Pčelinjak i oko pčelinjaka
Medonosne kraljice – posadi biljčicu za našu pčelicu PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 22 Veljača 2016 20:13

img_8947aSadnice miloduha upravo izvučene iz gredice i spremljene u teglice

UP „Pčelinjak" svojim članovima podijelit će sadnice medonosnog bilja i to miloduha, origana, majčine dušice i voćne sadnice tradicionalnih sorti, a pripremljeno je i stotinjak paketića sjemenki pčelinjeg drva (evodije) s uputama za sijanje u nastavku akcije „Posadimo biljčicu za našu pčelicu". Radionica o razmnožavanju nekih od naših najvrjednijih medonosnih biljaka kao i podjela njihovih sadnica bit će u petak, 4. ožujka s početkom u 18,00 sati u Preradovićevoj 29.

Mnogi pčelari na upit koja je biljka medonosna kraljica sigurno će odgovoriti k'o iz topa bagrem, drugi će se opredijeliti za kadulju, neki pak za kesten, medun, medljiku, lavandu... Dobro, to sve mogu biti glavne paše nekog područja. To su paše koje raduju pčelara i koje mu popravljaju stanje u lisnici. No naše autohtone biljke koje cvatu cijelo ljeto, sve do prvih mrazova, koje neće pčelaru, na prvu loptu, donijeti  ništa,

Ažurirano Srijeda, 24 Veljača 2016 19:07
Više...
 
Integrirano suzbijanje glodavaca na pčelinjacima i gospodarskim objektima PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Studeni 2015 08:03

7556626_orig

Dolaskom jeseni i početkom Nove pčelarske godine završavamo uzimljavanje pčelaca i spremanje za period zimskog mirovanja na pčelinjacima. Svake godine se u ovo vrijeme spremamo na zaštitu pčelaca od štetnih glodavaca (miševa, rovki, štakora) tradicionalno stavljajući na leta regulatore  ulaza ili popularne „češljeve". Naravno kao dobri i savjesni pčelari primjenjuju se i drugi oblici zaštite a  to je najčešće korišćenje biocidnih pripravaka. Nažalost to je postala jedina i uvriježena metoda suzbijanja štetnih glodavaca kako na pčelinjacima tako i u ostalim gospodarskim objektima.

U praksi se pod „deratizacijom" smatra skup postupaka i mjera  koji se provode s ciljem suzbijanja i smanjenja populacije štetnih glodavaca (de-rat ) i oslobađanjem od štakora.

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Studeni 2015 08:20
Više...
 
Proljeće stiglo na velika vrata PDF Ispis E-mail
Srijeda, 17 Travanj 2013 07:04

dsc06299Ove godine je dolazak proljeća „skračen" za 2-3 tjedna i vegetacija je svoje „kretanje" zgusnula. Istovremno je procvala vrba iva, maslačci, mrtva kopriva i druge livadne cvjetnice, a divlja trešnja tek što nije buknula.

Jučer je naš kolega Tonči Buličić Osibar skinuo i prvi ovogodišnji  roj. U 14:45h dobio je dojavu od gospodina JOSIPA  PUNTARECA iz LUČKOG da se u dvorištu iza osnovne škole na stablu jabuke spustio roj prvenac. S velikom dozom skepse uputio se na intervenciju i imao je što vidjeti. Roj je bio težine oko 1,5 kg i omotan uokolo stabla. Nakon šeszdesetak minuta laganog nadmudrivanja roj se smirio u Tončijevoj košnici.

Ažurirano Nedjelja, 28 Travanj 2013 05:51
Više...
 
Rad s Rosfus-ovim sistemom - pojedinačno i u okviru normalne tehnologije LR košnicom PDF Ispis E-mail
Petak, 01 Veljača 2013 12:25

bandov_2Našeg člana mr.sc. Nauma Bandžova u subotu, 2.2. i nedjelju, 3.2. možete susresti na sajmu u Gudovcu i kupiti njegovu knjigu ,,LR košnica - Ekološko - Biološko pčelarstvo,,. Kolega će sudjelovati i na Izbornoj skupštini UP „Pčelinjak" koju održavamo u četvrtak, 07. veljače, a drugi dan, u petak 8. veljače, s početkom u 18:30 Kolega Bandžov će održati predavanje „Rad s Rosfusovim sistemom". Pozivamo i kolege iz drugih pčelarskih udruga da nam se na ovom predavanju pridruže u Preradovićevoj 29.

Za najavu svog predavanja kolega Bandžov pripremio nam je sažetak:

Ažurirano Petak, 01 Veljača 2013 12:50
Više...
 
Pouke jednog nesretnog slučaja PDF Ispis E-mail
Petak, 04 Svibanj 2012 12:04

pcele_koprivnica_483581s1Mnogi naši kolege pčelari krenuli su gasit vatru negativnog imidža prema pčelama koja se je digla oko tragičnog slučaja stradavanja 74-godišnje Barice Matanović iz koprivničkog naselja Štaglinec, a poneki, pod dojmom senzacionalističkih napisa u medijima, i ne baš previše uspješno.

Nesretnu Baricu pčele su napale kada je prolazila pokraj prikolice s oko 90 košnica idući k liječniku. Očevici su ispričali da je nesretna žena nemoćno ležala na poljskom putu pokraj košnica, a oko nje bio je gusti, tamni oblak pčela, a poljoprivrednici koji su radili na poljima odmah su obavijestili centar 112, a u pomoć su poslane ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i sanitarne tvrtke Sanitacija.

Nesumnjivo se radi o cijelom spletu nesretnih okolnosti koje su dovele do ove tragedije.

Ažurirano Subota, 05 Svibanj 2012 17:44
Više...
 
Drama na pčelinjaku nakon uboda pčele PDF Ispis E-mail
Srijeda, 07 Ožujak 2012 07:01

dr.vidoje_kulicDr.Vidoje Kulić (članak objavljen u časopisu Pčelar br. 10 /2011. - objavljujemo uz suglasnost autora)

Pčelarim preko 20 godina sa 40 LR košnica i predavač sam SPOS-a. Povod da ovo napišem za naš cenjeni časopis je bila jedna situacija na mom pčelinjaku, koja se razvila u dramu na ivici života i smrti, kada je osoba koja je „nealergična " na ubod pčele imala anafilaktičku alergijsku reakciju

„Nealergične" osobe na otrov pčele

Lep sunčan, letnji dan, na pčelinjaku dinamično kako sa­mo može da bude krajem juna. Pčele nose i dosta unose nek­tara, košnice solidno napunje­ne, pčelari veseli i poletni, iako u poodmaklim godinama, sve isplanirali da uzmu višak me­da, dan radosti koji se čeka vi­še od devet meseci. Trio sedam-desetogodišnjaka, starih prijate­lja, da se ne bi previše optereti­li pozvali jednog nešto mlađeg, pomoćnika (nije želeo da mu se objavi ime) koji je ranijih godi­na pomagao pčelarima oko pre­seljenja pčela i vrcanja i tvrdi da „sigurno" nije alergičan na pče­linji ubod. Skidao je on rojeve po šumama u Bosni, i dodaje da će mu dobro doći da ga koja pčela ubode da leci reumu.

Ažurirano Srijeda, 07 Ožujak 2012 07:11
Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL