Novosti
Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu! PDF Ispis E-mail
Autor Davor Stanković   
Petak, 17 Studeni 2017 11:48

apprrrAgencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu.

Pravo sudjelovanja na Javnom natječaju imaju znanstveno-istraživačke institucije.

Rok za podnošenje prijava je zaključno s 30.11.2017.

Ažurirano Petak, 17 Studeni 2017 12:06
Više...
 
Projekt "Pčelarstvo kao stil života" PDF Ispis E-mail
Autor Drazen Jerman   
Srijeda, 15 Studeni 2017 14:35

zatvor_gospicKako smo već pisali na našim stranicama u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, SŠ Bedekovčina i udrugom UPIM u tijeku je provođenje projekta „Pčelarstvo kao stil života" u zatvorima i kaznionicama. Pčelarska škola se ove godine odvija u Zatvoru u Gospiću gdje je i završena te su podijeljene diplome novopečenim pčelarima, kako zatvorenicima tako i djelatnicima, a uskoro će se taj svečani čin odigrati i u Kaznionici u Lepoglavi.

Zanimljiva je velika zainteresiranost polaznika za pčelarstvo, a pri dodjeli diploma u Zatvoru u Gospiću jedan zatvorenik nam je uručio pismo gdje je opisao svoje viđenje projekta „Pčelarstvo kao stil života". Nama, koji radimo na provođenju projekta, ovo je najveća plaća a i potvrda da radimo nešto dobro. Isti osvrt prenosimo u cijelosti:

Ažurirano Srijeda, 15 Studeni 2017 16:10
Više...
 
GPS 112 u 2017. godini!!! PDF Ispis E-mail
Autor Drazen Jerman   
Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 09:12

gps_2017

Kao i sve dosadašnje godine i ove godine je uspješno u suradnji s gradskim uredom za poljoprivredu odrađeno zbrinjavanje rojeva u gradu Zagrebu. Iako je od samog početka bilo upitno djelovanje službe GPS 112 u 2017. godini teškim i mukotrpnim pregovorima sa gradskim uredom za poljoprivredu kao i sa ostalim zainteresiranim službama uspjeli smo iznaći pravni okvir za djelovanje članova GPS 112 na javnim površinama.

Još jedna novost na koju smo posebno ponosni je kolektivno osiguranje članova GPS-a 112 od ozljeda, smrti i kao najvažnije od odgovornosti prema trećim osobama u slučaju smrti od uboda pčele za vrijeme intervencije.

Ove godine nismo kao do sada promptno na našim stranicama objavljivali određene osobne informacije a iz razloga što smo dobili nekoliko prijetnji tužbom zbog otkrivanja osobnih podataka. U izvještaju prema gradu postoji standardni popis svih intervencija i osobnih podataka uz naše odricanje odgovornosti za zlouporabu istih.

Ažurirano Srijeda, 15 Studeni 2017 14:09
Više...
 
Pretplata na Srpski pčelar za 2018. godinu! PDF Ispis E-mail
Autor Davor Stanković   
Utorak, 07 Studeni 2017 20:45

srpski_pcelarPripremamo novi ciklus pretplate na Srpski pčelar pa Vas pozivamo da se pretplatite za 2018. godinu. Ukupni iznos prikupljen od svih pretplatnika uplaćujemo odjednom, radi uštede i zadržavanja cijene, pa ćemo narudžbu za pretplatu u 2018. godini SPOS-u dostaviti najkasnije do 10. 12. 2017.

Nakon 10. 12. 2017. godine više nećemo primati pretplate već ćete to morati učiniti direktno u SPOS-u.

Kod  pretplate trebate uplatiti 350,00 kn na naš IBAN: HR67 2340 0091 1103 7790 8. Model plaćanja je HR00, a poziv na broj primatelja stavite datum uplate (npr: 10-12-17)

Ažurirano Utorak, 07 Studeni 2017 21:07
Više...
 
HPS - Nepropisanim postupcima do statusa paradržavnog tijela!!! PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 23:02

hpsVeć nekoliko godina UP Pčelinjak upućuje na činjenicu kako je nažalost Hrvatski Pčelarski Savez nepropisanim načinom stekao položaj paradržavnog tijela po pitanju vođenje Evidencije pčelara i pčelinjaka u Republici Hrvatskoj, gospodarenja pčelinjih paša, izdavanjem potvrda o pčelarskim vozilima, nametanjem samog sebe i svoje povjerenike u Pravilnik o držanju pčela i katastra pčelinje paše, i time je kršio cijeli niz odredbi, umjesto da se poput drugih pčelarskih saveza diljem Europske Unije, posvetio promicanjem pčele i pčelarstva, razvijanjem pčelarske struke u svrhu ravnopravnosti prema drugim članicama i aktivno zalagao na podizanju svijesti o važnosti pčele te razvijanju i održavanju pčelinjih paša.   

Po tom pitanju, naš kolega Kristijan Dubravac donosi opsežnu pravnu analizu trenutnog stanja i nepobitne dokaze o nepropisano stečenim ovlastima današnjeg Hrvastkog Pčelarskog Saveza.

Ažurirano Srijeda, 15 Studeni 2017 20:57
Više...
 
Poziv na predavanje - Gordon Clauss i Frederique Ripet u Hrvatskoj PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 20:05

gordon_clauss-frederique_ripet

Poziv svim našim kolegama pčelarima iz Zagreba, iz okolice, a i dalje !!!

Sljedeći petak 10. studenog 2017. godine u 17.30 u dvorani MS Peščenica, Njegoševa 10/1 u Zagrebu, naši gosti predavači su g. Gordon Clauss (SAD) i gđa Frédérique Ripet (Francuska).

Svrha njihovog pohoda je upoznati i susresti najviše hrvatskih pčelara, naročito poluprofesionalaca i profesionalaca (od 50 zajednica pa nadalje), kako bi predstavili svoja inovativna rješenja za suzbijanje Aethine tumide i azijskog stršljena Vespe Velutine.

Prema najavama, ti novi nametnici su uskoro na vratima Hrvatske. A njihov izum za stršljene bi mogao biti djelotvoran i protiv ptice pčelarice s kojom se bore hrvatski pčelari. Oboje su inovatori i jako dobro poznaju pčelarsku struku i prirodne mehanizme uz pomoć kojih rješavaju navedene nametnike.

Ažurirano Nedjelja, 12 Studeni 2017 21:58
Više...
 
Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta PDF Ispis E-mail
Autor Davor Stanković   
Četvrtak, 26 Listopad 2017 22:08

afz0U petak 27. 10. 2017. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira dan otvorenih vrata. Program fakulteta traje od 9:00 do 15:00 sati u predvorju IV paviljona, a prostor fakulteta je otvoren cijeli dan.

Predstavljaju se zavodi na promotivnim štandovima, a našim pčelarima i svim zaljubljenicima u pčele želimo skrenuti posebnu pozornost na štand Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju, gdje će moći prisustvovati prezentacijama, degustaciji nekoliko vrsta meda, izložbi pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda te mikroskopiranju peludnih zrnaca iz sedimenta meda.

Ažurirano Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 00:31
Više...
 
Poziv na predavanje Davorina Krakara!!! PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 00:00

davorin_krakarSljedeći  četvrtak 12 listopada 2017. u 20. sati, u dvorani Mjesne Samouprave "Kralj Petar Svačić", Preradovićeva 29, naš gost i predavač bit će poznati pčelar praktičar i inženjer šumarstva Davorin Krakar.

Tema tribine - predavanja: Ljetni prekid legla je učinkovita zaštita od varroe. Ovo predavanje je organizirano u sklopu našeg projekta "Riješi Varrou Ekološki 1" koji ima za cilj u 2017. godini testiranje tehnike prekida legla u našim krajevima i na ovom europskom području uključujući i činjenicu kako se s tim zahvatom ponaša Apis mellifera Carnica iliti kranjska pčela zvana Sivka. Naravno, cilj je također upoznati što više pčelara s tom novom tehnikom zbog brže primjene ukoliko se žele učinkovito riješiti varroze i izbaciti svojim djelovanjem udio štetnih kemijskih sredstava u vosku i pčelinjim proizvodima za dobrobit pčele i svih potrošača.

Ažurirano Srijeda, 08 Studeni 2017 00:56
Više...
 
"Dobar dan, Hrvatska" prilog iz pčelinjaka PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 19 Rujan 2017 20:36

dobar_dan_hrvatska

U srijedu 20. rujna u 15. sati na HRT 1, u emisiji Dobar dan, Hrvatska, ne propustite prilog iz pčelinjaka novinarke Zdravke Giacometti. Prilog je posvećen ekološkom suzbijanju nametnika varroe, kratkom predstavljanju projekta UP Pčelinjak - Riješi varrou  ekološki 1, koji smo ove godine pokrenuli uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Gosti emisije su domaćin Ksenija Rebrović, pčelarka UP Pčelinjak, Kristijan Jusić, predsjednik UP Pčelinjak i dopredsjednik UP Pčelinjak Dražen Jerman.

Ažurirano Subota, 04 Studeni 2017 21:32
Više...
 
« Pčelarstvo kao stil života » – podjela diploma u zatvoru Gospić PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 14:06

gospi_-diplome Nakon uspješno provedene prve faze projekta/programa « Pčelarstvo kao stil života », održane teoretske i praktičke nastave, postavljanja novog pčelinjaka u sklopu i za potrebe zatvorskog sustava u Gospiću, uspješno položenih ispita te polaganje pčelarske prisege, prošli petak 15. rujna 2017. godine, pomoćnik ministra pravosuđa Anđelko Dundić i načelnik Sektora tretmana Zvonimir Penić uručili su zatvorenicima, pravosudnim policajcima i djelatnicima zatvorskog sustava diplome Uvjerenja o osposobljavanju za zvanje pčelar.

 

Toj radosnoj prigodi prisustvovali su također predsjednik UP « Pčelinjak », mr.sc. Kristijan Jusić, dopredsjednik UP « Pčelinjak » i voditelj projekta Dražen Jerman, predstavnik Srednje škole Bedekovčina, prof. Zlatko Radman, voditelj nastavnog programa prof. Nikola Kezić i predsjednica UPIM (Udruga za Promicanje Istih Mogućnosti), mr.sc.med. Mirjana Dobranović.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 14:23
Više...
 
"Bez pčela, nema života" predstavljanje knjige ! PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2017 10:09

no_bees_no_life_-_logoPočelo je odbrojavanje... do jednog posebnog pčelarskog povjesnog događaja...

Sljedeće nedelje 27. kolovoza u 14. sati, na Sajmu Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, službeno će biti predstavljena knjiga "Brez čebel ne bo življenja" (Bez pčela, nema života) i njezina inačica "No bees, no life" na engleskome jeziku.

Ovo novo pčelarsko dijelo i štivo, zasigurno će pridobiti zasluženo mjesto prve svjetske enciklopedije o znanju o pčelama i pčelarstvu u današnjim složenim okvirima (znanstvenim, okolišnim, poljoprvredno-gospodarskim, društvenim i povjesnim...) i svakako je vrijedno i poučno imati je u svojoj pčelarskoj zbirci knjiga izabranih dijela.

Ažurirano Subota, 26 Kolovoz 2017 11:13
Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL