Košnice
Zaštita košnica PDF Ispis E-mail
Subota, 15 Ožujak 2014 18:07

koniceNa adresu UP „Pčelinjak“ stigla su dva dopisa s obavijestima o sredstvima za zaštitu košnica. Prije više godina kolega Damir Zanoškar objavio je članak o zaštiti košnica parafinom (vidjeti ovdje), a prošli tjedan smo dobili poruku od tvrtke Orlando Vesten da su osigurali i za hrvatsko tržište parafin visoke kakvoće upravo namijenjen za zaštitu košnica:

„Nakon  održanog sastanka sa  predstavnikom  njemačke rafinerije parafina iz Hamurga slobodan sam  Vas izvijestiti da  će se u prodajnom programu nastaviti  plasiranje parafina za košnice  kako smo prije godinu dana i razgovarali.

Potvrđena je visoka  kvaliteta duplo  hidriranih parafina kojeg  koriste i  njemački pčelari i to tipovi  5603 i  p-1800  BRAJŠTOK.

Ažurirano Subota, 15 Ožujak 2014 18:13
Više...
 
Pletare – gdje ih nabaviti? PDF Ispis E-mail
Petak, 07 Ožujak 2014 08:58

pletare_na_ranchuKošnica pletara je bila pomalo zaboravljena. Sama po sebi nije košnica za neku značajniju proizvodnju, ali je nesumnjivo ukras vrta i nezamjenjiv „stroj za oprašivanje“ kako voćnjaka tako i brojnih drugih povrtlarskih kultura.

Uz manja inovativna rješenja i dodatke ova košnica može se i proširivati, produbljivati, nastavljati i zapravo koristiti višenamjenski u dobivanju pčela, recimo za proizvodne zajednice ili paketne rojeve, za dobivanje voska i izuzetno cijenjenog muljanog ili cijeđenog meda i sl.

Interes pčelara hobista za ovu košnicu sve je veći i sve češće dobivamo upite gdje se mogu nabaviti. U prodavaonicama pčelarske opreme PiP, Medin san, Košnica te na raznim sajmovima mogu se dobiti po cijeni od 150,00 do 180,00 kn kom.

Ažurirano Utorak, 18 Ožujak 2014 09:49
Više...
 
Naum Bandžov: Moja iskustva s LR košnicom PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2012 18:53

bandov_naumovU okviru naslova LR KOŠNICA - MOJA ISKUSTVA, kojeg sam dobio od Organizatora Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije za  3. Međunarodni pčelarski sajam „Dalmatina" 2012., iznosim moja iskustva koja sam stekao za vrijeme 52 godine praktičnog i 22 godine naučnog iskustva u pčelarenju sa LR košnicom. Detalje možete naći u mojoj knjizi ,,LR KOŠNICA - EKOLOŠKO BIOLOŠKO PČELARSTVO,, koja izašla iz štampe januara mjeseca 2012 god.

Ova knjiga, siguran sam da će dati neke nove poglede u suvremenom pčelarstvu koje traži suvremeni razvijeni zapadni svet, Evropska Unija i Apimondija. Ovom knjigom želim da ukažem kako da razvijamo EKOLOŠKO-BIOLOŠKO-PČELARSTVO bez upotrebe lijekova i kemije ili barem u minimalnim količinama i dozama (kako sam knjigu predstavio, na TV mega, pogledajte ovdje).

Ekološko - biološko pčelarstvo počeo sam da ga primjenjujem od 1980 god., a da idem pravim putem, potvrđeno je ovdje, baš u SPLITU, kada je moj referat od dva dijela:

Ažurirano Srijeda, 26 Prosinac 2012 08:57
Više...
 
Zašto koristiti visoku (duboku) podnicu? PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Studeni 2011 20:24

Piše: Vlatko Milanović, predsjednik komisije za inovacije UP "Pčelinjak"

visoka_podnicaImajući u vidu štetnost odstupanja od standarda pri izradi košnica (masovnost proizvodnje tj. povoljna cijena), razmatrati ćemo mogućnost prilagodbe postojećih LR i FR nastavaka (sanduka) pretpostavljenom unapređenju opreme, tj. podnice. Namjera nam je pokazati da se minimalnom intervencijom na postojećim nastavcima može dobiti vrhunski rezultat, odnosno visoka (duboka) podnica koja će zasigurno unaprijediti i oplemeniti pčelarsku praksu, na zadovoljstvo i dobrobit pčelara i pčela. Sazrela je situacija da tehnologiju upravljanja pčelinjim gnijezdom (plodištem) i prostorom ispod, unaprijedimo i prenesemo iz prošlog u XXI stoljeće.

Pod visokom podnicom podrazumijevamo standardni Farrarov nastavak visine 17 cm ili LR nastavak visine 24,2 cm koji se neznatnim intervencijama (da se ne naruši kompaktnost nastavka) pretvaraju u moćan alat za upravljanje cijelom pčelinjom zajednicom.

Ažurirano Četvrtak, 10 Studeni 2011 20:47
Više...
 
S čime parafinirati? PDF Ispis E-mail
Petak, 27 Svibanj 2011 13:56

s_cime_parafiniratiNa pokusnom pčelinjaku tvrtke Fustis d.o.o. imali smo priliku vidjeti košnice koje kao da su od sirovog drveta bez ikakve obrade. No, to  je samo privid jer su zaštićene parafinom.

Naš kolega Vlatko Milanović pripremio nam je skicu jednostavnog kotla za parafiniranje kojeg možete vidjeti ovdje.

A Fustisove košnice su parafinirane njemačkim parafinom tip 6039 koji je duplo hidriran i atestiran na  ljudsko zdravlje i okoliš,  topiv je na 58-62° C i korist  se u prehrambenoj industriji, a  po preporuci proizvođača  koristi se upravo i za obradu drvenih dijelova na pčelinjaku. Maloprodajna cijena mu je 18,33 kn/kg. To je parafin koji je zamjena  za  Inin  brajštok 70/75.

Postoji i njemački  brajštok  tip 1800 koji je skuplji oko 22 kn/kg.

Ovaj izuzetno kvalitetan parafin uvozi i prodaje:

Ažurirano Srijeda, 01 Lipanj 2011 14:04
Više...
 
Parafin za zaštitu košnica PDF Ispis E-mail
Srijeda, 13 Listopad 2010 15:04

parafinnaNaš kolega Damir Zanoškar napisao je izvrstan članak Zaštita košnice parafinom, no članak je jedno, a pronaći adekvatan parafin je nešto sasvim drugo. U to se uvjerio naš kolega Vukušić s Raba koji „preokrenuo" cijelu Hrvatsku da bi došao do parafina s kojim bi po Zanoškarovim uputama mogao uspješno zaštititi svoje košnice. Animirao je tvrtku Parafinna iz Rijeke i oni su nabavili parafin po  karakteristikama veoma  sličnom  nekadašnjem  Ininom  " brajštoku "  kojeg su pčelari  upotrebljavali  za  zaštitu  košnica .

Ažurirano Četvrtak, 14 Listopad 2010 11:21
Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL