Danas je velik dan za Sloveniju
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 05 Svibanj 2016 22:13

fao_bee3Antalya, 5. 5. 2016 - Države članice 30. Regionalne konferencije Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) za Europu i Centralnu Aziju danas su jednoglasno poduprle slovensku inicijativu, da se 20. svibnja proglasi svjetskim danom pčela. »Danas je velik dan za Slovenijo, pojedine države su u govorima svojih predstavnika izrazile pohvale i poštovanje slovenskoj inicijativi, koja u ovim nemirnim vremenima povezuje svjetsku javnost - projekt, koji pomaže i smanjivanju gladi, koja po svijetu uzrokuje nemire«, istaknuo je slovenski ministar mag. Dejan Židan po zaključku konferencije. Istovremeno se je zahvalilo svima, koji su sudjelovali u ovom projektu za uloženi trud i koji su u njega vjerovali.

Ažurirano Četvrtak, 05 Svibanj 2016 22:18
 
Radom protiv magle iz HPS-a
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 05 Svibanj 2016 12:33

tomic_zeljkoŽeljko Tomić, predsjednik Udruge pčelara Đakovštine postavio mi je na mom FB profilu pitanje na koje nisam mislio odgovoriti ali da ipak pokušam:

Pitanje:

Željko Tomić Upitao bih Vas zbog čega tolika mržnja prema HPSu jer ovo nije jedini članak koji ste napisali.Dali zbog toga što vi niste izabrani za predsjednika HPSa. Koliko ste vi dobra donjeli pčelarima svojim pisanjima . Malo razmislite da li je dobro sve što napišete i kažete. Dali ste vi uopće i član HPSa

Odgovor:

Svodeći probleme u pčelarstvu, na koje godinama upozoravam, na moju osobnu diskreditaciju više govori o onima koji me diskreditiraju no o meni.

Za razumijevanje stvari ipak treba naglasiti da sam osobno i u suradnji s mojim timom osvojio medijskog prostora, za promociju pčele i pčelarstva, više nego li sva ostala hrvatska pčelarska društva zajedno, uključivši i Hrvatski pčelarski savez.

Ažurirano Četvrtak, 05 Svibanj 2016 14:49
Više...
 
Za ne povjerovati - i travanj je bio znatno topliji od prosjeka!
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 03 Svibanj 2016 12:27

travanj_2016Nakon nezapamćeno tople veljače i travanj je u Hrvatskoj bio topliji od prosjeka. Temperature su se kretale od toplog gdje je povećanje od prosjeka bilo od 1,3°C do 2,00°C (Senj, Ogulin, Karlovac, Sisak, Daruvar, Slavonski Brod i Osijek) do vrlo toplog i ekstremno toplog, gdje su temperature nadmašile prosječne mjesečne iznose od 2,0°C do  3,4°C (Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Rijeka, Pazin, Poreč, Zagreb, Bjelovar i Varaždin). U takvoj situaciji posebno dolazi do izražaja nekoliko ekstremno hladnih dana, s kišom, snijegom i mrazom (posebice krajem mjeseca i početkom svibnja). Taj ekstremni period ostavio je ozbiljne posljedice na mnogim povrtlarskim kulturama, posebice jagodama na otvorenom, voćarstvu, vinogradarstvu, maslinarstvu, a i nama u pčelarstvu.

Ažurirano Utorak, 03 Svibanj 2016 12:46
Više...
 
O požeškom medunu i konferenciji u Opatiji
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 03 Svibanj 2016 08:45

6.-nacionalna-konferencija-o-sigurnosti-i-kakvoci-pcelinjih-proizvoda-opatija-2016Večer Damire,

Prava ocjena i procjena HPS-a koju si objavio!

Dao sam si podosta truda protekle godine i prošle zime napraviti nešto o pojavi meduna prošle godine i sa PTF-om napravio dobre analitike 10-tak uzoraka meduna s nekoliko lokacija u Požeštini. Slučajno me Lušić zvao na konferenciju u Opatiji i bio sam tamo. Zgodnih priča kemičara, ekonomista i lokalnih težnji za registraciju goranskih i istarskih medova no kada sam UBO u struku dobio sam samo dobar pljesak na kraju. Penzić si može priuštiti svašta reći pa sam tako i formulirao sažetak ppt-a pozivajući ponajprije znanstvenu zajednicu da reagira. Od Knina do Osijeka sada imamo ono što RH nikada nije imala: dobro opremljene labose, već pomalo i sigurne znanstvenike, ali nema koordinacije.

Ažurirano Utorak, 03 Svibanj 2016 08:57
Više...
 
Još malo magle iz Hrvatskog pčelarskog saveza
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 01 Svibanj 2016 21:10

hps_1.5.16Već sam višekratno upozoravao na svu besmislenost ovakvog Hrvatskog pčelarskog saveza. Umjesto da to bude strukovna udruga hrvatskih pčelara to je manje-više socijalna ustanova za djelatnike koji u njoj primaju plaću, s naznakama uredništva jednog više no skromnog pčelarskog časopisa.

Svoj posvemašnji nerad i nekompetenciju pokazali su upravo svojom novom „aktivnošću". Zatražili su službeno izvješće o klimatskoj situaciji na području RH za 26. i 27. travnja ove godine od DHMZ-a kako bi im to bila podloga kojom će zahtijevati proglašenje elementarne nepogode, valjda od Ministarstva poljoprivrede.

Na prvi pogled „akcija" djeluje snažno, no to je još samo malo magle. Još malo privida da se u toj organizaciji HPS-u nešto radi.

Ažurirano Ponedjeljak, 02 Svibanj 2016 09:41
Više...
 
Klimatski ekstrem ugrozio i pčele
Autor Damir Rogulja   
Petak, 29 Travanj 2016 09:51

img_9199aaIzuzetno rano proljeće s temperaturama, u veljači, u Osijeku i Gospiću za 5,4°C višim od prosjeka, u Bjelovaru 5,5°C, u Varaždinu 5,2°C... potjeralo je i pčelinje zajednice na burni razvoj. Proljetnice, vrbe i divlja trešnja donijeli su nektara da smo mnogi morali proširivati prostor legla jer je matica bila blokirana. Bagrem je bio pred cvatnjom i mnogi smo planirali ovaj vikend prvo ovogodišnje vrcanje. Kad ono šipak. Vratila se zima u najgorem mogućem trenutku. Mraz je spržio bagrem u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj, a i sve drugo osjetljivo bilje i voćke nisu dobro prošli.

I što se desilo s pčelama?

Ažurirano Petak, 29 Travanj 2016 10:17
Više...
 
Studijsko putovanje UPP-a u Sloveniju
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 14 Travanj 2016 20:03

27_-U prošlu nedjelju, 10. travnja, bili smo na studijskom putovanju u Sloveniji. Postavljeni program smo „odradili" u cijelosti i gotovo u postavljenim vremenskim okvirima.

U sjedištu Čebelarske zveze Slovenije, u Brdu pri Lukovici, dočekao nas je predsjednik zveze kolega Boštjan Noč. Proveo nas je impozantnim domom slovenskih pčelara, pokazao laboratorij, knjižnicu, pčelinjake, a u uvodnom slovu predstavio rad i dosege krovne organizacije slovernskih pčelara. No, prije njegovog obraćanja našim članovima iznenadili smo ga priopćenjem da je naša Skupština donijela odluku kojom ga proglašavamo našim počasnim članom. Ostavili smo mu mogućnost da tu našu odluku i ne prihvati, ali nam je odgovorio da odluku prihvaća i da je počašćen njome. Boštjanu smo kao dobrodošlicu u naše redove ponijeli higijensku pojilicu Fustis, sadnice miloduha, origana i majčine dušice te paketić sjemenki evodije.

Ažurirano Subota, 23 Travanj 2016 21:09
Više...
 
Obuka na pčelinjaku – ključ za kvalitetnu edukaciju
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 16:31

udruga_pelara_bujtine_na_okupuTko bar jednom nije zakoračio puteljcima što vode prema vinogradima i maslinicima, šumama i livadama uokolo Brtonigle, malog mjesta nadomak Buja, nije ni mogao upoznati taj samozatajan, a tako čaroban krajobraz u kojem je jedan od svojih pčelinjaka smjestio poznati istarski pčelar Svetozar Janković, domaćin prve praktične obuke za mlade, ali i nešto starije članove Udruge pčelara Bujštine. Pčelarstvo je našem Sveti tako reći u krvi, jer u njegovoj obitelji ima dugogodišnju tradiciju, od njega živi i u njemu sudjeluju svi članovi obitelji. Njegovo gospodarstvo „Medea" među prvima je uvršteno u „Medene točke središnje Istre" - jedini apituristički lanac u Istri, a kušaonica u Livadama jedna od najljepše uređenih u županiji. U okviru prodajno-izložbenog prostora Svetozar ima i mali muzej košnica, pčelarskog alata i pribora od kojih su neki eksponati stariji od 250 godina. S vremenom je Svetozar u ovdašnjim pčelarskim krugovima postao svojevrsna legenda, prije svega zbog znanja i iskustva koje je uvijek nesebično prenosio kolegama, posebice mladima, ali i zbog živog temperamenta i obaveznog kaubojskog šešira.

Ažurirano Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 16:49
Više...
 
Boštjan Noč je od danas počasni član UP "Pčelinjak"
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 10 Travanj 2016 22:47

img_9093aPrigodom našeg studijskog posjeta Sloveniji predsjedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču uručili smo odluku naše Skupštine:


Poštovani kolega i dragi prijatelju Boštjan,

S velikom radošću Te obavještavam da je Skupština Udruge pčelara „Pčelinjak" na svojoj redovnoj Skupštini 12. veljače 2016. godine jednoglasno donijela odluku da Te proglasimo počasnim članom naše Udruge radi svekolike pomoći i podrške koje si nam nesebično pružao u radu na projektima, akcijama unapređenja zaštite sivke, izgradnji ugleda pčelarstva i promocije kvalitete naših proizvoda.

Odluka je donesena u skladu s člankom 14. stavak 6. Statuta UP „Pčelinjak" prema kojem počasni član Udruge može postati građanin koji ima zapažene zasluge u ostvarivanju ideja, ciljeva i zadataka Udruge te u razvoju pčelarstva općenito, kao i u razvoju pozitivne percepcije o pčelinjim proizvodima, pčeli i pčelarstvu. Počasnog člana imenuje Skupština na prijedlog Upravnog odbora.

Ažurirano Nedjelja, 10 Travanj 2016 23:28
Više...
 
Od ove godine zagrebački pčelari volonteri više ne uklanjaju ose i stršljene
Autor Damir Rogulja   
Petak, 08 Travanj 2016 13:43

strljenJavnim natječajem za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva iz Proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu mi pčelari volonteri Grada Zagreba ćemo samo „neinvazivno postupati s pčelama u urbanom prostoru", naravno u koliko prođemo na natječaju.

Nakon punih 9 godina kako smo mi pčelari volonteri uspješno uklanjali legla stršljena i osa, pozivom na broj Državne službe za zaštitu i spašavanje 112, tu besplatnu uslugu građanima Zagreba, novim natječajnim propozicijama, Grad je ukinuo. Punih devet godina gradili smo jednu specifičnu uslugu koju su naši sugrađani prihvatili "zdravo za gotovo". Nastojali smo svaki primljeni poziv u pomoć odraditi s maksimalnom pažnjom, uvažavanjem i nadasve profesionalno. Da li će građanima biti žao što su ostali bez naše "sigurne ruke" ne znam, no nama je svakako pomalo žao jer smo u ovaj projekt uložili veliki dio svojih života, snage i upornosti, a što se može, idemo dalje...

Ažurirano Petak, 08 Travanj 2016 14:11
Više...
 
Poziv na projekciju dokumentarnog filma "Više od meda"
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 06 Travanj 2016 18:36

vise_od_medaSutra, u četvrtak, 7. travnja u prostorijama mjesne samouprave "Kralj Petar Svačić", Preradovićeva 29, koje udruga pčelara "Pčelinjak" koristi od osnutka, prikazat ćemo poznati dokumentarni film "Više od meda". Ulaz je slobodan, a projekcija počinje u 19,30 sati. UP "Pčelinjak" ovima završava ovosezonski ciklus tribina i predavanja, a obilježit ćemo ga i prigodnim koktelom.

Pozivamo vas da zajednički pogledamo i prokomentiramo izvrstan dokumentarac, Markusa Imhoofa iz 2012. godine, o pčelama koji donosi jednu od najdetaljnijih znanstvenih i vizualnih analiza pčelinjih zajednica na filmu. Upotrebom mikrokamera i dugotrajnog snimanja unutar košnica, približili smo se ponašanju pčela više nego i sami pčelari mogu vidjeti...

Trajler filma pogledajte na:  https://www.youtube.com/watch?v=DFu95sp8r3o

Ažurirano Srijeda, 06 Travanj 2016 18:56
 
Neprijatelj pčela i pčelarstva
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 06 Travanj 2016 04:37

20160319_142717aMnogi ljudi misle da je pčeli dom košnica. Bez imalo namjere da vrijeđam bilo koga takvo mišljenje u pčelara je loše po pčelu, a ako se toga drži i veterinarski djelatnik onda je to tragično i za pčelu i za pčelarstvo. Štala ili kokošinjac su životni prostori u kojima je u potpunosti moguće organizirati život blaga i peradi. Hraniti ih, razmnožavati ih, čistiti ih, liječiti ih, a da te životinje ne vide niti sunca niti mjeseca. Pčeli je košnica samo dio životnog prostora. Njen DOM je mnogo veći - 3-6 km uokolo košnice. I u tom prostoru se ona hrani, razmnožava, čisti se i liječi se. I ako se pojavi glad i bolest to je prisutno u cijelom njenom DOMU. Želimo li očuvati pčelu o tome MORAMO voditi računa, SVI i veterinari i pčelari i svi ljudi koji živimo na našoj planeti.

Ažurirano Srijeda, 06 Travanj 2016 15:32
Više...
 
Predavanje Dušana Milinkovića u UP „Pčelinjak“
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 28 Ožujak 2016 19:17

dusan_milinkovicU petak, 1. travnja u 18,30 sati UP „Pčelinjak" organizira predavanje Dušana Milinovića, terenskog savjetnika Savjetodavne službe Čebelarske zveze Slovenije. Predavanje je u Preradovićevoj 29 i ulaz je slobodan.

Savjetodavna služba Pčelarskog saveza Slovenije organizirana je tako da na terenu djeluje 22 terenska savjetnika, uz još devet savjetnika specijalista koji odrade najmanje 5.000 sati godišnje. Kako su organizirani, koliko znače slovenskim pčelarima, kako se prati njihov rad i rezultati tog rada i cijeli niz drugih informacija o jednom od najuspješnije organiziranih pčelarstava Europe.

Ažurirano Ponedjeljak, 28 Ožujak 2016 21:59
Više...
 
U Zagrebu terenska vježba za pčelarske turističke vodiče iz Slovenije
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 27 Ožujak 2016 20:25

susret1U promijenjenim pašnim okolnostima uvjetovanima prostornim i klimatskim promjenama slovenski su se pčelari morali okrenuti novim izvorima prihoda pa su počeli njegovati i pčelarski turizam.

Tu smo činjenicu iskoristili, mi, članovi Kluba profesionalnih turističkih vodiča Slovenije, i početkom veljače ove godine krenuli na edukaciju za pčelarskog turističkog vodiča pri Pčelarskom savezu Slovenije u Brdu pri Lukovici. Nakon teorijskog dijela edukacije obvezali smo se i za terenske vježbe i na međunarodnoj razini pa tako i u Hrvatskoj.

Neki su članovi kluba, uz ovu, prošli i edukaciju za rad s osobama s invaliditetom, pa smo ovu terensku vježbu posvetili turističkoj i pčelarskoj inkluziji - uključenje u svakodnevni život osoba s invaliditetom. Sjedinjavanje obiju edukacija veliki je civilizacijski pomak.

Ažurirano Nedjelja, 27 Ožujak 2016 20:35
Više...
 
Poziv pčelarima da ispune COLOSS-ov upitnik
Autor Damir Rogulja   
Petak, 25 Ožujak 2016 19:42

 

colosslogoPčelari godinama izvještavaju o stalnom porastu stradavanja pčelinjih zajednica diljem svijeta. Kako bi smo povezali gubitke pčelinjih zajednica s klimatskim i okolišnim uvjetima te regionalnim ili lokalnim uzrocima, Hrvatska poljoprivredna agencija prikuplja podatke o prezimljavanju zajednica koji se zatim objedinjuju s podacima iz drugih država i javno objavljuju. Aktivnosti prikupljanja, analize i publiciranja rezultata koordinira znanstvena asocijacija COLOSS (www.coloss.org).

Anketi se može pristupiti i preko glavne stranice www.hpa.hr :

Ažurirano Petak, 25 Ožujak 2016 19:58
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL