Uzgoj pčela uz primjenu EM tehnologije PDF Ispis E-mail
Subota, 09 Veljača 2013 19:14

em1Autor: dipl.ing. Lefteris Panagiotakis, pčelar
Prijevod na njemački: Konstantina Zafeiropoulou i dr. Gerd Koschik
Prijevod s njemačkog: Neda Cvjetković

Prije dvije godine odlučio sam postati pčelar i počeo sam s četiri košnice. S EM Efektivnim mikroorganizmima prvi sam se put susreo 2008. na jednom seminaru tvrtke EAA Hellas na poljoprivrednom imanju jednog biouzgajivača u blizini mjesta Chania gdje inače živim (na Kreti). Tada sam se mogao izbliza uvjeriti u impresivne uspjehe njegovog biouzgoja u staklenicima.

U proljeće 2010. i ja sam započeo s EM-metodom i do sada, u proljeće 2012., nisam koristio ništa osim EM.

Kakvu nam to korist donosi? – Ono što je osobito u ovom otkriću jest to da pojedinačne grupe mikroorganizama u prirodi po sebi imaju tek ograničene spektre djelovanja, dok u EM kulturi zajedno posjeduju višestruko veći radijus djelovanja. U sinergiji daju vrijedne supstance za ljude, životinje i biljke, kao što su enzimi, vitamini i antioksidansi koji se mogu uzimati izravno od biljaka. Time potiču rast i povećavaju prirodnu otpornost biljaka i životinja.

em2Bakterije mliječne kiseline žive u predželucu pčela i proizvode mliječnu kiselinu i antibakterijske tvari te organske kiseline, vodikov peroksid i antimikrobne predstupnjeve bjelančevina koje pčele štite od različitih patogenih mikroba. Perga, zvana i pčelinja pogača, također sadrži bakterije mliječne kiseline koje zajedno s različitim metaboličkim tvarima služe pčelama njegovateljicama za hranjenje ličinki.

em3Znanstveno je dokazano da crijevna flora koja se preko hrane stvara u probavnom traktu ličinki, zajedno s kiselom pH vrijednošću pruža učinkovitu zaštitu od američke i europske gnjiloće pčelinjeg legla (Paenibacillus larvae i Melissococcus pluton). Na zdravu, prirodnu crijevnu floru, međutim, negativno utječe prekomjerno korištenje šećerne otopine kao hrane, tako što se uništavaju bakterije mliječne kiseline. Na taj način se pčele oslabljuju u borbi s bolestima, jer se uslijed nedostatka organskih kiselina ne može spriječiti razmnožavanje patogenih mikroorganizama.

Kako EM pomaže u pčelarstvu?

Budući da su među mikroorganizmima u EM-u između ostalog obilato zastupljeni laktobacili, on je izvrsno podesan kao podrška jačanju imunološkog sustava pčela. On je takoreći probiotička hrana za pčele koja brine za održanje zdrave mikrobne flore u probavnom traktu, čime predstavlja indirektnu pomoć kod obrane od bolesti. To je metoda kojom EM preko hrane razvija svoje djelovanje u čitavoj košnici.

em4_i_5Drugi je aspekt korištenje dezinfekcijskog djelovanja EM-a u vanjskom području košnice, zato što bakterije mliječne kiseline i u njima sadržane organske kiseline učinkovito suzbijaju uzročnike kao što su Nosema apis, Nosema ceranae (jednostanični organizmi koji uzrokuju nozemozu1) i drugi. U tu svrhu se košnice, okviri i cijeli pribor samo poprskaju s EM.

U početku sam koristio EM-1 razrijeđen u šećernom sirupu (0,5-2%). Pri tome sam uočio da ga mlade pčele vrlo brzo uzimaju. Pčele su se uslijed toga jako razmnožile. Na ovaj sam način koristio vrlo mnogo EM-1 pa sam nakon toga odlučio proizvoditi vlastitu kulturu EMa. Naime, za tako snažne zajednice trebalo mi je sve više EM jer sam tijekom duljeg razdoblja dnevno dodavao između 1% i 10% u sirup. Pri tome nisam zaista uočio ništa negativno; EMa je, istina, trebalo miješati u sirup najviše do 2,5%, zato što je pčelama kod većih koncentracija potrebno znatno dulje vrijeme za konzumaciju, iz čega se može zaključiti da je apetit u tom slučaju smanjen.

Zima je vrlo osjetljivo razdoblje za pčelinje zajednice, ali nakon primjene EM-a zajednice su u proljeće 2011. bile zamjetno jake – unatoč napadu varoe. Ali to zajednicama nije naštetilo, naprotiv, uspio sam podići 20 novih košnica!

Od 2011. godine koristio sam EMa bez razrjeđivanja. Kada svakih devet dana kontroliram zajednice, direktno prskam pčele i „dezinficiram“ sve u košnici s čistim EMa. Doza koju primjenjujem za prskanje jedne košnice je oko 20 ml. To je razumno doziranje, iako pčele doslovce možete kupati u EM-u!

em6Pčele se ponašaju kao i ljudi kad ih se prska vodom, skrivaju se pod okvir. Ali kada ih se prska EM-om, brzo izlaze van i sve upijaju EM kao da je šećer – no, znamo da EM ima kiselkast, a ne sladak okus!

Ja koristim EMa i za proizvodnju sirupa za jačanje i dopunjavam 150-250 ml sirupa s 1-2,5% EMa.

Zapažanja kod bolesti

Prošle godine, nakon dvaju razdoblja dobrih prinosa u okruženju bogatom timijanom, bio sam prisiljen uzimiti pčele u okruženju s visokom vlažnošću zraka i jakom pojavom Nosema ceranae. Unatoč tomu, gubici su iznosili tek oko 10% i uglavnom su pogađali slabije pčele u tri do četiri okvira. Ove godine su se rano pojavili znakovi napada Nosema ceranae kod 10 jakih zajednica koje su pretežiti dio dana bile u sjeni. Kod njih sam izvadio manje pogođene okvire i odnio sam matice na sigurno. Pčelinja trulež kod mojih zajednica do sada se uopće nije pojavila.

Nisam koristio nikakve antibiotike, samo uobičajena kućna sredstva koja pčelari imaju pri ruci kao preventivne mjere. Na primjer, fermentirao sam vlastitu mješavinu od masti, origana, timijana, nešto feferona i češnjaka s EM-om. Kod formiranja nove zajednice prskao sam time košnicu iznutra i izvana.

Više ne bih mogao zamisliti svoje pčelarenje bez EM-a i nadam se da ću objavljivanjem svojih iskustava drugim kolegama pčelarima dati poticaj da dožive ista takva dobra iskustva.

Potpisi pod slike:

1. Pčelar dok radi

2. Od četiri košnice ubrzo ih je nastalo više od 20.
Ž
3. Ponosni pčelar s maticom

4. i 5. Svakih devet dana se svaka košnica pažljivo prska s EMa.
‘
6. Lefteris Panagiotakis, zadovoljni pčelar

Ažurirano Subota, 09 Veljača 2013 19:35