Teme razgovora i tribina u PD Pčelinjak 2009/2010
Ponedjeljak, 19 Listopad 2009 17:02

znak_za_web_colorNa prijedlog kolege Marka Jozanovića napravili smo raspored tema naših „Pčelarskih razgovora" te stručnih tribina do kraja ovogodišnje sezone.

Raspored je moguće i mijenjati ovisno o aktualnostima u pčelarstvu, te naknadnim obvezama voditelja pojedine tribine.

Učlaniti se može na svim sastancima udruge, a može se ispuniti i pristupnica objavljena na našoj internetskoj stranici te ju poslati e-mailom, a članarinu uplatiti na naš žiro račun.

Ažurirano Nedjelja, 14 Veljača 2010 14:35
Više...
 
Zagrebačka pčela u zimskom klupku
Ponedjeljak, 19 Listopad 2009 08:11

pantovcak_27_-_19.10.09S Pantovčaka 27 imali smo poziv preko HPS-a za uklanjanje pčela ispod strehe njihove zgrade na visini od dvadesetak metara od razine ulice još 03.kolovoza. U dogovoru sa stanarima nismo ga uklonili već smo dogovorili da ćemo pratiti život ovog društva, a po potrebi ćemo ga maknuti u slijedeće proljeće. Snimke ovog pčelca već su objavljene u emisiji "Hrvatska u živo" - HTV-a kao ilustracija u razgovoru o „Zagrebačkim pčelama", a današnje fotografije govore da se radi o jakom društvu u zimskom klupku. Pratit ćemo ga i dalje i svakih mjesec - dva objavljivati fotografije aktualnog stanja zajednice.
Kako zajednici pri izgradnji "doma" nije ništa stajalo na putu izgradila je 10 režnjeva sača ( devet ulica) u obliku polulopte. I ovo je stvarno lijep primjer prirodno formiranog društva.

Ažurirano Nedjelja, 25 Listopad 2009 16:48
 
Njemačka osa u dječjem vrtiću
Petak, 16 Listopad 2009 12:14

nj.osa_u_djecjem_vrticuVeć kada sam se ponadao da je sezona pčela, osa i stršljena u gradskim prostorima za nama stigao je urgentan poziv službe 112 da su nekakve ose izbole djecu u Dječjem vrtiću na Knežiji. Naravno, s time nema šale pa sam odmah izašao na lice mjesta i ... napale su i mene. U potkrovnoj konstrukciji iznad samog pješčanika, uz stropnu gredu, nalazilo se leto s vrlo žustrim prometom njemačkih osa (Vespa germanica). Temperatura je bila 7-8°C ali to im nije smetalo da izlijeću u rojevima. Iako u literaturi stoji da su aktivne od svibnja do rujna, očito je, da su to zastarjeli podaci ili su te ose nepismene pa ne znaju da im nije vrijeme. No, šalu na stranu očito je i ovo, kao i nezapamćena invazija varoa na našim pčelinjacima, posljedica klimatskih promjena.

Ažurirano Petak, 16 Listopad 2009 21:21
 
Areal apis melifere carnice
Srijeda, 14 Listopad 2009 17:30

czs senoina_17_zagrebKvalitetan tekst o kranjskoj pčeli, netom objavljenom na portalu Čebelarske zveze Slovenije http://www.czs.si/novice_podrobno.php?sif_no=1007, navodi povijest razvoja, areal i neke genotipove koji su se razvili na pojedinim nešto izoliranijim mjestima njenog životnog prostora. To mi daje nadu da će i naš Pčelarski institut u narednom razdoblju uspjeti definirati genotip Zagrebačke pčele i objasniti zašto se kranjska pčela u Zagrebu tako uspješno razmnožava i iz godine u godinu sve  je brojnija i to bez ikakve pčelareve pažnje ili upravo zbog toga što živi potpuno slobodno.

Ažurirano Četvrtak, 15 Listopad 2009 06:50
 
Pravilnik o kakvoći uniflornog meda
Utorak, 13 Listopad 2009 13:17

mp peludU jučerašnjim Narodnim novinama (NN 122/2009.) objavljen je Pravilnik o kakvoći uniflornog meda. Kriteriji sastava za uniflorni med kao i za med medljike, meduna i miješanog meda, te za cvjetni med (voćni i livadski) te ostale vrste meda dani su odrednicama EU koje su prenesene u Pravilniku o medu objavljenom ove godine nešto ranije (vidi na http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_07_93_2338.html )

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA

Narodne novine br.: 122 12.10.2009. 3018

Na temelju članka 94. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 46/07, 155/08), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi

PRAVILNIK O KAKVOĆI UNIFLORNOG MEDA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuju zahtjevi kakvoće kojima u proizvodnji i pri stavljanju na tržište mora udovoljavati uniflorni med.

Ažurirano Četvrtak, 15 Listopad 2009 07:43
Više...
 
Veselo, vedro i poučno kod Šimeka
Subota, 10 Listopad 2009 18:33

na_pcelinjaku varoa_na_ladiciDio članova naše udruge okupio se danas na pčelinjaku kolege Josipa Šimeka. Kako mu je pčelinjak duboku u Zagorskim bregima neki su i zalutali pa su propustili izvrsno druženje puno pravih delicija koje je Joža maestralno pripremio, a i pravoj porciji njegovog znalačkog pčelarenja na samom pčelinjaku.

Dva dana ranije Joža je tretirao svoje pčele Varolikom pa smo imali što vidjeti - varoe k'o u priči, iako je ovog ljeta dva puta tretirao sve pčele protiv varoe. Sezona im je naklonjena pa ćemo sutra svi danas prisutni, unatoč vremenskim neprilikama, tretirati i svoje košnice.

Ažurirano Ponedjeljak, 07 Prosinac 2009 11:58
Više...
 
Pčelarsko dežurstvo za cijelu Hrvatsku?
Petak, 09 Listopad 2009 13:54

pcelarsko_dezurstvo_znak strsljeni_u_zg.hrOve sezone u Zagrebu smo, prema našoj evidenciji, imali 168 intervencija od toga 135 radi pčela 28 radi stršljena i 5 radi osa. Glavninu intervencija su odradili pčelari Pčelarskog društva „Lipa" i Udruge pčelara „Pčelinjak" ( pogledati na : http://www.pcelinjak.hr/index.php/Zbrinjavanje-rojeva/intervencije-2009.html ).

Zadovoljstvo odrađenim poslom iskazao je i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Zagreba g Emil Tuk na održanom sastanku koordinatora Pčelarskog dežurstva i predstavnika Ureda u utorak, 6. listopada.

Tom prigodom je dogovoreno da će Dežurstvo biti posebno predstavljeno na Danima meda u Zagrebu. Dogovoreno je da ćemo kontaktirati i Službu 112, Policiju, Komunalno redarstvo, Zavod za javno zdravstvo i Gradsko stambeno poduzeće kako bismo ih upoznali s našim radom i dogovorili još tješnju suradnju kako bi naša usluga u slijedećoj sezoni bila još učinkovitija.

Ažurirano Srijeda, 09 Svibanj 2012 16:56
Više...
 
Mučke s medom
Utorak, 06 Listopad 2009 06:16

slovenski_medSavez potrošača Slovenije (ZPS) je početkom ljeta na tržištu  prikupio 13 uzoraka meda i dao ih na detaljnu analizu. Utvrdili su da su neki slovenski proizvođači prodavali domaći Slovenski med u kojem je bio pomiješan Argentinski i da pojedine deklaracije nisu odgovarale sadržaju teglica.

Vrijeme je da i u Hrvatskoj obnovimo akciju od prije par godina kada smo utvrdili da na našem tržištu postoji „med" bez peludnih zrnaca. Ministarstvo gospodarstva tada je raznim „manevrima" zataškalo slučaj. Uvjeren sam da im to danas više ne bi pošlo za rukom i da bi nedopuštene manipulacije medom i ostalim pčelinjim proizvodima bile primjereno sankcionirane. Osim toga niti Hrvatski pčelarski savez više nije u rukama tih istih mučkaroša pa bi i akcija mogla biti vođena pod vodstvom HPS-a.

O Slovenskoj akciji više na: http://24ur.com/novice/slovenija/od-kod-prihaja-slovenski-med.html

 

Ažurirano Utorak, 06 Listopad 2009 10:15
 
8. Dani meda u Zagrebu
Ponedjeljak, 05 Listopad 2009 12:56

plakatOvogodišnji Dani meda u Zagrebu održati će se od 11.-15. prosinca na Trgu kralja Tomislava i ovom prigodom u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Svečano otvorenje biti će 10. prosinca u Društvenom domu na Kaptolu.

Program svečanog otvorenja: 7.dani_meda
Uvodna riječ organizatora,
Promocija knjige Pčelarski radovi po mjesecima autora Josipa Križa, Milanka Baraća i Ivana Tucakovića,
dr.sc.Boris Duralija: Voćarstvo i uloga pčele u voćnjaku,
mr.sc.Jasminka Papić: Ljepota i zdravlje iz košnice
dr.sc.Ivan Kosalec: Kakvoća proizvoda od propolisa
Podjela priznanja 7. međunarodnog ocjenjivanja meda Zzzagimed 2009.

Ažurirano Nedjelja, 22 Studeni 2009 16:56
Više...
 
I u Istri najezda stršljena
Petak, 02 Listopad 2009 15:02

novi_listKako piše današnji Novi list u Istri je ove godine uništeno pedesetak gnijezda stršljena. Zavod za javno zdravstvo Istre uklanja njihova legla po cijeni od 500 do 1000 kn.

Potpuno je izvjesno da je stršljenima i osama za ovu sezonu odzvonilo - dolaze hladniji dani i njihova aktivnost će prestati pa tako i potreba za uklanjanjem njihovih gnijezda.

Kako su tople zime sve učestalije za očekivati je da će ove napasti svake godine biti sve više pa nije na odmet da se i mi pčelari na to pripremimo. A za to je potrebna edukacija i malo bolja organizacija po pčelarskim društvima.

pogledati i na:

http://www.glasistre.hr/istra/vijest/114331

 

Ažurirano Ponedjeljak, 19 Listopad 2009 18:58
 
3. međunarodni forum o apiterapiji i apikvaliteti
Četvrtak, 01 Listopad 2009 15:17

bostjan_nocDanas je Čebelarska zveza Slovenije održala konferenciju za tisak uoči 3. međunarodnog foruma o apiterapiji i apikvaliteti.. Čebelarska zveza očekuje, da će se znanstvenom dijelu foruma odazvati oko 600 stručnjaka iz cijeloga svijeta.

Opširnije na: http://www.czs.si/novice_podrobno.php?sif_no=987

 

Ažurirano Četvrtak, 01 Listopad 2009 15:20
 
Pčelar i pčelinjak u listopadu
Srijeda, 30 Rujan 2009 07:08

jesen_stizeLijepa i topla jesen se produžila. Livada daje još po nešto peludi, a bršljan je u punom cvatu. Med ovog potonjeg pčelice spremaju u zaperke ili njime popunjavaju prazna mjesta u plodištu. Ako nismo sve zaperke ranije poskidali, a hoćemo imati ekskluzivni bršljanov med mogu se svi prikupljeni zaperci smuljati i kroz sito procijediti i dobiti „muljani med". Ovaj med ima sasvim izuzetan okus, a iako je bršljan otrovan, ne izaziva nikakve popratne simptome ili posljedice.

Krajnji je rok i za zadnji jesenski pregled košnica. Treba imati u vidu da su jake zajednice koje obuhvaćaju 7-8 ulica pčela, a da su slabe one koje imaju 4 i manje ulica. Ovdje valja istači da i slabija društva s mladom maticom (ovogodišnji rojevi) mogu vrlo uspješno dočekati proljeće i buđenjem prirode vrlo brzo nadjačati i najjača jesenska društva. Ovo je posebno karakteristično za Apis meliferu carnicu. Oslabljena društva sa starom maticom treba spojiti s jačim društvima jer postoji realna opasnost da već početkom zime stradaju. "Islužena" matica redovito tijekom zime strada i  tada su zajednice, kretanjem vegetacije,  trutuše od kojih ionako nema nikakve koristi, osim što su, tijekom zime, očuvale vosak u košnici od moljca..

Ažurirano Srijeda, 30 Rujan 2009 17:54
Više...
 
Nemreš verovati!
Petak, 25 Rujan 2009 20:04

czsNaši prijatelji Slovenci na portalu Čebelarske zveze Slovenije digli su pravu dreku (vidi http://www.czs.si/novice_podrobno.php?sif_no=983 ) jer su se „Hudiči Hrvaški" usudili ustvrditi da je Kranjska pčela ista pasmina kao što je to i Kranjska čebela i da je to i hrvatska autohtona vrsta koja živi na ovim prostorima milenijima, daleko duže no što na istim prostorima obitavaju oba naša naroda. A što reći da je to autohtona vrsta i u Austriji, Mađarskoj, Srbiji... I nekako mi sve više ima smisla inzistiranje nekih naših stručnjaka da ovu našu pčelicu zovemo SIVKA, a uz malo truda možemo argumentirati i naziv ZAGREBAČKA SIVKA ili MAKSIMIRSKA SIVKA, a možda i najbolje SVETOŠIMUNSKA SIVKA.

Za očekivati je da niti smreka, jela i bor neće više moči biti hrvatske autohtone vrste jer su smreka, hoja i bor slovenske autohtone vrste. Ako bumo i dalje primali takvu dobrosusjedsku pažnju niti našu Goransku medljiku nećemo više moći slobodno prodavati jer takvu medljiku kranjske pčele jedino ispravno znaju prikupljati kod naših susjeda. Ne znaš da li bi se smijao ili plakao. Sve mi se nekako čini da bi neki od naših soseda bili najsretniji kada bi naša ekipa dežurajućih pčelara u narednoj pčelarskoj sezoni za uklanjanja pčela iz Zagreba po dozvolu morala ići u Ljubljanu.
---------------------------------------------------

Pogledati i na: http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2009,9,25,,177599.jl
---------------------------------------------------

I nešto razumno na istu temu: http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042303756
---------------------------------------------------

I nešto korektno: dr. Andrej Gogala, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana: "Ako su Hrvati zapisali, da je kranjska pčela autohtona Hrvatska vrsta, nisu napisali ništa drugo doli poznatu činjenicu."
Opširnije na: http://www.czs.si/novice_podrobno.php?sif_no=995
--------------------------------------------------

Autohtona vrsta je autohtona vrsta i to je činjenica kojoj nije potrebna nikakva dozvola da bi bila autohtona. Apis melifera carnica, da ponovim, je autohtona u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji... i kao što rekoh tu je milenijima. Potpuna je slučajnost što je nakon više milenijskog mirnog života na ovim prostorima dobila ime po slovenskom gradu Kranju, i to jednostavno stoga što se je netko sjetio da ju detaljno znanstveno opiše na temelju uzoraka prikupljenih iz Kranjske krajine. Svojatanje i benevolentno dijeljenje „dozvola" za nešto što je izvorno austrijsko, hrvatsko, mađarsko, srpsko, bugarsko ... je u najmanju ruku neozbiljno.

Opširnije na: http://www.czs.si/novice_podrobno.php?sif_no=1001

Hrvatska je svojim zakonima odredila da se u Hrvatskoj jedino i isključivo uzgaja Apis melifera carnica kao izvorna hrvatska pasmina pčela. I tu pametnom nije ništa sporno u odnosu na bilo što i na bilo koga.
dr
------------------------------------------------

Ažurirano Petak, 09 Listopad 2009 19:53
 
U "Dobro jutro Hrvatska" HRT-a
Četvrtak, 24 Rujan 2009 06:45

dobro_jutro_hrvatskaStršljeni i ose  zaintrigirali su i elektronske medije. Neki dan sam za "Hrvatsku uživo" snimao prilog na ovu temu diljem Zagreba, a jutros sam gostovao u emisiji „Dobro jutro Hrvatska". Kako je razgovor obavljen u „praskozorje", u 7,20, vjerujem da ga mnogi nisu imali prilike vidjeti, a tema ih zanima. Prilog je "začinjen" izvrsnim video uratkom snimatelja Andreja Dimitrijevića koji je snimio, iz neposredne blizine, uklanjanje legla stršljena u Čućerju.
Ovdje možete vidjeti "sirovi" materijal bez ikakvih montažerskih ili uredničkih intervencija, a koji je pratio razgovor u studiju:

Ažurirano Srijeda, 08 Travanj 2015 10:43
Više...
 
Izvještaji s Apimondije
Petak, 18 Rujan 2009 04:53

sposSavez pčelarskih organizacije Srbije organizirao je redovito izvještavanje o događanjima na ovogodišnjoj Apimondiji  pa pogledajte na http://www.spos.info/main.php

 

Ažurirano Petak, 18 Rujan 2009 08:07
 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL