Pčelarska oprema i pomagala
Dimni top za tretman pčela oksalnom kiselinom PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 18:20

dimni_top_acidaGledajući u budućnost, na ovaj ili onaj način pčelari će borbu protiv varoe morati prilagoditi protokolima i praksi koju uređuju pravila europskog i domaćeg zakonodavstva. Registrirani pripravci i lijekovi, timol i organske kiseline biti će nezaobilazni (oksalnoj kiselini pripada posebno mjesto). Ni sada ni u buduće među navedenim sredstvima ne bi trebalo biti mjesta neregistriranim pripravcima i lijekovima a da i ne govorimo o „preparatima iz garaže" koji proturječe znanstvenim dosezima XXI stoljeća.

Pčelari se na razne načine domišljaju kako sačuvati svoje pčele a pritom u njihovoj zaštiti koriste dvojbena sredstva. Za dosadašnje potrebe pčelara prenamijenjeni su dimni topovi (foggeri) koji mineralno ulje kao nosač pomiješaju s aktivnom tvari (najčešće amitraz / mitak) upuhuju u košnice i tako ruše varou. Način funkcionira, dobro ruši varou, jeftin je ali sigurno nema budućnost jer ga u cijelosti diskreditiraju dva razloga.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 18:38
Više...
 
Voda u prehrani pčela PDF Ispis E-mail
Petak, 24 Ožujak 2017 16:22

fustis_pojilica

Profesionalna higijenska pojilica za pčele

Pčele vodu, osim za pijenje, koriste za održavanje temperature i optimalne vlažnosti u plodištu. Blizina i dostupnost vode izuzetno poticajno djeluje na ranoproljetni razvoj legla i na manje stradavanje pčela vodonoša uslijed niskih temperatura. Potreba za vodom je znatna, već pri pojavi prvog legla, početkom veljače. Ukoliko pčele nemaju na raspolaganju dostatne i kontinuirane količine vode, osim redukcije legla, uslijed probavnih teškoća, stradavaju i one. Pčelama se neprobavljena peludna hrana nakuplja u zadnjem crijevu, nastaju začepi i uginuća. Bolest se najčešće manifestira u proljeće (svibanjska bolest). Jednako je važna dostupnost zdrave vode u ljetnim pripekama i sušama kod selećih i stacioniranih pčelinjaka.

Ažurirano Petak, 24 Ožujak 2017 18:10
Više...
 
Hladno valjane satne osnove PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 14 Siječanj 2016 12:08

vosak_stroj_u_pogonuOdnedavno se na tržištu pojavio još jedan prerađivač voska. Nakon višemjesečnog probnog rada, prerade voska i izrade hladno valjanih satnih osnova, poduzeće Fustis d.o.o. iz Zagreba je početkom ove godine krenulo s proizvodnjom i davanjem komercijalnih usluga.

Fustis d.o.o. je članica Udruge pčelara "Pčelinjak"  te se stvorila prilika da šire popričamo s voditeljem tvrtke, našim kolegom i pčelarom, Vlatkom Milanovićem na temu trgovine, prerade voska i izrade satnih osnova.

- Zašto pčelari svake sezone imaju probleme s nabavom, kvalitetom i cijenom voska?

Na to teško pitanje samo mogu iznijeti svoja razmišljanja kao pčelar, kupac, potrošač, a odnedavno i prerađivač voska.

Za nedostatak voska smo krivi i mi sami pčelari. Radi loše organizacije vođenja pčelinjaka, odnosno skladištenja voska, svake godine tone voska uništi voskov moljac. Topljenje voska je kaotičan i „masan" posao i mnogi ga izbjegavaju. Pčelinjaci većine naših kolega su mali (dvadesetak košnica) i često se stvara privid da u takvima nije moguće komercijalno sakupljati vosak.

Ažurirano Utorak, 26 Siječanj 2016 15:09
Više...
 
Gumene brtve – gdje ih nabaviti PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 17 Prosinac 2015 12:32

brtva2 kanta_za_med1Vjerujem da vam se već više puta dogodilo da vam procuri vodokotlić, mješalica u kuhinji ili kupatilu, pa ste se razletjeli po gradu tražeći, više ili manje uspješno, zamjensku brtvu. Meni je više puta procurila pipa na pčelarskoj kanti, koju sam potom zamjenjivao. Nakon višekratnog sličnog iskustva shvatio sam da je plosnata gumena brtva koju sam dobio standardno uz kantu, odnosno pipu razlog zašto mi med curi. Naravno, da nije nekakav sjajan osjećaj kad kantu s pčelarskom pipom od 30 ili 50 l napunite, pa ju potom morate presipavati u kantu bez pipe.

Taj problem ste možda mnogi riješili zamjenom brtve s „O" ringom ili okruglom brtvom, no pitanje je gdje ju nabaviti. Jedan naš kolega uputio nas je u Gumet u Tratinskoj 35 u Zagrebu (tel. 091 413 93 22) u pravu zanatsku radionicu za koje smo vjerovali da su u našem gradu izumrle. Više o njima možete saznati na web stranici http://gumet.hr/index.php.

Ažurirano Četvrtak, 17 Prosinac 2015 13:15
Više...
 
Diže nastavke i čuva kralježnicu PDF Ispis E-mail
Subota, 20 Lipanj 2015 17:46

img_8222aPoznati proizvođač kontejnera za košnice Bimex prom u suradnji s UP „Pčelinjak" počeo je proizvoditi dizalicu za nastavke tip „Špoljarić".

Podizne trake su profesionalne za brodogradnju, a završna obrada je cinčanjem tako da može trajati generacijama.

Cijena je 500,00 kn plus PDV, odnosno maloprodajna cijena je 625,00 kn.

Radite li s košnicama nastavljačama ova dizalica će vam biti od nemjerljive pomoći, a kralježnici ćete nesumnjivo znatno produžiti vijek trajanja.

Naručiti ju možete direktno kod proizvođača BIMEX prom, Martina Pušteka 8, Zagreb ili putem telefona 091 142 0430 ili putem elektronske pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ažurirano Nedjelja, 21 Lipanj 2015 10:20
 
Kante za med za članove udruge PDF Ispis E-mail
Petak, 25 Travanj 2014 15:05

kanta_za_med1Na inicijativu jednog od aktivnijih članova UP „Pčelinjak" pokrenuli smo akciju dobave i izrade kanti za med za članove udruge.

Kanta od 50 litara s pipom za med članove udruge će doći 160 kn. Kante s poklopcem su  plastične s atestom za prehranu, a namijenjene su kiseljenju zelja. Najmanja količina koju udruga treba naručiti je 10 kom. Kolega koji je inicirao akciju će na svim kantama volonterski probušiti rupu za pipu, a članovima se isporučuju kante s pripadajućom pipom. Prednost ovih posuda je i u tome da stanu jedna u drugu (uz prethodnu demontažu pipe), jer su konusne, i tako i veći broj zauzima manje mjesta nego li standardne kante za med.

Kante se može vidjeti na web stranici tvrtke „brati Ritoša d.o.o."  www.ritosa.com

Ažurirano Petak, 25 Travanj 2014 15:12
Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL