Kako koristiti pčelinje proizvode
Limunov sok i med za dodatnu snagu i motivaciju PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Rujan 2011 15:30

med_i_limunProteklih desetak dana skupljao sam i brao lješnjake u svom nasadu. Ne bi bilo vrijedno spomena da nisam pritom koristio jednostavan energetski napitak koji mi je, unatoč nesnosnim vrućinama, davao organizmu svježinu i potrebnu izdržljivost. Prijašnjih godina za osvježenje i nadomjestak izgubljene tekućine koristio sam pivo i gemišt, no to će za ubuduće biti prošlost. Ove godine na nagovor jednog našeg kolege svaki dan sam iscijedio tri limuna i u tu količinu limunovog soka dodao istu količinu meda. Med se u limunovoj kiselini izvrsno otapa pa kad sam toj mješavini dodao hladnu vodu, u omjeru pet puta na količinu mješavine meda i limuna, cijeli sok se ujednačio istog trena. Navedeni omjeri su orijentacijski, jer se mješavini limunovog soka i meda može dodati i veća količina vode – ovisno da li se samo želimo osvježiti ili i dodatno motivirati i osnažiti.

Ažurirano Ponedjeljak, 19 Rujan 2011 15:37
Više...
 
Vesnini kolači od Jožina meda (Jožini kolači) PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2011 21:09

jozini_kolaci

 

Naš kolega Josip Juričić i njegova obitelj za HTV-ovu ekipu, koja je u njegovom pčelinjaku snimala prilog „Iz pčelinjaka" za „Dobro jutro Hrvatska", pripremili su tri vrste kolača. Dogovor je bio da Joža pripremi recepte za sva tri i da ih podijelimo s posjetiteljima naše internetske stranice. Obećanje je održao, a cijela ekipa može posvjedočiti da su sva tri kolača izvrsna:

Ažurirano Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2011 22:03
Više...
 
Arturova čestitka! PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 13 Prosinac 2010 16:39

majstor_artur_vaskoŠef kuhinje i veliki kulinarski majstor Artur Vaško za sve koji prate našu stranicu pripremio je tri posebna praznička menija obogaćena medom.

Med je izvrstan začin. Jelu daje poseban okus, sljubljuje druge začine s glavnim sastavnicama, daje jelu sjaj i posebnu svježinu. Doduše nije svejedno koji ćete med dodavati jelu, ali s neutralnim livadama i bagremom nikad nećete pogriješiti. Svaka kuharica će se suglasiti da su slastice s medom još slasnije, ali samo pravi majstori znaju da će brudet, variva, gulaši, paprikaši, umaci, a i mnoga pečenja biti praznik svakog stola dodamo li im u pripremi, kao carski začin, i žličicu-dvije meda.

Jelovnik za Badnju većer
Jelovnik za Božić
Jelovnik za Novu godinu

Ažurirano Ponedjeljak, 13 Prosinac 2010 16:53
 
Što učiniti ako od gripe ipak obolimo? PDF Ispis E-mail
Srijeda, 11 Studeni 2009 11:36

zlica_zdravlja2Ni sam ne znam koliko sam i kojim sve prilikama iznosio recept o postupku pripreme mednog pripravka za "ubijanje" virusa gripe nastalog na poticaj izlaganja mr.Jasminke Papić o djelovanju termički obrađenog meda. No unatoč tomu gotovo redovito kada pitam kolege što učiniti kada ju dobijemo obično se ne mogu sjetiti našeg provjerenog pčelarskog recepta. Možda i stoga što je toliko jednostavan i svima pristupačan?

Postojeći antivirusni lijekovi Tamilflu (oseltamivir) i Relenza (zanamivir) koje se daje u slučaju oboljenja mogu pomoći u ozdravljenju i smanjivanju simptoma gripe. No ne preporuča se uzimati te lijekove dok opasnost od zaraze nije stvarna i velika!

Druga stvar je s medom. Njega se može uzimati uvijek i u svako vrijeme. A KAKO GA UZIMATI KAD SMO VEĆ OD GRIPE OBOLJELI?

Ažurirano Ponedjeljak, 27 Veljača 2012 13:55
Više...
 
Med za Uskrs PDF Ispis E-mail
Srijeda, 25 Ožujak 2009 08:59

dj.priljeva_i_a.vasko

Na stranici web pčelinjak, koju uređuje i vodi dr.Miroslav Farkaš, Artur Vaško, šef kuhinje hotela «Villa Nico» iz Zadra i naš kolega pčelar Đuro Priljeva iz Petrinje objavili su zanimljivu kulinarsku temu uoči predstojećih blagdana pod naslovom MED U KORIZMENOJ I USKRŠNJOJ KUHINJI. Ovaj autorski dvojac priprema i kuharicu „Kuhajmo s medom". Prikupili su preko 200 recepata od predjela do deserta.

Cjelovit tekst pogledati na:

http://www.pcelinjak.com/content/view/1071/211/

Ažurirano Utorak, 18 Kolovoz 2009 12:02
 
Recepti Glorija IN PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 16:04
Mladi kozji sir s medom

(sastojci za 4 osobe)
40 dag kozjeg sira, 8 smokvi, saće, med od lavande
Priprava: Saće izrezati na četiri komada. Po njima i oko njih složiti narezane ploškice sira. Dodati smokve.
Zaliti jelo medom od lavande


Naranče i med s aromom ružmarina

(sastojci za 4 osobe)
0,6 dl svijetlog meda (bagrem, livada), 4 žlice vode, mala grančica ružmarina, 4-6 crvenih naranči (ili kombinacija sa svijetlim narančama
Priprava: Odvojiti 2o listića ružmarina i u tarioniku ili tupim dijelom noža lagano tući dok ne puste karakterističnu aromu. Staviti med i vodu u malu posudu zajedno s ružmarinom te lagano zagrijati bez ključanja. Maknuti sa štednjaka i pustiti petnaestak minuta da ružmarin pusti aromu, procijediti te potpuno ohladiti. Oguljene naranče narezati na okrugle ploške debele oko 7 mm, posložiti na tanjur i preliti medom. Ukrasiti ružmarinom.


Teleći file s umakom od aceta balsamica i meda od lavande

(Sastojci za 4 osobe)
80 dag telećeg filea, 3 dl aceta balsamica, 50 dag raznog povrća: patliđan, tikvice, paprika i rajčica, 1 kg krumpira, 3 male žlice meda od lavande, malo ulja, sol, papar po želji.
Priprava: Teleći file narezati na osam medaljona. Posoliti i popapriti. Ispeći na laganoj vatri. U manjoj tavi pomiješati aceto balsamico i med od lavande. Ostaviti na kratko da se prožmu. Povrće narezano na tanke ploške ispeći na roštilju ili na tavi. Krumpir ispeći u limu u pećnici. Na tanjur složiti krumpir, pečeno povrće i potom meso. Preliti umakom od aceta i meda od lavande.


Pečena teletina

(Sastojci za 4 osobe)
1,8 kg telećih odrezaka, 50 dag grožđica, 5 dag meda, o,5 dl octa, 0,3 dl bijelog vina, 2 dl maslinovog ulja, 1 dl suhih smokava, malo soli i papra, 1 režanj češnjaka, prstohvat origana i kima.
Priprava: Odreske popržiti na maslinovom ulju, a kad su pečeni s obje strane izvaditi iz tave. Na vrućem ulju popirjati sve ostale sastojke i nakon pet minuta vratiti odreske. Sve zajedno još kratko prokuhati i poslužiti s pšeničnom kašom.
 
Zdravlje iz košnice PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 15:37

Doc. dr. sc. Nada Oršolić
Zavod za animalnu fiziologiju, Rooseveltov trg 6, Zagreb
n.orsolic
Suvremena medicinska znanost pridaje sve veće značenje pčelinjim proizvodima; njihova uporaba u spriječavanju nastanka bolesti i njihova liječenja, iskazana je pojmom apiterapija-liječenje pčelinjim proizvodima. Uporaba prirodnih proizvoda i njihovih aktivnih sastavnica u prevenciji i/ili obradi kroničnih bolesti, zasnovana je na iskustvu tradicionalnog sustava medicinske prakse u različitim etničkim zajednicama kao i epidemiološkim opažanjima odnosa između načina prehrane i bolesti.
Interes za ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda kao i protutumorski učinak istih, porastao je u zadnjih 30 godina, gdje se suvremenim metodama istražuje sastav pčelinjih proizvoda zbog biološke učinkovitosti na organizam, koja je poznata već tisućljećima.
Poznato je 20000 vrsta pčela u svijetu. Interes ljudi vezan je za medicinska svojstva pčelinjih proizvoda: med, pčelinji vosak, propolis, pelud, matičnu mliječ, pčelinji otrov. U nekim mijestima se rabe i larve pčela koji su značajan izvor proteina.
Dominantna vrsta Apis mellifera podrijetlom iz Afrike, naselila se u Mediteranske zemlje i Evropu prije nego što se nastanila u Aziji, Australiji i Sjevernoj Americi.
Ažurirano Utorak, 10 Ožujak 2009 18:18
Više...
 
Recepture s medom PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 15:16

jasminka_papicNavedeni recepti predstavljeni su na predavanju Mr. Jasminke Papić na temu: BIOLOŠKI AKTIVNE SASTAVNICE PČELINJIH PROIZVODA - važan su doprinos u pripremi dijetetskih proizvoda i u kozmetici, održanom 29.12.2005. godine u Zagrebu.

Zahvaljujemo se mr. Papić što nam ih je stavila na raspolaganje za objavu na našoj web stranici.



RECEPTURE S MEDOM



Jačanje imuniteta organizma

- 1 žličica cvjetnog praha
- 2-3 žličice miješanog meda
- 2-3 žličice jabučnog octa
- 20 kapi propolisa
- 2 dl vode

Cvjetni prah rastopiti u šalici vode, dodati med, jabučni ocat i propolis pa sve dobro promiješati. Popiti ujutro ili nakon dnevnih napora

Osvježavajući napitak od meda i naranče za sportaše

1/2 šalice meda
1/2 žličice soli
(smjese kuhinjske soli i KCl)
2 šalice narančinog soka
5-1/2 šalica vode

Sastojci se izmiješaju. Med se otopi u mlakoj vodi, a zatim ohladi.




KULINARSTVO

Glazirana purica

Nadjev

5 kriški kruha ½ žličice soli
5 zrna usitnjenog zelenog papra mljeveni crni papar
½ usitnjenog luka 1 žlica nastrugane narančine korice
1 manja pileća prsa 3 žlice narančinog soka
1 žličica suhog lista kadulje 1 žlica meda
½ žličice suhog lista timijana

Glazura
2 žlice omekšanog maslaca
2 žlice narančinog soka
2 žlice meda

Oprati i osušiti puricu . Prirediti nadjev: izmiješati izmrvljeni kruh, zeleni papar, luk, pileća prsa i začine. Dodati narančinu koricu i sok. Napuniti puricu nadjevom i zatvoriti.
Staviti puricu u dublju posudu, prsima okrenutim prema gore i peći oko 1 sat.
Purica se nekoliko puta namaže glazurom i peče još oko 2 sata.

Maslac s medom i malinama

125 g maslaca (neslanog)
2 žlice meda
350 g malina
1 žličica soka od limuna

Maline propasirati, umuješati s medom i sokom od limuna, kratko prokuhati i ostaviti da se ohladi. Smjesu od malina i omekšanog maslaca pjenasto umiješati i pokriveno ostaviti da odstoji 1 sat prije posluživanja.

Pečeni krumpir s medom

1 kg velikog krumpira za pečenje
½ žličice senfa
¼ šalice meda
½ žličice smrvljenog lista timijana
Sol i papar
Oguliti krumpir i savaki izrezati na nekoliko komada. Krumpir satviti u veliki lonac i prekriti vodom i kuhat 15-tak minuta. Izvaditi ga iz vode kada omekša. U maloj posudi izmiješati senf, med i timijan. Ovom smjesom preliti krumpir i sve staviti u protvan u koji se prethodno stavi papir za pečenje. Peči kod 190 - 200 0C 20 minutes ili dok krumpir ne potamni po rubovima.

Losos glaziran medom

1 iskosani luk
1 šalica suhog vina
1 šalica soka od rajčice
½ šalice ketchupa
½ šalice meda
1 žličica. Worcester umaka
½ žličice smrvljenog češnjaka
½ žličice chili praha
4 odreska lososa
Pomiješati češnjak i vino u velikoj tavi. Zakuhati. Dodati ostale sastojke (osim ribe). Sve dobro promiješati. Sve zajedno kuhati 10 minuta. Smjesu za glaziranje staviti u blender. Smjesa mora biti glatka. Na srednje vrućem grillu ispeći lososa, zalijevajući umakom. Losos je pećen kada se lako odvaja od površine.



KOZMETIKA


Kleopatrina kupka s mlijekom i medom

4 šalice mlijeka u prahu
1/4 šalice meda
1 žličica jojobe

Kleopatrina mirisna mješavina:

4 kapi eteričnog ulja ruže
5 kapi et. ulja pačulija
5 kapi et. ulja sandala


Medni peeling

1 žlica meda
mljeveni badem
½ žlice limunova soka
2 kapi eteričnog ulja lavande


Maska za zrelu kožu

2 žlice gline
2 žlice meda
2 žličice vode
2 kapi eteričnog ulja tamjana
2 kapi eteričnog ulja nerolija


Maska za toniziranje

U mikseru napraviti pire od meda i oguljene jabuke. Isprati s mlakom vodom.


Balzam za usne

1 šalica bademovog ulja
½ šalice pčelinjeg voska
2 žlice meda
5 kapi eteričnog ulja mandarine


Medni balzam za kosu

½ šalice meda
¼ šalice toplog maslinovog ulja (2 žlice za normalnu do masnu kosu)
4 kapi eteričnog ulja ružmarina


Mlijeko za čišćenje lica

2 žlice meda
0,5 dl mlijeka
1 žličica bademovog ulja
1 žličica soka od limuna

Med rastopiti u mlijeku, a potom umiješati bademovo ulje i limunov sok.

Komadićem vate mlijeko nanijeti na kožu, a nakon nekoliko minuta isprati toplom vodom. Sastojke promiješati, nježno umasirati na kožu lica. Isprati s mlakom vodom.


Hidratantna maska

Izmiješati 2 žlice meda s dvije žlice mlijeka ili kozjeg mlijeka. Nanijeti na lice. Ostaviti 10 min. Isprati mlakom vodom.

Ažurirano Utorak, 10 Ožujak 2009 18:26
 
Kako i zašto koristiti med? PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 12:11

- mali podsjetnik za usmenu predaju

novi_pcelarski_letakBlagotvorni utjecaj meda na ljudsko zdravlje poznat je od davnina. Danas je ta spoznaja potkrijepljena i brojnim znanstveno istraživačkim radovima. Slobodno možemo ustvrditi da nema gotovo nikoga tko ne bi znao da med ima antibakterijska, antivirusna, antimikrobna, antigljivična, antikancerogena i ina anti svojstva.

No, što to konkretno znači za zdravlje svakog od nas pojedinačno i u konkretnom slučaju?

Vrijedno je upitati se i koliko sami trošimo meda, zašto ga trošimo ili ne trošimo, da li znamo koja su njegova svojstva, kako djeluje na organizam i kako ga unosimo u organizam?

Ažurirano Ponedjeljak, 27 Veljača 2012 13:56
Više...