Novosti
"Dobro jutro, Hrvatska" prilog iz pčelinjaka PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 19 Rujan 2017 20:36

dobro_jutro_hrvatska_-_logo

Sutra ujutro u 8.14 na HRT 1, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, ne propustite prilog iz pčelinjaka novinarke Zdravke Giacometti. Prilog je posvećen ekološkom suzbijanju nametnika varroe, kratkom predstavljanju projekta UP Pčelinjak - Riješi varrou  ekološki 1, koji smo ove godine pokrenule uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Gosti emisije su domaćin, pčelarica UP Pčelinjak, Ksenija RebrovićKristijan Jusić, predsjednik UP Pčelinjak i dopredsjednik UP Pčelinjak Dražen Jerman.

 

Cilj projekta je po prvi put u Hrvatskoj primjeniti novi protokol prekida pčelinjeg legla pomoću talijanskog Scalvini kaveza u svrhu suzbijanja pčelinjeg dugogodišnjeg nametnika varroa. Upoznati zagrebačke, a i hrvatske pčelare o ovoj novoj uspješnoj metodi i tehnologiji rada, izravno utjecati na smanjenje korištenja štetnih kemijskih pripravaka za suzbijanje varroe unutar košnice i time smanjiti udio tih neželjnih sredstava u pčelinjem vosku i u pčelinjim proizvodima za dobrobit svih potrošača.

Ažurirano Utorak, 19 Rujan 2017 21:12
Više...
 
« Pčelarstvo kao stil života » – podjela diploma u zatvoru Gospić PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 14:06

gospi_-diplome Nakon uspješno provedene prve faze projekta/programa « Pčelarstvo kao stil života », održane teoretske i praktičke nastave, postavljanja novog pčelinjaka u sklopu i za potrebe zatvorskog sustava u Gospiću, uspješno položenih ispita te polaganje pčelarske prisege, prošli petak 15. rujna 2017. godine, pomoćnik ministra pravosuđa Anđelko Dundić i načelnik Sektora tretmana Zvonimir Penić uručili su zatvorenicima, pravosudnim policajcima i djelatnicima zatvorskog sustava diplome Uvjerenja o osposobljavanju za zvanje pčelar.

 

Toj radosnoj prigodi prisustvovali su također predsjednik UP « Pčelinjak », mr.sc. Kristijan Jusić, dopredsjednik UP « Pčelinjak » i voditelj projekta Dražen Jerman, predstavnik Srednje škole Bedekovčina, prof. Zlatko Radman, voditelj nastavnog programa prof. Nikola Kezić i predsjednica UPIM (Udruga za Promicanje Istih Mogućnosti), mr.sc.med. Mirjana Dobranović.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 14:23
Više...
 
"Bez pčela, nema života" predstavljanje knjige ! PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2017 10:09

no_bees_no_life_-_logoPočelo je odbrojavanje... do jednog posebnog pčelarskog povjesnog događaja...

Sljedeće nedelje 27. kolovoza u 14. sati, na Sajmu Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, službeno će biti predstavljena knjiga "Brez čebel ne bo življenja" (Bez pčela, nema života) i njezina inačica "No bees, no life" na engleskome jeziku.

Ovo novo pčelarsko dijelo i štivo, zasigurno će pridobiti zasluženo mjesto prve svjetske enciklopedije o znanju o pčelama i pčelarstvu u današnjim složenim okvirima (znanstvenim, okolišnim, poljoprvredno-gospodarskim, društvenim i povjesnim...) i svakako je vrijedno i poučno imati je u svojoj pčelarskoj zbirci knjiga izabranih dijela.

Ažurirano Subota, 26 Kolovoz 2017 11:13
Više...
 
UP "Pčelinjak" u "Dobro Jutro, Hrvatska" PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Srijeda, 09 Kolovoz 2017 00:40

dobro_jutro_hrvatska_-_logo

 

 

Danas, srijeda 09.08. u 7.45 na HRT 1, emisija uživo o pčelama i pčelarstvu, utjecaju klimatskih promjena, Pčelarskom Dežurstvu te aktivnostima Udruge Pčelara "Pčelinjak"...  Današnji gost je mr.sc. Kristijan Jusić, predsjednik UP "Pčelinjak".

 

Današnji prilog možete pogledati ovdje.

Ažurirano Četvrtak, 10 Kolovoz 2017 01:33
 
Klimatske promjene i Pariški Sporazum - Što nas čeka??? PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 00:26

ekologija

Prenosimo našim čitateljima zanimljiv članak Tihane Mojsinović o tematici klimatskih promjena i Pariškoga sporazuma, obljavljen u Glasu Koncila 16. srpnja 2017. godine.

Iako ovdje nije izravno riječ o pčelarstvu, svakako ova tematika o današnjim klimatskim uvjetima je bitna za nas, jer nestabilna i naglo promjenjiva klima usko je povezana sa našom strukom, i možemo slobodno reći kako naše pčele,a onda i mi, najviše ovisimo o njoj.

Što možemo očekivati o nadolazećim vremenskim prilikama ? Koja su znanstvena predviđanja na globalnoj razini? Što znači spomenuti Sporazum za Hrvatsku, a i odstupanje od istog za jednu državu poput Amerike te koje su posljedice za sve nas.

Kakva budućnost za pčelarstvo u spomenutim uvijetima, pitanje je koje će si svaki pčelar čitatelj sam postaviti. Koji su ponuđeni smjerovi kako bi se izbjeglo najgore, otkrijte u ovom članku.

Srećom, kako sve ne bi bilo tako crno, možemo vjerovati kako nas priroda može ponekad i dobro iznenaditi unatoč svim ljudskim nagađanjima, a to pčelari sigurno najbolje znaju.

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 01:38
Više...
 
Komarci, komarci!! Nastavak suzbijanja u Petrinji PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Nedjelja, 25 Lipanj 2017 16:16

komarac_2Najavljujemo svim kolegama pčelaricama i pčelarima dodatni operativni plan suzbijanja komaraca na području Grada i naselja Petrinje i naselja Mošćenica.

Suzbijanje komaraca provodit će se tijekom dva dana, sutra ponedjeljak 26.06.2017 i utorak 27.06.2017. od 9.00 sati.

Preporuka je opremiti Vaše pčelinjake higijenskim pojilicama i napuniti ih dovoljnom količinom vode kako bi Vaše pčele koliko toliko mogle izbjeći zabilježena pojilišta koja bi mogla biti tretirana polidimetilsiloksanom ili polimernim organskim silikonom.

Obavijest i provedbeni plan larvicidnog tretmana komaraca tvrtke EKO Deratizacija na području Grada Petrinje možete pogledati ovdje.

Više...
 
Komarci, komarci !!! - Oprez suzbijanje PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 20:02

komaracNajavljujemo svim kolegama pčelaricama i pčelarima operativne planove suzbijanja komaraca za Grad Zagreb, Lonjsko Polje i Petrinju.

Ukoliko se Vaši pčelinjaci nalaze u djelokrugu od 3km tretiranog područja tehnikom zamaglivanja, potrebno je zatvoriti leta, po mogućnosti večer prije ako je tretiranje najavljeno ranom zorom, jer pčele sada kreću van oko 4.00 ujutro te osigurati dobro ozračenje košnica, naročito ako su to jaka društva, ventilacijskom mrežom u podnici, dolje i gore uz dobru litru vode u hranilici. Preporučeno je također zaštiti ih po mogućnosti od prejake izloženosti na suncu ukoliko ne želite da vam se ekipa "skuha". Ipak, dužni smo napomenuti, pčela nije stvorena da bi bila zatvorena po velikim vručinama. A što se može, kad se bolje nemože... a komarci lete... a pčela ne smije u tu maglu...

Ažurirano Četvrtak, 15 Lipanj 2017 22:26
Više...
 
Kašnjenje u isporuci "Srpskog Pčelara" za lipanj PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 19:29

srpski_pelar

 

 

 

Najavljujemo pretplatnicima kašnjenje s isporukom « Srpskog Pčelara » broj 6, za lipanj 2017. godine.

S obzirom na to što nam je dio pošiljke poslan na ćirilici, čekamo ispravak i slanje tražene verzije iz SPOS-a, koje ćemo Vam prosljediti čim ih primimo.

Zahvaljujemo svima na razumjevanju i strpljenju.

Ažurirano Četvrtak, 15 Lipanj 2017 19:59
 
"Slušaj kako zemlja diše" o pčelama PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Petak, 09 Lipanj 2017 08:48

sluaj_kako_zemlja_die

Današnja radio emisija voditeljice i urednice Roberte Jakša Bonačić na HRT 1 u 10:08, posvećena je pčelama i problemu rojenja pčela u gradovima na pročeljima zgrada i na drveću u parkovima. Gosti emisije su pčelari iz zagrebačke udruge "Pčelinjak", Mr. sc. Kristijan Jusić i Dražen Jerman, a dr. sc. Dubravka Sandev vodi nas u tajanstveni svijet biljaka kukcojetki.

Arhiv emisija Slušaj kako zemlja diše - Petak, 09.06.2017 10:08

Ažurirano Subota, 10 Lipanj 2017 11:34
 
„Vratimo divljinu!" - UP "Pčelinjak" u Zoo-u PDF Ispis E-mail
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 06 Lipanj 2017 19:51

bioraznolikost Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, pod nazivom "Vratimo divljinu", članovi UP "Pčelinjak" proslavili su 20. svibnja - neslužbeni Svjetski dan pčela.

Iako ćemo vjerojatno morati još pričekati godinu dana do službenog proglašenja tog datuma, mi u UP "Pčelinjak", na poziv ljubiteljice i zaštitnice pčele medarice Ivane Kovarik iz Zoo-a te Uprave Zoološkog vrta Grada Zagreba, zaobilježili smo tu proslavu uz druženje sa mnogim posjetiteljima Zoo Vrta toga dana.

Ažurirano Subota, 10 Lipanj 2017 11:33
Više...
 
U eko zoni o pčelama PDF Ispis E-mail
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 12:56

eko_zona

 

Prilog o pčelama, ekološkom pčelarstvu i neoinikotinoidima emitirati će se 7. 6., srijeda, u 11.15h u Eko zoni HRT-a na 1. programu. Od četvrtka je dostupan na https://hrti.hrt.hr. Gosti redakciju bili su članovi UP "Pčelinjak" dr.sc.Zdenko Franić i Damir Rogulja.

Europska komisija privremeno je zabranila korištenje nekih neonikotinoida (vidi ovdje), a pred odlukom smo o trajnoj zabrani ovih ubojica naših pčela.

Ažurirano Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 13:12
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL