Pčelarski pojmovnik
Pčelarski pojmovnik Udruge pčelara Pčelinjak - u izradi PDF Ispis E-mail
Srijeda, 11 Siječanj 2012 10:29

pcelarski_pojmovnikKao i u mnogim porama našeg života i u našoj struci ima različitih pojmova koji označavaju istu stvar, kao i što ima višeznačnih pojmova koji označavaju različite situacije, stvari, događaje, tehnike, tehnološka rješenja...
Upravo stoga smo u UP „Pčelinjak" prionuli izradi Pčelarskog pojmovnika u kojem bismo nabrajali i opisivali pojmove koji nam služe u našem svakodnevnom pčelarstvu. Baza našeg pojmovnika je, svojevrsna pčelarska biblija, knjiga PČELARSTVO - šesto, dotjerano izdanje, koju je uredio Josip Katalinić.
Kako između Zagoraca i Dalmatinca postoji određena jezična razlika, da ne kažem jezična barijera, a i drugi naši krajevi imaju svoje jezične posebnosti, uz svaki dubiozni termin stavljat ćemo i oznaku lokaliteta iz kojeg nam dolazi (Dal. - Dalmacija, Zag.- Zagorje, Slav.- Slavonija i sl.). Isto tako ćemo u Pojmovnik stavljali i izraze (pojmove) iz nama susjednih zemalja s navođenjem sredine iz koje nam dolaze (Slo, BiH, Sr), jednostavno stoga da skrenemo pažnju na pojmove koji su nam se „uselili", a za koje imamo naše domaće, tradicionalne ili izraze koji su se udomaćili bez obzira na njihovo porijeklo.

Ažurirano Petak, 12 Prosinac 2014 17:00
Više...