČAJ za dodjelu sredstava pomoći u poljoprivredi i šumarstvu u 2009. godini. Natječaj je raspisan na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu korištenja sredstava pomoći u poljoprivredi i šumarstvu (Službeni glasnik Grada Zagreba 13/06, 6/07 i 6/08).

Natječaj za dodjelu sredstava pomoći u poljoprivredi i šumarstvu u 2009. godini raspisuje se za slijedeće namjene:

Ažurirano Utorak, 24 Ožujak 2009 15:48
Više...
 
Pravilnik o medu
Utorak, 24 Ožujak 2009 12:12

mp Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja početkom godine zatražilo je mišljenje o prijedlogu novog Pravilnika o medu od svih zainteresiranih pa prema tome i od HPS-a. Novi Pravilnik je izrađen radi usklađivanja s Direktivom Vijeća 2001/110/EZ od 20. prosinca 2001. koja se odnosi na med.

Ministarstvo je zamolilo da se primjedbe na Pravilnik dostave najkasnije do ponedjeljka 16. ožujka. Na zadnjem sastanku UO HPS-a predsjednik M.Kranjec je izvjestio UO o aktivnostima oko novog pravilnika i UO je prihvatio njegovo izvješče. No promaklo mi je da se je u HPS-u vodila javna rasprava na ovu temu među članstvom u Udrugama pa se u prilogu može vidjeti konačni prijedlog Pravilnika.

Tijekom izrade Pravilnika predloženo je da se uz zahtjeve kakvoće propisane EU Direktivom definiraju i dodatni zahtjevi kakvoće na nacionalnoj razini.

Prema informacijama koje smo dobili od MPRRR, definiranje dodatnih zahtjeva kakvoće rješavat će se naknadno, nakon usvajanja prijedloga Pravilnika u privitku. Očekujemo detaljnije informacije o tome od MPRRR koje ćemo Vam pravovremeno proslijediti.

Očekujemo da će se javna rasprava u HPS-u (po Udrugama, na web stranici i u Hrvatskoj pčeli) provesti barem o dodatnim zahtjevima kakvoće. To se posebno odnosi o adekvatnom označavanju slijednosti porijekla proizvoda, sastavu i sadržaju i sl.

Pravilnik o medu_konačna verzija

U međuvremenu je Prvilnik i donesen, nedorečen i otvoren za svekoliku muljažu Muljatorima koji će ovim pravilnikom samo dobiti dodatna krila:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_07_93_2338.html

Šteta što na vrijeme nije provedena javna rasprava o ovoj temi u krilu HPS-a. A kako nije za očekivati je da će HPS definirati dodatne zahtjeve o sortnosti, slijednosti, sastavu i sadržaju i izlobirati da se ovo nedonošće upristoji!

 

Ažurirano Petak, 11 Rujan 2009 09:17
 
Standardne mjere LR košnice
Ponedjeljak, 23 Ožujak 2009 21:48
lr_fotka

Mnogi pčelari su skloni raznoraznim inovacijama što je dobro ali ne valja pretjerivati. Dobro je prilagođavati se alatima i oruđu ali i njih sebi no u svakom takvom poduhvatu važno se pridržavati standardnih mjera za pojedini tip košnice.

Najrašireniji tip košnice u Hrvatskoj je LR pa se standardnih mjera treba pridžavati. Osim toga ako osim samogradnje koji put iz nužde budete morali kupiti recimo samo okvire, a izradili ste nastavak izvan standarda, može se desiti da ćete ih morati prilagođavati što će biti skuplja pita od tepsije.

Ažurirano Srijeda, 25 Ožujak 2009 18:47
Više...
 
ZAGREBAČKA PČELA
Četvrtak, 19 Ožujak 2009 10:08
u_domu_za_autizamApis Melifera Carnica Zagrebiensis - mogli smo ju nazvati i Urbanicus ili bilo kako drukčije, ali to je pčela koja se je aklimatizirala u gradu Zagrebu i koja tu godinama živi potpuno slobodno i bez ikakvog čovjekovog uplitanja.

Znanost prati kukce u prirodi, a i za nas grad nije priroda. Mi pčelari zabili smo glave u košnice i postali slijepi i gluhi na grad i gradski biotop.

U zadnjih nekoliko godina u Zagrebu se je pojavilo znatno više rojeva no što je to bilo prethodnih godina. I stoga je grupa, nas pčelara, osnovala Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba. Tijekom vegetacije u suradnji sa službom 112 zbrinjavamo rojeve koji se pojavljuju u gradu Zagrebu.

I sve bi prošlo neopaženo da nismo počeli voditi evidenciju intervencija i da se nisam povezao s višim savjetnikom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja mr.Franjom Perovićem.

Samo treba čuti što sugovornik govori, treba gledati oko sebe, zabilježiti događanja - posebice ona koja se ponavljaju, analizirati, usporediti i zaključiti.

Ažurirano Petak, 20 Ožujak 2009 09:06
Više...
 
ZAŠTITA PČELE
Srijeda, 18 Ožujak 2009 14:32
Naš najznačajniji ovogodišnji projekt je uvrštenje Pčele medarice u Crvenu knjigu ugroženih vrsta Republike Hrvatske.

Ovih dana će se u HPS-u na tu temu održati stručno - znanstveni skup koji bi trebao detaljnije definirati Zahtjev prema Državnom zavodu za zaštitu prirode.
Mr.Franjo Perović, viši savjetnik Hrvatskog prirodoslovnog muzeja već je priložio svoj Prijedlog diskusiji:

ZAŠTITA OPNOKRILACA - Prijedlog

pcela_medaricaPčela medarica Apis mellifera LINNAEUS, 1758

Pripada redu opnokrilaca (Hymenoptera), podredu utegnutozačanih (Apocrita) i grupi žalčara (Aculeata). U daljem sistematskom slijedu nalazi se unutar natporodice cvjetara (Apoidea), porodice pčela (Apidae) i potporodice pravih pčela (Apinae). Već samo ime natporodice nam govori da su to kukci vezani uz najveći broj cvjetnica radi ishrane nektarom ili cvjetnim prahom (polenom, peludom), te su kao takvi najznačajniji oprašivači. Iz roda Apis LINNAEUS, 1758 u Europi dolazi samo vrsta Apis mellifera s više rasa od kojih je za naše uvjete najvažnija Apis mellifera carnica POLLM.

Ažurirano Srijeda, 18 Ožujak 2009 15:33
Više...
 
Sajam u Celju
Srijeda, 18 Ožujak 2009 09:18
U Celju će se 21. i 22. ožujka 2009. održati 32. skup pčelara i međunarodna pčelarska izložba. Ova manifestacija redovito okupi više desetaka posjetilaca iz Slovenije i zemalja susjedstva. Stručno znanstveni dio posvećen je prodaji pčelinjih proizvoda te šumskom medenju. Na izložbeno-prodajnom dijelu biti će predstavljeni noviteti iz pčelarske tehnologije, a i ponuda standardnog oruđa i opreme je svake godine sve bogatija.

Program predavanja:

Subota, 21. ožujak .2009.

Maks Vrečko (Slovenija): Uspješan marketing pčelinjih proizvoda
Saša Mikič (Slovenija): Komunikacija s korisnicima usluga
Dr. Rodoljub Živadinović ( Srbija): Suzbijanje varoe sredstvima koja ne ostavljaju trag u pčelarskim proizvodima

Nedjelja, 22.ožujak 2009.
Dr. Herman Pechhacker (Austrija): Utjecaj klimatskih promjena na šumsko medenje u Srednjoj Europi
Pavel Zdešar (Slovenija): Pašni uvjeti u novom podneblju Slovenije
celjski_sajam1

 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL