Nove tehnologije
Kako probioticima spasiti pčele PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 07:55

moje_danasIz godine u godinu bilježimo značajne gubitke na brojnim pčelinjacima. Mnogi za to okrivljuju varou i neadekvatnu tehnologiju pčelara. No što reći kad pčele izgube i vrhunski majstori pčelari koji godinama prate stručnu literaturu i primjenjuju najkvalitetnija sredstva zaštite od varoe, doli da našim pčelama danas nije glavni izazov ovaj krpelj već da se radi o nečem većem i daleko kompleksnijem. Na primjeru nozeme cerane koja se po Europi počela širiti s klimatskim promjenama, koje su nas zadesile, možemo s potpunom sigurnošću reći da se je i ostali mikrosvijet u košnicama  promijenio.

Ažurirano Četvrtak, 16 Ožujak 2017 09:11
Više...
 
Hipertermija u suzbijanju varoe PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 30 Travanj 2015 13:31

HIPERTERMIJA

varoakillVarroa Kill II: ekološka  alternativa u borbi protiv pčelinjeg parazita Varroa destructor


Tvrtka Silent Future Tec GmbH iz Gornje Austrije prezentirala je krajem 2014. novo koncipiranu napravu Varroa Kill II. Aparat koristi poslovičnu osjetljivost na temperaturu pčelinjeg parazita Varroa destructor. Metoda umjetnog pregrijavanja, hipertermija, omogućava tretman pčelinjih društava bez uporabe  kemije i medikamenata, bez bojazni od ostataka kemikalija i njihovih posljedica ili razvoja rezistentnosti.

Varroa destructor: Čim je spaze  pčelari i istraživači zvone na uzbunu. Iz Azije unijeta grinja diljem svijeta važi za najvećega pčelinjeg štetnika i smatra se jednim od glavnih uzroka masovnog umiranja pčela. Parazit se gnijezdi u svrhu razmnožavanja u plodištu pčelinjeg društva i nagriza bespomoćne pčelinje ličinke kako bi se hranile njihovom hemolimfom. Ovo dovodi do prijenosa opasnih virusa i tako u krajnjem ishodu do smrti cijeloga društva.

Zaustavljanje širenja ovoga pčelinjeg parazita je jedan od glavnih ciljeva istraživanja. Ponuđena su rješenje u uporabi mravlje i oksalne kiseline, kao i drugih preparata, ali se to preporuča samo izvan medne sezone zbog rizika zaostataka u medu.

Još uvijek nedovoljno poznat i priznat postupak hipertermije oslobađa od nedoumica i strahova, te uvodi revoluciju u organsko pčelarstvo. Aparat za termički tretman s računalnom podrškom, jednostavno se stavi na plodište, te se zagrije leglo s ličinkama. Grinje pritom umiru, a pčele ostanu neoštećene. Kod masivne napadnutosti skupa s leglom se mogu tretirati i pčele.

Ažurirano Srijeda, 13 Svibanj 2015 15:13
Više...
 
Uzgoj pčela uz primjenu EM tehnologije PDF Ispis E-mail
Subota, 09 Veljača 2013 17:14

em1Autor: dipl.ing. Lefteris Panagiotakis, pčelar
Prijevod na njemački: Konstantina Zafeiropoulou i dr. Gerd Koschik
Prijevod s njemačkog: Neda Cvjetković

Prije dvije godine odlučio sam postati pčelar i počeo sam s četiri košnice. S EM Efektivnim mikroorganizmima prvi sam se put susreo 2008. na jednom seminaru tvrtke EAA Hellas na poljoprivrednom imanju jednog biouzgajivača u blizini mjesta Chania gdje inače živim (na Kreti). Tada sam se mogao izbliza uvjeriti u impresivne uspjehe njegovog biouzgoja u staklenicima.

Ažurirano Subota, 09 Veljača 2013 17:35
Više...
 
„Prijateljski mikroorganizimi“ i u pčelarstvu? PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26 Prosinac 2012 13:02

la_plataPočetkom studenog na Pagu je u more bačeno na tisuće glinenih kugli s 'pametnim' mikroorganizmima japanske tehnologije za čišćenja morskog dna. Ove bakterije će u narednim mjesecima razgraditi neplodan mulj u hranjivu podlogu za brojno morsko bilje, očistit će dno i vratiti život u paške uvale (Opširnije pogledajte ovdje i ovdje).
A kako se ta tehnologija može koristiti za potpuno uklanjanje smrada s komunalnih odlagališta kao što su zagrebački Jakuševac ili rječka Mariščina pogledajte ovdje.

Snaga ovih mikroorganizama odnosi se uglavnom na anaerobne organizme „složene“ u raznim komercijalnim pripravcima za poljoprivredu, dopunu lijekovima i prehrambenim dodacima pod zajedničkim nazivnikom efektivni mikroorganizmi ili EM tehnologija.

Ažurirano Petak, 28 Prosinac 2012 08:06
Više...
 
Nastavci zaštićeni nano premazom na testu u našim pčelinjacima. PDF Ispis E-mail
Subota, 21 Srpanj 2012 19:57

nano_zastitaNaša akcija zaštite košnica nanotehnologijom preselila se na naše pčelinjake. Kolega Vlatko je na svoj pčelinjak stavio dva nastavka zaštićena ovom izuzetnom tehnologijom. On inače svoje košnice štiti parafinom i ta mu se zaštita do sada pokazala izvrsnom. Na njegovom pčelinjaku testiramo dva potpuno nova nastavka. Jedan je premazan nano zaštitom iznutra i izvana, a drugi samo izvana. Pratit ćemo kako se pčele u njima ponašaju u ljetnim vrućim danima, za jesenskih kiša i zimi kad može doći do kondenziranja vlage na unutarnjim stjenkama košnice. Ovdje ćemo pratiti također i ponašanje pčela na unutrašnjim stjenkama nastavka premazanog i s unutrašnje strane.

Na Damirovom pčelinjaku smo postavili dva nastavka s kojih je prethodno skinuta lazurna zaštita i na čisto drvo apliciran je nano premaz i to samo s vanjske strane nastavka. Svi nastavci na ovom pčelinjaku su inače štićeni lazurnim premazima koja zaštita se obnavlja svake 3-4 godine.

Nano zaštitni premaz mogao bi biti posebno zanimljiv ekološkim pčelarima jer se sastoji od 94% vode i 6% SiO2 (kvarcnog pijeska).

Uvodni članak pogledajte ovdje, a više o proizvodu NANO 4 LIFE pogledajte ovdje.

Ažurirano Subota, 21 Srpanj 2012 20:16
 
Nanotehnologija u zaštiti košnica PDF Ispis E-mail
Utorak, 26 Lipanj 2012 17:26

objektiU suradnji s tvrtkom Nano svijet -napredna tehnologija UP „Pčelinjak" provodi testiranje potpuno nevidljive i vodootporne zaštite košnica. Za početak smo dali na obostranu zaštitu jednog potpuno novog nastavka s proizvodom Nano4-wood i jednog isto takvog da se zaštiti samo s vanjske strane, a u pripremi je i testiranje nanošenja ovog zaštitnog premaza i na dva stara nastavka prethodno zaštićena s dvije različite lazure.

Nano4-wood je proizvod na bazi nanotehnologije molekula silicij-dioksida i vode. Proizvod u sebi ne sadrži štetne tvari za okoliš i ljudski organizam. Ovaj premaz stvara nevidljivi zaštitni sloj molekula SiO2 koji drvo štiti od insekata, prljavštine, sunca, vlage, razvoja plijesni te produžuje trajnost drveta, a hermetički ga ne zatvara. Drvo je zaštićeno ali i dalje je prozračno i „diše". Površina zaštićena  s Nano4-woodom je vrlo brzo spremna za korištenje te je otporna na veliki pH raspon lužina i kiselina. Ovaj proizvod se je do sada vrlo uspješno koristio u zaštiti drvenih kuća, sjenica, drvenog vrtnog namještaja, drvenih brodova, drvenih krovova, drvenih ograda, drvenih podova interijera i eksterijera.

Ažurirano Srijeda, 27 Lipanj 2012 12:09
Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL