„Prijateljski mikroorganizimi“ i u pčelarstvu? PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26 Prosinac 2012 13:02

la_plataPočetkom studenog na Pagu je u more bačeno na tisuće glinenih kugli s 'pametnim' mikroorganizmima japanske tehnologije za čišćenja morskog dna. Ove bakterije će u narednim mjesecima razgraditi neplodan mulj u hranjivu podlogu za brojno morsko bilje, očistit će dno i vratiti život u paške uvale (Opširnije pogledajte ovdje i ovdje).
A kako se ta tehnologija može koristiti za potpuno uklanjanje smrada s komunalnih odlagališta kao što su zagrebački Jakuševac ili rječka Mariščina pogledajte ovdje.

Snaga ovih mikroorganizama odnosi se uglavnom na anaerobne organizme „složene“ u raznim komercijalnim pripravcima za poljoprivredu, dopunu lijekovima i prehrambenim dodacima pod zajedničkim nazivnikom efektivni mikroorganizmi ili EM tehnologija.

Ove mješavine korisnih bakterija mogu sadržavati:

· Bakterije mliječne kiseline: Lactobacillus casei
·
Fotosintetske bakterije: Rhodopseudomonas palustris
· Kvasac: Saccharomyces cerevisiae
·
Druge korisne mikroorganizme koji postoje u prirodi

EM Tehnologija je sve prisutnija u održivoj poljoprivredi, u poboljšanju i podršci ljudskog zdravlja i higijene, u proizvodnji komposta i gospodarenju komunalnim otpadom, u sanacijama velikih površina nakon prirodnih katastrofa ( Bangkok poplave 2011 , tsunami jugoistočna Aziji od 2004 , Kobe potresa , uragan Katrina).

Pojam "prijateljski mikroorganizmi" razvio je profesor Teruo Higa, sa Sveučilišta u Ryukyus u Okinawi , Japan. On je 1980 objavio da kombinacija otprilike 80 različitih mikroorganizama može pozitivno utjecati na raspadanje organske tvari tako da se te tvari vraćaju u novi životni proces. Higa objašnjava " načelo dominacije" kojom objašnjava učinke svojih "efektivnih mikroorganizama". On je ustvrdio da se mikroorganizmi razvrstavaju u tri skupine: "pozitivni mikroorganizmi" (regeneracija), "negativni mikroorganizmi" (raspadanje, degeneracija) i "oportunistički mikroorganizmi". U svakom mediju (tlo, voda, zrak, ljudska crijeva), omjer "pozitivnih" i "negativnih" mikroorganizama je kritičan, jer oportunistički mikroorganizmi slijede trend obnove ili degeneracije zavisno od toga koji prethodno navedeni mikroorganizami prevladavaju. Stoga je Higa ustvrdio da je moguće pozitivno utjecati na razne medije nadopunom s "pozitivnim" mikroorganizmima.

Dr. Teruo Higa je rođen 1941.g. u Okinawi u Japanu. Diplomirao je na Sveučilištu Ryukyus u Okinawi, a doktorsku disertaciju iz vrtlarstva je obranio na Sveučilištu Kyushu. 1982.g. je postao Profesor na katedri za vrtlarstvo. Njegovo istraživanje na području efektivnih mikroorganizama i razvoj EM tehnologije su mu donijeli međunarodno priznanje. Dr. Higa gotovo polovinu svake godine provodi na putovanjima u sklopu kojih promovira primjenu EM tehnologije u zemljama diljem svijeta. Profesor Higa je predsjednik Izvršnog odbora za međunarodnu promidžbu organskog uzgoja, ravnatelj Udruge za svjetski okoliš, predsjednik Udruge za mir u svijetu, stručni savjetnik Udruge za uzgoj cvijeća u Japanu i stručni savjetnik Udruge za pročišćavanje voda u Japanu. Dosad je objavio slijedeće radove: Primjena mikroorganizama u poljoprivredi i njihovi pozitivni učinci na zaštitu okoliša (1990.), Revolucija za spas Zemlje (1993.), Revolucija za spas Zemlje II (1994.) itd.

U pčelarstvu upotreba ovih „plemenitih“ mikroorganizama najviše je došla do izražaja u suzbijanju nozeme (apis i cerana) te američke i europske gnjiloće legla.

Istraživanja provedena od strane Nacionalnog Instituta poljoprivredne tehnologije i Ministarstva poljoprivrede pokrajine Buenos Aires pokazala su izvrsne rezultate. U pčelinjaku u La Plata City, Buenos Aires (uvodna fotografija) proizvode se matice za izvoz, uglavnom u europske zemlje i nosema i američka gnjiloča predstavljali su im ozbiljan problem. Stopa zaraze nosemom apis u košnicama već nakon jednog tretmana s EM •1 ® smanjio se sa 60% na 13,33%, a u slučaju američke gnjiloće nakon tri primjene EM •1 ® postotak pogođenih košnica sve se na 0% (tabela)

tabela_ucinka

Efektivne mikroorganizme već koriste pčelari u Europi što se može vidjeti po brojnim pčelarskim forumima na ovu temu. Kod isparavanja oksalne kiseline pomiješane s EM •1 povećava se učinak oksalne kiseline na varou bez da bi na bilo koji način naudili pčelama. Poneki pčelari u pojilice stavljaju 20 ml na 10 l vode EM •1, a neki tako „obogaćenom“ vodom prskalicama „sprejaju“ otopinu po okvirima i unutrašnjosti košnici, posebice nakon vrcanja, za jačanje pčela protiv raznih bolesti. Kako se radi o čistim biološkim sustavima nema rezidua u medu i ostalim pčelarskim proizvodima, a ova tehnologija u pčelarstvu vjerojatno će imati svoje najveće pobornike kod ekoloških pčelara.

U Hrvatskoj ima više tvrtki koje prodaju pripravke na bazi efektivnih mikroorganizama, a zastupnik japanske tvrtke EMRO koja, po originalnoj recepturi Dr. Teruo Hige, proizvodi pripravke s efektivnim mikroorganizima je: EM Tehnologija Rijeka doo, Luzine 7A 510.000 Rijeka Hrvatska, Hrvatska; Tel: +385 (0) 51 673 230; mobitel: +385 (0) 98 138 0474; fax: +385 (0) 51 673 230; e-mail: "Ned Jovanovic" < Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript >, ;  Web: www.emtehri.com; Kontakt: g. Ned Jovanović

Na ovu zanimljivu temu ćemo se sigurno još vraćati, a od slijedeće vegetacije uvodimo je i u neke naše pčelinjake upravo u suradnji s ovom riječkom tvrtkom.

Ažurirano Petak, 28 Prosinac 2012 08:06