Nekima smetaju pčele - i što tad?
Ponedjeljak, 25 Svibanj 2009 12:08

vukovarskaMotiviran jučerašnjim prilično neugodnim iskustvom pri intervenciji, na poziv službe 112, u jednoj obiteljskoj zgradi poviše Kvaternikovog trga, bio sam jutros u Gradskom uredu i o tome izvijestio načelnika g. Emila Tuka.

Naime, vlasnica je animirala službu 112, vatrogasce, policiju, medije ... tražeći da je netko u ovom gradu oslobodi navale pčela.

Ja sam kod nje bio i prije tri godine iz istog razloga. Njena kuća ima međukatnu konstrukciju od drvenih greda koje su s donje i gornje strane okovane daskama, a u sredini su šuplji prostori po čitavoj širini objekta. Na svakom kraju tih šupljina su mali (do 1,5 cm) otvori za ventilaciju greda. To je upravo idealno mjesto za dom pčelama.

Gospođi sam savjetovao da angažira neku od tvrtki koja se bavi dezinsekcijom, a da potom zatvori rupe metalnom mrežom. No ona i dalje smatra da to netko drugi mora napraviti za nju.

Dakle, mi zbrinjavamo rojeve i uklanjamo ona društva do kojih možemo doći bez drastičnih zahvata na objektima. U koliko se vlasnik objekta želi riješiti pčela koje su se uselile u prostor u kojem i on živi to mora učiniti o svom trošku. Može raskopati dio stropa (kao što smo to učinili prošle godine u Zavodu za autizam) ili pozvati ovlaštenu tvrtku za dezinsekciju.

S g. Tukom sam se dogovorio da kontaktiram tvrtku Ad libitum d.o.o., Nine Vavre 7, Zagreb, tel 3816 758 i GSM 098/47 09 47 i 098/ 57 77 59. Kontaktirao sam ih i oni su voljni da probleme dezinsekcije, koje mi nismo u mogućnosti riješiti, oni rješavaju.

Svakako ćemo s njima biti još u vezi, a na kraju sezone, na temelju ovogodišnjeg iskustva, možemo složiti i Protokol o zajedničkoj suradnji, kojeg bismo također deponirali u Gradskom uredu.

Nadam se da svi kolege vode evidenciju intervencija - i to svih bez obzira da li je kolega pčelar roj pokupio ili je to bio samo izlazak na teren i utvrđivanje da su pčele odlepršale ili su se već uselile u neku šupljinu. Naime detaljna evidencija staništa pčela u gradu Zagrebu biti će nam od velikog značaju u narednom razdoblju kada se oformi Pčelarski institut.

Inače ove godine pčela ima još više nego li prethodnih godina. Kratkom aketom utvrdio sam da je Križ imao 19 intervencija, Jarni 17, Rustan 5, Derniković 6, a s mojih 21 to je 68 intervencija u prvom dijelu sezone.

Na slici je intervencija na Vukovarskoj aveniji ispred Raiffeisenbanke od 22.05. - sudjelovali Ivan, Joža i Damir.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:54
 
Dan zaštite prirode
Petak, 22 Svibanj 2009 12:01

pantovcak_21.05.2009U svijetu se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Hrvatskoj i Dan zaštite prirode. Međunarodnim danom biološke raznolikosti upozorava se na zabrinjavajuću ugroženost biološke raznolikosti, ubrzano siromašenje vrsta i ekoloških sustava, zbog čega je ugrožen i čovjek.

Konvencija o biološkoj raznolikosti, jedan od najvažnijih međunarodnih propisa o zaštiti prirode, okvir je za globalnu zaštitu biološke raznolikosti i raznolikosti krajolika. Glavna joj je svrha očuvati i unaprijediti cjelokupnu biološku raznolikost razumnim iskorištavanjem prirodnih dobara na načelima održivosti, kako bi se i budući naraštaji mogli koristiti potencijalima Zemlje. Stupila je na snagu 1993., a 1997. Hrvatska je postala njezinom punopravnom strankom.

Pojam biološka raznolikost označuje svu različitost života na Zemlji i obuhvaća sve gene, životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajolike. Do sada je na Zemlji otkriveno 1,75 milijuna vrsta, većinom sićušnih bića, kao što su kukci. No, znanstvenici smatraju da ih je mnogo više, gotovo 13 milijuna, a prema nekim procjenama tri do 100 milijuna. Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 37.000, a pretpostavljeni je broj znatno veći - od 50.000 do više od 100.000.

U povodu današnjeg dana Državni zavod za zaštitu prirode, Ministarstvo kulture i Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj predstavit će javnosti rezultate projekta ekološke mreže NATURA 2000 u Hrvatskoj. Riječ je o najvećoj koordiniranoj mreži područja za zaštitu prirode u svijetu, napravljenoj radi očuvanja europske bogate, ali sve ugroženije biološke raznolikosti.

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir poduprla je zahtjeve eko-pčelara za snažnijom financijskom potporom uputivši pismo potpore Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, prenosi Hina.

Petir navodi da se već nekoliko godina diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, pčelari suočavaju s masovnim ugibanjem pčela čiji uzrok još nije otkriven. Zbog toga nije samo ugrožena proizvodnja meda već i proizvodnja hrane, jer su pčele jedan od najvažnijih oprašivača te bi njihov nestanak dramatično ugrozio biološku raznolikost. Nestanak pčela na pojedinoj lokaciji uzrokovao bi ubrzani nestanak više od 20 000 biljnih vrsta što bi negativno utjecalo na cjelokupnu ekološku ravnotežu, ističe Petir.

Izvor: HRT

Na fotografiji je roj koji se upravo useljava u zid dvorišne zgrade na Pantovčaku 30 u Zagrebu. Snimljeno 21.05.2009.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:54
 
Slatki put
Četvrtak, 21 Svibanj 2009 16:53

Pčelarsko društvo Varaždin s velikim zadovoljstvom obavještava sve kolege pčelare i ljubitelje prirode da će krajem svibnja otvoriti Slatki put, pješačko-biciklističko-turističku stazu prelijepim "medenim" brežuljcima Varaždinske županije.

Ovaj projekt Pčelarskog društva Varaždin realiziran je u suradnji s Razvojnom agencijom Sjever - Varaždin, uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH i Varaždinske županije.

slatki_putSvečanost otvaranja održati će se u petak, 29.05.2009. s početkom u 11.00 sati na polaznoj točci (br. 3) Slatkog puta; OPG posjed Mirjane Fluksek, Leštakovec b.b. općina Jalžabet, do kojeg je moguće doći prema putokazima iz smjera Varaždinskih Toplica (skretanje za Martinkovec), ili iz smjera Varaždin - Jalžabet (skretanje za Leštakovec).

GLAVNI SPONZOR OTVORENJA JE OPĆINA JALŽABET, A SPONZOR JE GRAD VARAŽDINSKE TOPLICE

Trasa SLATKOG PUTA prati obronke brdovitog predjela između Varaždina i Varaždinskih Toplica. Taj je prostor poznat po vinogradima, šumama i vidikovcima s kojih se pruža pogled na Varaždin i ravnice uz rijeku Dravu. Na tim obroncima od davnina su prisutni pčelari zbog čistog okoliša i zdrave vegetacije. Med lokalnih pčelara, kao i ostali proizvodi od meda, vrlo su cijenjeni zbog svoje visoke kakvoće. Dominantno su to cvjetni med, med od bagrema i livadni medovi.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:54
Više...
 
Što je s Apiguardom?
Srijeda, 20 Svibanj 2009 14:34

apiguardKolege iz NEKTARA Konjšćina (Martinjak Nenad) pokrenuli su inicijativu za legalizaciju i uvoz popularnog sredstva protiv varoe APIGUARD.

Josip Crnjac u suradnji s HPS-om je realizator projekta koji je u fazi registracije. Apiguard bi u Hrvatsku morao stići do 15.06. ove godine.

G. Crnjca zanima cijena u okruženju (Srbija, Bosna i Hercegovina, Italija, Slovenija, Mađarska) kako bi mogao temeljem te informacije dodatno pregovarati s dobavljačem.

Također ga zanimaju količine koje bi mogle pčelarske udruge preuzeti.

Te dvije informacije bilo bi više nego dobro poslati g.Crnjcu na njegovu e-mail adresu:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Informativna cijena bi bila oko 22,00 kn

Inače ovo sredstvo sadrži oko 25% timola, a na toj osnovi je svoj preparat izradio i naš kolega Ivan Šiškov iz Kaštela - vidi opširnije na:

http://www.pcelinjak.hr/index.php/P%C4%8Dele/ekovar-za-zatitu-od-varoe.html

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:55
 
Forum UP Pcelinjak
Utorak, 12 Svibanj 2009 08:12

forum_u.p._pcelinjakDovršili smo i naš forum. Nudi obilje rubrika i ponuđenih tema, a biti će nam i vodilja u razradi i izradi sadržaja na našem portalu. Članom foruma postaje se registracijom koju mora potvrditi administrator. To smo uveli stoga da nam se među članstvo ne infiltriraju brojni svjetski „roboti" koji se automatski logiraju. Moderirati mogu svi članovi Udruge, a tijekom godine ćemo upriličiti više razgovora na tu temu u okviru naših redovitih druženja petkom (od 18-20 sati u društvenim prostorima Mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29).

http://pcelinjak.hr/forum/

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:55
 
Pčelinjak u svibnju
Petak, 08 Svibanj 2009 08:17

carnica_na_gliciniji

Stiže nam i svibanj, mjesec kada pčelar ima puno posla, ali i mjesec u kojem počinje ubirati plodove svojega rada iz proteklih mjeseci.
Ubrzan razvoj zajednica se nastavlja, te pčelar gotovo mora «spavati» uz svoje košnice da bi obavio sve poslove. Zajednice dosežu vrhunac razvoja, te su spremne iskoristiti glavnu pašu - bagrem, odnosno amforu, kadulju, divlji kesten, bijelu djetelinu. Do svibnja smo sve napore usmjerili na stvaranje jake zajednice sa 50.000, pa čak i 70.000 pčela koja može dnevno unijeti i više od 10 kg nektara.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:55
Više...
 
PRESS INFORMACIJA - svinjska gripa
Utorak, 28 Travanj 2009 08:47


prim.dr.josip_loncarČlan naše Udruge prim.dr.Josip Lončar pripremio je informaciju za medije o kondicioniranju organizma medom u situaciji kada nam prijeti svjetska pandemija svinjske gripe protiv koje još nije pronađeno adekvatno cjepivo.

Tu Press informaciju uputili smo oko 9,30 sati danas, 28. travnja na oko 170 adresa hrvatskih medija:

 

Ažurirano Utorak, 15 Rujan 2009 06:46
Više...
 
Počela sezona rojeva
Srijeda, 22 Travanj 2009 21:37

kafic_u_kucerinojNakon par kišnih dana ovogodišnji zagrebački rojevi jedva dočekaše i krenuše. Danas sam imao dvije intervencije. Za prvu sam dobio poziv od službe 112 i računao sam na Jožu ali on je u Zagorju, pa sam se uputio u Kućerinu ulicu. Informaciju su bile zbunjujuće. Em su pčele posvuda, em ulaze u lokal, em se ne može proći ulicom i tako... Otišao sam bez opreme da vidim o kakvoj se gužvi radi, kad ono rojić sjeo u cvjetni lonac s oleanderom na terasi kafića. Već me je dočekao susjed pčelar i dogovorili smo se kada se pčele potpuno smire da će ih on pokupiti. No, pola sata nakon toga, netom što sam se vratio doma, zove me kolega da se klapa digla i otprhnula u susjednu ulicu i uvukla se uz neki dimnjak. Hvala Bogu bit će rojeva na ovom dijelu Trešnjevke i slijedeće godine.

velika_mlakaPopodne sam dobio usplahireni poziv iz Velike Mlake. Gospođa me zvala direktno, veli da me pronašla na internetu. Slična priča - pčele okupirale pola naselja. Ne može se ući u kuću, a niti se može proći ulicom - opća opasnost. Ovaj put sam uzeo opremu i pokupio sa smreke rojić od oko 75 dkg. Smjestio sam ga na ranč, a kako se je već počeo hvatati sumrak prvi ovogodišnji roj bučno su proslavile i moje šumske sove kojima sam ove godine izgradio i hotel s 5 zvjezdica.

Damir

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:58
 
Pčela za DAN PLANETA ZEMLJE
Utorak, 21 Travanj 2009 09:32

pcelicaDan planeta Zemlje se u svijetu obilježava 22. travnja, a ovogodišnja svjetska kampanja nosi naziv "Zaštitimo naš dom - planetu Zemlju." Dan planete Zemlje prvi put je obilježen 22. travnja 1970. godine na poticaj američkog senatora Gaylonda Nelsona, kada su organizirani prvi masovni protesti za zaštitu okoliša. Dvadeset godina poslije u takvim protestima sudjeluje više od 200 miliona ljudi širom svijeta koji su prepoznali da je zaštita okoliša konačno postala opća javna briga. Planeta Zemlja nastala je prije oko 4.600 miliona godina kad se od plinova i kozmičke prašine zgusnula u divnu, čvrstu i plavu kuglu, neznatno spljoštenu na jednom polu, ali i dalje takvu da je u nju lako zaljubiti se. Ukoliko se ne dogodi neka nepredviđena nezgoda, kao npr. to da se Sunce ugasi, postojati će još 10.000 miliona godina. Može nam izgledati velika, ali Zemlja je tek neznatno zrnce u univerzumu i u pravom smislu riječi je jedno veliko globalno selo. Kad bi saželi povijest Zemlje u mjesec dana, ispostavilo bi se da su prva živa bića stigla otprilike 10-og. Sa nastankom prvih organizama nastalo je i ono što danas nazivamo ekologijom. EKOLOGIJA je nauka koja proučava odnose živih bića i okolne sredine, međusobne odnose živih bića i utjecaj sredine na živa bića. Ljudska vrsta u njenom sadašnjem obliku (homosapiens) ovdje je tek minutu.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:58
Više...
 
Novčane potpore za opremanje prodaje OPG-a
Petak, 10 Travanj 2009 08:49

mp
Natječaj: „Opremanje prodajnih mjesta namijenjenih za izravnu prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG-u)" za 2009. godinu

SADRŽAJ:

I. UVOD

II. KORISNICI I UVJETI KOJE MORAJU ZADOVOLJITI

III. PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA SUFINANCIRANJE

IV. NAČIN VREDNOVANJA I RANGIRANJA PONUDE

V. NAČIN OBAVJEŠTAVANJE PODNOSITELJA

VI. UGOVOR O SUFINANCIRANJU

VII. NADZOR PROVEDBE PROJEKTA

VIII. PRIJENOS PRAVA I ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI

IX. INFORMACIJE O PRIJAVI


Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:59
Više...
 
Operacija propolis
Četvrtak, 09 Travanj 2009 21:34

pero_anticevicApi-Herba Pere Antičevića probila se na dalekoistočno tržište. Japanci traže čak 10 tisuća bočica propoLisa na mjesec. Antičević ima premale kapacitete i traži pomoć kolega, a kilogram propolisa otkupljuje za 500 kuna.

Piše: JASMINA TRSTENJAK
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Hrvatska izveze dvije tisuće tona meda na godinu, a uveze 200 tona. Osim meda još je jedan važan pče­linji proizvod - propolis ili pčelinje ljepilo - čiju su kvalitetu prepoznali Japanci i tako Hrvatskoj otvorili novo tržište. Međutim, od 12 tisuća pčelara u Hrvatskoj samo jedan izvozi kapi propolisa u Japan.

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 11:59
Više...
 
kako voditi knjigovodstvo male udruge?
Utorak, 31 Ožujak 2009 14:29

obrazac_rno1Sve hrvatske udruge, bez obzira na svoju veličinu, dužne su Poreznoj upravi Ministarstva financija dostaviti ispunjen i ovjeren obrazac RNO. Pa u koliko u zadnje tri godine niste prikupili imovinu veću od 100.000,00 kn, a godišnji prihodi vam ne prelaze 100.000,00 također u zadnje tri godine, možete voditi Jednostavno knjigovodstvo. I tad niste dužni predavati niti financijska izvješča - ali SAMO ako ste u RNO obrasu naveli da želite voditi Jednostavno knjigovodstvo.

A što to jednostavno knjigovodstvo mora sadržavati i koje knjige ipak morate voditi:

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:00
Više...
 
Obavezni financijski izvještaji Udruga
Ponedjeljak, 30 Ožujak 2009 21:06
ministarstvo_financijaPočetkom godine glavna državna rizničarka Vesna Orlandini uputila je Uputu za izradu i predaju financijskih izvješća neprofitnih organizacija za prošlu godinu. Za pretpostaviti je da će Udruge, kao i odgovorne osobe u Udrugama, koje se neće pridržavati ovih Uputa imati ozbiljnih problema. Stoga bi bilo dobro da svi kolege koji prate našu stranicu o ovoj problematici upoznaju čelne ljude svojih Udruga.
Ažurirano Ponedjeljak, 30 Ožujak 2009 21:17
Više...
 
Gubici pčela i ove godine?
Subota, 28 Ožujak 2009 22:33

Bayer je izuzetno moćan zagađivač i unatoč tome što je nesumnjivo utvrđeno da neonikotinidi i u beskrajno malim količinama ubijaju pčele te da pesticidi koji ih kao aktivnu supstancu sadrže predstavljaju izuzetnu prijetnju za opstanak pčela svoju rabotu nesmetano nastavlja i dalje kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta.

neonikotinidiUpravo je u tijeku kampanja kojom reklamiraju Poncho, Gaucho i Mesurol (oglas iz Gospodarskog lista broj 5 od 15. ožujka 2009.). I potpuno je izvjesno da ćemo i ove godine imati masovna uginuća pčelinjih zajednica.

Jučer nas je kolega Frangen obavijestio da se u njegovom susjedstvu priprema tabla od oko 150 ha kukuruza.

Do nedavno ništa čudno, ali danas je to potpuno sigurna naznaka da će svi pčelari koji su do 2-3 km od te table imati ozbiljne gubitke, a oni koji će biti bliže ostat će bez svojih pčela.

Kako to funkcionira pogledajte u biotestu kojeg su napravili Talijani s kapljicama rose (nektara) skinutih s tretirane i netretirane mlade stabljike kukuruza upravo s pesticidima navedenim u Bayerovom oglasu.:

http://firenze.repubblica.it/multimedia/home/4468701?ref=rephpsp4

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:01
Više...
 
Osniva se Pčelarski centar
Petak, 27 Ožujak 2009 11:21

hpsPredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza g. Martin Kranjec i prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu potpisali su 25. ožujka 2009. godine, u Rektoratu zagrebačkog Sveučilišta, sporazum o osnivanju Hrvatskog pčelarskog centra u Mrzlom Polju na Žumberku

Opširnije na:

http://www.pcela.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=334

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:01
 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL